Mødedato: 05.02.2003, kl. 14:00

Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i Folehaven

Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i Folehaven

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

3. Gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i Folehaven

BTU 65/2003 J.nr. 621.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i henhold til byfornyelseslovens kap. 2 i Folehaveområdet, efter modtaget forhåndstilsagn fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, vedtages på grundlag af vedlagte program med henblik på fremsendelse af en ansøgning om endeligt tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af beslutningen

at Bygge- og Teknikforvaltningen under forudsætning af, at tilsagn om refusion opnås, bemyndiges til at afholde de med beslutningens gennemførelse forbundne udgifter indenfor en maksimal ramme på 10 mio. kr. ekskl. moms med en statslig refusion på 3,308 mio. kr.

at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at indgå forretningsføreraftaler med eksterne rådgivere om bistand ved gennemførelsen af projektet

 

RESUME

Kommunen har opnået en reservation af den statslige ramme til gennemførelse af et projekt efter byfornyelseslovens regler om helhedsorienteret byfornyelse i et område afgrænset af Folehaven, Gammel Køge Landevej og Vigerslevvej. Området rummer Folehave-bebyggelsen med 975 almene boliger, andre mindre almene enheder, etagebyggeri i øvrigt og ca. 350 énfamilievillaer, i alt 2.600 boliger med tilsammen ca. 4.600 beboere. Endvidere er der i området en skole, institutioner og villabebyggelse.

De almene boliger, der overvejende er opført i årene 1952 til 1962, er karakteriseret ved, at boligerne er relativt små, og i dag rummer en meget høj andel beboere over 50 år. Det er vigtigt, at det ved et igangværende generationsskifte i området bliver muligt at tiltrække beboere, der kan stabilisere områdets udvikling. Med henblik på at sikre en afbalanceret beboersammensætning har Folehave-bebyggelsen hidtil været omfattet af aftaler om forsøgsudlejning, der efter Bygge- og Teknikudvalgets beslutning den 5. december 2002 (BTU 587/2002) videreføres.

Der er efter reservationen af midler udarbejdet forslag til det program, der skal danne grundlag for en ansøgning til ministeriet om tilsagn om refusion af en andel på 3.308.000 kr. af udgifterne på 10 mio. kr. ekskl. moms til gennemførelse af det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt. De resterende 6.692.000 kr. af udgifterne skal betales af kommunen og afholdes over budgettet til gennemførelse af byfornyelse.

Der tages forbehold for, at ministeriet kan beslutte en lavere refusion.

Det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt skal være gennemført inden for 5 år.

Afgrænsningen af området er todelt, forstået på den måde, at indsatsområdet primært er lokaliseret omkring Kirsebærhaven, men det geografiske område for organiseringen er defineret ud fra brugerne af skolen og institutionerne. Derved inkluderes de omkringliggende villaområder, Folehave-bebyggelsen og nogle andre mindre, almene enheder.

Det er primært i Folehavebebyggelsen, der er behov for at gøre en indsats for at stabilisere udviklingen, men ved at inddrage et større område i det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt, er det hensigten at opnå en større grad af fælles identitet, hvilket medvirker til at integrere beboerne i de forskellige typer bebyggelse. Derved søges de almene enheder også gjort attraktive for mere ressourcestærke beboere, der ønsker at blive boende i en længere årrække.

I arbejdet med programudarbejdelsen har det også været gavnligt for forståelsen beboerne imellem, og mellem parterne i området som sådan at skulle afdække områdets problemstillinger og behov samt formulere forslag til indholdet af programmet.

Gennemførelsen af de forskellige projekter vil givetvis fremme og styrke samarbejdet mellem parterne i området yderligere.

