Dispensation fra lokalplan nr. 238 "Grøften" for så vidt angår anvendelsen med henblik på at etablere et depot for klasse 4 jord på en del af ejendommen matr.nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej, Kalvebod Miljøcenter
Dispensation fra lokalplan nr. 238 "Grøften" for så vidt angår anvendelsen med henblik på at etablere et depot for klasse 4 jord på en del af ejendommen matr.nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej, Kalvebod Miljøcenter
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. maj 2000
Sager til beslutning
5. Dispensation fra lokalplan nr. 238 "Grøften" for så vidt angår anvendelsen med henblik på at etablere et depot for klasse 4 jord på en del af ejendommen matr.nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej, Kalvebod Miljøcenter
BTU 180/2000 J.nr. 611:133.0002/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der meddeles dispensation fra lokalplan nr. 238 ("Grøften") § 5, stk. 2 a), om at lokalplanens område I kan anvendes til jordopfyldning, herunder depoter for lettere forurenet jord (klasse 3), med henblik på etablering af et depot for klasse 4 jord
RESUME
I forbindelse med de stadig strammere krav, såvel statslige som kommunale, til håndtering og bortskaffelse af forurenet jord, er behovet for at komme af med forurenet jord til rensning og deponering væsentligt øget. Samtidig er behovet for bortskaffelse af jord, der er mere forurenet, steget. Miljøkontrollen har derfor søgt om tilladelse til at deponere mere forurenet jord på en del af ejendommen matr. nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej.
Depotet betegnes som et begrænset klasse 4 depot, idet der anvendes EU`s farlighedskriterier som øvre grænse for jordens indhold af forurenende stoffer, hvorved jorden i denne forbindelse ikke er at regne for giftig og farlig.
Depotanlægget blev i marts 1999 godkendt af Miljøkontrollen i henhold til miljøbeskyttelseslovens kapitel 5. Godkendelsen blev givet på vilkår, der begrænser støj, lugt, jordforurening mv. Miljøgodkendelsen blev efter annonceringen påklaget til Naturklagenævnet, der i januar 2000 har afgjort, at depotet ikke er omfattet af planlovgivningens regler om pligt til tilvejebringelse af kommuneplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.
Bygge- og Teknikforvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation til etablering af det begrænsede depot, der ikke vil ændre hverken på de landskabelige eller rekreative intentioner i lokalplanen.
Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i møderne den 22. marts 2000 og den 5. april 2000, hvor den blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
Ejendommen matr.nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej 2, Kalvebod Miljøcenter, er omfattet af lokalplan nr. 238 "Grøften", og beliggende i underområde I. I § 5, stk. 2a), bestemmes, at område I kan anvendes til jordopfyldning, herunder depoter for lettere forurenet jord (klasse 3), og andre materialer fra bygge- og anlægsvirksomhed.
Lokalplanens områdeinddeling er vist på vedlagte bilag A.
Ansøgning
Miljøkontrollen har søgt om tilladelse til at deponere mere forurenet klasse 4 jord på en del af ejendommen matr. nr. 138 Eksercerpladsen, København, Selinevej. Arealet udgør en mindre del af lokalplanens område I. Begrundelsen er, at i forbindelse med de stadig strammere krav, såvel statslige som kommunale, til håndtering og bortskaffelse af forurenet jord, er behovet for at komme af med forurenet jord til rensning og deponering væsentligt øget. Samtidig er behovet for bortskaffelse af jord, der er mere forurenet, steget.
Depotet betegnes som et begrænset klasse 4 depot, idet der anvendes EU's farlighedskriterier som øvre grænse for jordens indhold af forurenende stoffer, hvorved jorden i denne forbindelse ikke er at regne for giftig og farlig. Depotet har en længde på ca. 170 m og en bredde på ca. 120 m, i alt ca. 20.000 m3, og vil ikke ændre hverken på de landskabelige eller rekreative intentioner i lokalplanen.
