Ansøgninger af midler fra Byudviklingspulje 2002
Ansøgninger af midler fra Byudviklingspulje 2002
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. december 2002
Sager til beslutning
11. Ansøgninger af midler fra Byudviklingspulje 2002
BTU 591/2002 J.nr. 444.0001/95
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender
at der gives tilsagn om støtte fra Byudviklingspuljen til realisering af 20 projekter, og at 20 ansøgere gives afslag.
RESUME
Byudviklingspuljen er skabt i forlængelse af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". Borgerrepræsentation vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljen og at tilføre puljen 45.814.000 kr. til fordeling i 2002-2004 med 15.094.000 kr. til fordeling i fordeling i 2002 (BR 253/02) "Disponering af midler fra Byudviklingspulje".
Puljens formål er at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.
Der er den 1. oktober 2002 modtaget 40 ansøgninger med et samlet ansøgt støttebeløb på 35.100.557 kr. ekskl. moms. Projektansøgningerne er kvalificeret med bistand fra Bygge- og Teknikforvaltningen.
Et embedsmandsudvalg med to repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og to repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen, har vurderet de indkomne ansøgninger. Embedsmandsudvalget anbefaler, at 20 projekter indstilles til at modtage støtte fra puljen for i alt kr. 17.307.000 kr. ekskl. moms, og at 20 indstilles til afslag.
De indstillede anlægsprojekter repræsenterer et bredt spektrum inden for Byudviklingspuljens prioriteringsområder, som beskrevet i denne indstillings sagsbeskrivelse. Til alle projekter vil der være offentlig adgang - og projekter i kvarterløftområder har fået høj prioritet.
I projekterne tilstræbes blandt andet: Etablering af opholds-, lege-, aktivitetsarealer for børn, unge og ældre i forbindelse med skoler, medborgerhuse og boligområder; trafikal fredeliggørelse med omlægning af trafik, etablering af bump og skråparkering; forskønnelse af pladser og torve med opholdsmuligheder; forskønnelse med blomster, planter og træer; nyanlæg med høj kvalitet; nyskabende idéer til brug af byen; helhedsorientering med afsæt i borgerinddragelse og lokalt engagement og initiativ.
De indstillede støttebeløb kan være mindre eller større end det søgte. Et mindre beløb kan afspejle, at støtten gives til delprojekter. Et større beløb kan afspejle, at budgettet er forhøjet ved en projektgranskning, som bl.a. tilføjer projekterne realistiske budgetter.
Den konkrete udformning af vej- og pladsprojekter på kommunale arealer vil efterfølgende blive fremlagt til godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget. Det drejer sig om følgende projekter:
- Nr. 5. Pladsanlæg Bispebjerg Torv; Nr. 8. Mysundegade; Nr. 11. Trafiksanering og lindetræer på Gammelholm; Nr. 23. 'Æggetorvet' ved Fiolstræde og Nørreport Station; Nr. 26. Sidegaden i Saxogade; Nr. 27. Ændring af Nørregade v/ Vor Frue Kirke; Nr. 35. Sølvtorvet.
De indstillede projekter på offentlige arealer vil muligvis medføre mindre ændringer i driftsudgifterne, men vil ikke medføre en væsentlig forøgelse, da der i overvejende grad tale om forbedringer af belægninger.
Baggrunden for de foreslåede afslag skyldes i de fleste tilfælde, at kriterierne ikke er opfyldt, idet der søges til forprojekter eller bygningsindretning, eller at budgettet er under kr. 50.000.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Disponering af midler fra Byudviklingspulje
Byudviklingspuljen er nedsat i forlængelse af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". Borgerrepræsentationen vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljen og at tilføre puljen 45.814.000 kr. til fordeling i 2002-2004 med 15.094.000 kr. til fordeling i fordeling i 2002 (BR 253/02) "Disponering af midler fra Byudviklingspulje".
Puljens formål er at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.
Der er den 1. oktober 2002 modtaget 40 ansøgninger. Ansøgningerne udspringer næsten alle af et lokalt behov for forbedringer i nærmiljøet, og repræsenterer en god bredde. Blandt ansøgerne er ti boligforeninger, fire vejlaug, seks lokalråd, tre skoler og tre kvarterløftsekretariater. Endvidere er der en række enkeltpersoner og organisationer blandt ansøgerne. Således vil der kunne etableres en række nye partnerskaber mellem Københavns Kommune og kommunens lokalområder.