Programmet omfatter anlæg af en plads på en strækning af Kirsebærhaven ved Kirsebærhavens Skole i tilknytning til en tilbygning, der skal rumme Vigerslev Bibliotek og skolebiblioteket. Pladsdannelsen skal gøre trafikken på Kirsebærhaven mere sikker og give mulighed for, at der kan foregå en række aktiviteter, der kan give mere liv til Kirsebærhaven. Ligeledes er der for at gøre skolevejen mere sikker planlagt en omlægning og belysning af stisystemer, og der er udarbejdet forslag til en trafikplan for hele indsatsområdet. Forslag til pladsdannelse og øvrige trafikale foranstaltninger er udarbejdet i samarbejde mellem Vej & Park og Rambøll Nyvig A/S samt lokale beboere.

Derudover indgår der i programmet muligheden for at forbedre en tilgrænsende bemandet legeplads og skolegården. Disse initiativer koordineres med den kommende tilbygning til skolen.

Folehavekvarteret mangler et fælles samlingssted, og derfor er der foreslået afsat midler til opførelse af et lille kulturcenter. Der sigtes mod, at det vil være muligt at opføre en mindre bygning i tilknytning til skole og bibliotek. Driften af et sådant kulturhus påtænkes muliggjort gennem et samarbejde mellem skolen, biblioteket og lokale kræfter. Endelig er der afsat beløb til lokal informationsindsats, herunder til indragelse af børn.

Selve arbejdet med udarbejdelsen af projektet har været organiseret i en lokal styregruppe og en koordineringsgruppe med repræsentanter fra relevante forvaltningsenheder, Fællesadministrationen 3B, Byfornyelse København og Valby Lokaludvalg. Byfornyelse København har været antaget til at yde bistand i arbejdet, ligesom Vej & Park, som nævnt, har antaget Rambøll Nyvig A/S til at udarbejde forslag til pladsdannelsen m.m.

Samme organisering tænkes videreført i gennemførelsesfasen, herunder antagelsen af eksterne konsulenter til at bistå ved arbejdet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 12. - 13. juni 2002 (BR 331/02) tiltrådte Borgerrepræsentationen Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 15. maj 2002 om redegørelse for byfornyelsens forløb. I indstillingen er der blandt andet redegjort for forvaltningens arbejde med en række projekter, der kan søges støtte til efter byfornyelseslovens kap. 2 om helhedsorienteret byfornyelse.

Kommunalbestyrelsen kan således træffe beslutninger om helhedsorienteret byfornyelse i områder, hvor der findes en flerhed af væsentlige problemer, navnlig af bygningsmæssig, boligsocial, kulturel og trafikal karakter. Beslutningen skal gå ud på at iværksætte og koordinere foranstaltninger med henblik på at skabe velfungerende områder og forbedre de generelle levevilkå r, og er således et supplement til den egentlige byfornyelse. Det er dog ikke en betingelse, at der samtidig i et givent område foregår egentlig bygningsfornyelse.

Der har i de senere år på finansloven været en ekstraordinær årlig ramme på 150 mio. kr., indenfor hvilken der kan søges støtte til projekter med en maksimal investeringsramme på 10 mio. kr.

Opnås tilsagn om støtte, kan der opnås statslig refusion til udgifter til opgaver, der falder inden for ovennævnte formål. Den statslige refusion udgør op til 50 % af udgifter til programudarbejdelse og beboerinddragelse samt etablering af lokale forsamlingscentre. Endvidere kan der ydes statslig refusion på op til 20 % af udgifterne til forbedring af torve og pladser m.v., etablering af kulturelle eller særlige boligsociale foranstaltninger, særlige byøkologiske foranstaltninger og endelig særlige trafikale foranstaltninger.

For at opnå tilsagn om støtte til et projekt, skal i første omgang fremsendes en skitse til indholdet af en beslutning om helhedsorienteret byfornyelse, og på baggrund heraf tager Økonomi- og Erhvervsministeriet stilling til, hvorvidt ministeriet vil reservere en andel af rammen. Er det tilfældet, får kommunen derefter en frist på 1 år til at udarbejde et egentligt byfornyelsesprogram, som danner grundlag for ministeriets endelige stillingtagen til, om der kan gives tilsagn om støtte.

Ansøgningsfristen for reservation af midler er hvert år den 7. januar.

Projekterne skal gennemføres inden for en frist på højst 5 år fra vedtagelsen af beslutningen.

