Lokalplanforslag "Esplanaden"
Lokalplanforslag "Esplanaden"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. marts 2002
Sager til beslutning
6. Lokalplanforslag "Esplanaden"
BTU 88/2002 J.nr. 611:231.0001/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
at forslag til lokalplan for et område mellem Inderhavnen og Amaliegade/Esplanaden ("Esplanaden") vedtages med henblik på offentliggørelse,
at offentliggørelsesperioden fastsættes til 2 måneder,
at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalavis samt
at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, tiltrædes
RESUME
Lokalplanforslaget er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 4. april 2001 tiltrådte retningslinier.
Lokalplanforslaget er udarbejdet efter anmodning fra Henning Larsens Tegnestue A/S med henblik på opførelse af en ca. 14.000 m² stor udvidelse af A.P. Møller Gruppen, Rederiet Mærsks eksisterende hovedsæde, Esplanaden 50.
Den ønskede tilbygning består af en fløj langs Amaliegade, forbundet med ejendommens eksisterende bebyggelse via tværfløje. Foruden at tilpasse sig hovedsædets eksisterende bygninger med hensyn til proportioner og facadeudtryk udformes nybebyggelsen med hensyn til højde og drøjde m.v. under hensyntagen til de overfor liggende, fredede bygninger i Amaliegade.
Projektet har et sådant omfang, at det forudsætter udarbejdelse af lokalplan. Lokalplanens bestemmelser om bebyggelsens placering erstatter en i 1976 og 1979 tinglyst deklaration, der fastlægger en fælles bebyggelsesplan for den aktuelle ejendom og de syd herfor liggende ejendomme.
Lokalplanforslaget er udarbejdet så det ansøgte projekt muliggøres. Bestemmelserne vedrørende placering, dimensionering og facadeudformning af nybebyggelsen er udformet under hensyntagen til de historiske omgivelser og den eksisterende bebyggelse. Bestemmelserne sikrer bl.a., at der etableres et veldefineret gaderum i Amaliegade, idet hensynet til denne gade dog taler for, at der i facaden herimod etableres dør-/adgangspartier tilpasset facadeudformningen.
Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997 og forslag til Kommuneplan 2001.
SAGSBESKRIVELSE
Henning Larsens Tegnestue A/S har på vegne af ejendommens ejer, A.P. Møller Gruppen, anmodet om udarbejdelse af en lokalplan for ejendommen matr.nr. 400 Sankt Annæ Øster Kvarter, København, Esplanaden 50, med henblik på opførelse af et ca. 14.000 m² stort kontorbyggeri som udvidelse til det eksisterende hovedsæde på ejendommen.
I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 4. april 2001 (BTU 144/2001) blev forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for ejendommen drøftet. De under drøftelserne rejste forhold om opretholdelse af passagen til havnen og udformningen af nybebyggelsens afslutning ved Amaliegade/Esplanaden har været drøftet med arkitekterne og bygherren. Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet i overensstemmelse med udvalgets drøftelser.
Planlægning
I henhold til Kommuneplan 1997 og forslag til Kommuneplan 2001 er den aktuelle ejendom fastlagt til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, butikker, hoteller og erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Bebyggelsen skal normalt udformes som sluttet etagehusbebyggelse. Den maksimale bebyggelsesprocent er 150, det maksimale etageantal eksklusive tagetage er 6 og friarealprocenten skal være mindst 10.
I forbindelse med udstykningen i midten af 1970'erne af det dengang statsejede område, blev der, for at skabe et grundlag for fastsættelse af omfang og udformning af de nye bebyggelser, udarbejdet en deklaration. Deklarationen fastlagde de dengang godkendte projekter til ny bebyggelse på området som bebyggelsesplan. Deklarationen og en efterfølgende ændring er tinglyst den 17. juni 1976 og den 27. september 1979. Udover den i dag opførte bebyggelse, viser den senest tinglyste bebyggelsesplan en 4 etagers bebyggelse bestående af 2 fløje parallelt med Amaliegade og 2 fløje vinkelret herpå, hvorved den højeste del af hovedsædet samt den 1 etages arkadebygning ved Nordre Toldbod frilægges.
En del af den aktuelle ejendom ligger inden for de i henhold til naturbeskyttelsesloven fastlagte sø- og fortidsmindebeskyttelseslinier omkring Kastellet.
