Mødedato: 04.06.2003, kl. 14:00

Debatoplæg til Blå Plan for Københavns Havn

Debatoplæg til Blå Plan for Københavns Havn

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

Sager til beslutning

7. Debatoplæg til Blå Plan for Københavns Havn

BTU 273/2003 J.nr. 2170.0005/03

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

at debatoplæg til Blå Plan for Københavns havn godkendes med henblik på offentlig debat i perioden 23. juni til 26. september 2003.

 

RESUME

Københavns Kommune har i de seneste år opnået en forbedret vandkvalitet i havnen, og der er skabt langt bedre adgang til vandet mange steder i byen. Havneaktiviteterne i Københavns havn er under stadig forandring, således at tidligere erhvervsarealer bliver tilgængelige for nye anvendelser og aktiviteter i takt med, at erhvervshavnen koncentrerer sine primære aktiviteter i nye områder tilpasset moderne skibstrafik. Det åbner mange nye muligheder, som der med debatoplægget til Blå Plan indbydes til en samlet offentlig debat om.

Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Havn A/S taget initiativ til at afprøve en ny form for planlægning, der skal sætte fokus på anvendelsen af vandet i Københavns havn og på de muligheder, der opstår i mødet mellem byen og vandet. Der er tale om en temaplan, der ikke er bundet af Planloven, men kan integrere fysisk planlægning, udviklingsplaner for aktiviteter, idekataloger og prioriteringer, samarbejdsrelationer og formidling mv. Den vedtagne plan kan være retningsgivende for anden planlægning, for forvaltningen af aktiviteter på og ved vandet og for fremtidige investeringer i anlæg knyttet til vandet.

Formålet med debatoplægget er primært at give alle interesserede, herunder brugere af havnen, mulighed for at komme med ideer og kommentarer til indholdet af en Blå Plan. Derved opnås også et kendskab til de interesserede parter med tilknytning til eksisterende aktiviteter i havnen eller med ønske om nye, som vil være afgørende for en fortsat dialog og for at fremme samarbejde og hensyntagen i brugen af vandet og havnen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af den forbedrede vandkvalitet i havnen besluttede Borgerrepræsentationen d. 1. november 2001 (BR 425/01) at få undersøgt muligheder for badesteder i Københavns havn, så det første badested kunne etableres i 2002. Samtidig var forberedelsen af en planlægning for husbåde sat i gang med udspring i kommuneplanen. For at få en bredere debat om og planlægning af de ikke-erhvervsrelaterede aktiviteter i havnen blev der herefter påbegyndt et arbejde med en Blå Plan med det mål at koordinere de nye muligheder og ideer. Dette arbejde er mundet ud i et debatoplæg, der foreslås udsendt til offentlig høring i samme periode som forslaget til kommuneplantillæg for husbåde.

Formålet med den Blå Plan er overordnet at forbedre Københavns rekreative kvaliteter i tilknytning til vandet. Udgangspunktet er et ønske om at udnytte de enestående muligheder med tanke for helheden og hensynet til de forskellige interesser og krav, der findes blandt havnens brugere. Planen kan medvirke til at koordinere indsatsen for bl.a. bedre adgangsforhold til havnearealerne og forbedrede forbindelser på tværs af havnen, bedre kapacitet til sejlads og søsport, udvikling og udbygning af nye aktiviteter i tilknytning til vand, herunder bademuligheder, kultur, idræt og særlige arrangementers indpasning i havnen og et øget indslag af boliger i havnen i form af husbåde.

Debatoplægget

Debatoplægget er udarbejdet på baggrund af eksisterende viden hos Københavns Kommune og Københavns Havn A/S suppleret med nye registreringer og analyser. Dertil kommer en række ideer og illustrationer, der er tænkt som inspiration til debatten. Der har før udarbejdelsen af debatoplægget været afholdt et idemøde for en række organisationer mv. med tilknytning til havnen, der fik lejlighed til at pege på emner og spørgsmål, der set fra deres synsvinkel er særligt væsentlige.

I debatoplægget trækkes en række spørgsmål frem, idet det understreges, at debatten er åben og ikke bundet til disse spørgsmål.

Debatoplægget peger på en række muligheder og udfordringer, der knytter sig til en ny mangfoldig anvendelse af vandet og havnen.

Forhistorien ridses kort op, og det værdimæssige grundlag, der bl.a. bygger på adgang for alle og en koordinering og afvejning af interesser, hensynet til sikkerhed og miljø, samt et ønske om aktiv deltagelse fra mange sider, præsenteres.

Debatoplæggets temamæssige opbygning indledes med en introduktion af havnens karakter og attraktion i lyset af dens udvikling. Det er grundlaget for at pege på målsætninger for en Blå Plan.

