Supplerende høring i forbindelse med endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
Supplerende høring i forbindelse med endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003
Sager til beslutning
6. Supplerende høring i forbindelse med endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station"
BTU 272/2003 J.nr. 611:121.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lokalplan "Enghave Station", efter den gennemførte supplerende høring, vedtages endeligt med den i indstillingen vedrørende sag BTU 116/2003 foreslåede tilføjelse til § 10, stk. 1 vedrørende størrelsesordenen af friarealer til børneinstitutioner samt med den ved udvalgsbehandlingen tiltrådte ændring af § 5 om forøgelse af etageantallet med 1 etage.
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte på mødet den 12. marts 2003 indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" (BTU 116/2003) med ændringsforslag om, at byggeriet får én etage mere end forslået, og sendes i supplerende høring med henblik på behandling i Bygge- og Teknikudvalget efterfølgende.
På denne baggrund har forvaltningen gennemført en høring af de berørte ejere, lejere og brugere i og omkring lokalplanområdet. Høringen er foretaget fra den 31. marts til den 23. april 2003. Der er modtaget 34 henvendelser, heraf to underskriftindsamlinger med henholdsvis 169 og 43 underskrifter. De fremførte indsigelser, hvoraf en væsentlig del vedrører andre emner end forøgelsen af etageantallet fra 4 til 5 etager, giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå ændringer.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte på mødet den 12. marts 2003 indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Station" (BTU 116/2003) med ændringsforslag om, at byggeriet får én etage mere end foreslået, og at ændringsforslaget sendes i supplerende høring med henblik på behandling i Bygge- og Teknikudvalget efterfølgende. Indstilling og beslutningsprotokol er vedlagt som bilag 1.
Som konsekvens heraf ændres lokalplanforslagets § 5, stk. 2 til:
"Randbebyggelsen skal opføres i 5 etager. Bebyggelse i øvrigt må opføres i højst 4 etager. Gesimshøjden må ikke overstige 21 m og bygningens højde ikke 25 m, inklusive eventuelle tagopbygninger. Højden måles i forhold til middelkote mod Enghavevej. Stueetagen skal have en højde på 4-5 m.
Det angivne etageantal er eksklusive tekniske anlæg på tag, teknikrum i tag samt tagterrasse."
Borgerrepræsentationen kan foretage ændringer i offentliggjorte planforslag. Berører ændringerne på væsentlig måde andre myndigheder eller borgere end dem, der ved indsigelse har foranlediget ændringen, kan vedtagelsen af planen ikke ske, før de pågældende har haft lejlighed til at udtale sig, jf. planlovens § 27, stk. 3. Kommunen fastsætter en frist herfor.
Den af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte ændring er vurderet at berøre de omboende på så væsentlig en måde, at supplerende høring i henhold til planloven er påkrævet.
Supplerende høring
På denne baggrund har forvaltningen gennemført en høring af de berørte ejere, lejere og brugere i og omkring lokalplanområdet. Høringen er foretaget fra den 31. marts til den 23. april 2003. Kopi af høringsskrivelsen er vedlagt til gennemsyn som bilag A.
I forbindelse med den supplerende høring er der modtaget 34 henvendelser, heraf to underskriftindsamlinger med henholdsvis 169 og 43 underskrifter. Indsigelserne vedrører primært anvendelsen, bebyggelsens højde samt processen. En oversigt over henvendelserne er vedlagt som bilag 2, og kopi af henvendelserne er vedlagt til gennemsyn som bilag B.
I relation til den supplerende høring er det kun indsigelser mod den øgede højde samt processen i den sammenhæng, der er relevante.
Modtagne indsigelser
I næsten alle indsigelser (nr.ne 1-6, 8-19, 22-34) anføres, at man er imod, at der opføres et byggeri i 5 etager, heraf er to henvendelser underskriftindsamlinger med henholdsvis 169 (nr. 5) og 43 (nr. 13) underskrifter. Begrundelserne er bl.a., at det vil mindske lys og luft i de nærliggende boliger, at beboerne vil få en forringelse af livskvaliteten, samt at et kontorhus vil være meningsløst i betragtning af alle de tomme kontorlokaler (nr.ne 8, 9, 14, 23, 24, 30, 32). En enkelt henviser til mindretalsudtalelsen fra Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti og tilslutter sig denne (nr. 1). Andre påpeger, at et glashus vil være en arkitektonisk katastrofe i stil med HT-bygningen på Rådhuspladsen, og at man må kunne designe noget mere intelligent og passende end 5 grimme etager, der skygger for sollyset og ingen gavn har for omgivelserne (nr.ne 29, 25, 23). To indsigelser er for planen med 5 etager og parkering (nr.ne 20, 21).
Andre finder processen dårlig. Det anføres bl.a., at lokalplanforslaget er usandsynligt dårligt og går mod alt, hvad de lokale beboere ønsker og har brug for, og at der har været en meget dårlig kommunikationen med beboerne, der bliver ofre for følgevirkningerne. Det anføres, at der har været tale om en skindemokratisk proces, som på ingen måde har taget de mange høringssvar alvorligt, men som derimod har resulteret i et endnu dårligere resultat (nr. 15). En anden finder beslutningstagerne inkompetente, fordi man ca. 6 uger efter den første offentlige høring kommer med ændringer til lokalplanen (nr. 16). I henvendelsen (nr. 23) fra en beboerrepræsentation stiller man sig undrende over for det ændrede lokalplanforslag med 5 etager mod før 4 etager, da der findes særdeles velbegrundede, velovervejede og konstruktive henvendelser i forbindelse med lokalplan-høringen, der strider mod at bygge så højt. Beboerne står tilbage med spørgsmålet: Bliver vi hørt, og er lokalplanforslaget allerede vedtaget ? Der henvises til TV Lorry, hvor Overborgmesteren slog til lyd for øget brugervenlighed samt indflydelse til de beboere, der bliver berørt af de forskellige forslag. I henvendelse nr. 28 anføres det, at der i denne proces indtil nu har været en udtalt mangel på borgermedindflydelse. Man er parate til at tage medansvar for et bedre nærmiljø, hvis man får reel indflydelse på processer som denne. Man anmoder derfor de ansvarlige politikere om midlertidigt at standse processen omkring lokalplanforslaget "Enghave Station" og efterfølgende inddrage borgergrupper fra nærområdet til en fornyet vurdering af områdets fremtid.
