Mødedato: 04.04.2001, kl. 14:00

Trafik- og byrumsplan for Vesterbro

Trafik- og byrumsplan for Vesterbro

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. april 2001

 

 

Sager til beslutning

 

5. Trafik- og byrumsplan for Vesterbro

 

BTU 166/2001 J.nr. 0616.0007/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der igangsættes et arbejde med udarbejdelse af en trafik- og byrumsplan for Vesterbro efter de retningslinier, der er beskrevet i denne indstilling

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede forvaltningens evaluering af trafikforsøget på Indre Vesterbro på sit møde den 24. januar 2001. På baggrund af drøftelsen foreslår forvaltningen, at udarbejdelsen af en samlet plan for trafikken og de offentlige byrum på Vesterbro nu igangsættes. Denne plan skal i hovedtrækkene bygge på "trafikmodel 2" fra Kvarterplanen for Indre Vesterbro. Erfaringerne fra det gennemførte trafikforsøg vil indgå i dette arbejde.

Arbejdet skal resultere i en strukturplan for trafikken og det grønne på Vesterbro samt en eksempelsamling (designmanual) for udformningen af gade- og byrum. Arbejdet udføres i en projektorganisation med en arbejdsgruppe bestående af embedsmænd og en følgegruppe med deltagelse af lokale borgere og erhvervsdrivende samt gennem afholdelse af offentlige borgermøder. Et forslag til Trafikplan forventes forelagt for Bygge- og Teknikudvalget i løbet af foråret 2002, hvorefter det sendes til høring, hvorunder der afholdes et borgermøde. Det forventes, at Bygge- og Teknikudvalget kan vedtage planen endeligt ultimo 2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på sit møde den 24. januar 2001 en evaluering af de trafikale konsekvenser af forsøg med trafikomlægning på Indre Vesterbro april - maj 2000. Forsøget var gennemført på baggrund af, at Borgerrepræsentationen på sit møde den 16. marts 2000 vedtog at gennemføre et forsøgsprojekt med henblik på at begrænse den gennemkørende trafik på Indre Vesterbro i overensstemmelse med "Trafikmodel 3" i Kvarterplan Indre Vesterbro, som Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 14. maj 1998.

Under drøftelsen gav et flertal af udvalgets medlemmer udtryk for, at der skulle udarbejdes en trafikplan for Vesterbro med udgangspunkt i "Trafikmodel 2" i Kvarterplan Vesterbro. Forvaltningen har derfor udarbejdet denne indstilling.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen foreslår igangsat udarbejdelsen af en samlet plan for trafikken og de offentlige byrum på Vesterbro. Denne plan skal i hovedtrækkene bygge på "Trafikmodel 2" fra Kvarterplanen, idet det dog overvejes at begrænse og eventuelt lukke for gennemkørsel over Halmtorvet mellem Skelbækgade og Gasværksvej. Gennemkørsel ad Sønder Boulevard og på andre gader i området besværliggøres. Erfaringerne fra det gennemførte trafikforsøg vil indgå i dette arbejde. Arbejdet skal resultere i en strukturplan for trafik og grønne byrum på Vesterbro samt en eksempelsamling (designmanual) på udformningen af gade- og byrum.

 

Projektorganisation

Arbejdet udføres i en projektorganisation med en arbejdsgruppe og en følgegruppe samt gennem afholdelse af offentlige borgermøder.

Arbejdsgruppen er ansvarlig for udarbejdelsen af Trafik- og byrumsplanen. Arbejdet skal gennemføres i tæt dialog med følgegruppen. Arbejdsgruppen består af embedsmænd fra Vej & Park. Københavns Politi inviteres til at deltage i arbejdsgruppen. Andre faglige samarbejdspartnere som HURs trafikdivision, DSB S-tog, Banestyrelsen samt andre af Københavns Kommunes forvaltninger inddrages i arbejdet i det omfang, det er hensigtsmæssigt i forhold til de emner, der berøres i arbejdet med planen. De nævnte samarbejdspartnere orienteres løbende om arbejdet med Trafik- og byrumsplanen.

Følgegruppen sammensættes af repræsentanter for lokale borgere og erhvervsdrivende. Følgegruppen skal give arbejdsgruppen med- og modspil i arbejdet med Trafik- og byrumsplanen, herunder udpege problemstillinger, der bør undersøges, bidrage med viden om fx de lokale trafikforhold, drøfte og give feedback på arbejdsgruppens oplæg. Det er følgegruppens opgave at sikre, at Vesterbros borgere og brugere bliver involveret i debatten i forbindelse med planens tilblivelse. Følgegruppen forventes at bestå af ca. 20 medlemmer fra lokalråd, erhvervsliv, lokale trafikgrupper og miljøorganisationer, skoler og børneinstitutioner, samt borgere, som ikke er udpeget af nogen organisation.

Følgegruppen forventes at mødes med arbejdsgruppen ca. en gang om måneden. Herudover planlægges der afholdt 2 weekendseminarer med deltagelse af følgegruppen og arbejdsgruppen.

Vesterbro Byfornyelsescenter deltager i gruppernes arbejde som et lokalt bindeled mellem embedsmænd i arbejdsgruppen og følgegruppen.

Derudover forventes der afholdt to offentlige borgermøder, ét som start på arbejdet og ét mod slutningen af processen, hvor der vil være mulighed for alle borgere og brugere til at komme med bidrag til planarbejdet.

 

Proces- og tidsplan

Planarbejdet igangsættes ved afholdelse af et borgermøde i maj 2001. På dette Borgermøde udpeges der medlemmer til følgegruppen, og deltagerne kan fremsætte problemer og løsningsideer, som kan bruges i det følgende arbejde med Trafik- og byrumsplanen. Følgegruppen holder sit første møde midt i juni og et weekendseminar i starten af september. I den indledende fase er opgaven for arbejds- og følgegrupperne at belyse registrerede og oplevede problemer med trafikken og byrummene på Vesterbro.

I perioden fra oktober 2001 til marts 2002 afholdes en række følgegruppemøder, hvor de forskellige problemer og arbejdsgruppens forslag til løsninger behandles. Dette arbejde resulterer i et forslag til strukturplan med en eksempelsamling, som diskuteres på et weekendseminar for arbejdsgruppen og følgegruppen. Herefter godkendes forslaget af Bygge- og Teknikudvalget i løbet af sommeren 2002, hvorefter det sendes til høring, hvorunder der afholdes et borgermøde. Det forventes, at Bygge- og Teknikudvalget kan vedtage planen endeligt ultimo 2002.

 

Økonomi

Der afsættes 300.000 kr. til udgifter i forbindelse med udarbejdelse af Trafik- og byrumsplanen, herunder afholdelse af borgermøder og weekendseminarer. Beløbet dækkes af Vej & Parks driftsmidler til planlægnings- og udviklingsarbejde.

 

Høring

Politiet, HURs trafikdivision, DSB S-tog og Banestyrelsen forventes inddraget som nævnt i arbejdet og holdes løbende orienteret. Trafik- og byrumsplanen foreslås sendt i offentlig høring.

 

 

 

Ole Bach

 

 

Til top