Mødedato: 06.04.2005, kl. 14:00

Høring om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

Høring om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Høring om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde

 

BTU 161/2005  J.nr. 0421.0002/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller til Bygge- og Teknikudvalget,

at  Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005 om at foretage høring af Bygge- og Teknikudvalget om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde besvares ved fremsendelse af det af forvaltningen udarbejdede udkast til høringssvar.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget har i mødet den 8. marts 2005 besluttet at foretage høring af Bygge- og Teknikudvalget inden Økonomiudvalgets behandling af indstilling om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 4. juni 2003 indstilling om forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde og besluttede i den forbindelse at anvende høringsperioden til en konkret drøftelse heraf i relation til lokalplanlægning.

Den 11. juni 2003 vedtog Borgerrepræsentationen at offentliggøre et forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde.

På baggrund af en række notater fra forvaltningen drøftede Bygge- og Teknikudvalget sagen igen på mødet den 27. august og den 10. september 2003. Udvalget endte med at tilkendegive, at man var sindet at kræve lokalplaner for større klynger af husbåde, men ville afvente den igangværende høring om kommuneplantillægget.

Forslag til kommuneplantillæg om husbåde har været udsendt i offentlig høring fra den 23. juni til den 14. november 2003. Økonomiforvaltningen har på baggrund af den offentlige høring foreslået en række ændringer af forslaget til kommuneplantillæg. De fleste konkrete ændringer af rammerne indskrænker mulighederne for placering af husbåde og har dermed ikke krævet supplerende høring. Nogle få af ændringerne har dog haft en sådan karakter, at involverede parter, som kunne have interesse deri, skulle høres. På den baggrund vedtog Økonomiudvalget den 31. august 2004 at udsende 4 ændringsforslag i supplerende høring, der gav anledning til yderligere ændringer.

Ændringerne indebærer samlet, at rammerne for etablering af husbåde i København er indskrænket betydeligt i forhold til det offentliggjorte planforslag, der muliggjorde ca. 900 husbåde. Det skønnes efter de foreslåede ændringer, at den mulige rummelighed i rammeområderne næppe overstiger 500. Af disse pladser er ca. 200 forbeholdt fartøjer, der oprindelig er bygget til sejlads, mens de resterende pladser både kan anvendes til såvel tidligere og ombyggede fartøjer som til nye husbåde, der konstrueres til formålet. Dette forventes i praksis at give en ligelig fordeling mellem de to typer. Der er en teoretisk rummelighed på godt 250 husbåde syd for Langebro, ca. 50 i Nordhavnen, godt 100 i Indre By og på Christianshavn/Holmen, mens resten af rummeligheden findes på Refshaleøen/Østamager.

Bygge- og Teknikforvaltningen er ikke blevet inddraget i udarbejdelsen af det endelige kommuneplantillæg, men finder reduktionen af den tidligere betydelige rummelighed hensigtsmæssig, ligesom det anses for positivt, at der flere steder skabes mulighed for publikumsorienterede serviceerhverv, som kan være med til at skabe mere liv langs kajerne. Endvidere er forvaltningen enig i, at flere ombyggede fartøjer kan være med til at styrke og synliggøre det maritime indslag.

I sagsbeskrivelsen nævnes samtidig en række problemstillinger og synspunkter forbundet med husbåde.

Forvaltningen har på denne baggrund udarbejdet et udkast til høringssvar til Økonomiudvalget med en række synspunkter, som det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget fremfører.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiforvaltningen har på baggrund af Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005 om at høre Bygge- og Teknikudvalget med brev af den 14. marts 2005 fremsendt indstilling om endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde med bilag, med anmodning om, at Bygge- og Teknikudvalgets svar kan indgå i Økonomiudvalgets behandling af sagen den 12. april 2005. Indstillingen med bilag er vedlagt som Bilag 1.