Projektet
Udvidelsen af det eksisterende hovedsæde består af en vinkelformet bygning i 4 etager. Bygningen er placeret dels langs Amaliegade, dels vinkelret herpå i ejendommens sydligste del. Ind mod gårdrummet har den vinkelformede bygning samme højde, som den 4 etagers fløj af det nuværende hovedsæde. Ud mod Amaliegade og mod Energistyrelsens sydfor liggende bebyggelse er den vinkelformede bygning lavere af hensyn til den tilstødende og overfor liggende bebyggelse. De to gavle af vinkelbygningen mod Esplanaden er forbundet til det nuværende hovedsæde ved en 1 etages mellembygning. Mod Amaliegade forbindes vinkelbygningen med Energistyrelsens Amaliegade-fløj ved en lavere, tilbagerykket "portbygning", der i stueetagen har indkørsel til passagen mellem Energistyrelsen og A.P. Møller-bebyggelsen (bl.a. til det nye, underjordiske parkeringsanlæg). Gårdrummet, der opstår mellem det nuværende h ovedsæde og de tilbyggede fløje, indrettes med opholdsarealer. Samlet vil der i området herefter være ca. 35.000 m2 etageareal, svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 140.
Mod Amaliegade tænkes bebyggelsen udført med relativt lyse facader i natursten. Amaliegade-facaden udformes under hensyntagen til den nuværende facaderytme på den modstående side af gaden. Den ny facade gives således en opdeling, der svarer til de mindre facadelængder overfor, ligesom ét plan af facaden springer lidt frem og svarer i højde til gesimshøjden på de overfor liggende bygninger. Tage påregnes udført med lavt fald og stålpladebeklædning som på det eksisterende hovedsæde. Vinduer udføres med let coated glas i neutral farve.
Ejendommen rummer i dag 189 parkeringspladser for de ansatte. Disse pladser ligger på terræn og erstattes af i alt ca. 350 parkeringspladser dels i form af et mindre antal gæsteparkering på terræn, dels i delvis nedgravet konstruktion under de kommende friarealer mellem det nuværende hovedsæde og nybebyggelsen. Indkørsel til parkeringsanlægget bliver fra Amaliegade, lidt sydligere end den nuværende indkørsel til parkeringspladsen. Hovedadgang bliver fra Esplanaden, ligesom i dag.
Projektet har et sådant omfang, at det forudsætter udarbejdelse af lokalplan i henhold til Planlovens § 13, stk. 2. Lokalplanen vil ophæve den ovenfor omtalte tinglyste deklaration.
Forslag til lokalplan
Lokalplanen omfatter alene ejendommen matr.nr. 400 Sankt Annæ Øster kvarter. Ejendommen fastlægges til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, restauranter, hotel, erhvervs- og fritidsundervisning m.v.
Det eksisterende hovedsæde forudsættes bibeholdt, idet en eventuel erstatning for denne bebyggelse forudsætter udarbejdet supplerende lokalplan og den fredede toldvagtbygning mod Esplanaden fastlægges som bevaringsværdig. For den nye bebyggelse fastlægges byggefelter, højdebestemmelser m.v. i overensstemmelse med det fremsendte projekt. Herved sikres bl.a. bebyggelsen mod Amaliegade placeret i vejlinien og afsluttet ud for hjørnet på den modstående bebyggelse, således at der etableres et veldefineret gaderum i Amaliegade. Amaliegades karakter af bygade bør dog understøttes ved etablering af dør-/adgangspartier i nybyggeriet.
Friarealet skal være 10 pct. af erhvervsetagearealet, og den nuværende 13 m brede promenade mod havnen opretholdes. Parkeringskravet er 1 plads pr. 100 m2 etageareal, der udover enkelte gæsteparkeringer på terræn på arealet mod Esplanaden skal etableres i underjordisk anlæg.
Lokalplanen er i overensstemmelse med de i Kommuneplan 1997 og forslaget til Kommuneplan 2001 fastlagte rammer for området.
For så vidt angår yderligere om indholdet af forslaget til lokalplan samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til planforslaget, der er vedlagt som bilag B.
Borgerdialog
Der skal foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne om planen:
- Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
- Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
- Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen og bygherren om planens indhold, idet interessen for planen hovedsageligt må forventes at dreje sig om bebyggelsen og dens indvirkning på de umiddelbare omgivelser. Borgerrepræsentations partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.
