Evaluering af forsøgsopsætning med affaldskurve
Evaluering af forsøgsopsætning med affaldskurve
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003
Sager til beslutning
10. Evaluering af forsøgsopsætning med affaldskurve
BTU 56/2003 J.nr. 21531:104.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget tager erfaringerne fra en forsøgsopstilling med affaldskurve til efterretning,
og godkender,
at den nye affaldskurv: "Københavnerkurven" erstatter den nuværende affaldskurv: "RM-kurven" som standard
at forvaltningen arbejder videre med udviklingen af en større affaldskurv
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget har bedt forvaltningen undersøge, om der findes alternativer til den affaldskurv, der opsættes som standard i København. Baggrunden er, at der har været en stigning i mængden og typer af affald i de senere år.
Vej & Park har afsøgt markedet for affaldskurve for at undersøge, om der er kurve i produktion, der modsvarer de krav, funktionelt og æstetisk, som forvaltningen stiller til en affaldskurv, eller om der skal tages initiativ til et decideret udviklingsarbejde for at finde nye affaldskurve. Undersøgelsen resulterede i, at der blev valgt 6 affaldskurve fra tre producenter til en prøveopstilling.
Prøveopstillingen skulle sikre, at de udvalgte kurve også kunne leve op til de drifts- og renholdelsemæssige krav, der stilles til affaldskurve i det offentlige rum. En enkelt af kurvene måtte nedtages i løbet af prøveopsætningsperioden, fordi den ikke kunne fungere på en acceptabel måde.
Ved forsøgsopstillingen har det vist sig, at affaldskurven kaldet: "Københavnerkurven" udmærker sig ved høj æstetisk kvalitet og gode funktionelle egenskaber, der bl.a. tilgodeser nem tømning og mindsker mulighederne for hærværk. Samtidig har kurven et enkelt, fleksibelt og tidløst design med integreret branding i form af byvåben. De resterende 4 affaldskurve er alle af en kvalitet, så de kan anvendes i det offentlige byrum, men har ikke i helt samme grad kunne modsvare de krav Vej & Park har stillet.
Det har imidlertid ikke været muligt at finde en standard affaldskurv/beholder der effektivt løser problemet med store emballager, fx pizzabakker. Der findes enkelte store affaldskurve på markedet, men de egner sig ikke til opsætning bymiljøer. Der er derfor behov for at arbejde videre med at få udviklet en større affaldskurv.
En udskiftning af affaldskurvene vil ske successivt over en årrække, hvor særligt Middelalderbyen på strækningen Rådhuspladsen-Kongens Nytorv prioriteres.
Københavnerkurven koster 4.500 kr., hvilket er ca. 1.000 kr. mere end den nuværende RM-kurv.
Københavnerkurven vil blive fremvist på udvalgsmødet.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget har bedt forvaltningen undersøge, om der findes alternativer til den affaldskurv, der opsættes som standard i København. Baggrunden er, at der har været en stigning i mængde og typer af affald i de senere år, primært forårsaget af det stadig større udbud af emballerede føde- og drikkevarer. Dertil kommer, at folk har ændret adfærdsmønster, - flere og flere indtager gerne et let måltid undervejs fra en lokalitet til en anden.
Enkelte af de nyere emballagetyper, som f.eks. pizzabakker, kan - på grund af størrelse og form - være vanskelige at bortskaffe i en almindelig affaldskurv. Især hvis de ikke foldes sammen, før de smides væk. Dertil kommer, at megen ny emballage, i modsætning til tidligere tiders ispinde, i dag har 'boks-form' og dermed rumfylde, som optager plads - også efter, at indholdet er fortæret.
Vej & Park har afsøgt markedet for affaldskurve med henblik på at undersøge, om der er kurve i produktion, der modsvarer de krav - funktionelt og æstetisk - forvaltningen stiller til en affaldskurv, eller om der skal tages initiativ til et decideret udviklingsarbejde for at finde nye affaldskurve. Undersøgelsen resulterede i, at der blev valgt 6 affaldskurve fra tre producenter til en prøveopstilling.
Kriterierne for udvælgelsen har bl.a. været, at kurvene designmæssigt skulle have et enkelt, raffineret og neutralt udtryk, så de kan indpasses i mange forskellige byrumstyper. Materialemæssigt har der været lagt vægt på holdbarhed og robusthed i forhold til slitage, vejrlig og hærværk, men også at materialerne afspejler kravene til design. Dertil kommer en lang række funktionskrav; herunder bl.a. krav til volumen, indsats, enkel opsætning, der kan tilpasses hæld i terræn, nem tømning mm.
En standard affaldskurv skal være let og ukompliceret at opstille i alle de rumlige scenarier, der findes i byen. Derfor er det et normalkrav, at affaldskurve er "retningsløse". Det vil som oftest betyde, at de er runde. Fire af de prøveopstillede kurve er runde. De sidste to er rektangulære og opsat med henblik på at undersøge, om problemet med f.eks. pizzabakker kan løses ved, at kurvene har en form der modsvarer affaldets form. Resultatet peger ikke på, at det er nemmere at bortskaffe æsker i en firkantet affaldsbeholder.