Driftstiden for samtlige aktiviteter i forbindelse med etablering og drift af depotet er kl. 7.00-18.00 på hverdage og kl. 7.00-14.00 på lørdage. I tidsrummet mandag til lørdag kl. 6.30-7.00 vil der alene foregå enkelte til- og frakørsler af jord.
Depotet for klasse 4 jord forventes udført successivt startende i 2000 og afsluttet mellem 2002 og 2006.
Depotet anlægges ved, at den kraftigere forurenede jord placeres på en etableret depotbund og efterfølgende overdækkes med uforurenet jord. Den uforurenede jord til slutafdækningen består fortrinsvis af jord afgravet i forbindelse med etableringen af depotets bund samt af tilkørt jord, der overholder nogle nærmere angivne krav. Der forventes ingen væsentlig forurening af jorden under specialdepotet, idet regnvand, der siver ned gennem depotet, opsamles i det underliggende drænsystem. Inden området overgår til rekreativt område, skal hele depotet være opfyldt og afdækket. Efter endt opfyldning vil det således udelukkende være ren jord på toppen af depotet, der er tilgængelig ved arealets fremtidige anvendelse.
Tegning, som viser depotets placering, er vedlagt som bilag B.
Miljøgodkendelse
Depotanlægget er den 3. marts 1999 godkendt af Miljøkontrollen i henhold til miljøbeskyttelseslovens kapitel 5. Godkendelsen er givet på vilkår, der begrænser støj, lugt, jordforurening mv. Miljøgodkendelsen var offentligt annonceret med en klagefrist indtil 6. april 1999. Miljøgodkendelsen blev efter annonceringen påklaget til Naturklagenævnet af Greenpeace med påstand om, at etableringen af depotet udløste krav om forudgående VVM-vurdering.
Naturklagenævnet har den 18. januar 2000 afgjort, at depotet ikke er omfattet af planlovgivningens regler om pligt til tilvejebringelse af kommuneplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.
Afvigelse fra lokalplanens bestemmelser
Etablering af et depot til mere forurenet jord (klasse 4 jord), er ikke i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser i § 5, stk. 2 a), om, at område I kan anvendes til jordopfyldning, herunder depoter for lettere forurenet jord (klasse 3 jord).
Dispensation
Kommunen kan meddele dispensationer fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 16.
Under hensyn til, at depotet ikke medfører en øget miljøbelastning af området, hvad angår støv, lugt, luft og støj, at depotets afstand til beboelse, driftstid og støvdannelse ikke afviger væsentligt fra, hvad der gælder for det eksisterende depot for klasse 3 jord, at depotet med sin størrelse kun vil udgøre ca. 1/4 af lokalplanens område I og kun 0,5% af den samlede opfyldningsrummelighed i hele lokalplanområdet, der er godt 4 mio. m3 inklusive jordfyld til byggemodning og terrænefterbehandling, at depotet ikke er til hinder for, at det rekreative område efterfølgende kan anlægges i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser i § 10, stk. 3, og da jorden på toppen af den aktuelle opfyldning vil være uforurenet jord, kan forvaltningen anbefale, at der gives den nødvendige dispensation.
Naboorientering
Af samme hensyn som nævnt ovenfor skønnes orientering om dispensationen at være af underordnet betydning, hvorfor der ikke er foretaget forudgående naboorientering, jf. planlovens § 20, stk. 2.
BILAG VEDLAGT
Bilag A: Tegning som viser lokalplanens områdeinddeling
Bilag B: Tegning som viser depotets placering
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 22. marts 2000
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag 1: Kopi af miljøteknisk beskrivelse af depotanlægget, 22. Januar 1999
Bilag 2: Kopi af miljøgodkendelse af 3. Marts 1999
Bilag 3: Kopi af Naturklagenævnets afgørelse af 18. Januar 2000
Knud E. Rasmussen