Ansøgerne fordeler sig geografisk over hele byen, således at alle lokalområder er repræsenteret. Tal i parentes er antallet af projekter, som indstilles til støtte. Indre By/Chr. Havn: 5 (4), Valby/Vesterbro: 8 (5), Amager: 5 (3), Østerbro/Nørrebro: 13 (7). Brønshøj/Husum: 8 (3).
Krav og kriterier for udvælgelse af projekter
For at kunne opnå støtte fra Byudviklingspuljen er der i indstillingen fastlagt en række krav samt en række kriterier for udvælgelse.
Det er udvalgets opfattelse, at de 20 indstillede projekter opfylder de krav, som er opstillet som en forudsætning for at opnå støtte. Kravene er, at projekterne skal:
- tilsigte forskønnelse, beplantning og/eller nyanlæg.
- have medfinansiering fra lokalområdet.
- ikke kunne være gennemført uden midler fra Byudviklingspuljen.
- være gennemførlige inden for en kort tidshorisont.
- fra start have indtænkt nødvendige driftshensyn og fremtidig forankring.
- have et samlet budget på mindst kr. 50.000.
- have afklaret hvilken form for rådgivning, der skal knyttes til projektet.
Flere projekter har endnu ikke tilvejebragt tilstrækkelig medfinansiering, men det er embedsmandsudvalgets opfattelse, at projekterne vil kunne tilvejebringe denne. I tilfælde af manglende medfinansiering bortfalder tilsagn, og tilbageførte midler vil kunne uddeles efterfølgende.
20 ansøgninger er ikke indstillet til støtte. I de fleste tilfælde skyldes det, at kriterierne ikke er opfyldt, idet der søges til forprojekter eller bygningsindretning, eller at budgettet er under kr. 50.000.
De fleste projekter indeholder indtil flere af de sideordnede kriterier, som ansøgningerne ønskes prioriteret efter. Prioriteringer gives til projekter, der:
- tilstræber forskønnelse og/eller nyindretning af eksisterende legepladser, parker/torve
- gør kvarteret mere familievenligt
- tilsigter byøkologiske principper.
- sikrer helhedsorientering
- udføres i områder/ved ejendomme, hvor der i forvejen er udført eller er ved at blive udført bygningsfornyelse, samt udføres ved ejendomme, hvor der er sket eller sker lejlighedssammenlægninger.
- ligger i kvarterløftområder og byfornyelsesområder
- omhandler trafikal fredeliggørelse.
- kan stå som et eksempel til efterfølgelse.
- ligger i forlængelse af allerede eksisterende og vedtagne politiske handlingsplaner indenfor de syv forvaltningsområder – herunder Folke-sundhedsplanen, Grønne Gaderum samt aktuelle trafik og bymiljøplaner og kvarterplanerne fra kvarterløftprojekterne
Der er indkommet 10 ansøgninger fra kvarterløftområder. Af disse indstilles seks projekter til støtte. Fire ansøgninger er indstillet til afslag – af disse omhandler den ene ansøgning procesorienteret idéudvikling – de tre andre er for løst skitseret og mangler lokal afklaring. Alle projekter opfordres til at søge igen.
Ansøgninger
1. Reetablering af Højsager Plads
Lars Chr. Madsen, Vognmand, ansøger om tilskud til reetablering af Højsager Plads i Valby til ophold, leg, ny beplantning mv. Ingen medfinansiering.
- Projektet er forskønnende og familievenligt.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da projektforankring er usikker, projektet er for løst beskrevet, og der mangler medfinansiering. Ansøger kan søge igen med mere konkret projekt.
2. Indgangsparti til Carlstad-udstillingen
Brønshøj-Husum-Tingbjerg Lokalråd ansøger om tilskud til etablering af nyt indgangsparti til Carlstad-udstillingen på Brønshøj Torv. Svag medfinansiering.
- Anlæg af bygninger ligger uden for puljens rammer.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da bygningsanlæg ligger uden for puljens rammer.
3. Vejtræer i Højdevang Grundejerforening
Højdevang Grundejerforering ansøger om tilskud til beplantning med vejtræer. Grundejerforening yder medfinansiering.