Prøveopstillingen er iværksat for at eftervise om de valgte affaldskurve, der alle modsvarer forvaltningens kvalitetskrav, også kunne leve op til de krav, der stilles drifts- og renholdelsesmæssigt. En af affaldskurvene, en firkantet model med bredt sideindstik, måtte nedtages efter få uger. Affaldet hobede sig op udenfor kurven, formodentligt fordi, det er sværere at ramme et sideindstik i farten.
Københavnerkurven udmærker sig ved høj æstetisk kvalitet og gode funktionelle egenskaber, der bl.a. tilgodeser nem tømning og mindsker mulighederne for hærværk. Samtidig har kurven et enkelt, fleksibelt og tidløst design med integreret branding i form af byvåben. Forvaltningen har lagt vægt på, at kurven optager affaldsindsatsen, så den ikke ses, og at der er styringspinde, der sikrer at indsatsen står rigtig og er nem at få fat i og løfte op. Samtidig sikrer styringspindene, at låget altid ligger vandret og ikke kan begynde at hænge med årene. De resterende 4 kurve er alle af en kvalitet, så de kan anvendes i det offentlige rum, men har ikke i helt samme grad kunne modsvare de krav Vej & Park stiller.
Det har imidlertid ikke været muligt at finde en standard affaldskurv/beholder der effektivt løser problemet med større emballager. Der findes enkelte store affaldskurve på markedet, der materiale- og kvalitetsmæssigt hæver sig over containerpræget, fx udviklet til rastepladser o. lign. De er imidlertid alle for voldsomme til, at de kan indpasses i f.eks. Indre By eller andre steder, hvor der er væsentlige by arkitektoniske værdier at tage hensyn til. Der er derfor behov for at arbejde videre med at få udviklet en større affaldsbeholder.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Hvis Københavnerkurven indføres som ny standardkurv, vil udskiftningen foregå successivt over en årrække. Middelalderbyen, særligt strækningen Rådhuspladsen – Kongens Nytorv, vil blive prioriteret. Endvidere vil kurven blive standard i alle nyanlæg, og hvor udskiftning er påkrævet driftsmæssigt, dog således at udskiftningen foregår i sammenhængende forløb. Det indebærer, at der på en strækning med flere nedslidte RM-kurve godt kan stå enkelte nyere RM-kurve, som også vil blive nedtaget. Disse opbevares og genanvendes til stykvis udbedring på strækninger med mange RM-kurve, der ikke står foran umiddelbar udskiftning.
Københavnerkurven er udstyret med logo i form af et udskåret byvåben. Branding i form af logo er med til at forstærke københavneridentiteten af det inventar, der opstilles i det offentlige byrum. Logoet er forpligtende i og med at det gør alle bevidst om, at affaldskurven er offentlig kommunal ejendom. På den anden side kan den 'officielle' mærkning måske også motivere til, at affald smides i kurven og ikke ved siden af.
Københavnerkurven er udført i rustfrit stål og produceres i grøn , blå, grå og grafittal. Den leveres med og uden perforering i alle farverne. Det giver en række kombinationsmuligheder, der skal tilgodese at kurven nemt kan indpasses i forskellige bymiljøer.
Økonomi
Københavnerkurven koster 4.500 kr., ca. 1000 mere end RM-kurven, lidt afhængig af type og materiale på RM-kurven. Vej & Park udskifter ca. 300 - 400 kurve om året. Derudover opsættes ca. 150 kurve i forbindelse med nyanlæg. Omkostninger forbundet med valg af en dyrere affaldskurv forventes udlignet over en årrække. Indtil kurvene er udskiftet, vil det øge de årlige driftsudgifter til udskiftning af af-faldskurve. Derfor kan det tage tid at få udskiftet alle kurvene. Københavnerkurven forventes af have en længere levetid, bl.a. fordi samtlige komponenter i kurven er af rustfrit stål, og kurven derfor ikke kan ruste fra samlinger o.lign., og afbrændte og ridsede kurve uden brudskader kan afstribes og omlakeres til genopsætning. Samtidig er kurvens låg, som ofte vrides af de eksisterende kurve, søgt hærværkssikret ved at fjerne vridningsmomentet
Totalt set står der 7500 affaldskurve i Københavns Kommune, heraf opsættes ca. halvdelen som standardkurve.
Miljøvurdering
Rent produktionsmæssigt er der ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med skift af affaldskurvetype. Den nye affaldskurv forventes dog at have en længere levetid, hvilket på sigt giver ressourcemæssige besparelser. Samtidig er nogle af de mest almindelige hærværksskader søgt forebygget ved at minimere mulighederne for at udøve skader, og der er taget hensyn til arbejdsstilling og –greb ved tømning, med henblik på at fremme arbejdsforhold og hurtigere tømning.
BILAG VEDLAGT
Foto af Københavnerkurven
Foto af RM-kurven
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Københavnerkurven og RM-kurven
Ole Bach