Mødedato: 04.04.2001, kl. 14:00

Stationsforplads ved Flintholm Station

Stationsforplads ved Flintholm Station

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. april 2001

 

 

Sager til beslutning

 

10. Stationsforplads ved Flintholm Station

 

BTU 168/2001 J.nr. 2130.0008/98

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at stationsforpladsen ved den nye Flintholm Station etableres i overensstemmelse med denne indstilling med tilhørende bilag

at forvaltningen undersøger mulighederne for at supplere forpladsen med 50 parkeringspladser

 

RESUME

Med Folketingets vedtagelse i maj 2000 af en anlægslov for etablering af en S-togslinie mellem Hellerup Station og en ny station ved Ellebjergvej i Vigerslev (Ringbanen) har Banestyrelsen som anlægsmyndighed bl.a. igangsat arbejdet med udformningen af stationerne på linien. Etableringen af stationen i Grøndalsparken (Flintholm Station) er fremrykket i forhold til de øvrige stationer af hensyn til åbningen af Metrolinien til Vanløse i foråret 2003.

Flintholm Station planlægges etableret på eksisterende banearealer i Grøndalsparken. Med en sådan placering vil passagererne kunne skifte mellem Frederikssundbanen, Ringbanen og Metrolinien til Vanløse.

Det omhandlede baneareal deler i dag Grøndalsparken i 2 dele som følge af 2 banedæmninger. Ved etablering af Flintholm Station planlægges banedæmningerne fjernet, og Frederikssundbanen og Metroen føres over parken og Grøndals Parkvej på 2 nye broer. Herved bliver det muligt at etablere såvel fysisk som visuel forbindelse mellem de i dag adskilte dele af Grøndalsparken.

Den i Københavns Kommune beliggende forplads ved Grøndals Parkvej er søgt begrænset mest muligt af hensyn til parken. Udover at prioritere optimale adgangsforhold for gående og cyklister indrettes forpladsen, således at der opnås gode forhold for passagerer, der skifter mellem tog og bus. Herudover skabes der plads til Kiss & Ride og taxioplag.

I anlægsloven er der åbnet mulighed for at etablere 50 parkeringspladser i tilknytning til Flintholm Station. Da forpladsen i Frederiksberg Kommune er beliggende for enden af en boligvej (Flintholm Allé), har Frederiksberg Kommunes forespurgt, om de 50 pladser evt. kunne anlægges i tilknytning til forpladsen ved Grøndals Parkvej, således at der bliver direkte adgang til p-pladserne fra det overordnede vejnet (Ring 2). En umiddelbar vurdering viser, at der er mulighed for at etablere parkeringspladser på eksisterende baneareal ved forpladsen ved Grøndals Parkvej.

Forud for Folketingets vedtagelse af anlægsloven blev der indgået en aftale mellem Københavns Kommune og Trafikministeriet om kommunal medfinansiering af projektet for så vidt angår etablering af forpladser og vej-/stianlæg i Københavns Kommune. Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af "Handlingsplan for trafikafviklingen i København 2000 - 2005" den 7. december 2000 (BR 526/2000) er der af de afsatte midler til terminalforbedringer reserveret 34 mio. kr. til Flintholm Station fordelt med 17 mio. kr. i 2003 og 17 mio. kr. i 2004.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Regeringen indgik sammen med SF og Enhedslisten den 28. december 1998 en politisk aftale om styrkelse af den kollektive trafik, herunder beslutning om etablering af en S-togsringbane mellem Hellerup Station og en ny station ved Ellebjergvej (Ny Ellebjerg Station). Beslutningen er efterfølgende udmøntet i lov nr. 476 af 31. maj 2000 om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup Station og Ny Ellebjerg Station

Ringbanen planlægges taget i drift i 2005. Planlægningen af den nye station ved Grøndals Parkvej (Flintholm Station) er imidlertid fremrykket i forhold til de øvrige stationer som følge af, at metroen til Vanløse, der krydser Ringbanen her, planlægges åbnet i foråret 2003.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Flintholm Station anlægges i krydset mellem Ringbanen, Frederikssundbanen og Frederiksberglinien af metroen, der har endestation i Vanløse, jf. bilag 1. Passagermæssigt forventes Flintholm Station at blive Danmarks næststørste station, hvor den overvejende del af passagerne dog vil være skiftende passagerer mellem de 2 S-togslinier og metroen.