Tilgængeligheden til havnen og havneområderne samt adgangen til en tæt kontakt med vandet præsenteres over flere sider efterfulgt af et særligt fokus på forbindelser på tværs af vandet.

Aktiviteter på og i vandet er et af de væsentligste emner i debatoplægget, ikke mindst fordi det ikke tidligere har været genstand for en samlet planlægning. Her efterlyses såvel ideer til nye aktiviteter som metoder til at sikre alle former for vandaktiviteter det bedst mulige udbytte af mulighederne

Badning har som særlig aktivitetsform med bred appel til de uorganiserede brugere af havnen fået ekstra opmærksomhed i debatoplægget, hvor der både lægges op til en diskussion af steder til badning og af mulige typer af badesteder.

Husbåde er beskrevet og vist med en henvisning til forslag til kommuneplantillæg, der forelægges og forventes offentliggjort samtidig med debatoplægget til Blå Plan.

Anlæg og aktiviteter, der hører til i overgangen mellem land og vand, omfatter rekreative og grønne områder samt sport og kultur, herunder store arrangementer.

Afslutningsvis trækkes nogle områder frem som tyngdepunkter, hvor mængden af interesser og aktiviteter vurderes at være eller kunne blive særlig stor. Disse områder er som inspiration bearbejdet i rumlige tegninger, der giver nogle af de skitserede ideer form.

Beskrivelsen af realisering/økonomi og tidsplan for processen runder debatoplægget af. Processen vil i debatperioden frem til slutningen af september omfatte borgermøder, adgang til debatoplæggets indhold og orientering om arrangementer på en hjemmeside. Herefter begynder en vurdering og besvarelse af henvendelser med ideer og kommentarer mv. i debatfasen, hvorefter den Blå Plan udarbejdes til forelæggelse inden årets udgang.

Planlægningen

De indkomne forslag og bemærkninger i debatfasen vil på baggrund af de eksisterende registreringer af forhold, der danner rammerne for mulighederne i havnen, indgå i arbejdet med at udforme en Blå Plan som en rummelig temaplan med hovedvægt på koordinering af ideer og aktiviteter. Den Blå Plan forventes at kunne vedtages af Borgerrepræsentationen inden årsskiftet.

Den vedtagne Blå Plan vil være del af grundlaget for den kommende revision af Regionplan og Kommuneplan, såvel for så vidt angår forslag i den Blå Plan, der kræver yderligere kommunal eller regional planlægning for at kunne realiseres, som i sammenhæng med de plantemaer, der har fællestræk med den Blå Plan, eksempelvis strategier for friluftsliv, idræt og kultur.

ØKONOMI

Debatoplægget til en Blå Plan vil ikke i sig selv udløse investeringer.

En kommende plan vil blive et idekatalog og prioriteringsværktøj for den fremtidige udvikling af adgangsmuligheder, rekreative tilbud, grønne områder mv. i Københavns havn. Den vil kunne anvise hvilke investeringer, der er ønskelige i forhold til at realisere havnens potentiale. Finansieringen kan for Københavns Kommunes vedkommende være eksisterende kommunale puljer og anlægskonti såvel som særlige bevillinger til projekter i forlængelse af planen.

MILJØVURDERING

De muligheder for udvikling og aktiviteter, som der med debatoplægget opfordres til at diskutere og komme med forslag til, hviler i høj grad på miljømæssige forbedringer af vandkvaliteten og havneområdernes fysiske miljø. Det må indgå i debatten og i den videre planlægning, at der skal satses på at fastholde og udnytte de miljømæssige forbedringer. Den Blå Plan vurderes at medvirke til at øge bevidstheden om gevinsterne ved høje standarder for miljøet.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

I debatperioden vil der blive afholdt tre offentlige møder, hvor der vil være lejlighed til at diskutere planlægningen. Der vil også blive holdt et opfølgende møde med de organisationer og interessenter, der som brugere mv. af havnen har bidraget med ideer i forberedelsen af debatoplægget. Dertil kommer arrangementer afholdt af Københavns Havn A/S m.fl., hvor man vil kunne hente inspiration til at komme med forslag til planlægningen.

Udarbejdelsen af en Blå Plan på baggrund af den offentlige debat vil være baseret på et fortsat samarbejde mellem Københavns Kommune og Københavns Havn A/S. Der vil foregå en dialog med forslagsstillere mv. om ideer fra debatfasen, og der vil være behov for at inddrage myndigheder med kompetencer inden for reguleringen af brugen af søterritoriet og af sejlads og andre aktiviteter.

BILAG

  1. Udkast til debatoplæg til Blå Plan for Københavns havn (med forbehold for mindre redaktionelle rettelser i færdiggørelsen).

 

 

Erik Jacobsen Mette Lis Andersen

 

Carsten Haurum Peter Elsman

 

Til top