Høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om "Projektforslag om graffiti"
Høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om "Projektforslag om graffiti"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. december 2002
Sager til beslutning
20. Høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om "Projektforslag om graffiti"
BTU 598/2002 J.nr. 21180.0005/95
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender det i sagsbeskrivelsen optrykte forslag til høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om "Projektforslag om graffiti"
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget har den 8. august 2002 besluttet at lade et projektforslag til forsøg med lovlig graffitimaling udarbejde. Forslaget foreligger nu, og omfatter en placering på et indhegnet areal på det tidligere Østre Gasværk, hvor brugerne med nøgle til området kan male i dagtimerne, samt en løbende afrensning af eventuel hærværksgraffiti i nærområdet. Det fremgår, at målene med projektet er, at give unge graffitimalere mulighed for at dyrke deres hobby på et vedtaget lovligt sted i byen, samt at sikre at lovlig graffiti ikke fører negative bymiljømæssige konsekvenser i resten af byen med sig bl.a. gennem etablering af en form for opsyn.
Bygge- og Teknikudvalget er af Kultur- og Fritidsforvaltningen blevet anmodet om et høringssvar. Af forslaget til høringssvar fremgår det, at projektet er en fravigelse fra Borgerrepræsentationens hidtidige politik på graffitiområdet. Det vurderes, at der derfor er behov for yderligere inddragelse af eksisterende viden og erfaringer på området, før en beslutning om projektet træffes. Det foreslås på den baggrund, at der forinden afholdes et fælles temamøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget. Samtidig foreslås det, at der gennemføres en dialog med lokalområdet, som kan blive en del af beslutningsgrundlaget.
SAGSBESKRIVELSE
Kultur- og Fritidsforvaltningen anmoder i brev af 28. oktober 2002 om Bygge- og Teknikudvalgets udtalelse i sag om projektforslag til forsøg med lovlig graffitimaling.
Baggrunden for sagen er:
- Borgerrepræsentationens seneste behandling 30. maj 2002 (BR285/02), hvor sagen blev henvist til Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udvalgets stillingtagen til/revurdering af sin udtalelse af 23. november 2001. Sagen blev dengang (i 2001) også behandlet i Bygge- og Teknikudvalget.
- Brev af 14. juni 2002 fra Finn Rudaizky's (A), hvori er rejst 3 spørgsmål, og hvor lovlig graffitimaling under opsyn foreslås som alternativ mulighed.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede derefter d. 8. august 2002:
"Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med brugerne skal udarbejde et projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling. Projektforslaget skal bl.a. indeholde en redegørelse for de nødvendige fysiske rammer og ressourcer, og i dialog med lokalområdet en løbende vurdering af mulige by- og miljømæssige konsekvenser og endelig oplæg til evaluering af. Projektforslaget sendes til høring i Bygge- og Teknikudvalget og i fornødent omfang i Uddannelses- og Ungdomsudvalget med henblik på sagens efterfølgende forelæggelse for Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen."
Der er herefter udarbejdet et materiale, der redegør for projektet. Materialet er vedlagt.
Forslag til høringssvar
"Kultur- og Fritidsudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 8. august 2002 i sagen "Graffiti" (KFU 284/2002) følgende:
"Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med brugerne skal udarbejde et projektforslag om et forsøg med lovlig graffitimaling under opsyn eventuelt i regi af en ungdomsinstitution. Projektforslaget skal bl.a. indeholde en redegørelse for de nødvendige fysiske rammer og ressourcer, og i dialog med lokalområdet en løbende vurdering af mulige by- og miljømæssige konsekvenser og endelig oplæg til evaluering af forsøget. Projektforslaget sendes til høring i Bygge- og Teknikudvalget og - i nødvendigt omfang - i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, med henblik på sagens efterfølgende forelæggelse for Kultur- og Fritidsudvalget (senest på udvalgsmødet den 7. november 2002) og Borgerrepræsentationen."
På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen med brev af 28. oktober 2002 anmodet Bygge- og Teknikudvalget om en udtalelse vedrørende forvaltningens projektforslag om graffiti.