- Projektet er forskønnende, familievenligt og sikrer trafikal fredeliggørelse. Beplantningsplan er ikke helhedsorienteret. Den bør udføres i samarbejde med omkringliggende grundejerforeninger. Alternativt kan etableres beplantning omkring krydset Solrødvej / Bjernedevej. Ansøger ønsker dog ingen af delene. Underbudgetteret.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der mangler tilstrækkelig medfinansiering. Der udover er beplantingsplan ikke helhedsorienteret.
4. Græsskulptur på Kalvebod Brygge
Tove Storch, Stud.Arch., ansøger om tilskud til etablering af græsfelt med græsarmerinsgsten på Kalvebod Brygge. Ingen medfinansiering.
- Kunstnerisk uinteressant, ikke forskønnende og hindrer tilgængeligheden.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt. Samlet budget er under minimumsgrænse, der er ikke er nogen medfinansiering, og drift er ikke indtænkt.
5. Pladsanlæg Bispebjerg Torv
Bispebjerg Lokalråd ansøger om tilskud til etablering af opholdsplads på Bispebjerg Torv foran Grundtvigskirken. Revideret skitseforslag udarbejdet af arkitekt Thomas Bo Jensen samt Andersen & Sigurdson indeholder spejldam og murstensanlæg, der går i dialog med kirkens Grundtvigskirkens arkitektursprog. År 2003 er 150-året for P.V. Jensen Klints fødsel. RealDania og andre fonde søges om medfinansiering.
- Skitseforslaget til nyanlæggelse af torvet er forskønnede, familievenligt, helhedsorienteret, utraditionelt og indpasser sig i det arkitektonisk følsomme område.
Tilsagn: kr. 1.620.000 (ansøgt kr. 480.000 / rev. budget kr. 1.620.000 ). Forudsætter at medfinansiering falder på plads samt godkendelse af projektet i Bygge- og Teknikudvalget.
6. Blomsteropsatser, Kgs. Enghave
Opzoomerne på Dansk og Det Grønne Jobhus ansøger om tilskud til opsætning af blomsteropsatser i Kgs. Enghave. Opsatser er spredt over et meget stort område. Drift af blomsteropsatser udføres af beskæftigelsesprojektet Det Grønne Jobhus. Medfinansiering udgøres af arbejdskraft fra beboerne til plante blomster og af arbejdskraft fra Det Grønne Jobhus til dyrkning af planter.
- Projektet ligger i kvarterløftområdet Kgs. Enghave og tilsigter forskønnelse. For at sikre kvaliteten bør anvises koncentrerede beplantninger på mindre område. Drift kan forekomme usikker.
Tilsagn: kr. 109.000 (ansøgt kr. 128.800 / rev. budget kr. 108.800). Forudsætter afklaring af driftsaftaler og mere helhedsorienteret og forskønnede opstillinger.
7. Små forskønnelsesprojekter
Opzoomerne på Dansk ansøger om tilskud til blomsteropsatser på offentlige arealer.
- For løst beskrevet. Kun en projektidé.
Afslag: Projektet er for ukonkret og løst beskrevet.
8. Mysundegades forskønnelse
Opzoomerne på Dansk og borgere ansøger om tilskud til etablering af plantestativer, blomsterkrukker og cykelstativer i Mysundegade. Beboerforeningerne bakker op om projektet, og indskyder medfinansiering. Drift varetages af beboere.
- Projektet er forskønnende og inddrager de lokale beboere. Eget arbejde til opsætning af plantestativer kan af sikkerhedsmæssige grunde ikke anerkendes som medfinansiering. Drift kan forekomme usikker.
Tilsagn: kr. 168.000 (ansøgt kr. 230.781). Forudsætter afklaring af driftsaftaler og godkendelse af projektet i Bygge- og Teknikudvalget.
9. Petanquebane og pergola ved medborgerhuset Pilegården i Brønshøj
Foreningen Jazz Petanque, Lokalrådet o.a. ansøger om tilskud til anlæggelse af dobbelt petanquebane i medborgerhuset Pilegårdens have med lys, møbler og pergola. Der er offentlig adgang til arealerne. Endvidere søges støtte til kulturelle arrangementer. Der er medfinansiering som indskud fra medborgerhus og eget arbejde. Vedligeholdes af Pilegården og via brugerbetaling.