 

Den hidtige proces

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 om husbåde blev i sin tid udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Københavns Havn A/S.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 4. juni 2003 indstilling om forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde (BTU 284/2003). Indstillingen blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. juni 2003, og forslaget blev sendt i offentlig høring fra den 23. juni til den 14. november 2003. Bygge- og Teknikudvalget besluttede i forbindelse med behandling af ovennævnte indstilling at anvende høringsperioden til en konkret drøftelse heraf i relation til lokalplanlægning. Udvalget fandt, at der knytter sig såvel en række uafklarede lovgivnings- og forvaltningsmæssige forhold som betydelige praktiske og administrative opgaver til realisering af et større indslag af husbåde i havnen. Udvalget fandt det herefter hensigtsmæssigt, at disse forhold nærmere afprøves gennem etablering af et begrænset antal pilotprojekter. På baggrund af supplerende notater drøftede Bygge- og Teknikudvalget sagen igen på mødet den 27. august 2003 (392/2003), hvor sagen ønskedes belyst med flere notater. På mødet den 10. september 2003 (BTU 412/2003) endte drøftelserne med, at udvalget tilkendegav, at der forudsættes lokalplaner udarbejdet for klynger af husbåde, som f.eks. den påtænkte ved Nokken. Bygge- og Teknikudvalget ville i øvrigt afvente det videre resultat af høringen om kommuneplantillægget om husbåde.

I høringsperioden indkom 89 henvendelser. Hertil kommer, at en række personer indsendte kopier af samme indsigelse eller vedlagde underskriftindsamlinger.

På baggrund af den offentlige høring foreslog Økonomiudvalget en række ændringer af forslaget til kommuneplantillæg. Nogle af disse ændringer giver nye muligheder for anvendelse eller placering af husbåde og kan ikke vedtages endeligt, før parter, som kan have interesse deri, har været hørt. På denne baggrund vedtog Økonomiudvalget den 31. august 2004 at udsende 4 ændringsforslag i supplerende høring. Disse ændringer gik bl.a. på at tillade publikumsorienterede serviceerhverv. Der indkom 54 indsigelser og bemærkninger i forbindelse med den supplerende høring.

På baggrund af den supplerende høring færdiggjorde Økonomiforvaltningen de foreslåede ændringer. Baggrunden og vilkårene for etablering af husbåde i København er præciseret på en række punkter. De fleste konkrete ændringer af rammerne indskrænker mulighederne, jf. Bilag 1 (Bilag D). Der er således udtaget en række placeringsmuligheder, andre er indskrænket, og/eller der er sat grænser for antallet af husbåde. I en del tilfælde er den maksimale størrelse af husbådene reduceret. Antallet af placeringer, hvor der alene tillades ombyggede fartøjer og ikke nye husbådtyper, er også udvidet til at omfatte hovedparten af de indre og en del af de sydlige havneområder.

Det betyder samlet, at rammerne for etablering af husbåde i København er indskrænket betydeligt i forhold til det offentliggjorte planforslag, der muliggjorde ca. 900 husbåde. Det skønnes, at den endelige mulige rummelighed i rammeområderne næppe overstiger 500. Af disse pladser er ca. 200 forbeholdt fartøjer, der oprindelig er bygget til sejlads, mens de resterende pladser både kan anvendes til disse fartøjer og til nye husbåde, der konstrueres til formålet. Dette forventes i praksis at give en ligelig fordeling mellem de to typer. Der er en teoretisk rummelighed på godt 250 syd for Langebro, ca. 50 i Nordhavnen, godt 100 i Indre By og på Christianshavn/Holmen, mens resten af rummeligheden findes på Refshaleøen/Østamager.

Et kommuneplantillæg medfører ikke handlepligt for de grundejere mv., der får mulighed for at etablere pladser til husbåde, ligesom den eksisterende lovlige anvendelse til f.eks. sejlende både kan fortsætte. Derfor vil mange grundejere ikke gøre brug af mulighederne således, at der også på længere sigt må forventes etableret markant færre pladser til husbåde, end de foreliggende rammer giver mulighed for.

Kommuneplantillægget afspejler et formål om, at husbådene tilfører havnen liv, aktiviteter og variation. Det tilstræbes via bestemmelser om størrelse, antal og tæthed, om at bebyggelser mv. på land bevarer kontakten til vandet, og om at offentlighedens adgang ikke indskrænkes. Samtidig sikres det, at husbåde primært etableres i tilknytning til kajerne, så havnens karakter søges bevaret, og vandfladerne i høj grad friholdes til sejlads mv., og således, at udsynet på langs og tværs af havnen ikke påvirkes væsentligt.