Af materialet fremgår det, at målene med projektet er:
- At give unge graffitimalere mulighed for at dyrke deres hobby på et vedtaget lovligt sted i byen
- At sikre at lovlig graffiti ikke fører negative bymiljømæssige konsekvenser i resten af byen med sig, bl.a. gennem etablering af en form for opsyn
Herudover fremgår det, at projektets hovedelementer er:
- En placering på et indhegnet areal på det tidligere Østre Gasværk, hvor brugerne med nøgle til området i dagtimerne mellem kl. 8 og 20 kan male
- En løbende afrensning af eventuel hærværksgraffiti i nærområdet, uden at det dog er angivet hvordan og på hvilke vilkår for de berørte ejendomme
- En projekteret løbetid på et år med løbende evaluering, idet projektet foreslås knyttet til Ungdomskulturhuset Kraftwerket, der varetager opgaverne med vejledning og samarbejde med bl.a. brugerne og lokalområdet
Bygge- og Teknikudvalget, der har behandlet henvendelsen i sit møde den 4. december 2002, ser en beslutning om gennemførelse af dette projekt som en markant ændring af Borgerrepræsentationens hidtidige politik på graffitiområdet, hvorefter graffiti i det offentlige rum er uønsket. Det er en politik, som bl.a. er udmøntet i "Stop Graffiti"-kampagnen.
Bygge- og Teknikudvalget foreslår derfor, at der, forinden der træffes beslutning om at sætte dette projekt i værk, afholdes et fælles temamøde for Kultur- og Fritidsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget, hvor viden og erfaringer præsenteres, hvor eventuelle konsekvenser belyses, og hvor formålet med projektet tydeliggøres.
I temamødet bør erfaringer og vurderinger fra de, som i dag registrerer og evaluerer udviklingen i graffiti i Københavns Kommune præsenteres. Til temamødet bør man derfor indhente udtalelser fra Kommune Teknik København, der registrerer graffiti-omfanget, den i DSB ansvarlige for vedligeholdelsen for den fælles graffiti-database, Perseption A/S, der evaluerer effekten af "Stop Graffiti"-kampagnen, samt kriminalpræventive organisationer som Det Kriminalpræventive Råd, SSP-København og Politiets Kriminalpræventive afdeling.
Endvidere bør man indhente udtalelser fra storbyer med erfaring med lovlige graffitisteder, f.eks. Stockholm og Oslo kommuner.
Da det påtænkte forsøg bør munde ud i en vurdering af effekt og konsekvenser på omgivelserne ved det tidligere Østre Gasværk, bør DSB S-tog, der driver Svanemøllen og Nordhavn stationer, og DSB, der har klargøringscenteret på Helgoland, samt Banestyrelsen, der driver de nært ved liggende spor- og broanlæg, ligeledes gives mulighed for at udtale sig om projektforslaget forud for temamødet.
Man kan desuden invitere en eller flere af de ovenfor nævnte til at komme med oplæg på temamødet.
Bygge- og Teknikudvalget ønsker derudover, at lokalområdet omkring forsøgsarealet på det tidligere Østre Gasværk inddrages i en dialog om etablering af projektet, inden beslutningen om dets igangsættelse træffes. Bygge- og Teknikudvalget forudsætter samtidig, at lokalområdet i givet fald inddrages under "Stop Graffiti"-kampagnen, således at der, forinden projektet sættes i værk og under dette, sker en registrering af graffitiomfanget. Der bør tillige ske en afrensning i lokalområdet efter samme model som den nuværende "Stop Graffiti"- kampagne.
Bygge- og Teknikudvalget antager, at en beslutning om forsøgsprojektets igangsætning vil skulle træffes i Borgerrepræsentationen. Ved samme lejlighed vil Borgerrepræsentationen da tillige skulle tage stilling til udgiften ved at udvide afresningsordningen til den bydel, hvor der eventuelt etableres et lovligt graffitisted.
En udskrift af Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden og beslutningsprotokol vedlægges.
Søren Pind
Jens Jacobsen"
Økonomi
Udgiften til afholdelse af et fælles temamøde evt. med eksterne oplægsholdere bør deles ligeligt mellem de to udvalg.
-
Høring
-
-
BILAG VEDLAGT
Brev af 28. oktober 2002 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen vedrørende projektforslag om graffiti.
Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget den 8. august 2002 i sagen "Graffiti", samt Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.
Jens Jacobsen