Mødedato: 06.03.2002, kl. 14:00

Omlægning af Rungsted Plads

Omlægning af Rungsted Plads

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. marts 2002

 

Sager til beslutning

13. Omlægning af Rungsted Plads

BTU 70/2002 J.nr. 2141:166.0001/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Rungsted Plads omlægges som beskrevet i nærværende indstilling.

 

RESUME

I foråret 2001 planlagde Miljø- og Forsyningsforvaltningen at oprense jorden under legepladsen på Rungsted Plads, og Bygge- og Teknikforvaltningen planlagde i den forbindelse at renovere legepladsen. På et møde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Nørrebro Park Kvarterløft blev der nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra boligforeningerne og det øvrige kvarter. Gruppen gik i gang med at udarbejde en plan for pladsen. Det viste sig, at der ikke var behov for en ny legeplads. I stedet udtrykte beboerrepræsentanterne et stort ønske om at renovere pladsen som helhed og skabe et helt nyt rum og mødested for alle i området.

Projektgruppen har løbende holdt møder henover efteråret 2001, og er primo 2002 nået til enighed om et forslag til omlægning af pladsen (bilag 3). Forslaget er efterfølgende blevet godkendt på Nørrebro Park kvarterløft styregruppens møde den 19. februar 2002.

Rungsted Plads ønskes ændret fra at være en mørk og meget lidt benyttet plads til at være en lys og åben plads, der inviterer til gennemgang og ophold. Den nordligste af pladsens to dækningsgrave ønskes fjernet og afløst af en løgplæne med krokus, pinse- og påskeliljer og tulipaner. Gruppen har ønsket, at nogle af stierne hen over pladsen først skal anlægges, når der danner sig et mønster af trådte stier. Pladsen ønskes udsmykket med kuppelformede skulpturer.

Nørrebro Park kvarterløft har afsat 1 mio kr. til omlægningen af Rungsted Plads. Skitseforslaget som projektgruppen enedes om at indstille til godkendelse i Nørrebro Park kvarterløfts styregruppe skønnes p.gr. af ønskerne om kunstnerisk udsmykning at beløbe sig til 1,5 mio kr. Styregruppen har godkendt en budgetoverskridelse på 0,5 mio kr.

Udgifterne til omlægningen dækkes af kvarterløftmidlerne. Udgifterne kan derfor ikke bevilges før der foreligger en godkendt kvarterplan, hvilket forventes at ske omkring den 1. maj 2002. Bygge- og Teknikudvalget har i denne sag således udelukkende en rolle som vej- og parkmyndighed med henblik på godkendelsen af den fremtidige udformning af pladsen. En egentlig bevillingsansøgning for dette projekt vil senere blive forelagt Økonomiudvalget i sammenhæng med bevillingsansøgninger for de øvrige projekter i de to nye kvarterløftområder.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I foråret 2001 planlagde Miljø- og Forsyningsforvaltningen at oprense jorden under legepladsen på Rungsted Plads, der er offentligt vejareal, og Bygge- og Teknikforvaltningen planlagde i den forbindelse at renovere legepladsen. Forvaltningerne tog derfor kontakt til Nørrebro Park Kvarterløft med henblik på en dialog med de lokale

beboere og brugere af pladsen. På et møde den 7. juni 2001 blev der nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra boligforeningerne og det øvrige kvarter. Sammen med forvaltningen og Kvarterløft tog gruppen fat på arbejdet med en plan for renovering af pladsen. Det viste sig hurtigt, at der slet ikke var behov for en ny legeplads med faste legeredskaber. I stedet udtrykte beboerrepræsentanterne et stort ønske om at renovere pladsen som helhed og skabe et helt nyt rum og mødested for alle i området.

Projektgruppen har løbende holdt møder henover efteråret 2001, og primo 2002 er der opnået enighed om et forslag til omlægning af pladsen, som efterfølgende er blevet godkendt på Nørrebro Park kvarterløft styregruppens møde den 19. februar 2002.