Med et samlet kommuneplantillæg kan kommunen regulere husbåde såvel i lokalplanlægning som ved byggetilladelser baseret på de udstukne rammer for beliggenhed, størrelse, tæthed mv. Det følger af udpegningen af rammeområder, at de øvrige områder ikke er udpeget til husbåde.

 

Kommentarer til kommuneplantillægget og husbådeproblematikken

Forvaltningen vurderer det positivt, at der flere steder skabes mulighed for publikumsorienterede serviceerhverv, som kan være med til at skabe mere liv langs kajerne. Reduktionen af antallet af husbåde-muligheder sammenholdt med forventningen om at en række af de anførte muligheder næppe vil blive udnyttet sikrer, at havnen ikke bliver "plastret" til med husbåde, og flere ombyggede fartøjer kan være med til styrke og synliggøre det maritime indslag.

Forvaltningen deltog i udarbejdelsen af forslaget til kommuneplantillæg. Siden sommeren 2003 er forvaltningen ikke blevet inddraget, og Økonomiforvaltningen har således alene stået for ændringerne.

Planlægningen af kommuneplantillægget om husbåde er gennemført ud fra en definition af begrebet husbåd, der hviler på to forudsætninger, dels at der er tale om et varigt oplæg, hvor husbåden kun undtagelsesvis flyttes eller sejler, dels at der sker en bygningsmæssig udnyttelse som bolig og/eller institution, udstillingssted, cafe mv.

Forvaltningen får til stadighed henvendelser om at placere større fartøjer til eksempelvis museumsformål, hotel, vandrehjem, restaurationer og lignende. Kommuneplantillægget fastlægger den maksimale længde til 26/ 30 m, den maksimale højde til 5,4/ 7 m og det maksimale etageareal til erhverv til 300 m². Permanent oplæg af større skibe til sådanne anvendelser forudsætter derfor udarbejdelse af et kommuneplantillæg i hvert enkelt tilfælde.

Der er flere indsigere, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der ud fra et ønske om daginstitutioner på husbåde mener, at der skal muliggøres større husbåde. Økonomiforvaltningen er af den opfattelse, at en husbåd ikke bør omfatte så store fartøjer eller nybygninger, og at det er en mulighed at drive institution eller vandrehjem på flere husbåde i samme område. Bygge- og Teknikforvaltningen er skeptiske heroverfor af såvel økonomiske som funktionelle grunde, og alt andet lige vil flere både fylde mere kajplads. Derudover vil flere områder i havnen qua deres rumlige dimensioner kunne "bære" enkelte større skibe. Den forudsatte procedure med udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan i hvert af sådanne tilfælde forekommer dermed unødigt omstændeligt og ressourcekrævende. Det kunne således være hensigtsmæssigt, at der i kommuneplantillægget indgik nogle overordnede principper for placering af enkelte sådanne eventuelle større skibe – ikke i form af rammebestemmelser, men f.eks. i form af principielle og retningsgivende udpegninger. Sådanne principielle retningslinier kunne tænkes indarbejdet i Den Blå Plan.

Forvaltningen har medvirket til enkelte midlertidige dispensationer fra lokalplaner, hvor permanente oplæg har krævet dispensation fra lokalplanen. Ved meddelelse af disse tidsbegrænsede dispensationer er lokalplanrammerne i forslaget til kommuneplantillæg blevet anvendt, og der er afvist et større antal ansøgninger med henvisning til, at kommuneplantillægget ikke er endeligt vedtaget.

En anden problemstilling er ønsker om at placere nybyggede husbåde på strækninger, hvor der kun må placeres ombyggede fartøjer. Her er det væsentligt, at der afklares retningslinier for, hvad der menes med ombyggede fartøjer. Det foreslås i den forbindelse, at kravet om ombyggede fartøjer administreres ud fra en vurdering af de konkrete forhold således, at mere utraditionelle og fantasifulde ombygningsløsninger ikke udelukkes, hvor det vil være rigtigt at give mulighed for det, og når karakteren af "skib" fortsat opretholdes. Retningslinier for sådanne muligheder og "frihedsgrader" må fastlægges nærmere i den kommende sagsbehandling af husbåde, herunder lokalplanlægning.

