Mødedato: 04.12.2002, kl. 14:00

Evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro

Evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. december 2002

 

Sager til beslutning

13. Evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro

BTU 594/2002 J.nr. 0616.0016/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at de etablerede vejspærringer på Refsnæsgade og Guldbergsgade ved Tagensvej samt på Lynæsgade ved Guldbergsgade bibeholdes og forbedres med henblik på at hindre gennemkørsel over fortov.

at Bygge- og Teknikforvaltningen i samarbejde med lokalområdet udarbejder et projekt til hastighedsdæmpning af Guldbergsgade og Sjællandsgade med henblik på at forhindre hurtig gennemkørende og lokal trafik, og at de etablerede vejspærringer på Guldbergade ved Sjællandsgade, på Sjællandsgade ved Guldbergsgade og på Arresøgade ved Tiberkegade nedtages når projektet er gennemført

at projektet søges gennemført i efteråret 2003, såfremt der kan findes midler på investeringsplanen 2003 - ellers i foråret 2004

at skiltningen ved busslusen i Stengade forsøgsvis ændres til motorkørsel forbudt med undertavlen "ærindekørsel tilladt" gældende fra tidligst muligt i 2003

at Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder et projekt til trafiksanering i Ravnsborggade i overensstemmelse med nedenstående sagsbeskrivelse og at projektet indgår i udvalgets prioritering af anlægsmidlerne for 2004.

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede d. 24. april 2002 de trafikale forhold på Nørrebro efter de foranstaltninger, som Nørrebro Bydelsråd har gennemført. Under drøftelsen gav udvalget udtryk for, at man ønskede en nærmere evaluering af, hvilken betydning foranstaltningerne har haft for trafikken, herunder særligt omfanget af omvejskørsel for lokale trafikanter og de gener, som dette har påført trafikken på det overordnede vejnet i og omkring bydelen.

Forvaltningen har fået gennemført en analyse af ovenstående forhold. På baggrund af analysens resultater foreslår forvaltningen en række hastighedsdæmpninger og ændring af spærringer.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På sit møde onsdag d. 24. april 2002 drøftede Bygge- og Teknikudvalget de trafikale forhold på Nørrebro efter de foranstaltninger, som Nørrebro Bydelsråd har gennemført. Drøftelsen koncentrerede sig særligt om tre områder:

  • Guldbergs Pladskvarteret, hvor der er gennemført et trafikforsøg med afspærring og lukning af en række gader,
  • Helhedsplanområdet (området mellem Rantzausgade – Åboulevard og Nørrebrogade), hvor den trafikale opdeling af området i to enklaver, som blev gennemført i 1980'erne, er blevet fuldstændiggjort ved etablering af busslusen i Stengade, og
  • Ravnsborggadekvarteret, hvor Indre Nørrebro har skabt forventninger om, at der sker en trafikal fredeliggørelse.

Under drøftelsen gav udvalget udtryk for, at man ønskede en nærmere evaluering af, hvilken betydning foranstaltningerne har haft for trafikken, herunder særligt omfanget af omvejskørsel for lokale trafikanter og de gener, som dette har påført trafikken på det overordnede vejnet i og omkring bydelen.

Siden er forvaltningen blevet opmærksom på problemer med afspærringerne ved Blågårds Plads. Afspærringen ved Todesgade står næsten altid åben.

Analyse af trafikforholdene

Forvaltningen har fået gennemført en analyse, som belyser følgende:

  1. I hvilket omfang fører de afspærringer og gadelukninger, der er etableret, til omvejskørsel for den lokale biltrafik?
  2. Hvad betyder dette for det omkringliggende overordnede vejnet?
  3. Hvor stort er omfanget af gennemkørende biltrafik i Ravnsborggadekvarteret?
  4. Hvad er holdningen blandt bydelens borgere og brugere de trafikdæmpende foranstaltninger, som er gennemført, og hvilke trafikale problemer ønsker man løst.

Analysen er gennemført i løbet af efteråret 2002 af Rambøll Nyvig. Vedlagte rapport beskriver analysen og den resultater

Guldbergs Pladskvarteret

Bydelsrådet etablerede i efteråret 2001 en række vejlukninger i området omkring Guldbergs Plads. Vejlukningerne opdeler effektivt kvarteret i to trafikenklaver, hvor det er umuligt at køre i bil fra den ene trafikenklave til den anden uden at køre ud på det overordnede vejnet. Der er foretaget tællinger i området øst for afspærringerne, som kun viser små ændringer i trafikmængderne, som i øvrigt er relativt lave. Der er desværre ikke foretaget tællinger vest for Guldbergsgade. Ved interviews i lokalområdet har størstedelen givet udtryk for, at området opleves trafikalt fredeligere. Denne holdning er mere udpræget i området ved Guldbergs Plads end i området vest for Guldbergsgade. Mange interviewede giver også udtryk for, at spærringerne medfører omvejskørsel. Dette bekræftes af beregninger, der viser, at det totale transportarbejd e for bilture til og fra området beregningsmæssigt er vokset med knap 14 %. Stigningen er dog større på det omkringliggende vejnet, mens der samlet er sket et fald inde i kvarteret. Dette fald må dog formodes at dække over et større fald nærmest spærringerne, mens trafikken ved de udkørsler til de overordnede veje, som ikke er blevet lukket, må formodes at være steget. De eksisterende udformninger af afspærringerne fører til, at en del bilister omgår dem ved at køre hen over fortovet, hvilket fører til en del utryghed blandt fodgængere og cyklister i området.

