Mødedato: 04.06.2003, kl. 14:00

Regler for opsætning af valgplakater

Regler for opsætning af valgplakater

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

Sager til drøftelse

19. Regler for opsætning af valgplakater

BTU 286/2003 J.nr. 21531:106.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller til Bygge- og Teknikudvalget, at reglerne for opsætning af valgplakater drøftes.

RESUME

I forbindelse med valget til folketinget den 20. november 2001 og det samtidige valg til Borgerrepræsentationen rejstes en række spørgsmål vedrørende reglerne for opsætning af valgplakater. Bygge- og Teknikudvalget besluttede under møde den 20. marts 2002, at reglerne senere skulle bringes til drøftelse i udvalget, som det hermed sker.

Justitsministeriet har udstedt en bekendtgørelse om valgagitation, ligesom politivedtægtens § 39 giver retningslinier for opsætning af valgplakater. Disse regler giver visse ydre rammer, men overlader det til kommunalbestyrelsen at fastsætte de nærmere vilkår for opsætning af valgplakater. Der vedlægges den tilladelse, som er anvendt ved seneste valg til udvalgets drøftelse.

SAGSBESKRIVELSE

Ved folketingsvalget den 20. november 2001 er anvendt den tilladelse, som er vedlagt som bilag 1. Tilladelsen har i den foreliggende form været anvendt ved adskillige forudgående valg, herunder også kommunevalg. Det er kommunalbestyrelsen, der bestemmer, hvilke regler der skal gælde med respekt af bekendtgørelse om valgagitation og politivedtægtens § 39. Derfor kan der være forskel fra kommune til kommune om, hvilke regler der gælder.

De spørgsmål der er stillet ved det seneste valg er rejst af BR medlem Bente Frost. Spørgsmålene går på, hvad proceduren er for fjernelse af ulovligt opsatte plakater, hvilket antal ulovligt opsatte plakater, der er blevet nedtaget for de forskellige partier, og om der er forskel på nedtagning af plakater i de forskellige byområder.

Svaret på disse spørgsmål har været, at KTK løbende fjerner ulovligt opsatte plakater, at der blev fjernet lidt over 4.000 valgplakater ved valgene i november 2001, og at det er alle partier, som opsætter plakater i strid med de vilkår, der er angivet i de udstedte tilladelser til partierne. Plakaterne skal ifølge tilladelserne hænge mindst 2,20 meter over gadeniveau på grund af de trafikale oversigtsforhold og kun i lysmaster, men det konstateres, at mange plakater sidder lavere og i øvrigt på alt muligt byudstyr. KTK tager 30 kr. pr. plakat for nedtagning, og partierne får tilsendt en regning på omkostningen. Der fjernes ulovlige plakater over hele byen, men der er flest plakater opsat i indre by, hvorfor indsatsen fra forvaltningens side er størst her.

For at undgå den ulovlige plakatopsætning kan det foreslås, at forvaltningen indkalde alle partier til et møde før udstedelse af tilladelse, hvor reglerne gennemgås og eventuelle spørgsmål kan afklares, ligesom partierne også selv kan tage et sådant initiativ.

I de senere år har det desuden været problematiseret, om det må være tilladt at hænge plakater op i træer, som det tidligere har været tilladt på Frederiksberg. Det er politisk besluttet i Københavns Kommune ikke at tilade dette, og Frederiksberg har siden ændret sine regler, så det også er forbudt der.

Tidspunktet for start på opsætning af plakater har været diskuteret. Ifølge forvaltningens praksis gives tilladelse så betids, at der er mindst 14 dage til valget og helst op mod 3 uger. Tidspunktet på døgnet for start kan bestemmes af kommunalbestyrelsen, da tidligere tidsinterval angivet i valgagitationsbekendtgørelsen er ophævet i 1999. Forvaltningen finder det praktisk, at tilladelsen gælder fra døgnets start, altså fra midnat kl. 00.00, og vil fremover angive dette tidspunkt i tilladelser.

Fristen for nedtagning af plakater efter valget fastsættes til weekenden efter valget, således at partierne har rimelig tid for at tage deres plakater ned. Derefter fjernes plakaterne på partiernes regning.

Økonomi

Forvaltningen lader KTK nedtage ulovligt opsatte plakater og plakater, som ikke fjernes efter valget. Partierne får en regning på det faktisk udførte arbejde.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Tilladelse til folketingsvalget den 20. november 2001

Bilag 2: Bekendtgørelse om valgagitation

Bilag 3: Politivedtægten § 39

Ole Bach

 

Til top