De modtagne henvendelser omfatter en lang række øvrige forhold, som ikke specifikt vedr ører spørgsmålet om forøgelse af bygningshøjden med én etage. Nedenfor er gengivet en række af disse udsagn:
Flere opfordrer til, at man tager beboerarbejdsgruppen med på råd (nr.ne 2, 23, 26). Mange henviser til, at der mangler grønne områder i bydelen, og man henviser i denne forbindelse til tilstanden af Sønder Boulevard. De foreslår, at man omdanner grunden til et grønt område (nr.ne 3, 4, 14, 16, 18, 22, 24, 25, 29, 31) evt. med mindre bebyggelse til flere forskellige funktioner som f.eks. små cafeer o.l., børnehave (nr.ne 6, 24, 27, 32, 34), et anneks til Lyrskovsgade kultur/medborgerhus til øvelokaler (nr. 8), daginstitution, således at ventelisterne kan nedbringes (nr.ne 10, 14, 16, 19, 22, 24, 31 ), dagligvarebutik eller anden form for livsskabende aktiviteter (nr. 19, 24) eller boliger (nr. 25,32). Flere anfører, at der maksimalt må bygges i én eller to etager (nr.ne 9, 11, 16, 30).
En er imod, at Q8 nedrives, idet det er en af de få butikker, hvor der kan købes dagligvarer efter kl. 20 (nr. 7).
I en henvendelse (nr. 28) hævdes det, at 'Vesterbro Trafik- og Byrumsplan', der blev vedtaget af Bygge- og Teknikudvalget den 26. februar 2003, tilsidesættes helt i 'Enghave Station'-forslaget med svage, til lejligheden kreerede argumenter, der tager udgangspunkt i en helt anden verden end den, der har trafik- og byrumsplanen som grundlag. Frem for at udlægge grunden til et attraktivt bymiljø med fuld udnyttelse af det pladspotentiale området giver, ødelægges dette byrums kvalitet ved at tillade et byggeri, der permanent fjerner det nuværende lyse og luftige indtryk. Endvidere hævdes, at forvaltningen signalerer et forhåndstilsagn om at ville ændre lokalplanens begrænsning fra forureningsklasse 2 til forureningsklasse 3, og ved at muliggøre en servicestation tillades virksomhed af forureningsklasse 4 (eller højere) på området. Det vil have en yderligere negativ indflydelse på områdets muligheder. Miljøfølsomme byområder er som bekendt udover boliger blandt andet institutioner og fritidsområder.
Bemærkninger
For så vidt angår indsigelserne mod forøgelse med 1 etage svarende til en forøgelse af gesimshøjden og bygningshøjden med 4 m skal bemærkes, at der i kraft af byggefeltets placering 38 m fra den nordfor liggende side af Sønder Boulevard og 25 m fra bebyggelsen på den modstående side af Enghavevej vil være tale om en beskeden forringelse af skyggeforholdene i forhold til det lokalplanforslag, der har været i høring. Med hensyn til processen og ændring af det offentliggjorte lokalplanforslag, bemærkes, at Borgerrepræsentationen kan foretage ændringer i det offentliggjorte planforslag, og at det er i den forbindelse, at en supplerende høring er afholdt.
Med hensyn til de øvrige indsigelser vedrørende bebyggelsens anvendelse m.v. henvises til indstillingen om endelig vedtagelse af lokalplanforslaget, idet det med hensyn til spørgsmålet om anvendelse af ejendommen til bl.a. børneinstitution skal oplyses, at Borgerrepræsentation aktuelt behandler et omfattende forslag til udbygning af børneinstitutionskapaciteten i kommunen, hvor bl.a. indgår en række konkrete ejendomme på Vesterbro. Heromhandlede lokalplanområde indgår ikke i udbygningsplanerne frem til 2008. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har oplyst, at man ikke vil udelukke at ejendommen kan indgå i udbygningsperioden 2005 til 2008, men det er ikke afklaret. Miljøkontrollen har til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyst, at det miljømæssigt er forsvarligt at indrette børneinstitutioner i lokalplanområdet.
Miljøvurdering
Der henvises til afsnittet om Miljøvurdering i indstilling angående lokalplanforslaget, der er vedlagt til gennemsyn som bilag C, idet det skal bemærkes, at en forhøjelse af bebyggelsen, der ikke medfører yderligere byggemuligheder i området, ikke ses at medføre nævneværdige ændringer i de miljømæssige forhold.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1. Indstilling og beslutningsprotokol fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 12. marts 2003
Bilag 2. Liste over modtagne henvendelser
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag A. Høringsskrivelsen
Bilag B. Kopi af indsigelser i forbindelse med den supplerende høring
Bilag C. Offentliggørelsesmaterialet til lokalplanforslaget omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece.
Bilag D. Kopi af de i den forbindelse modtagne henvendelser
Jens Ole Nielsen