Forud for udarbejdelsen af ovennævnte indstilling om byfornyelsens forløb var der den 19. december 2001 med forbehold for den politiske stillingtagen fremsendt en ansøgning til Økonomi- og Erhvervsministeriet om reservation af tilsagn til et projekt i Folehaveområdet i Valby.

Folehaveområdet, der dækker godt 60 ha, rummer Folehave-bebyggelsen med 975 almene boliger, andre mindre almene enheder, etagebyggeri i øvrigt og ca. 350 énfamilievillaer, i alt 2.600 boliger med tilsammen ca. 4.600 beboere. Endvidere er der i området en skole, institutioner og villabebyggelse. Området er karakteriseret ved, at en stor del af boligerne er almene og de fleste af disse relativt små. Det vurderes væsentligt, at det ved det igangværende generationsskifte i området bliver muligt at fastholde og tiltrække beboere, der kan stabilisere områdets udvikling. De almene boliger, der overvejende er opført i årene 1952-1962, rummer en meget høj andel beboere over 50 år. Med henblik på at sikre en afbalanceret beboersammensætning har Folehave-bebyggelsen hidtil været omfattet af aftaler om forsøgsudlejning, der efter Bygge- og Teknikudvalgets beslutning den 5. december 2002 (BTU 587/2002) videreføres. Aftalerne, der dækker perioden frem til ultimo 2006, indebærer at 1/3 af de ledige boliger anvendes til kommunal anvisning, 1/3 til udlejning efter FB's venteliste, og 1/3 udlejes efter særlige kriterier. Disse særlige kriterier er job i lokalområdet, ældrevenlig bolig, fraskilte forældre, studerende, egne forældre/børn eller lokalområde.

Der vil fremover yderligere være behov for modernisering af især de almene boliger, herunder ved lejlighedssammenlægninger for, at de kan leve op til de krav som fremover stilles til en familiebolig.

Der er den 21. maj 2002 fra Økonomi- og Erhvervsministeriet modtaget det som bilag 1 vedlagte tilsagn om reservation af investeringsramme med frist for indsendelse af programgrundlag til 1. april 2003. Efter modtagelsen af tilsagnet er arbejdet med udarbejdelsen af programmet iværksat i september 2002 med bistand fra Byfornyelse København og i samarbejde med boligselskabet FB, som ejer størstedelen af etageboligerne i området, der er afgrænset af Folehaven, Gammel Køge Landevej og Vigerslevvej. Til udarbejdelse af forslag til forskellige trafikale forbedringer har Vej & Park inddraget Rambøll Nyvig A/S.

I mødet den 15. januar 2003 tiltrådte Bygge- og Teknikudvalget en indstilling (BTU 12/2003) om over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at anbefale bemyndigelse for forvaltningen til at udarbejde programgrundlag for 3 andre projekter til helhedsorienteret byfornyelse på Ydre Vesterbro, i Kongens Enghave og Brønshøj-Husum, såfremt ministeriet meddeler tilsagn om forhåndsreservation af støtte. I indstillingen omtales tillige Folehave-projektet.

Programmet vedlægges som bilag 2.

Uddybning af indstilling

Afgrænsningen af området er todelt, forstået på den måde, at indsatsområdet primært er lokaliseret omkring Kirsebærhaven, men det geografiske område for organiseringen er defineret ud fra brugerne af skolen og institutionerne. Derved inkluderes de omkringliggende villaområder, Folehave-bebyggelsen og nogle andre mindre, almene enheder.

Det er primært i Folehavebebyggelsen, der er behov for at gøre en indsats for at stabilisere udviklingen, men ved at inddrage et større område i det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt, er det hensigten at opnå en større grad af fælles identitet, hvilket medvirker til at integrere beboerne i de forskellige typer bebyggelse. Derved søges de almene enheder også gjort attraktive for mere ressourcestærke beboere, der ønsker at blive boende i en længere årrække.

I arbejdet med programudarbejdelsen har det også været gavnligt for forståelsen beboerne imellem, og mellem parterne i området som sådan at skulle afdække områdets problemstillinger og behov samt formulere forslag til indholdet af programmet.