- Projektet er forskønnende og familievenligt. Arrangementer kan dog ikke støttes.
Tilsagn: kr. 45.000 (ansøgt kr. 59.400 / rev. budget 45.000). Til anlæggelse af petanquebane og pergola mv.
10. Byidrætslegeplads ved Østrigsgades Skole og Fritidshjem
Østrigsgades Skole ansøger om støtte til etablering af haveanlæg og aktivitetsarealer ved skole og fritidshjem. Arealerne vil være åbne hele døgnet for offentligheden. To andre projekter igangsat for kommunale midler. Lokale- og Anlægsfonden er søgt om medfinansiering.
- Projektet er ligger i kvarterløftområde og er familievenligt og forskønnende.
Tilsagn: kr. 753.000 (ansøgt kr. 864.000 / rev. budget kr. 753.000). Forudsætter at medfinansiering falder på plads.
11. Trafiksanering og lindetræer på Gammelholm
A/B Tordenskjoldsgade 31 ansøger om etablerering af lindetræer og skråparkering i Tordenskjoldsgade og sidste del af Herluf Trolles Gade, som det findes i resten af boligområdet Gammelholm. Der er tilsagn fra Gammelholm Beboerforening. RealDania er søgt om medfinansiering. Bidrag søges evt. fra ejer- og andelsforeninger.
- Projektet er forskønnende og helhedsorienteret, og ønsket er at skabe et ensartet bybillede og tryggere trafikforhold for beboerne. Underbudgetteret.
Tilsagn: kr. 1.024.000 (ansøgt kr. 550.000 / rev. budget kr. 1.024.000). Til Tordenskjoldsgade. Forudsætter at medfinansiering falder på plads samt godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget.
12. Grøndalsvængets Skoles Uderum – idræt og grønt miljø
En idræts- og miljøarbejdsgruppe og Kvarterløftsekretariatet ansøger om støtte til forbedring af stort område med aktivitetsfremmende og byøkologiske tiltag samt grønne elementer, opholdsarealer og opbevaringsskure. Medfinansiering fra kvarterløftmidler, Legepladspuljen og Dansk Idrætsforbund. Der er offentlig adgang.
- Projektet ligger i kvarterløftområde og er familievenligt, forskønnede og helhedsorienteret.
Tilsagn: kr. 374.000 (ansøgt kr. 415.000 / rev. budget kr. 374.000).
13. Forplads ved Nørrebrohallen
Kvarterløft Nørrebro Park o.a. ansøger om støtte til omlægning af plads med springvand, belysning og serveringspavillion samt mur med bænke - og grillpladser. Nørrebrohallen står for drift. Omlægningen af selve pladsen er beskrevet som beskæftigelsesprojekt. Der ansøges om midler til øvrige arbejder. Medfinansiering er kvarterløftmidler.
- Projektet er forskønnende og familievenligt. Ansøger er kvarterløftsekretariatet. Indretning af pavillion kan ikke støttes, da dette er en bygning. Beskæftigelsesprojektet ikke beskrevet og medregnet og beplantning ikke medregnet. Trærække mod Nørrebrogade er et krav fra Plan & Arkitektur.
Tilsagn: kr. 1.080.000 (ansøgt kr. 1.500.000 / rev. budget kr. 1.080.000). Til etablering af plads. Forudsætter at medfinansiering falder på plads.
14. Søllerødgades forskønnelse
Kvarterløft Nørrebro Park og Foreningen Søllerødgadeforskønnelse o.a. ansøger om tilskud til forprojekt til forskønnelse af Søllerødgade og etablering af Søllerødplads på Kvicklys P-plads.
- Udemærket idé, men komplicerede ejerforhold, der kan vanskeliggøre projektet.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da forprojekter ikke støttes. Kan søge igen med mere konkret projekt og finansieringsplan.
15. Kollektivhuset – grøn facade mod Lyngbyvej
De Vanføres Boligselskab o.a. ansøger om støtte til begrønning af Kollektivhusets facade på de nederste etager og på væg ud mod Lyngbyvej. Endvidere søges til opsætning af træer. De Vanføres Boligselskab indskyder 75% medfinansiering.
- Projektet er forskønnende. God idé med begrønning af væg. Træer er dog placeret uhensigtsmæssigt til gene for fodgængere.