Størstedelen af den fremtidige station med tilhørende forpladser er beliggende på det baneareal, der med tilhørende dæmninger i dag deler Grøndalsparken, jf. bilag 2. En mindre del af selve stationen og stationsforpladsen i Københavns Kommune er beliggende i selve Grøndalsparken. Det daværende Naturfredningsnævn for København rejste i 1959 en fredningssag for hele Grøndalsparken, og disse arealer har i overensstemmelse med lovgivningen efterfølgende været forvaltet som fredede. Fredningsnævnet for København har den 22. marts 2000 meddelt Banestyrelsen permanent dispensation til etablering af station og tilhørende forplads samt midlertidig dispensation til etablering af arbejdsplads, herunder lednings- og stiomlægninger.

I forbindelse med planlægningen af Flintholm Station har Københavns Kommune, Vej & Park, fastholdt, at sammenknytningen mellem de i dag adskilte dele af Grøndalsparken skulle fremmes mest muligt. Dette har bl.a. resulteret i, at man fjerner de gamle banedæmninger og fører Frederikssundbanen og metroen over stationsarealet på broer, således at der bliver visuel og fysisk forbindelse mellem de 2 parkdele (Ringbanen er beliggende i niveau med terræn), jf. bilag 3.

Et andet element i at sikre denne visuelle forbindelse er, at man i stedet for de traditionelle perrontage har udviklet et stort højtliggende tag, der spænder over alle perronerne for de 3 krydsende toglinier.

Den fysiske forbindelse mellem parkdelene sikres ved at føre en dobbeltrettet cykel- gangsti over forpladsen.

Adgangen til stationen sker fra en forplads i Frederiksberg Kommune (for enden af Flintholm Allé), en forplads i Københavns Kommunen (med adgang fra Grøndals Parkvej) samt cykel- og gangstier fra henholdsvis den nordlige og sydlige del af Grøndalsparken.

 

Stationsforpladsen ved Grøndals Parkvej

Af hensyn til den omgivende park er udstrækningen af stationsforpladsen i Københavns Kommune (ved Grøndals Parkvej) søgt begrænset mest muligt, jf. bilag 4. Endvidere er der lagt stor vægt på at sikre optimale forhold for gående og cyklister, for skift mellem tog og bus samt sikre gode muligheder for af- og påstigning for biler.

Forpladsen bliver hovedadgangsvej til stationen for tilbringertrafik med bus, bil og taxi. Forpladsen etableres med busperroner, taxioplag og Kiss & Ridefaciliteter. Cyklister og gående får både adgang fra stier gennem Grøndalsparken og cykelstier/fortove fra Grøndals Parkvej. For stationen som helhed udlægges der areal til i alt 800 cykelparkeringspladser, hvoraf 500 pladser etableres til ibrugtagning samtidig med stationens åbning, mens de øvrige pladser etableres senere efter behov.

Fra stationspladsen er direkte adgang til Ringbanens vestlige perron, trappeadgang/elevator til perronerne for henholdsvis Frederikssundbanen og metro samt via en tværgående gangbro adgang til Ringbanens østlige perron.

Nord for de sporbærende broer for metroens krydsning med Grøndals Parkvej etableres et signalreguleret kryds med fodgængerfelt og midtsøgende helleanlæg. Syd for de sporbærende broer for Frederikssundbanen etableres en højresvingsbane for busser til forpladsen.