Gennemførelsen af de forskellige projekter vil givetvis fremme og styrke samarbejdet mellem parterne i området yderligere.

Organiseringen af arbejdet med programudarbejdelsen

Arbejdet med udarbejdelsen af programgrundlaget har været organiseret ved en koordineringsgruppe og styregruppe m.fl. Koordineringsgruppen består af repræsentanter fra relevante forvaltningsenheder (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Vej & Park og Plan & Arkitektur), Byfornyelse København, Fællesadministrationen 3B og en repræsentant for Valby Lokaludvalg. Denne gruppe har haft til opgave at forestå den overordnede koordinering af arbejdet, mens den lokale styregruppe har haft til opgave at forestå selve programudarbejdelsen med bistand fra rådgiverne.

Den lokale styregruppe har repræsentanter fra afdelingsbestyrelsen for Folehavebebyggelsen, de lokale grundejere, de forskellige relevante institutioner i området og Valby Lokaludvalg. Som observatører i gruppen har deltaget repræsentanter fra Vej & Park, Plan & Arkitektur, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Der har været afholdt et borgermøde i området i starten af programudarbejdelsesfasen og et i januar måned i år til drøftelse af et udkast til program. Begge borgermøder har været velbesøgte med deltagelse fra hele området.

På det første borgermøde blev der nedsat to arbejdsgrupper: Én der har arbejdet med trafik og Kirsebærhaven, og én der har arbejdet med kultur og fritid, børn og unge. Endelig har der været dannet en Interressentgruppe med repræsentanter fra alle de institutioner, der ligger i området.

Denne organisering har givet mulighed for, at alle synspunkter og ideer har kunnet komme frem, således at det har været muligt for den lokale styregruppe at afveje, hvilke konkrete initiativer programmet bør rumme. Der skal i forbindelse med den detaljerede projektering tages stilling til den endelige udformning af de enkelte projekter, men der er generelt stor opbakning fra det lokale niveau til gennemførelsen af det samlede projekt.

Organiseringen afspejler det grundprincip i denne form for projekter, at det er det lokale niveau, der skal formulere og konkretisere behovet for indsats, idet der derved opnås, at initiativerne afspejler det, som det lokale niveau finder, at der er behov for. Samtidig opnås, at man lokalt oplever at have et ejerskab til projektet, hvilket fremmer muligheden for, at de enkelte initiativer også fremover vil have en positiv effekt.

Indholdet af programgrundlaget

Hovedelementet i projektet er omlægning af en strækning af Kirsebærhaven ved, at der anlægges en plads, hvorfra der er adgang til Kirsebærhavens Skole, det nye bibliotek, en bemandet legeplads, institutioner, plejehjem og kirke samtidig med, at pladsen er nær det lokale indkøbscenter. Herved sikres blandt andet en omlægning af trafikken, således at skolevejen bliver mere sikker. Pladsdannelsen skal endvidere give mulighed for, at der kan foregå en række aktiviteter, der kan give mere liv til Kirsebærhaven. Det er tanken, at pladsen skal kunne afspærres ved arrangementer. Ligeledes er der for at gøre skolevejen sikker planlagt en omlægning og belysning af stisystemer, og der er udarbejdet forslag til en trafikplan for hele indsatsområdet. Derudover indgår der i programmet muligheden for at forbedre den bemandede legeplads og skolegården til Kirsebærhavens Skole. Disse initiativer koordineres med den kommende tilbygning til skolen, der skal rumme Vigerslev Bibliotek og skolebiblioteket, og som placeres ud til den kommende plads.

Folehavekvarteret mangler et fælles samlingssted, og derfor er der foreslået afsat midler til opførelse af et lille kulturcenter. Der sigtes mod, at det vil være muligt at opføre en mindre bygning i tilknytning til skole og bibliotek. Driften af et sådant kulturhus påtænkes muliggjort gennem et samarbejde mellem skolen, biblioteket og lokale kræfter.