Tilsagn: kr. 61.000 (ansøgt kr. 370.000 / rev. budget kr. 61.000). Til begrønning af murvæg ud mod vej.
16. Stillevej og beplantning, Kgs. Enghave
AKB København, afd. 108 , karre 8 og afd. 109, Grønnegården ansøger om tilskud til hastighedsdæmpende foranstaltninger, belægning, beplantning, belysning og P-pladser i K.M. Klausensgade og Harald Jensens Gade. AKB indskyder 75% medfinansiering.
- Projektet er forskønnende og sikrer trafikal fredeliggørelse, dog har parkeringsareler ikke offentlig karakter, hvorfor stillevejs- samt beplantningstiltag prioriteres. Revideret projekt bør fremsendes.
Afslag: Projekt for løst beskrevet. Kan søge igen med revideret projekt
17. Anlæg af grønt areal ved Geislershus i Sundby
Ejerforeningen Geislerhus ansøger om tilskud til nyt anlæg med grønt græs, beplantning, borde og bænke. Ingen medfinansiering.
- Projektet ligger i Kvarterløft Holmbladsgade og er familievenligt og forskønnende. Projektet er dog underbudgetteret og ukonkret.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke gives støtte til projektudvikling og der ikke er medfinansiering. Kan søge igen med mere konkret forslag.
18. Søndre anlæg ved Fuglsang Allé i Brønshøj
Grundejerforeningen Kirkestiens Villakvarter ansøger om tilskud til omlægning af eksisterende anlæg. Der etableres bunddække af efeu og et lille område i midten med henblik på forskønnelse og ophold. Ingen medfinansiering.
- Projektet er forskønnede og familievenligt. Projektet er dog ukonkret og stærkt underbudgetteret.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke og der ikke er medfinansiering, Mere konkret forslag kan indleveres.
19. Danmarks Nationale Whitewater Kanal
Idégruppen bag Danmarks Nationale Whitewater Kanal ansøger om støtte til forundersøgelse til etablering af kunstig Whitewater Kanal – et kunstigt landskab for forskellige former for dynamisk idrætsudøvelse i vand. Der er ikke angivet konkret beliggenhed. Lokale-og anlægsfond har indskudt 150.000 til forprojekt.
- Projektet har rekreativt sigte. Projektet er på idéplanet. Der gives dog ikke midler til forundersøgelser.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke gives til forprojekter.
20. Arealer omkring Karens Minde
Kgs. Enghaves Byudviklingsforum ansøger om tilskud til forbedring af arealer omkring Karens Minde med nye parkerings- og ankomstarealer, stier og belysning, bibliotekshave, caféhave, telt mv. Statens Kvarterløft er søgt om midler.
- Projektet ligger i Kvarterløft Kgs. Enghave og er forskønnende, familievenligt og helhedsorienteret og sigter mod trafikal fredeliggørelse. Ansøgningen omhandler flere delprojekter. Omlægning af ankomst- og parkeringsforhold prioriteres, da de er en forudsætning for de øvrige arbejder.
Tilsagn: kr. 1.087.000 (ansøgt kr. 1.845.770 / rev. budget kr. 1.087.000). Til parkerings- og ankomstforhold.
21. Legearealer ved Langelinieskolen
Langelinieskolens Forældreforening ansøger om støtte til forbedring af uderum via fem delprojekter: Natur og teknikhave, boldbane, stille ophold, klatre-ø og grøn tagterrasse. Tilsagn om støtte fra bl.a. Friluftsrådet. Lokale- og anlægsfonden er ansøgt.
- Projektet er familievenligt, helhedsorienteret og forskønnende. Der vil være offentlig adgang til gården hele døgnet.
Tilsagn: kr. 709.000 (ansøgt kr. 709.000). Forudsætter at medfinansiering falder på plads
22. Talk Box i Sundby
Airport TV ansøger om støtte til forbedring af lokaler i Bomhuset, Amager Boulevard 124 A, med henblik på at drive TV-station.
- Støtte til istandsættelse af bygninger ligger uden for puljens rammer
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der gives ikke til bygningsanlæg
23. 'Æggetorvet' ved Fiolstræde og Nørreport
Fiolstrædes Købmandslaug ansøger om støtte til omlægning af 'Æggetorvet' med nybelægning, træer og cykelstativer. På længere sigt ønskes en Holberg-skulptur på torvet. Budget er excl. cykelmøller, skulptur og inventar. RealDania er søgt om medfinansiering.
