Mødedato: 04.04.2001, kl. 14:00

Anlæg af Kay Fiskers Plads i Ørestad City

Anlæg af Kay Fiskers Plads i Ørestad City

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. april 2001

 

 

Sager til beslutning

 

7. Anlæg af Kay Fiskers Plads i Ørestad City

 

BTU 151/2001 J.nr. 2141:198.0001/01

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Ørestadsselskabet anlægger Kay Fiskers Plads i Ørestad City i overensstemmelse med vedlagte beskrivelse og tegninger

 

RESUME

Kay Fiskers Plads ved Ørestad Station bliver den centrale plads i Ørestaden med adgang til både metro og fjernbanestation samt til det kommende butikscenter Fields og teateret Hotel Pro Forma. Ørestads vandelementer er trukket helt ind på Kay Fiskers Plads som et stykke bymæssigt natur.

Anlægget finansieres af Ørestadsselskabet. En overdragelse til Københavns Kommune som offentligt areal forhandles i øjeblikket mellem Ørestadsselskabet og kommunen. Bygge- og Teknikudvalget vil få forelagt resultatet til endelig godkendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Rammerne for anlæg af Kay Fiskers Plads mv. er fastlagt i henhold til lokalplan for "Ørestad City Nord".

Projektforslaget omfatter stationsforplads ved Ørestad Station, bassin på stationsforplads, cykelparkeringskælder, kaskader, "grønne kaskader", bus- og taxiholdeplads ved Kay Fiskers Vej, forlængelse af Ørestads Boulevard til broen over Øresundsforbindelsen, dobbeltrettet cykelsti, fortov og pladsareal syd for Ferring og skråning mod Øresundsforbindelsen.

Ørestad Station omfattende Ørestad Fjernbanestation og Ørestad Metrostation forventes at blive den mest benyttede station i Ørestaden. Stationsforpladsen ved metrostationen og de øvrige omliggende arealer må derfor forventes i fremtiden at blive meget befærdede.

Bilag 1 viser et oversigtskort over Kay Fiskers Plads.

Uddybning af indstilling

Kay Fiskers Plads strækker sig fra Arne Jacobsens Allé i nord mod Øresundsforbindelsen i syd. Mod vest er der (for gående trafik) direkte adgang til metrostationen og under metroen – som her forløber som højbane – adgang til Ørestads Boulevard. Fra pladsens sydlige ende er der adgang til regionalbaneperronerne på Ørestad Station. Mod øst afsluttes pladsen mellem Ferring og Hotel Pro Formas parceller i en taxi/busholdeplads med mulighed for privat kørsel og afsætning af gæster til stationerne, til Hotel Pro Forma og til Ferring. Ind- og udkørsel foregår ad Kay Fiskers Vej.

Hele pladsområdet vil få et ensartet præg med en belægning af granitfliser (50 cm brede fliser i 3 faldende længder). Ørestads Boulevard bliver langs med Kay Fiskers Plads udført med en brostensbelægning, således at den visuelt kommer til at fremtræde som en del af den gennemgående plads omkring metrostationen mv. Der plantes træer – spidsløn – på udvalgte dele af pladsen, jf. nedenfor.

 

Bassin og kaskader

Bassin og kaskader udgør sammen med øvrige planlagte kanalstrækninger en del af et samlet system af kanaler og vandflader i Ørestaden. Kaskadeanlægget er placeret i nord-sydgående retning langs metrolinien faldende mod Arne Jacobsens Allé. I forlængelse af kaskaderne i den sydlige del af Kay Fisker Plads etableres et vandbassin som tag på en cykelkælder, jf. nedenfor.

Bassin og kaskader er vandfyldte hele året, også i vinterperioden. I modsætning til det øvrige kanalsystem vil bassin og kaskader på Kay Fiskers Plads – af hensyn til opretholdelse af den ønskede vandkvalitet – ikke skulle indgå som opsamlingsbassin for regnvand. I bassin og kaskader placeres plantekasser med åkander i tiltagende tæthed fra syd til nord.

Der etableres "grønne kaskader" under metroen. Disse beplantes med lavendel og stikkelsbær, således at niveauspringene tegnes af planterne. Der etableres system for drypvanding af planterne under metrobakkerne.

Mellem kaskaderne etableres tværgående grusbelagte adgangsstier mellem Kay Fiskers Plads og Ørestads Boulevard. Der plantes træer mellem kaskaderne, jf. oversigtstegningen.

Bassinet og kaskaderne planlægges etableret i løbet af 2001 med forventet vandpåfyldning og foreløbig drift inden udgangen af 2001.

 

Cykelparkeringskælder

Under bassinet i pladsens sydlige del vil der blive etableret overdækket cykelparkeringskælder med plads til i alt 894 cykler med henblik på at begrænse antallet af "løse" cykler på pladsen. Der etableres mulighed for aflåsning af dele af cykelparkeringskælderen (indeholdende 156 pladser). Kælderen vil få dagslys gennem pyramideformede loftshvælv med åbninger direkte til det fri op igennem det overliggende bassin.

Adgang til cykelparkeringskælderen sker i den sydlige ende via en dobbeltrettet rampe. Der planlægges ikke etableret faste cykelparkeringspladser på selve pladsen.

Der plantes træer på betondækket over cykelkælderens sydligste ende.

