Træplantning 2002
Træplantning 2002
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. september 2002
Sager til beslutning
13. Træplantning 2002
BTU 432/2002 J.nr. 2240.0001/95
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der gennemføres træplantning i P. Knudsensgade, på Lyngbyvej, i Lundtoftegade og i 5 "Grønne Knudepunkter" i henhold til denne indstillings sagsbeskrivelse
RESUME
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 25. september 1997 forvaltningens forslag til "Grønne Gaderum: En strategi for Københavns gadetræer", der bl.a. som følge af elmesygen fastlagde en ekstraordinær indsats for plantning af gadetræer.
Der har således været reserveret midler på Vej & Parks driftsbudget til denne indsats. Disse har over en årrække været suppleret med budgetaftalemidler, således at der har kunnet plantes ekstraordinært mange nye gadetræer.
Træplantningsmidlerne for 2002 planlægges anvendt til plantning af træer i P. Knudsensgade, på Lyngbyvej (fra Vibenshus Runddel til Haraldsgade), i Lundtoftegade og til beplantning af 5 "Grønne Knudepunkter". Disse knudepunkter er beliggende i krydset Rebildvej/Morsøvej, på Roskildevej ved Damhussøen, i krydset Ålekistevej/Slotsherrensvej og i motorvejsudfletningen ved Sjællandsbroen/Vejlands Allé.
I P. Knudsensgade medfører træplantningen nedlæggelse af 30 parkeringspladser ud af i alt 181 pladser i et område, der er beliggende udenfor "Parkeringsordningen i brokvarterne". Den gennemsnitlige belægningsprocent vil herved stige fra 43% til 52%.
Udover ovennævnte nyplantninger færdiggøres en række træplantninger, som tidligere er godkendt af udvalget. Det drejer sig om Tietgensgade, Holmbladsgade, Nørre Alle, Østerbrogade, H. C. Andersens Boulevard og Langelinievej.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 25. september 1997 forvaltningens forslag til "Grønne Gaderum: En strategi for Københavns gadetræer", der bl.a. som følge af elmesygen fastlagde en ekstraordinær indsats for plantning af gadetræer. Borgerrepræsentationen tog hovedkonklusionerne i rapporten til efterretning, og vedtog, at de beskrevne principper skulle lægges til grund for den fremtidige træplantningsindsats i byen. Der blev dog ikke taget stilling til konkrete projekter, ud over de, der i rapporten fik 1. prioritet.
Forvaltningen har derfor siden fremlagt en status for gadetræsplantninger for Bygge- og Teknikudvalget hvert år i august-september. Årets status fremgår af bilag 4.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
De 3 træplantningsprojekter på P. Knudsensgade, Lyngbyvej og i Lundtoftegade samt projekterne i de 5 "Grønne Knudepunkter" er nærmere beskrevet nedenfor. De konkrete placeringer fremgår af bilag 1.
P. Knudsensgade
Udgangspunktet for dette træplantningsprojekt er "trafikplan for Kongens Enghave" (BTU 453/2001). Målet er at skabe en sammenhængende grøn indfaldsvej til Københavns centrum.
Selvom gaderummet i dag er karakteriseret ved forskelligartet byggestil og udtryk, vurderes det, at træerne med en jævn rytme vil kunne skabe en fælles identitet for hele vejforløbet. Samtidig får husene visuelt en større afstand til trafikken, når der etableres et stærk beplantningselement mellem dem og vejen. Endvidere vil man opnå en generel forskønnelse af strækningen i form af en forgrønning, som billister og beboere vil have glæde af.
Der plantes 38 egetræer i plantehuller, som er omkranset med kantsten og fyldt med muld, jf. bilag 2. Indtil egetræerne er i god vækst vil plantebedene være tilplantet med lave snebær, hvilket giver træerne så gode etableringsmuligheder som muligt. Når træerne er veletablerede kan buskene fjernes og erstattes af græs eller grus. For at forhindre træernes rødder i at ødelægge de vigtige elforsyningsledninger, forsynes plantehullerne med en særlig rodskærm ud mod ledningerne.
Ved gennemførelsen af projektet nedlægges der 30 parkeringspladser ud af 181, svarende til, at belægningsprocenten vil stige fra 43% i dag til 52%.
Lyngbyvej
Træerne i midterrabatten på strækningen fra Vibenshus Runddel til Sejrøgade/Haraldsgade har aldrig været i god vækst, og forvaltningen har derfor besluttet at forbedre vækstbetingelserne og i den forbindelse genplante trærækken.
I lighed med midterrabatten i Nørre Allé er der også her tale om en ophobning af vejsalt i jorden, og renoveringens formål er derfor bl.a. at minimere saltpåvirkningen efter samme model, som der blev anvendt i Nørre Allé. Et hvælvet jordprofil samt en kraftigere kant af en tæt belægning vil være med til at sikre de nye træer og græsrabatten mod vejsaltet, der i højere grad vil løbe tilbage til vejbanen, jf. bilag 3
Jorden udskiftes i de nye plantehuller, og sammen med et større volumen til hvert træ vil det forbedre de nye træers vækstvilkår væsentligt. Der plantes 18 træer med en indbyrdes afstand på ca. 15 meter. Træarten vil være Robinier, da denne strækning af Lyngbyvej opleves i sammenhæng med motorvejsstrækningen, hvor der står også Robinier.