Miljøvurdering
Der henvises til det nedenfor under høringen anførte, samt til den til lokalplanen hørende redegørelse (bilag A), hvori er redegjort for forslagets miljø- og trafikmæssige konsekvenser, samt forholdet til kvarteret og de omgivende eksisterende bebyggelser.
Høring
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Miljøkontrollen, Københavns Energi og Københavns Vand.
Økonomiforvaltningen har telefonisk meddelt, at man henviser til HUR's fremsendte besvarelse og oplyst vedrørende naturbeskyttelseslovens beskyttelseslinier, at man vil være indstillet på at meddele de for byggeriet nødvendige dispensationer. Begrundelser herfor er, at hensynet til Kastellet skønnes sikret ved, at arealet mod Esplanaden fortsat vil være ubebygget, og at bebyggelsen langs Amaliegade afsluttes mod Esplanaden i den fortsatte facadeflugt af bebyggelsen på Esplanaden vest for Amaliegade.
HUR er under hensyn til, at der er i projektet indgår etablering af underjordisk parkering, anmodet om at foretage VVM-screening, dvs. afgøre hvorvidt planen forudsætter udarbejdet VVM. HUR har med brev af 6. september 2001 oplyst, at de væsentligste påvirkninger fra projektet er trafik og risikoen for påvirkning af grundvandsstanden i området. HUR har afgjort, at projektet ikke er VVM-pligtigt, idet trafikken til og fra projektet ikke er større, end der kan forventes i Københavns tætte bydele, samt at der er valgt en byggemetode, der ikke forudsætter midlertidige eller permanente grundvandssænkninger. HUR's afgørelse har været annonceret i Cityavisen den 10. september 2001. Naturklagenævnets sekretariat har oplyst, at der inden for den efterfølgende 4-ugers klagefrist ikke er modtaget klager over afgørelsen.
Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår dels et afsnit om økologiske tiltag, dels et afsnit om beskyttelse af brugere og beboere mod forurening og andre ulemper. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende støjgener, gener fra virksomheder samt jordbunds- og grundvandsforhold.
Miljøkontrollen vurderer, at der ikke i eller omkring lokalplanområdet findes virksomheder, der vil medføre miljømæssige gener for beboere og brugere. Det oplyses desuden, at miljøkontrollen ikke er i besiddelse af konkret viden om forurening af jorden eller grundvandet i lokalplanområdet. Arealet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.
Københavns Energi påpeger bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og ressourcerigtige løsninger og henviser specielt til at anvende bygassen til madlavningsformål i et eventuelt kantinekøkken. Der gøres opmærksom på, at de påtænkte bebyggelser ligger tæt på Københavns Energis elkabler, og at udgiften til en eventuel flytning på grund af byggeriet, skal afholdes af bygherren.
Københavns Vand har ikke bemærkninger til lokalplanforslaget for så vidt angår afløbsforholdene. Københavns Vand gør opmærksom på, at vandforsyningsledninger ligger i fortovet umiddelbart op til ejendommen, hvilket der bør tages hensyn til ved byggearbejdet.
Bemærkninger
Med henvisning til Økonomiforvaltningens bemærkninger vedrørende naturbeskyttelseslovens beskyttelsesliner, er der optaget bestemmelse om, at der uanset lokalplanens bestemmelser ikke må opføres bebyggelse eller foretages ændringer af terrænet forinden konkret dispensation fra disse linier foreligger.
Miljøkontrollens og Københavns Energis anbefalinger er medtaget i det omfang planloven giver hjemmel hertil. Der er efter sædvanlig praksis medtaget en fodnote til formålsparagraffen om Borgerrepræsentationens vedtagelser om "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", ligesom de ledningsmæssige forhold er sikret på sædvanlig vis og bygherren er gjort opmærksom på disse.
Miljøkontrollens øvrige anbefalinger vurderes at være tilgodeset i lokalplanforslagets § 7 med fodnoter, herunder henvisningen til Borgerrepræsentationens vedtagelse den 21 . marts 1991 om iværksættelse af særlige foranstaltninger til sikring af grundvandsstanden i forbindelse med nybyggeri.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse for lokalplanforslaget med luftfoto
- Forslag til lokalplanforslag "Esplanaden"
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- HUR's brev af 6. september 2001 med bilag
- Høringssvar af 27. april 2001 fra Københavns Energi
- Høringssvar af 3. maj 2001 fra Københavns Vand
- Høringssvar af 10. maj 2001 fra Miljøkontrollen
Jens Ole Nielsen