Med anlæg af en dobbeltrettet cykelsti helt frem til cykelparkeringspladserne i umiddelbar nærhed af perronerne er der en forventning om, at kun et begrænset antal cyklister vil komme frem til stationen fra nord via Grøndals Parkvej, således at der bliver færrest muligt cyklister, der krydser Grøndals Parkvej i det signalregulerede kryds ved indkørslen til forpladsen.

Som følge af forpladsens begrænsede udstrækning har det ikke været muligt at etablere egentlige parkeringspladser, hvilket der normalt heller ikke er ved københavnske stationer, da pendling i bil mellem bolig og station søges begrænset mest muligt.

Da Københavns Kommunes forplads ved Flintholm Station er beliggende med direkte adgang fra byens overordnede vejnet (Ring 2), har Frederiksberg og Københavns Kommune drøftet mulighederne for, at der etableres de ca. 50 parkeringspladser i tilknytning til stationen, som anlægsloven åbner mulighed for kan etableres i Frederiksberg Kommune. Da forpladsen i Frederiksberg Kommune er beliggende med adgang fra en boligvej (Flintholm Allé), har Frederiksberg Kommune forespurgt, om de 50 p-pladser kan etableres i tilknytning til forpladsen ved Grøndals Parkvej.

En evt. parkeringsplads vil i givet fald skulle etableres i tilknytning til forpladsens nordende. Et sådan anlæg vil skulle VVM-screenes, og der skal muligvis søges dispensation hos Fredningsnævnet for København. Alternativ vurderes det muligt at etablere 10 -15 p-pladser på selve forpladsen ved at reducere arealerne til Kiss & Ride.

 

Økonomi

I overensstemmelse med bestemmelserne i anlægsloven for Ringbanen forestår Banestyrelsen den overordnede koordinering, projektering og fælles projektledelse mv. for Flintholm Station. Udgifterne hertil fordeles i henhold til de i anlægsloven anførte fordelingsrammer for de enkelte bidragsydere. Hovedprincippet for udgiftsfordelingen er, at den kommende ejer/bestyrer af et anlægselement afholder udgifterne til etableringen.

Københavns og Frederiksberg Kommune afholder for så vidt angår Flintholm Station udgifterne til stationsforpladser, vejarealer, stiforbindelser mv. samt halvdelen af udgifterne til cykelparkering. Det er aftalt, at Frederiksberg og Københavns Kommune bidrager med i alt 67 mio. kr. til Flintholm Station, idet hver bidrager med 50%.

Borgerrepræsentationen har på sit møde den 7. december 2000 (BR 526/2000) i forbindelse med vedtagelsen af "Handlingsplan for trafikafviklingen i Københavns Kommune 2000 - 2005" reserveret Københavns Kommunes andel på 34 mio. kr. til anlæg af Flintholm Station af de afsatte midler til terminalforbedringer. Efter aftale med Banestyrelsen bidrager Københavns Kommune med 17 mio. kr. i 2003 og 17 mio. kr. i 2004.

De endelige aftaleforhold omkring Flintholm Station, herunder den endelige fastlæggelse af forudsætningerne for Københavns Kommunes medfinansiering, drøftes p.t. mellem Banestyrelsen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

 

Høring

Banestyrelsen forestår som anlægsmyndighed orienteringen af offentligheden og forhandlingerne med de berørte naboer. Projektet har været forelagt politiet, der har godkendt de trafikale løsninger.

 

Andre konsekvenser

Af hensyn til de fremtidige vejbestyrelsesforhold og den fremtidige arealanvendelse i øvrigt er der indledt drøftelser mellem Frederiksberg og Københavns kommuner om en mindre justering af kommunegrænsen for forpladsen ved Grøndals Parkvej.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: oversigtskort over området

Bilag 2: Plantegning over stationsområdet

Bilag 3: Perspektivtegning af stationsområdet

Bilag 4: Plantegning af stationsforpladsen ved Grøndals Parkvej

 

 

Ole Bach

 

 

Til top