- Projektet er forskønnende og tilstræber trafikal fredeliggørelse.
Tilsagn: kr. 1.875.000 (ansøgt kr. 1.875.000). Til pladsomlægning. Forudsætter at medfinansiering falder på plads samt godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget.
24. Færdiggørelse af Emdrup Torv
Ejendomsselskabet Vægten ansøger om støtte til omlægning og færdiggørelse af Emdrup Torv med P-pladser, siddepladser, mv. samt indretning af gårdrum med P-pladser, affaldsskure, mv. Der er medfinansiering fra Ejendomsselskabet Vægten.
- Projektet er forskønnede og rekreativt. Færdiggørelsen af Emdrup Torv vil være en kvalitativ forbedring af hele torvet til glæde for offentligheden og kan derfor støttes med 75% uagtet, at det er et privat grundareal. Indretning af gårdrummene anses derimod for at være et privat anliggende.
Tilsagn: kr.1.530.000 (ansøgt kr. 5.600.000 / rev. budget kr. 1.529.793). Forudsætter at offentligheden sikres adgang .
25. Træer og have ved Thorsgade/Dagmarsgade
A/B Thor & Dagmar samt A/B Dagmarsgade 4-10 ansøger om støtte til trafikregulering af Thorsgade og Dagmarsgade med træbeplanting og bump. Endvidere søges støttet til omdannelse af del af P-plads mod Jagtvej til rekreativt område til brug for beboere i området. Arealet ejes af Thorsgade 8. Medfinansiering skal søges.
- Projektet tilsigter trafikal fredeliggørelse, er forskønnende og familievenligt. Den trafikregulerende del er dog ikke helhedsorienteret og forekommer urealistisk. Projektet til lille pladsdannelse kan dog udvikles, men økonomien er uklar.
Afslag: Projektet for ukonkret. Kan søge igen med projekt til plads.
26. Saxogade som gade- og byrumsfællesskab
Kristeligt Studenter Settlement ansøger om støtte til omlægning af Saxogade til stillegade, renovering af facader, kunstnerisk udsmykning, brug af planter og regnvand. RealDania er ansøgt om medfinansiering.
- Projektet tilsigter trafikal fredeliggørelse og er forskønnede, familievenligt og helhedsorienteret. Gadeomlægning kan støttes, men ikke facaderenovering og udsmykning.
Tilsagn: kr. 1.316.000 (ansøgt kr. 1.912.500 / rev. budget kr. 1.316.000). Til gadeomlægning. Forudsætter at medfinansiering falder på plads samt godkendelse i Bygge -og Teknikudvalget.
27. Trafikregulering af Nørregade ved Vor Frue Kirke
Vor Frue Kirkes Menighedsråd ansøger om støtte til omlægning af arealet foran kirken med fortovsareal. Formålet er at forbedre forholdene for gående i Nørregade samt forbedre adgangen til Kirken – i særdeleshed for kørestolsbrugere. Der er medfinansiering fra Vor Frue Kirkes Menighedsråd.
- Projektet tilstræber trafikal fredeliggørelse, og det er familievenligt, og forskønnende. Projekt kan rumme startskuddet til et mere helhedsorienteret projekt, der på længere sigt kan gøre Bispetorvet mere rekreativt og beboervenligt.
Tilsagn: kr. 1.500.000 (ansøgt kr. 1.200.000 / rev. budget kr. 1.500.000). Forudsætter godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget.
28. Enghave St. Plads
Lokal borgergruppe ansøger om støtte til omlægning et stort areal ved Enghave St. Plads. Pladsen omlægges med træer og grønt, belægning og gadeinventar. Fonde angives som medfinansiering.
- Projektet er tilsigter trafikal fredeliggørelse og er forskønnede og helhedsorienteret. Pladsarealet kan godt neddrosles trafikalt. Projektet er på idéplanet og skal projektudvikles, ansøger bør koncentrere sig om mindre område.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da projektet er urealistisk, og der ikke nogen medfinansiering. Kan søge igen med mere konkret projekt og mindre projekt.
