Mødedato: 06.03.2002, kl. 14:00

Etablering af 2 kryds Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej

Etablering af 2 kryds Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. marts 2002

 

Sager til beslutning

14. Etablering af 2 kryds Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej

BTU 74/2002 J.nr. 2111.0065/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Københavns Havn etablerer et nyt signalreguleret T-kryds for tilslutning af en ny nordlig del af Dampfærgevej til Kalkbrænderihavnsgade

at DLU (Danlink Udviklingsselskab) etablerer et nyt signalreguleret T-kryds for tilslutning af en ny vejforbindelse mellem den nord-syd-gående del af Dampfærgevej og Kalkbræderihavnsgade til Kalkbrænderihavnsgade

RESUME

Københavns Havn har anmodet om godkendelse af et skitseprojekt til et nyt kryds Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej nord. Samtidig har DLU anmodet om godkendelse af et skitseprojekt til et nyt kryds Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej syd. Begge kryds er indeholdt i lokalplan nr. 347, Pakhusvej, som Borgerrepræsentationen godkendte den 6. december 2001. Krydsene er dimensioneret sådan, at den forventede fremtidige trafik vil kunne afvikles.

Etablering af krydsene finansieres af de respektive ansøgere. Driften af krydsene overgår herefter til Københavns Kommune. Til driften af de to signalanlæg forventes en udgift på i størrelsesordenen 30.000 kr. pr. kryds pr. år.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 6. december 2001 lokalplan nr. 347, Pakhusvej. Af lokalplanen fremgår, at der "på arealet nord for de på tegning 27.457 viste byggefelter A, B og D skal anlægges en vej." Københavns Havn har derfor anmodet om godkendelse af et skitseprojekt til en privat fællesvej, som dels skal betjene de nye færgelejer for færgerne til Oslo, Bornholm og Polen, dels skal tjene som nordlig adgangsvej til lokalplanområdet. Denne vej skal tilsluttes Kalkbrænderihavnsgade i et signalreguleret T-kryds.

Af ovennævnte lokalplan fremgår endvidere, at "på arealet mellem de på tegningen viste byggefelter H og I skal anlægges en vej". DLU, som står for byudviklingen i lokalplanområdet, har derfor anmodet om godkendelse af et skitseprojekt til en privat fællesvej, som kan tjene som sydlig adgangsvej til lokalplanområdet i stedet for den nuværende sydlige udmunding af Dampfærgevej i Kalkbrænderihavnsgade. Denne vej skal ligeledes tilsluttes Kalkbrænderihavnsgade i et signalreguleret T-kryds.

Beskrivelse af de signalregulerede kryds

Krydset Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej Nord anlægges som et trebenet signalreguleret kryds. Der påregnes mulighed for venstrepil for trafik fra den nordlige del af Kalkbrænderihavnsgade mod Dampfærgevej. Signalanlægget etableres med trafikstyring, hvor det er en forudsætning, at den gennemkørende trafik i Kalkbrænderihavnsgade til og fra Københavns centrum ikke forstyrres som følge af stor trafik fra Dampfærgevej, for eksempel i forbindelse med færgeankomst og -afgang..

Til orientering viser bilag 1 også Havnens planer for den nye private fællesvej (nordlige del af Dampfærgevej), samt forpladsen ved færgeterminalen. Disse anlæg er ikke omfattet af denne godkendelse. Det signalregulerede kryds, hvor trafik til og fra færgernes vogndæk kører ud i Dampfærgevej, vil blive reguleret i samordning med krydset ved Kalkbrænderihavnsgade. Der er i øvrigt afsat plads til etablering af busstoppesteder i Dampfærgevej ved færgeterminalen.

Krydset Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej Syd anlægges som et trebenet signalreguleret kryds. Krydsets udformning fremgår af bilag 2. Signalanlægget etableres med mulighed for trafikstyring, men vil formentlig fungere med faste omløb i samordning med ovennævnte kryds og krydset Kalkbrænderihavnsgade / Indiakaj.

Med det på tegningen viste antal vognbaner for de forskellige tilfarter i krydset kan trafikken beregningsmæssigt afvikles i år 2010, jf. nedenstående afsnit om trafikale konsekvenser.

