Mødedato: 03.10.2001, kl. 14:00

Forslag til lokalplan "Vingårdstræde"

Forslag til lokalplan "Vingårdstræde"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2001

 

Sager til beslutning

6. Forslag til lokalplan "Vingårdstræde"

BTU 417/2001 J.nr. 611:236.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for et område ved Vingårdstræde vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at vedtage en dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde

RESUME

Lokalplanforslaget er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 6. juni 2001 tiltrådte retningslinier.

Anledningen til udarbejdelsen af lokalplanforslaget er Magasins ønske om at udvide parkeringshuset i tilknytning til stormagasinet med en ny overbygning, som indebærer en forøgelse af parkeringshusets bygningshøjde fra ca. 22 m til ca. 27 m.

Lokalplanen sikrer de bevaringsværdige bygninger i karreen og den værdifulde bebyggelsesmæssige sammenhæng, som facaderne på salgsbygningen og parkeringshuset indgår i, og muliggør at den ønskede udvidelse af det eksisterende parkeringshus indgår heri på en forsvarlig vis. Lokalplanforslaget indeholder tillige bestemmelser om den fremtidige omdannelse af karreens øvrige bebyggelse. Derudover fastlægger lokalplanforslaget, i overensstemmelse med kommuneplanens rammer, at stormagasinbygningen fortsat skal anvendes til butiksformål.

Den ansøgte udvidelse af parkeringskapaciteten skønnes ikke i sig selv at give anledning til problemer med trafikafviklingen.

Lokalplanen er i overensstemmelse med den gældende kommuneplan og forslag til Kommuneplan 2001.

Københavns Kommune vil anmode Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om at gennemføre en vurdering af, hvorvidt projektet forudsætter VVM udarbejdet. Afgørelsen herom forventes at foreligge forinden lokalplanforslaget offentliggøres.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplanforslaget er foranlediget af, at Magasin Ejendomme A/S har ansøgt om principiel tilladelse til at udvide det eksisterende parkeringshus på hjørnet af Bremerholm og Vingårdstræde på ejendommen matr.nr. 428 Øster Kvarter, København, med en ny overbygning, og til at etablere parkeringspladser på taget af den forhøjede salgsbygning på hjørnet af Bremerholm og Lille Kongensgade. Der vil samlet blive tale om ca. 120 nye parkeringspladser. Den nye overbygning med 4 parkeringsdæk er 12 m høj, hvorved den samlede bygningshøjde på parkeringshuset vil blive ca. 27 m, svarende til en forøgelse af højden på ca. 5 m. Magasin Ejendomme A/S har fremsendt et skitseforslag til overbygningen, der indeholder 4 parkeringsdæk og indebærer parkeringskapaciteten forøges med ca. 120 pladser.

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. juni 2001 (BTU 299/2001) blev forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Magasinkarreen drøftet. Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af udvalget tiltrådte retningslinier.

Planlægning

Ejendommen matr.nr. 428 Øster Kvarter, København, som omfatter hele Magasinkarreen, er såvel i Kommuneplan 1997 som i forslaget til Kommuneplan 2001 beliggende i et område for serviceerhverv (S-område) samt i det regionale centerområde i city, for hvilket det bl.a. gælder, at det samlede areal til butiksformål ikke må forøges, samt at samlede butiksarealer på over 500 m2 skal fastholdes til butiksformål.

En række bebyggelser i Magasinkarreen – Magasins hovedbygning og a'Porta samt bebyggelsen i Vingårdsstræde på nær parkeringshuset, - er fredet eller klassificeret med høj bevaringsværdi. I sådanne områder med betydelige kulturhistoriske værdier og særlige bevaringshensyn stilles ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning.

Forøgelsen af parkeringshuset højde fra 22 til 27 m vurderes uden betydning for byens profil, der i Indre By er præget af stærkt varierede tagformer af tagopbygninger samt tårne og spir og endnu højere, markante bygninger.

Den ansøgte tilbygning vil imidlertid være synlig i gadeplan fra Vingårdstræde og fra Bremerholm set i retningen fra Holmens Kanal og fra de umiddelbare omgivelser.

Forvaltningen vurderer, at overbygningen med den enkle form, som er angivet i det fremsendte skitseprojekt, og udført i materialer, som ikke med spejlinger eller på anden måde vil virke dominerende i området, kan udføres uden at antaste områdets kvaliteter. Der er derfor udarbejdet et lokalplanforslag med bestemmelser, som sikrer udvidelsen indpasset med den nødvendige arkitektoniske kvalitet med hensyn til udformning og materialevalg.