Vejspærringen i Guldbergs Pladskvarteret har tilsyneladende ført til en vis trafikal fredeliggørelse af kvarteret. Samtidigt har den fuldstændige opdeling af kvarteret i to trafikenklaver medført en del omvejskørsel og gener, særligt for beboere og erhverv vest for Guldbergsgade. Det er forvaltningens opfattelse, at de samme fordele i området kan opnås gennem trafiksaneringer i Guldbergsgade og Sjællandsgade uden at vejlukningernes ulemper er tilstede. Det er forvaltningens opfattelse, at afspærringerne ikke bør fjernes, før der er gennemført yderligere trafiksanering i disse gader. Forvaltningen foreslår, at der i samarbejde med lokalområdet udarbejdes forslag til trafiksanering af de to gader, samt at forslaget søges realiseret i 2003, såfremt der opstår ledige midler på det allerede fuldt disponerede anlægsbudget. Ændringerne gennemføres dog senest i for&arin g;ret 2004.

Forvaltningen foreslår, at man efter at have gennemført trafiksanering i Guldbergsgade og Sjællandsgade fjerner spærringerne ved krydset Sjællandsgade / Guldbergsgade samt spærringen på Arresøgade. Spærringen på Lynæsgade foreslår forvaltningen bibeholdt, da den ikke har nogen væsentlig trafikal betydning, men til gengæld medvirker til at forbinde pladsdannelsen mellem Lynæsgade og Sjællandsgade med karreen nord for pladsen. Spærringerne på Refsnæsgade og Guldbergsgade ved Tagensvej medvirker til at øge trafiksikkerheden på Tagensvej. Da det samtidigt er relativt let i stedet at køre til og fra Tagensvej via Arresøgade, foreslår forvaltningen disse spærringer bevaret. De bevarede spærringer må forbedres, så der sikres mod uhensigtsmæssig omgåelse af dem ved kørsel over fortovet.

Helhedsplanområdet

Etablering af busslusen har ført til en reduktion af trafikken i Stengade fra 9.000 til 1.400 køretøjer på et hverdagdøgn (hvoraf 300 er HT-busser i rute). Det har ikke været muligt med tællinger at registrere stigninger på det omkringliggende vejnet efter etablering af busslusen, men beregninger viser, at der burde være sket en stigning i trafikken på Jagtvej og Nørre Søgade på i størrelsesordenen 10 %. Da især Jagtvej allerede er belastet til kapacitetsgrænsen, formodes denne ekstra trafik at have ført til yderligere overflytning af trafik til parallelle veje længere borte. Over 1.000 biler i døgnet kører ulovligt gennem busslusen, hvilket tyder på, at der er et behov for at sive mellem de to dele af området.

Busslusen i Stengade har medvirket til en stærkt ønsket fredeliggørelse af Stengade, hvilket også medvirker til sikring af skoleveje på tværs af Stengade. Forvaltningen vurderer derfor, at det ikke vil være hensigtsmæssigt helt at fjerne busslusen. Samtidigt viser det store antal ulovligt gennemkørende biler, at der er et behov for en sivemulighed i kvarteret. Forvaltningen foreslår derfor, at den fysiske foranstaltning bibeholdes, men at skiltningen forsøgsvis ændres til "Ærindekørsel tilladt" gældende fra tidligst muligt efter årsskiftet. Forvaltningen vil med tællinger og målinger af bussernes fremkommelighed løbende følge trafikudviklingen i Stengade.

Blågårds Plads er afspærret med borner i Blågårdsgade samt med en bom på Todesgade ved indkørslen til Blågårds Plads. Bommen på Todesgade er oplukkelig og nøgler til bommen administreres af "Rabarberlandet". Forvaltningen og Politiet har konstateret, at bommen ofte står åben, men at dette ikke har ført til væsentlige gener fra biltrafik på Blågårds Plads. Derudover har Københavns Politi gjort opmærksom på, at skiltningen i området virker inkonsekvent og derfor vanskelig at håndhæve.

