Mødedato: 04.10.2000, kl. 14:00

Forslag til erstatningsordning ved gravning i nye belægninger

Forslag til erstatningsordning ved gravning i nye belægninger

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

24. Forslag til erstatningsordning ved gravning i nye belægninger

 

BTU 398/2000 J.nr. 21195.0014/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse, at der pålægges de kommunale ledningsselskaber en erstatningsafgift, hvis de graver i nyanlagte belægninger inden for 3 år fra arbejdets aflevering.

 

RESUME

Vej & Park varsler anlægs- og driftsarbejder over for de kommunale ledningsselskaber, således at disse kan foretage reparationer og udskiftninger af deres ledninger, før vejarbejdet går i gang. Dette gøres for at undgå at få opgravet nye belægninger og for at fastholde entreprenøren på ansvaret for arbejdet i de 5 år, som garantiperioden gælder. Gravninger i nye belægninger forringer vejens levetid og påfører dermed vejvedligeholdelsen ekstraudgifter, som bør dækkes af "skadevolder". Det foreslås derfor at pålægge de kommunale ledningsselskaber en erstatningsafgift, hvis de vil opgrave nye belægninger i en fastsat "fredningsperiode", der sættes til 3 år fra den nye belægnings udførelse. Ledningsselskaberne vil være tilskyndet til at foretage grundige forundersøgelser og måske mere omfattende ledningsudskift ninger, før Vej & Park bringer arbejder til udførelse.

Såfremt udvalget ønsker at gå videre med forslaget, foreslås, at det forud for fremlæggelse til udvalgets beslutning sendes til høring i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

De kommunale ledningsselskaber under Borgerrepræsentationen, som er Københavns Vand, Afløbsafdelingen, Kloakforsyningen, Københavns Energi, herunder Gasværkerne, Elforsyningen og Fjernvarmen vil være omfattet af en erstatningsordning. Dog vil Københavns Energi Transmission A/S, der ejer højspændingsledningerne, ikke være omfattet, da selskabet formelt er organiseret på privatretligt grundlag.

De private ledningsselskaber som DONG, HNG, Tele Danmark etc. vil ikke være omfattet af en erstatningsordning, fordi der ikke er nogen lovhjemmel til at pålægge dem erstatningspligt.

Efter praksis i dag orienterer Vej & Park de kommunale ledningsselskaber om kommende større anlægs- og driftsarbejder. Herefter kan ledningsselskaberne forberede ledningsomlægninger, renoveringer eller nyanlæg i tilknytning til Vej & Parks arbejde.

Efter udført arbejde tillader Vej & Park i reglen ikke nye arbejder i arealet de første 2 år for at frede belægningerne, og fordi ledningsselskaber er advaret herom inden arbejdet. Undtagelse gøres ved akutte ledningsbrud, hvor nybyggeri nødvendiggør ledningsfremførelser og tilsvarende forhold, hvor ledningsfremførelsen ikke har været mulig at forudse.

Da ledningsarbejdet - ud over at genere trafikken - forringer vejens levetid med større vedligeholdelsesomkostninger til følge, foreslås det, at ledningsselskabet skal erlægge en erstatningsafgift til Vej & Park, der fastsættes til 1000 kr. pr. berørt m2 kørebane/cykelsti/fortov. Ordningen evalueres efter et år. Evalueringen vil også omfatte en opgørelse over antal akutte ledningsbrud i perioden.

Fordele ved ordningen vil være, at ledningsselskaberne tilskyndes til bedre koordinering af arbejder i forhold til Vej & Parks projekter, hvilket kan føre til færre trafikale gener og besparelser på vejvedligeholdelsen, da vejene vil være i bedre stand. Desuden vil Vej & Park lettere kunne fastholde et entreprenøransvar, når belægninger ikke opgraves.

Ulemper ved ordningen kan være, at der skabes en stemning af mistillid mellem Vej & Park som vejmyndighed og ledningsselskaberne, hvilket ikke er i tråd med intentionerne i de regelsæt om udførelse af ledningsarbejder, som Trafikministeriet har udsendt, hvor holdningen er, at vejmyndighed og ledningsejere må finde aftalemæssige løsninger på eventuelle tvistigheder, eftersom der er store anerkendelsesværdige samfundsinteresser knyttet til både vejformålet og at vejene tjener som ledningskorridorer.

Fra de senere år har der blandt andet været følgende tilfælde, hvor nye belægninger er gravet op:

2000: Lersø Park Allé, Fjernvarmen graver op grundet ledningsbrud

Halmtorvet, Københavns Vand graver op grundet ledningsbrud på kloak

1999: Halmtorvet, Fjernvarmen graver op grundet ledningsbrud

Ingerslevsgade, Københavns Vand graver op grundet ledningsbrud

1998: Bremerholm, Fjernvarmen graver op grundet nye kunder

Islands Brygge, Elforsyningen graver op grundet nye kunder

1997: Sydhavnsgade, Fjernvarmen graver op grundet nye kunder

 

Økonomi

Erstatningsbeløb vil afhænge af gravninger i nye belægninger. Besparelsen på vejvedligeholdelsen vil vise sig på lang sigt.

Høring

Forvaltningen har indhentet synspunkter fra ledningsselskaberne, der generelt tager afstand fra en erstatningsordning. Såfremt forslaget ønskes fremmet, bør der foretages en egentlig høring af ledningsselskaberne.

Det foreslås, såfremt udvalget ønsker at gå videre med forslaget, at det sendes i høring i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

 

Ole Bach

 

 

Til top