I forbindelse med træplantningsprojektet forlænges venstresvingsbanen fra Lyngbyvej mod Jagtvej med 30 meter, således at afviklingen af de mange svingende biler i morgenmyldretiden kan gennemføres mere trafiksikkert.
Lundtoftegade
Efter fældningen af de syge elmetræer i Lundtoftegade i midten af 1990'erne plantede forvaltningen - for straks at genskabe et grønt udtryk – hurtigtvoksende popler. Det var fra starten klart, at popelbeplantningen var en midlertidig løsning.
Poplerne har imidlertid haft en så hurtig vækst, så de overliggende rødder allerede er begyndt at ødelægge belægninger på cykelstierne. Forvaltningen har derfor besluttet at fremskynde udskiftningen af poplerne med en mere permanent beplantning.
På strækningen fra Folmer Bentsens Plads til Hillerødgade vil der blive plantet træer i nye plantehuller. Kantstenene vil blive rykket, således at der etableres en klar grænse mellem parkering og plantehuller. Belægningerne på cykelstierne vil blive fornyet, og kantsten og fortov vil blive genoprettet.
Parkeringstællinger på Lundtoftegade viser, at der er behov for alle de eksisterende parkeringspladser. Projektet er derfor udformet således, at beplantningen ikke medfører nedlæggelse af lovlige parkeringspladser
Grønne Knudepunkter
"Grønne Knudepunkter" er tænkt som punktvise beplantninger, som kan give vejkryds og andre knudepunkter et grønt præg og medvirke til at understrege gadernes rumlige forløb. I " Grønne gaderum. En strategi for Københavns gadetræer" er der udpeget en række knudepunkter, som bør styrkes med beplantning. I år planlægges de "Grønne knudepunkter" gennemført på nedenstående lokaliteter, jf. bilag 1:
Rebildvej/Morsøvej:
Her blev der i foråret 2002 etableres et mindre grønt anlæg i forlængelse af den i 2001 gennemførte fjernelse af dækningsgraven. Anlægget indeholder et stort platantræ på selve hjørnet og en række lavere blomstrende træer lang med hjørneejendommen.
Ålekistevej/Slotsherrensvej:
På et hjørneareal plantes 3 fuglekirsbærtræer, som kan blive et grønt element på stedet og bidrage med blomstring og årstidsvariation.
Roskildevej ved Damhussøen:
For at fremhæve søen og bringe beplantningen tættere på Roskildevej plantes 3 piletræer i græsset mellem søen og vejen. Træernes placering sikrer, at de med tiden kan udvikle sig til store træer.
Motorvejsudfletningen ved Sjællandsbroen:
Motorvejsudfletningen er anlagt omkrig en kunstig sø (et regnvandsbassin), som er det vigtigste identitetsskabende arkitektoniske element på stedet. Dette er suppleret med trærækker af røn, som imidlertid ikke klarer sig godt. For at styrke de grønne elementer plantes der 1500 små træer. Arbejderne udføres som naturplantninger efter et system, der er udviklet til brug langs med motorveje og hovedlandeveje. På langt sigt udtyndes denne beplantning, så der opstår et smukt samspil mellem skovbryn, trægrupper og søen i midten.
Mindre projekter hvis udformning tidligere har været forelagt udvalget:
Færdiggørelsarbejder i Tietgensgade, Holmbladsgade, Nørre Allé, Østerbrogade, H.C. Andersens Boulevard og på Langelinievej udføres sammen med 1 års etableringspleje for de projekter, der blev plantet i 2001.
De samlede udgifter til gadetræplantning bliver på 7,3 mio. kr. med tillæg for 0,5 mio. kr. fra Kvarterløft Holmbladsgade. I alt 7,8 mio. kr. excl. moms.
Udgiftspost |
mio. kr. |
Lundtoftegade |
1,80 |
P. Knudsensgade |
2,10 |
Lyngbyvej |
1,10 |
Grønne Knudepunkter |
0,25 |
Etableringspleje og Færdiggørelsesarbejder på projekter fra 2001 |
2,55 |
I alt, mio. kr. |
7,8 |
Omkostningerne afholdes på Vej & Parks driftsbevilling for 2002.
Projekterne knytter sig alle til veje med trafikafvikling, og begrønningen vurderes at ville medføre en forbedring af gademiljøet. Anlægsarbejderne gennemføres i henhold til de kommunale miljøretningslinier. Der forventes ikke målelige reduktioner af støj eller røg.
Høring
Vej & Park vil gennemføre et offentligt møde i Lundtoftegade forud for anlægsarbejdes start, således at der rettidigt kan forklares om fældningerne af den midlertidige beplantning.
Gennemførelsen af træplantningsprojektet for P. Knudsensgade medfører udgifter for Københavns Energi til ledningsomlægninger. Udgiften er anslået til ca. 2.0 mio. kr. excl. moms.
Gennemførelsen af træplantningsprojektet i P Knudsensgade medfører nedlæggelse af 30 parkeringspladser ud af 181 svarende til 17 %. Denne reduktion vurderes ikke at give anledning til problemer, idet belægningsprocenten kun vil stige fra 43 % til 52 %.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Træplantning 2002 - oversigtskort
Bilag 2: P. Knudsensgade – principskitse
Bilag 3: Lyngbyvej – tværsnit
Bilag 4: Status for træplantning – maj 2002
Ole Bach