Med baggrund i den trafikale belastning i forbindelse med anlæggets etablering og efterfølgende drift vil Københavns Kommune anmode Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om at gennemføre en screening af projektet med henblik på at vurdere, hvorvidt de miljømæssige virkninger vil have en karakter, der nødvendiggør udarbejdelsen af et tillæg til regionplanen i henhold til planlovens VVM-bestemmelser. Afgørelsen herom forventes at foreligge forinden lokalplanforslaget offentliggøres.

Forslag til lokalplan

Lokalplanen omfatter hele Magasinkarreen. De bevaringsværdige bygninger i karreen og den værdifulde bebyggelsesmæssige sammenhæng, som facaderne på salgsbygningen og parkeringshuset indgår i bevares, ligesom den eksisterende stormagasinbygning opretholdes til butiksformål. Lokalplanen muliggør den ønskede udvidelse af det eksisterende parkeringshus og sikrer, at fremtidige bygningsmæssige ændringer i karreen indpasses i et samlet hele.

Lokalplanens bebyggelsesregulerende bestemmelser er udformet efter samme principper som de seneste lokalplaner for Indre By og indebærer, at nybyggeri til erstatning for de bevaringsværdige bygninger, der eventuelt ikke vil kunne istandsættes efter brand eller lignende, kun kan opføres efter, at der tilvejebragt en ny lokalplan.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997 og forslaget til Kommuneplan 2001.

For så vidt angår yderligere om indholdet af forslaget til lokalplan samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til planforslaget, der er vedlagt som bilag B.

Forslag til dialogstrategi

Der skal foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne om planen:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.
  • Gennemførelse af et borgermøde. Lokalplanforslaget muliggør kun i begrænset omfang nybyggeri, men det kan ikke udelukkes, at udvidelsen af parkeringshuset og forslagets øvrige bestemmelser vil kunne give anledning til en større debat. På den baggrund foreslås borgermødet afholdt som et orienteringsmøde, hvor embedsmænd orienterer om planen, og repræsentanter for Borgerrepræsentationens partier vil være tilstede i salen. Mødet vil blive forsøgt afholdt i et lokale i nærområdet.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

Økonomi

-

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har haft forslaget til høring, hvorfor der henvises til det nedenfor anførte samt til lokalplanredegørelsen (bilag A).

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Miljøkontrollen, Københavns Energi og Københavns Vand.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Energi og Københavns Vand har ikke bemærkninger til lokalplanforslaget.

Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår, dels et afsnit om økologiske tiltag, dels et afsnit om beskyttelse af brugere og beboere mod forurening og andre ulemper. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende støjgener, gener fra virksomheder samt jordbunds- og grundvandsforhold.

Miljøkontrollen anfører, at den skønnede trafikstigning vil medføre en øget miljøbelastning. Selvom der ikke er tale om en voldsom stigning, finder Miljøkontrollen det beklageligt og unødvendigt at øge parkeringskapaciteten i lokalplanområdet ud fra en infrastrukturel betragtning.

Miljøkontrollen vurderer, at der ikke i eller omkring lokalplanområdet findes virksomheder, der vil medføre miljømæssige gener for beboere og brugere. Det oplyses desuden, at miljøkontrollen ikke er i besiddelse af konkret viden om forurening af jorden eller grundvandet i lokalplanområdet. Arealet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.

Såfremt der projekteres med bortpumpning af grundvand under anlægsarbejder, skal en række forhold undersøges inden byggeri gennemføres, for at sikre mod sætningsskader i den omliggende bebyggelse. Miljøkontrollen vil ikke tillade en permanent grundvandssænkning.

Bemærkninger

Miljøkontrollens anbefalinger er medtaget i det omfang planloven giver hjemmel hertil. Der er efter sædvanlig praksis medtaget en fodnote til formålsparagraffen Borgerrepræsentationens vedtagelser "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri"

Miljøkontrollens øvrige anbefalinger vurderes at være tilgodeset i lokalplanforslagets § 7 med fodnoter, herunder henvisningen til Borgerrepræsentationens vedtagelse den 21 . marts 1991 om iværksættelse af særlige foranstaltninger til sikring af grundvandsstanden i forbindelse med nybyggeri.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Redegørelse for lokalplanforslaget med luftfoto af området.

Forslag til lokalplan "Vingårdstræde".

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Høringssvar af 6. juli 2001 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Høringssvar af 10. juli 2001 fra Københavns Energi.

Høringssvar af 17. juli 2001 fra Miljøkontrollen.

Høringssvar af 30. juli 2001 fra Københavns Vand.

Jens Ole Nielsen

 

Til top