Med hensyn til de lovgivningsmæssige forhold, skal det nævnes, at Miljøministeriet i den mellemliggende periode har slået fast, at husbåde falder ind under planlovens krav til kommuneplaners indhold vedrørende regulering af bebyggelse. I august 2004 udsendte ministeriet et udkast til vejledning om lokalplanlægning for husbåde. Denne blev udvalget orienteret om den 25. august 2004 (BTU 379/2004). I maj 2004 udsendte Erhvervs- og Boligstyrelsen endvidere "Vejledning om byggesagsbehandling af husbåde og flydende boliger". Udvalget blev orienteret om udkastet hertil i mødet den 27. august 2003 (BTU390/2003). Samtidig med, at de overordnede lovgivningsmæssige forhold dermed ser ud til at være afklarede, er der enkelte steder i landet gjort de første praktiske erfaringer med placering af husbåde på basis af forudgående planlægning og myndighedsbehandling. Der er dog fortsat en række uafklarede spørgsmål, som først kan løses i forbindelse med den detaljerede lokalplanlægning og øvrige myndighedsbehandling. Det skal foreslås, at sådanne erfaringer indvindes ved, at Bygge- og Teknikforvaltningen på basis af kommuneplantillægget udarbejder et par pilotprojekter med lokalplanlægning for husbåde således, at formen for detailplanlægningen nærmere kan afklares og udvikles.

Forvaltningen finder, at der bør ske en nærmere præcisering af lokalplanpligten i forbindelse med placering af husbåde, hvor både antallet af husbåde og indvirkningen på det stedlige miljø vil være afgørende. F.eks. bør der på grundlag af kommuneplantillæggets bestemmelser kunne tillades placering af et mindre antal husbåde særligt i områder omfattet af gældende lokalplaner, der muliggør permanent oplæg af skibe på baggrund af dispensation efter forudgående naboorientering. Der er vedtaget 18 lokalplaner langs havneområderne, hvor der kan placeres husbåde. I de 14 af disse er der bestemmelser om, at henlægning af permanent karakter af skibe ved bolværkerne kræver dispensation. Det betyder, at der i disse områder ved anlæg af husbåde kan stilles krav om f.eks. parkering, placering af affaldscontainere m.v.

 

Forslag til høringssvar

På baggrund af ovenstående foreslås Økonomiudvalgets anmodning om en udtalelse i forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde besvaret således:

"Økonomiforvaltningen, 8. kontor                                                                                    Rådhuset                                                                                                                                   1599 København V 

 

Økonomiforvaltningen har i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 8. marts 2005 vedrørende endelig vedtagelse af kommuneplantillæg om husbåde sendt indstillingen til høring i Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om, at høringssvaret kan indgå i Økonomiudvalgets behandling af sagen i mødet den 12. april 2005.                                                                                                                                  

De af Økonomiforvaltningen foreslåede ændringer af forslaget til kommuneplantillæg om husbåde indskrænker den samlede rummelighed for husbåde til ca. 500 brutto mod det oprindelige forslags mulighed for ca. 900 husbåde. Der er således udtaget en række placeringsmuligheder, andre er indskrænket, og/eller der er fastsat et maksimalt antal husbåde. I enkelte tilfælde er den maksimale størrelse for husbådene reduceret. Antallet af områder med krav om, at husbåde kun må udføres som ombyggede fartøjer og ikke nye h usbådtyper, er udvidet, så de omfatter alle rammeområder i de indre dele af havnen og enkelte områder i de sydlige dele af havnen. Endvidere er anvendelsesbestemmelserne i enkelte områder udvidet til også at omfatte publikumsorienterede serviceerhverv.

Bygge- og Teknikudvalget har ikke bemærkninger til de forslåede ændringer af kommuneplantillægget, idet man i øvrigt har noteret sig, at selv den anførte reducerede husbåde-rummelighed anses for teoretisk, da mange grundejere, som det anføres i indstillingen, næppe vil gøre brug af rummeligheden for etablering af husbåde. Udvalget er enig i de forslåede indskrænkninger af placeringsmulighederne således, at der opnås et mere afbalanceret forhold mellem husbåde og andre kvaliteter og aktiviteter i havnen, som bl.a. er foreslået i oplægget til Den Blå Plan, samt i forhold til naboerne på land. Bygge- og Teknikudvalget er opmærksom på, at vedtagelsen af kommuneplantillægget om husbåde vil indebære, at der hermed er tilvejebragt en række forudsætninger og bindinger for det videre arbejde med indholdet i Den Blå Plan, og ser fortsat gerne, at mulighederne for husbåde nærmere afprøves i et samspil med Den Blå Plan.