Rungsted Plads er et lille delområde af det overordnede Ydre Nørrebro Parkkvarter. I forbindelse med omlægningen af pladsen søges det særlige ved Rungsted Plads og de mennesker, som bor ud til pladsen, visualiseret. Omlægningen er en proces, der afspejler og udvikler de lokale borgeres visioner og indbyrdes relationer til hinanden og miljøet.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Der har i projektgruppen været livlige diskussioner om pladsens indretning, skitseforslag er blevet udført af gruppens deltagere i form af arbejdsmodeller, og der har været kigget på fotos af gode eksempler på pladsindretninger fra andre steder i ind- og udland. I projektforslaget (bilag 3) er der opnået konsensus om flg. forhold:

Dækningsgravene

Dækningsgravene mod Humlebækgade foreslås bevaret for at bibeholde variation i det generelt flade terræn og bevare de legemuligheder, der ligger i det kuperede terræn. Der arbejdes på at finde anvendelse for dækningsgravene, som man kan leje til forskellige formål. Dækningsgraven mod Nærumgade fjernes, så Rungsted Plads åbner sig op mod nord og får en visuel forbindelse ad Sandbjerggade mod Hillerødgade. Aksen ønskes understreget ved at styrke beplantningen på Sandbjerggade. Der søges oprettet parkeringsforbud langs pladsen overfor Sandbjerggade for at friholde den lange synsakse. En lysmast midt i aksen fjernes.

Beplantning

Allerede i december 2001 blev hegnet og hækken rundt om pladsen fjernet. Det har straks bevirket en stor forandring af den tidligere mørke, næsten dystert lukkede plads, der nu virker meget mere lys og indbydende.

De fire markante popler, som pryder pladsens hjørner, bevares mens en femte fjernes. Derudover bevares to karakterfulde hestekastanier, to ahorn og en enkelt avnbøg.

Den ovale krans af Krimlind bevares som stammehæk og skal fremover klippes hvert år.

Hæk og hegn under lindene ryddes og erstattes af en ny bøgehæk med tre passager: En 200 cm bred centralt placeret åbning mod nord og to 150 cm brede åbninger mod syd.

Den øvrige træ- og buskbeplantning gennemgås af repræsentanter fra projektgruppen sammen med forvaltningen. Ved gennemgangen besluttes, hvilke buske og mindre træer, der skal bevares, hvilke der skal ryddes, og hvor der evt. skal suppleres med nye buske og træer. Ved gennemgangen besluttes endvidere, om der skal plantes mindre hække eller opsættes beplantede espalier, som kan skabe ryglæn og læ for bænke, der ønskes placeret på græsplænen ud mod Nærumgade.

Når dækningsgraven ud mod Nærumgade er fjernet og terrænet jævnet ud, udlægges arealet midlertidigt som blomstereng for at opnå en hurtigtvirkende forskønnelse af området. I efteråret 2002 erstattes blomsterengen af en permanent løgplæne med tusinder af forårsløg i mange farver: krokus, pinseliljer, påskeliljer og tulipaner.

Stierne

Der er enighed i projektgruppen om at afvente de kommende stiers placering i området ud mod Nærumgade, til der tegner sig et mønster for, hvor folk går. Når et mønster er dannet i form af trådte stier der, hvor folk krydser hen over blomsterengen, anlægges de vigtigste ganglinier som faste stier med hver sin identitet i form af forskellige belægningsmaterialer fx af hårdtbrændte klinker i røde, gule og blå farver, granitmaterialer og træstød evt. tilsat et "drys" af keramiksten. De forskellige stier vil - ud over deres praktiske funktion som faste ganglinier - opleves som dekoration set oppe fra lejlighederne. Børnene vil formentlig synes, at det er en spændende oplevelse at gå og løbe på de slyngede stier.