29. Badeanstalt i Nordhavn
Østerbro Havnekomité ansøger om tilskud til etablering af afskærmet badebro. Der foreligger lejekontrakt med Københavns Havn, der har lagt en række store sten ud langs vandet, og har givet tilsagn om at etablere en offentlig sti med trappe. Området vil være offentligt tilgængeligt og ikke afskærmet med et hegn.
- Projektet er utraditionelt. Sikkerhedsmæssigt er der store vanskeligheder i forbindelse med badning. Endvidere er beliggenheden isoleret og ikke let tilgængelig for offentligheden.
Afslag: Store sikkerhedsmæssige vanskeligheder. Kan søge igen, hvis sikkerhedsforhold er afklaret.
30. Belysning af Gefionspringvandet
Foreningen Gefion ansøger om støtte til etablering af lysanlæg til Gefion.
- Projektet er forskønnende Belysning er dog allerede dækket ind via budgetforlig.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke er nogen medfinansiering, beløb er under minimumsgrænse.
31. Plads og trafikregulering i Nansensgade
Nansensgade Netværk og Indre By Medborgerhus ansøger om støtte til forprojekt, der omhandler forskønnelse af plads foran medborgerhus med blandt andet økologisk byhave og etablering af små pladser i Nansensgade med bænke, cykelstativer samt P-pladser.
- Projektet tilsigter trafikal fredeliggørelse, forskønnelse og er familievenligt. Omlægning af Nansensgade forekommer urealistisk. Det anbefales at indsende forslag til pladsen.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke ydes støtte til forprojekter, og da der ikke er nogen medfinansiering. Ansøger kan søge igen med mere konkret projekt til omdannelse af plads.
32. Rekreative udearealer ved Maritimt Ungdomshus
Kvarterløft Holmbladsgadekvarteret ansøger om støtte til etablering af maritime udearealer for unge i Holmbladsgadekvarteret. Udearealer etableres på træplateau/landskab i forbindelse med etablering af ungdomshus. Forventes at blive del af Copenhagen X, og er tegnet af Plot Arkiteker. Grunden ejes af Københavns Kommune og lejes ud til Sundby Sejlforening. Medfinansiering er sikret fra bl.a. Lokale- og Anlægsfoden.
- Projektet ligger i Kvarterløft Holmbladsgade området og anviser en ny måde at bruge forurenede grunde på. Skitseforslaget forekommer lovende og utraditionelt og kan blive et spændende rekreativt område for kvarterets ungdom.
Tilsagn: kr. 1.750.000 (ansøgt kr. 1.750.000).
33. Lege- og opholdsarealer i Østbanegade
Foreningen Socialt Boligbyggeri ansøger om støtte til omlægning af gade med bl.a. etablering af grønne og befæstede arealer i midten til leg og ophold. Medfinansiering fra FSB, Københavns Havn og Københavns Energi.
- Projektet tilsigter trafikal fredeliggørelse og er forskønnende, familievenligt og helhedsorienteret. Omlægning af gaden med etablering af rekreative områder vil være et godt tiltag for områdets beboere.
Tilsagn: kr. 680.000 (ansøgt kr. 2.032.000 / rev. budget kr. 680.000).
34. Omlægning og forskønnelse af Asminderødgade
Arbejdsgruppen for Forskønnelse af Asminderødgade ansøger om tilskud til gadeomlægning med ensretning, skråparkering, ny vejafskærmning, træer mv. Samarbejder med Kvarterløft. Ejer- og andelsforeninger indskyder medfinansiering.
- Projektet ligger i Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter og er forskønnende, helhedsorienteret og tilsigter trafikal fredeliggørelse. Skitseforslaget bør justeres såvel teknisk som æstetisk.
Tilsagn: kr. 673.000 (ansøgt kr. 673.000). Forudsætter tilsagn fra ejere om medfinansiering samt justering af projekt.
35. Opholdsplads ved Sølvtorvet
Restaurant Eastern Corner og beboere ansøger om tilskud til omlægning af Sølvtorvets vestlige hjørne med belægning, beplantning og mulighed for ophold og udeservering. Pladsen lukkes for gennemkørende trafik. Restaurant Eastern Corner sikrer medfinansiering.
- Projektet er forskønnende, familievenligt og tilsigter trafikal fredeliggørelse.