Endelig er der afsat beløb til inddragelse af børn og til lokal informationsindsats.

Til ny plads mv. er der afsat knap 4 mio. kr., og til øvrige trafikale initiativer ca. 1,4 mio. kr. Til kulturhuset er der afsat 2,5 mio. kr., hvilket giver en samlet investering i de fysiske rammer på 7,9 mio. kr. De resterende 2,1 mio.kr. af det samlede budget på 10 mio. kr. anvendes til udgifter til konsulentbistand ved programudarbejdelse og gennemførelse, information, børneinddragelse mv. Heraf udgør de samlede udgifter til egentlig konsulentbistand ved udarbejdelse og gennemførelse af projektet 1,1 mio. kr.

Det videre arbejde

Hvis der modtages endeligt tilsagn om støtte, videreføres det tætte samarbejde mellem konsulenter, det lokale niveau og diverse forvaltningsenheder i en organisering svarende til den, der har været gældende ved programudarbejdelsen. Sammensætningen af de enkelte grupper kan blive ændret efter behov. Projekter af denne type skal være gennemført inden for 5 år. Der sigtes mod, at dette projekt gennemføres over en periode fra 2003 til første halvår 2008, hvor de enkelte delprojekter så vil være forankret lokalt.

Det foreslås, at Byfornyelse København forestår gennemførelsen af projektet. Der anmodes om bemyndigelse til at indgå forretningsføreraftaler med dette selskab baseret på de priser, der er gældende for de byfornyelsesopgaver, der er omfattet af det gennemførte EU-udbud, og med andre konsulenter i mindre omfang, først og fremmest til gennemførelse af trafikale anlægsarbejder.

Økonomi

Finansieringen skal ske i overensstemmelse med lov om byfornyelse. Tilsagnsdækningen vil i givet fald ske af den ekstraordinære ramme til helhedsorienteret byfornyelse og vil derfor ikke belaste kommunens andel af de statslige rammer til byfornyelse i øvrigt.

Det forudsættes, at samtlige udgifter afholdes af Plan & Arkitekturs budget til byfornyelse, og udgifterne vil således ikke belaste andre forvaltningsenheders budgetter.

De samlede udgifter til det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt er opgjort til 10 mio. kr. ekskl. moms. Det foreslås, at der søges om maksimal refusion inden for byfornyelseslovens rammer, hvilket betyder, at den statslige refusion maksimalt kan udgøre 3.308.000 kr. ekskl. moms, hvorefter den kommunale udgift udgør 6.692.000 kr. ekskl. moms.

Der tages forbehold for, at ministeriet kan beslutte en lavere refusion.

Budgetmæssig dækning

Det skønnes, at det er muligt at kunne indpasse de helhedsorienterede byfornyelsesbeslutninger i den beløbsramme, der på Plan & Arkitekturs afsnit af investeringsoversigten for 2003-2006 er afsat til byfornyelsesformål, konto 00.25.15.3

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2003 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb.

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

Miljøvurdering

En gennemførelse af programgrundlaget vil medføre en omlægning af trafikken internt i området således, at der sker en sikring af skolevejen for eleverne på Kirsebærhavens Skole. Endvidere vil der ske en kvalitativ højnelse af centrale dele af de ubebyggede arealer og de fælles udfoldelsesmuligheder i området, så der samlet set sker en forbedring af boligmiljøet i Folehaven.

Gennemførelsesfasen vil selvsagt medføre gener af sædvanlig art for de berørte, hvilket skal ses i forhold til de kvaliteter, som projektet vil tilføre området.

Høring

Samtidig med afgivelsen af denne indstilling til Bygge- og Teknikudvalget er den sendt i høring i Valby Lokaludvalg, således at Lokaludvalget har mulighed for at afgive et høringssvar inden indstillingen i givet fald behandles i Økonomiudvalget.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Brev af 21. maj 2002 fra Økonomi- og Erhvervsministeriet

Bilag 2: Forslag til program for den helhedsorienterede byfornyelsesindsats i Folehaven, januar 2003, med bilag.

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top