Det anses for rigtigt, at husbåde i et større antal områder kræves udført som ombyggede fartøjer med henblik på at styrke og synliggøre områdernes maritime præg og at opnå en harmonisk indpasning i disse ældre havnemiljøer. Man finder samtidig, at kravet om ombyggede fartøjer bør administreres ud fra en vurdering af de konkrete forhold således, at mere utraditionelle og fantasifulde ombygningsløsninger ikke udelukkes, hvor det vil være rigtigt at give mulighed for det, og når karakteren af "skib" fortsat opretholdes. Retningslinier for sådanne muligheder og "frihedsgrader" må fastlægges i den kommende sagsbehandling af husbåde, herunder afklaring af, hvornår der er tale om nye henholdsvis ombyggede husbåde.

Endvidere ser Bygge- og Teknikudvalget positivt på, at der flere steder gives mulighed for publikumsorienterede serviceerhverv, såsom restauranter, cafeer og lignende, som kan bidrage til mere liv langs kajerne. I den forbindelse finder udvalget det dog problematisk, at kommuneplantillægget om husbåde ikke forholder sig til muligheden for oplæg af enkelte større skibe, der overstiger de fastlagte maksimumsstørrelser, f.eks. permanent oplæg af veteranskibe, herunder til museumsformål, og f.eks. fartøjer, der ønskes indrettet til publikumsorienterede formål, såsom restaurant, forlystelse, hotel, vandrehjem m.v. samt større husbåde til institutionsformål. Økonomiforvaltningen er af den opfattelse, at en husbåd ikke bør omfatte så store fartøjer eller nybygninger, og at det er en mulighed at drive institution eller vandrehjem på flere husbåde i samme område. Bygge- og Teknikudvalget er imidlertid skeptiske heroverfor af såvel økonomiske som funktionelle grunde, og alt andet lige vil flere både fylde mere kajplads. En procedure med udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan ved oplæg af større fartøjer forekommer umiddelbart unødigt omstændelig og ressourcekrævende. Det forekommer således mere hensigtsmæssigt, at der i kommuneplantillægget indgik nogle overordnede principper for placering af sådanne større skibe – ikke i form af rammebestemmelser, men f.eks. i form af principielle og retningsgivende udpegninger. Eventuelt bør sådanne principielle retningslinier indarbejdes i Den Blå Plan.

Bygge- og Teknikudvalget var i forbindelse med drøftelserne af forslaget til kommuneplantillægget bekymret over en række uafklarede lovgivnings- og forvaltningsmæssige forhold i relation til placering af husbåde. Disse forhold ser nu ud til at være afklaret, ligesom der enkelte steder i landet er gjort de første praktiske erfaringer med placering af husbåde på basis af forudgående planlægning og myndighedsbehandling. Der er dog fortsat en række spørgsmål, herunder vedrørende afklaringen af administrationen af husbåde samt landtrafikale forhold, parkering, promenadeudformning, renovation og påvirkning af omgivelserne, som imidlertid først kan løses i forbindelse med den detaljerede lokalplanlægning og øvrige myndighedsbehandling. Bygge- og Teknikudvalget skal foreslå, at sådanne erfaringer opnås ved, at Bygge- og Teknikforvaltningen på basis af kommuneplantillægget udarbejder et par pilotprojekter om lokalplanlægning for husbåde således, at formen for detailplanlægningen samt organiseringen og administrationen af husbåde nærmere kan afklares og udvikles.

Afslutningsvis finder Bygge- og Teknikudvalget det utilfredsstillende, at Økonomiforvaltningen ikke har inddraget Bygge- og Teknikforvaltningen i forbindelse med de foreslåede ændringer af forslaget til kommuneplantillæg om husbåde.

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1       Økonomiforvaltningens indstilling om endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg om husbåde, inkl. bilag A-D.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A      Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 om husbåde (som udsendt i offentlig høring i 2003)

 

 

Jens Ole Nielsen


 

Til top