Tilsagn: kr. 632.000 (ansøgt kr. 370.000 / rev. budget kr. 632.000). Forudsætter tilsagn om medfinansiering samt godkendelse af projektet i Bygge- og Teknikudvalget.
36. Forskønnelse af Bregnerødgade og Tikøbgade
E/F Bregnerødgade 19-21 o.a. ansøger om støtte til omlægning af gadeareal med træplantning, højbede og reetablering af fortove med kantsten og nyasfaltering. Ejer- og andelsforeninger sikrer medfinansiering
- Projektet ligger i Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter, tilsigter trafikal fredeliggørelse og er forskønnende og familievenligt.
Afslag: Projektet er for ukonkret. Kan søge igen.
37. Miljøstation til Schleppegreelsgade
Københavns Miljø-og Energikontor ansøger om støtte til udvikling af en bæredygtig miljøstation i gaderummet.
- Projektet er forskønnende og byøkologisk. Men projektet er på idéplanet.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke ydes støtte til forprojekter.
38. Boase i Nannasgade
Tegnestuen Force4 og KHR A/S Arkitekter ansøger om etablering af beplantning under bebyggelse på pæle på offentlig tilgængelig grund, der i kommuneplan 2001 udlagt til 01 område. Forslag om ændring af lokalplan indsendt 25. juni 2002. Denne afventer restfinansiering. Under bebyggelse etableres en urban skov af rensende beplantning. Projektet indgår i Copenhagen X. Der er ingen medfinansiering til beplantningsdelen, men tilsagn på ca. 28 mill. til bebyggelsen og på 2 mill. til projekteringsfasen. Der resterer 15 ca. mill. Der forhandles med RealDania.
- Projektet er forskønnende, byøkologisk og utraditionelt. Men finansieringen af projektet er usikker, og der er ingen medfinansiering til beplantningsprojektet.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da der ikke er nogen medfinansiering. Ansøger kan søge igen, hvis finansiering falder på plads
39. Beplantning og trafikregulering i Hollænderdybet og Æblestien
E/F Elmegården ansøger om støtte til omlægning af Hollænderdybet fra Amagerbrogade til Æblestien med p-pladser, hvidtjørn samt lukning af indkørsel til Æblestien med pullerter, og etablering af nye stakitter. På længere sigt ønskes etableret plads 'Under Elmene'.
- Projektet tilsigter trafikal fredeliggørelse og er forskønnede. Nye belægninger, pullerter samt beplantning kan støttes, men ikke P-pladser samt stakitter.
Tilsagn: kr. 321.000 (ansøgt kr. 489.062 / rev. budget kr. 321.462). Forudsætter tilsagn fra ejere samt tilsagn om medfinansiering
40. Plads ved Frederikssundsvej og Husumvej
Projektet omhandler omlægning af lille plads med rød asfalt, etablering af overdækket cykelstald, flytning af plakatsøjle, bænke, parktræer, granitskulptur mv.
- Projektet er forskønnede, men mangler konkret projektforslag, budget og medfinansiering. Vej & Park forhandler p.t. med HUR om etablering af cykelparkering på stedet, da det er et trafikknudepunkt, hvor folk skifter fra cykel til bus.
Afslag: Kriterier ikke opfyldt, da projektet er for løst, da der ikke er nogen medfinansiering, og da cykelparkering muligvis bliver etableret af HUR
Økonomi
Der er i 2002 afsat 15.094.000 kr. I de 20 indstillinger er disponeret 17.307.000 kr. Der er således disponeret mere end, der er afsat i 2002, men dette er begrundet i den antagelse, at det ikke altid lykkes at realisere alle projekter. Det forventes således, at det disponerede beløb vil blive nedskrevet og midler efterfølgende disponeret i 2003.
Miljøvurdering
Byudviklingspuljen forventes at have positiv konsekvens for miljø. Projekter som tilsigter byøkologiske principper er blevet prioriteret. Herunder forstås projekter, der tager udgangspunkt i retningslinjerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri, der er udgivet af Bygge- og Teknikforvaltningen 2001. Det er ikke fundet relevant at vurdere ansøgningernes miljøkonsekvenser hver for sig eller samlet på projektstadiet. Et overblik over de støttede projekters resultater vil fremkomme med årsberetning 2002.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Ansøgninger til Byudviklingspuljen, oversigt.
Ole Bach