Til orientering viser bilag 2 også DLU's planer for den nye private fællesvej frem til den eksisterende nord-syd-gående del af Dampfærgevej. Denne vej er ikke omfattet af denne godkendelse. Ved etablering af den nye vej vil Dampfærgevejs nuværende sydlige udmunding i Kalkbrænderihavnsgade umiddelbart nord for krydset Kalkbrænderihavnsvej / Indiakaj blive spærret for kørende trafik. Ligeledes vil Pakhusvej blive lukket mod Kalkbrænderihavnsgade. De matrikler, der i dag trafikbetjenes af Pakhusvej (Nordisk Fjerbygningen med naboer) vil fremover blive trafikbetjent via tilkørsel fra Dampfærgevej.

Trafikale konsekvenser

Etableringen af de nye kryds ved vil ikke i sig selv give anledning til øget trafik. Det vil til gengæld den byudvikling, som er baggrund for de nye kryds. Etablering af Færgehavn i Mellembassinet forventes ved anløb af 3 færger pr. døgn at give anledning til en gennemsnitlig biltrafik på i størrelsesordenen 2.500 køretøjer på et hverdagsdøgn. Derudover skønnes udbygning med kontor og erhverv i det område, der er omfattet af lokalplan Pakhusvej, at føre til en øget trafik på i størrelsesordenen.3.000 køretøjer på et hverdagsdøgn. Samlet set kan der forventes en øget trafik som følge af byudviklingen i området på i størrelsesordenen 5.500 køretøjer på et hverdagsdøgn.

I forvejen skønnes der at være en trafik til og fra område på i størrelsesordenen 2.500 køretøjer på et hverdagsdøgn. I alt vil der altså skulle køre 8.000 køretøjer til og fra området via de to kryds. Denne trafik forventes at fordele sig med knap 5.000 køretøjer på den nordlige udmunding af Dampfærgevej og godt 3.000 køretøjer på den sydlige udmunding.

Trafikken på Kalkbrænderihavnsgade er i dag ca. 19.000 køretøjer på et hverdagsdøgn. Denne forventes i løbet af de kommende fem års tid at stige til i størrelsesordenen 21.500 som følge af den generelle byudvikling i Københavns Kommune. Når dertil lægges den yderligere trafik på i størrelsesordenen 5.500 fra lokalplanområdet vil trafikken på Kalkbrænderihavsgade til mellem 24.000 og 25.000 køretøjer, idet det skønnes, at en lidt større andel af trafikken til og fra området vil køre mod nord end mod syd.

Det forventes, at de to kryds med den udformning, der er vist på bilag 1 og 2, vil kunne afvikle den forventede trafik jf. ovennævnte. Der vil dog kunne opstå kortvarige kødannelser særligt i forbindelse med færgeafgang og -ankomst. I denne forbindelse vil trafikken ved hjælp af signalanlæggene blive søgt reguleret sådan, at trafikken i Kalkbrænderihavnsgade mellem Indre By og omegnen i videst muligt omfang ikke bliver forsinket ud over hvad der kan ventes ved normal trafik fra sidevejene. Med andre ord vil bilerne fra færgehavnen skulle holde i kø frem for at der opstår køer på Kalkbrænderihavnsgade.

Økonomi

Etablering af krydsene finansieres af de respektive ansøgere. Driften af krydset overgår herefter til Københavns Kommune. Til driften af de to signalanlæg forventes en udgift på i størrelsesordenen 30.000 kr. pr. kryds pr. år.

Høring

Københavns Politi har været hørt i forbindelse med udformningen af krydsene/trafikafviklingen. Politiet kan tiltræde, at den foreliggende vejplan danner grundlag for detailprojekteringen af afmærkning og signalanlæg.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Krydset Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej Nord med tilhørende privat fællesvej (Dampfærgevej) og forplads ved Færgehavn

Bilag 2: Krydset Kalkbrænderihavnsgade / Dampfærgevej Syd med tilhørende privat fællesvej til eksisterende Dampfærgevej.

Ole Bach

 

Til top