Mødedato: 06.06.2001, kl. 14:00

Ørestad designmanual - offentlige arealer og private fællesveje

Ørestad designmanual - offentlige arealer og private fællesveje

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. juni 2001

 

 

Sager til beslutning

 

10. Ørestad designmanual - offentlige arealer og private fællesveje

 

BTU 287/2001 J.nr. 2111.0056/01

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at "Ørestad designmanual" udgør rammen for den detaljerede udformning af offentlige vej-, plads- og parkanlæg samt private fællesveje i Ørestad

at fremtidige enkeltprojekter i Ørestad detailgodkendes administrativt af forvaltningen indenfor rammerne i "Ørestad designmanual" og gældende lokalplaner

 

RESUME

I forbindelse med den videre udbygning af Ørestad har Ørestadsselskabet I/S udarbejdet en designmanual, som er blevet bearbejdet i et samarbejde mellem Ørestadsselskabet og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Forvaltningen foreslår, at Bygge- og Teknikudvalget godkender "Ørestad designmanual" som grundlag for den fremtidige udformning af Ørestad, samt at forvaltningen bemyndiges til inden for de i "Ørestad designmanual" givne rammer at give administrative godkendelser af offentlige vej-, plads- og parkanlæg samt af private fællesveje i Ørestad. Herudover vil designmanualen kunne fungere som inspirationskilde for private grundejere ved udformningen af de private arealer i Ørestad.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lov om Ørestaden m.v. (Lov Nr. 477 af 26/06/1992 og senere ændringer) danner den overordnede ramme for etableringen af Ørestad. I lovens § 13. Stk. 1-3 stadfæstes, at Helhedsplanen fastlægger bebyggelsens omfang og nærmere linieføringer.

Udgangspunktet for "Ørestad designmanual" er beskrevet i Ørestadsselskabets Helhedsplan fra 1995, hvor det under Intentioner for Ørestad fremhæves: "Helhedsplanen skal sikre, at Ørestad bliver en grøn bydel bygget op om vand og natur. Ørestad skal fremstå som et moderne modstykke til Københavns gamle centrum, og den skal have en høj kunstnerisk og miljømæssig kvalitet. Den skal i samtiden virke som et værksted for nye ideer og i eftertiden vidne om den stræben, der kendetegnede Københavns planlægning og bygningskunst i slutningen af det 20. århundrede."

"Ørestad designmanual" fastlægger i forlængelse af ovennævnte citat en strategi for kvaliteten af det offentlige rum i det nye byområde. "Ørestad designmanual" beskæftiger sig med byrummets proportionering, belægninger, beplantninger, belysning, ophold- og færdselsarealer samt skiltning. Herudover er designmanualen tiltænkt som inspirationskilde for private grundejere ved udformningen af de private arealer i Ørestad.

 

Uddybning af indstilling

Forvaltningen har bistået ved udarbejdelsen af designmanualen, således at byområdet, samtidig med det får sit eget præg, bliver udformet i overensstemmelse med almindelig praksis – herunder hensynet til handicapvenlighed – i Københavns Kommune.

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at Bygge- og Teknikudvalget godkender "Ørestad designmanual" som ramme for forvaltningens videre administrative detailgodkendelse af kommende projekter i Ørestad.

De konkrete byplanmæssige retningslinier er for de første bykvarterers vedkommende fastlagt i godkendte lokalplaner. Det almindelige lokalplanarbejde fortsætter sideløbende med "Ørestad designmanual".

Hvis et anlægsarbejde adskiller sig væsentligt fra de i "Ørestad designmanual" afstukne rammer, gældende lovgivning eller gældende lokalplaner vil sagen blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget.

 

Manualens opbygning

"Ørestad designmanual" er opbygget i tre hovedafsnit:

  1. Ørestad – en ny bydel i København
  2. Byrum
  3. Aptering af byrum

Første hovedafsnit beskriver baggrund og intentioner med Ørestad. Ørestad deles op i tre 'strukturer' - den grønne, den blå og den grå. Sidstnævnte står for trafiksystemet, som er Ørestads Metro og veje og stier. Disse dele beskrives og der sluttes af med en oversigt over nuværende planstatus.

Andet hovedafsnit beskriver de forskellige byrum, lokale veje og parktyper. Teksten suppleres af computerillustrationer og tegninger. Ørestad gennemgås bydel for bydel. Der er enkelte billeder af allerede udførte vejafsnit såsom Arne Jacobsens Allé.

Tredje hovedafsnit beskriver belægninger og kanter, broer, byinventar, tekniske anlæg og beplantning. I nævnte rækkefølge gennemgås ideer til udformning af Ørestad. I afsnittene er der skemaer til aflæsning af, hvor de forskellige udformninger tænkes anvendt.

"Ørestad designmanual" vil danne grundlag for forvaltningens administrative myndighedsbehandling og godkendelser af offentlige veje, private fællesveje, samt park- og pladsarealer, der bliver offentligt tilgængelige.

 

Økonomi

Ørestadsselskabet afholder anlægsudgifter for vej-, plads-, og parkanlæg.

Lov om Ørestaden stadfæster, at Ørestads Boulevard og cykelruter overdrages vederlagsfrit til Københavns Kommune efter anlæg.

Forvaltningen forhandler med Ørestadsselskabet om det fremtidige ejerskab og ansvar for drift af de øvrige vejanlæg, pladser og torve samt parkområder. Et forslag herom vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse.

Ørestadsselskabet I/S finansierer udgivelsen af "Ørestad designmanual".

 

Høring

"Ørestad designmanual" har været forelagt og er godkendt af Ørestadsrådet.

I forbindelse med lokalplanlægning af enkeltområder i den videre proces gennemføres offentlige høringer i henhold til gældende bestemmelser og praksis.

Forvaltningen vil i forbindelse med myndighedsbehandlingen af detailprojeker inddrage Politiet, som skal høres i trafiksikkerhedsspørgsmål, detailudformning af kryds, afmærkning og signaler m.v.

 

BILAG VEDLAGT (kun til Bygge- og Teknikudvalgets medlemmer)

"Ørestad designmanual" juni 2001

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR PÅ RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Kopi af "Ørestad designmanual" juni 2001

 

 

 

Ole Bach

 

 

Til top