På Blågårds Plads og i Blågårdsgade foreslår forvaltningen, at skiltningen ændres til Gågade med Kørsel Tilladt, og Standsningsforbud, som gælder alle hverdage undtaget i tidsrummet mellem kl. 4 og kl. 11. Hermed vil politiet uden længere observationstid kunne uddele bøder til alle, som standser uden for dette tidsrum. De eksisterende spærringer i Blågårdsgade foreslås bibeholdt, mens spærringen af Todesgade ved Blågårds Plads foreslås fjernet.

Ravnsborggadekvarteret

Bydelsrådet har diskuteret forskellige muligheder for trafiksanering i Ravnsborggadekvarteret, men har ikke nået at gennemføre nogen ændringer. Formålet med at trafiksanere har først og fremmest været at hindre gennemkørende trafik mellem Nørrebrogade og Sankt Hans Torv, som også bliver nævnt som et problem i interviews med lokale. En nummerskrivningsanalyse viser, at omkring 15 % af de køretøjer, som kører ind i området, er gennemkørende. Særligt ruter fra Nørrebrogade via Sortedams Dossering til Sankt Hans Torv har store mængder gennemkørende trafik. Noget af denne trafik skyldes, at det ikke er muligt at dreje til venstre fra Nørrebrogade mellem Møllegade og Sortedams Dossering når man kører i retning mod byen. Området benyttes også af trafik, som kommer over Dronning Louises Bro og kører til Sankt Hans Torv gennem områd et.

Forholdene i Ravnsborggade kan virke ret uoverskuelige, særligt for fodgængere (herunder skolebørn og pensionister fra plejehjemme Sølund), som ønsker at krydse gaden. På grund af et stort parkeringspres sker der ofte standsning (og måske parkering) i anden position, ligesom der foregår parkering rundt om hjørnerne. Derudover er det ikke utænkeligt, at enkelte af de trafikanter, der kører igennem kvarteret for at undgå fremkommelighedsproblemer på de overordnede veje, kører hurtigt for at opnå en tidsfordel af deres smutvejskørsel.

For at modvirke ovennævnte problemer foreslår forvaltningen, at der udarbejdes projekter til ombygning af tre kryds i Ravnsborggade, nemlig ved Ravnsborg Tværgade, Sankt Hans Gade og Læssøesgade. Ved ombygningen kan krydsene udføres som hævede flader, som både kan dæmpe hastigheden af biltrafikken og lette krydsning af gaden, særligt for bevægelseshæmmede. Endvidere kan krydsene indrettes med fortovsudbygninger, der forhindrer parkering og standsning rundt om hjørnerne og indenfor 10 meters afstand fra krydset. Det foreslås at projektet indgår i udvalgets senere prioritering af anlægsmidlerne for 2004.

Økonomi

Der er ikke foretaget beregninger af de økonomiske omkostninger ved forvaltningens forslag. Disse vil blive medtaget i indstillingerne om de konkrete projekter, når disse er udarbejdet. Der er ikke afsat midler i Vej & Parks investeringsbudget til gennemførelse af forvaltningens forslag. Ændringer af skiltning i Stengade og Blågårdsgade forudsættes at kunne gennemføres inden for Vej & Parks driftsmidler. Projekterne i Guldbergs Pladskvarteret gennemføres i efteråret 2003, såfremt der viser sig ledige midler på anlægsprogrammet ellers gennemføres det i foråret 2004. Ravnsborggade projektet vil indgå i udvalgets senere prioritering af i Vej & Parks anlægsmidler for 2004.

Miljøvurdering

Ophævelse af den fuldstændige opdeling af Guldbergs Pladskvarteret vil føre til mindre omvejskørsel og dermed en reduktion af det samlede trafikarbejde. De foreslåede hastighedsdæmpninger i Guldbergsgade og Sjællandsgade forventes at medføre, at der samlet set opnås bedre miljøforhold, idet antal kørte kilometer reduceres i forhold til i dag.

Ændringerne i Helhedsplanområdet forventes ikke at føre til mærkbare ændringer af miljøpåvirkingerne.

Ombygningen af tre kryds i Ravnsborggade forventes at reducere den gennemkørende trafik og i øvrige reducere hastigheden i Ravnsborggade, hvilket vil føre til en forbedring af det lokale miljø. Forslaget vurderes ikke at føre til væsentlig øget omvejskørsel.

Høring

Københavns Politi er kort blevet orienteret om forvaltningens anbefalinger, og har meddelt, at man overordnet ikke har noget imod dem. Man gør opmærksom på at det foreslåede forbud mod kørsel med ærindekørsel tilladt i Stengade vil være vanskeligt at håndhæve. Københavns Politi har selv medvirket ved udarbejdelse af forslaget til ændret skiltning i Blårgårdsgade og Todesgade. Politiet gør i øvrigt opmærksom på, at konkrete projekter skal sendes til udtalelse hos politiet.

BILAG VEDLAGT

Evaluering af Trafiksaneringer på Nørrebro, Rambøll Nyvig november 2002.

 

Ole Bach

 

Til top