 

Taxi/busholdeplads

Der etableres en kombineret taxa/busholdeplads mv. Busholdepladsen får plads til turistbusser á 13,7 meters længde. Endvidere etableres der en taxiholdeplads samt afsætningsmulighed for privatbiler med gæster til stationerne, til Hotel Pro Forma og til Ferring.

Kørselsretningen sker med uret med ind/udkørsel fra Kay Fiskers Vej. Taxi/bus-holdepladsen etableres med brostensbelægning på kørebanen og granitflisebelægning på midterø og fortove.

Der plantes træer på den brede midterø samt nord og syd for taxi/busholdepladsen.

 

Areal syd for Ferring, cykelsti og fortov

Arealet syd for Ferring, mellem Ferring og Øresundsforbindelsen, etableres som en grusbelagt plads med et øst/vestgående granitbelagt fortov samt en asfalteret øst/vestgående dobbeltrettet cykelsti frem til stationsforpladsen ved nedgangen til cykelparkeringskælderen. Arealet træbeplantes i videst muligt omfang. Syd for arealet ned mod perronarealet ved Øresundsforbindelsen etableres en grusbelagt beplantet skråning, som afsluttes på toppen med en granitbrystning.

 

Tidsplaner

Stationsforpladsen, Ørestads Boulevard samt øvrige pladsarealer påregnes etableret i løbet af 2001-2002.

Indretning af cykelkælder, beplantning, aptering af veje og pladsarealer samt øvrige afsluttende arbejder er planlagt færdiggjort medio 2002. Projektet planlægges således afsluttet i god tid inden metrostationens planlagte åbning oktober 2002.

Det er dog en forudsætning, at der inden udgangen af 2001 er etableret adgang til Ferrings hovedindgang ud mod stationsforpladsen, således at en del af pladsen kan tages i drift, når Ferringbyggeriets første etape er klar til planlagt ibrugtagning primo 2002.

Trafikale forhold

Trafikafviklingen er vist på bilag 2. Kay Fiskers Plads skal fungere som gågade. Kun Ørestads Boulevard og taxi/busholdepladsen skal betjene egentlig vejtrafik med adgang fra Kay Fiskers Vej; herunder ærindekørsel og lignende samt gæster til bygningerne og stationerne beliggende ved pladsen. Der vil ikke blive mulighed for parkering på pladsen. (Det påhviler den enkelte investor at etablere egen parkering og varemodtagelse indenfor byggegrundene).

Kørsel med redningskøretøjer, teknikbiler til metroteknikrummet (under brobakkerne syd for de "grønne kaskader") samt renholdningskøretøjer er mulig med adgang fra Arne Jacobsens Allé mellem Hotel Pro Formas parcel og kaskaderne. Indkørsel denne vej for alle øvrige motorkøretøjer vil være forbudt.

Varekørsel til Hotel Pro Forma og til Ferring skal foregå fra Kay Fiskers Vej.

Økonomi

Ørestadsselskabet finansierer alle anlægsomkostningerne.

Ørestadsselskabet og Bygge- og Teknikforvaltningen forhandler om det fremtidige ejerskab af veje, pladser og grønne områder i Ørestad. Ørestadsselskabet har her foreslået, at de i indstillingen omhandlede arealer inkl. cykelkælder og vandarealer overdrages til kommunen som offentlige areal.

Hele eller dele af det omhandlede anlæg kan således på et tidspunkt muligvis blive overdraget til Københavns Kommune, der herefter vil skulle afholde fremtidige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Når drøftelserne mellem Ørestadsselskabet og Københavns Kommune om anlæggenes fremtidige status er afsluttet, vil resultatet blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget.

For så vidt angår bassin og kaskader foregår der ligeledes i øjeblikket nærmere forhandlinger mellem Ørestadsselskabet og Københavns Kommune om det fremtidige drifts- og vedligeholdelsesniveau og -omkostninger.

 

Høring

Handicaporganisationerne har været inddraget i vurdering af udformning af detailløsninger på stier og pladser mv. Der har været offentlige høring i forbindelse med lokalplanforslaget for området samt i forbindelse med VVM-vurdering af Ørestaden.

Politiet har endvidere været hørt i forbindelse med trafikafviklingen på pladsen. Politiet har blandt andet udtryk betænkelighed ved, at trafikken på taxi/busholdeplad-sen afvikles med uret. Forvaltningen vil tage spørgsmålet op i forbindelse med detailprojekteringen. Politiet har endvidere tilkendegivet, hvor man ønsker, at cyklisterne skal krydse Ørestads Boulevard fra nord, jf. bilag 2.

 

Andre konsekvenser

Det detaljerede forløb af anlægsarbejderne fastlægges ud fra trafikale hensyn og hensyn til øvrige arbejder, der foregår; herunder skal der i hele anlægsperioden være adgang for gående og redningskøretøjer helt frem til fjernbanestationen.

På de aktuelle områder har der tidligere været foretaget ammunitionsrydning ned til 0,8 meter under oprindeligt terræn. Hvor der i forbindelse med nærværende anlægsarbejder skal graves dybere end 0,8 meter, skal der efter afgravning af de øverste 0,8 meter ske dybderydning. Der forventes ikke fundet forurenet jord.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Oversigtskort over Kay Fiskers Plads

Bilag 2. Trafikafviklingsoversigt

 

 

Ole Bach

 

 

Til top