Gruspladsen

Den ovale plads belægges med stenmel i en varm lys gullig sandfarve. Stierne med de forskellige belægningssten føres over pladsen i et forudbestemt mønster, der markerer de hyppigst forekommende krydsninger hen over pladsen. Centralt på pladsen placeres en vandkunst fx i form af en granitkuppel, som vandet stille risler ned over.

Inventar

Der opsættes bænke og papirkurve på gruspladsen. Der er udtrykkeligt ikke ønsket opsætning af borde og grill. Den gamle vandpost bevares.

Der reserveres midler til, at der senere evt. kan opsættes i alt 6 bænke og affaldskurve i områderne nord og syd for gruspladsen. Behovet vurderes først, når den nye plads er taget i brug.

De eksisterende kattehuse på pladsens nordøstlige og sydøstlige hjørner erstattes af primitive, nybyggede kattehuse.

Anden udsmykning

Projektgruppen har besluttet at placere kunstneriske kupler i forskellige størrelser og materialer, som udover at udsmykke pladsen, kan inspirere børn til forskellige lege. Ideen til "kuppelmotivet" er udsprunget af dækningsgravenes kuppelformer (bilag 4). Antallet af kupler er ikke statisk, men projektgruppen er enedes om at starte med fem kupler - incl. vandkunsten på gruspladsen. Senere kan der eventuelt suppleres med flere kupler, hvis der er et ønske om det, og hvis der er økonomi til det.

Økonomi

De samlede anlægsomkostninger til omlægning af Rungsted Plads beløber sig til 1,5 mio kr. fordelt på flg. hovedposter (alle beløb er ekskl. moms, niveau februar 2002):

Udgiftspost

kr.

Arbejdsplads

50.000

Rydningsarbejder, belysningsændring

130.000

Grusplads og stier

260.000

Beplantning

95.000

Inventar

200.000

Kunstnerisk udsmykning incl. vandkunst

450.000

Uforudsigelige udgifter, div. mindre arb.

120.000

Projektering, udbud samt tilsyn og byggeledelse

195.000

I alt

1,5 mio

I Kvarterløfts oprindelige budget for Rungsted Plads er afsat 1 mio. kr. Det er besluttet på Nørrebro Park kvarterløft styregruppens møde den 19. februar 2002 at forøge budgettet med 0,5 mio. kr., der søges dækket primært via ekstern finansiering, f.eks. fonde, kommunale midler eller sekundært fra Kvarterløfts frie midler.

Udgifterne til omlægningen dækkes af kvarterløftmidlerne. Udgifterne kan derfor ikke bevilges før der foreligger en godkendt kvarterplan, hvilket forventes at ske omkring den 1. maj 2002. Bygge- og Teknikudvalget har i denne sag således udelukkende en rolle som vej- og parkmyndighed med henblik på godkendelsen af den fremtidige udformning af pladsen. En egentlig bevillingsansøgning for dette projekt vil senere blive forelagt Økonomiudvalget i sammenhæng med bevillingsansøgninger for de øvrige projekter i de to nye kvarterløftområder.

Miljøvurdering

I forslaget til omlægningen af Rungsted Plads tages der hensyn til miljøet. Det økologiske aspekt styrkes fx ved beplantninger, der tilgodeser dyrelivet og lokal nedsivning af regnvandet. En del af belægningsmaterialerne til stierne vil om muligt blive hentet fra kommunens materialeplads, hvor der findes mindre depoter af restmaterialer fra tidligere anlægsprojekter.

Andre konsekvenser

Projektgruppens ønske om at friholde den del af Rungsted Plads, der vender mod Nærumgade, for parkerede biler, betyder at der nedlægges 3 p-pladser.

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigtskort over Nørrebro Park Kvarterløft
  2. Rungsted Plads – eksisterende forhold 1:500
  3. Rungsted Plads – skitseforslag 1:500
  4. Rungsted Plads – principforslag til kuppeludsmykning (billedmanipulation)
  5. Oversigt over forløb om Rungsted Plads v/Nørrebro Park kvarterløft

 

Ole Bach

 

Til top