Mødedato: 03.04.2002, kl. 14:00

Retablering på Nørreport samt trafikomlægninger på og omkring Frederiksborggade

Retablering på Nørreport samt trafikomlægninger på og omkring Frederiksborggade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. april 2002

 

Sager til beslutning

8. Retablering på Nørreport samt trafikomlægninger på og omkring Frederiksborggade

BTU 134/2002 J.nr. 2132.0005/98

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at der frem mod åbningen af metroens 1. etape foretages en retablering af arealerne omkring Nørreport Station som beskrevet i denne indstilling

at Frederiksborggade mellem Nørre Voldgade og Rømersgade indrettes som bus- og cykelgade, idet der dog tillades bilkørsel i retning fra Linnésgade mod Farimagsgade

at Linnésgade og Rømersgade ensrettes mellem Frederiksborggade og Vendersgade

at der indrettes cykelparkering på en del af Frederiksborggade og en del af Linnésgade, som beskrevet i denne indstilling

at Israels Plads midlertidigt anvendes, som beskrevet i denne indstilling

RESUME

Den 1. juli 2002 forlader Ørestadsselskabet og dets entreprenør byggepladserne ved Nørreport, Frederiksborggade og Israels Plads.

Det er hidtil ikke lykkedes at nå til enighed med DSB, HUR, Ørestadsselskabet og Trafikministeriet om et projekt for en større omlægning på Nørre Voldgade / Nørreport.

På den baggrund har Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet et forslag til en foreløbig fremtidig løsning af de trafikale problemer på Nørre Voldgade / Nørreport.

Det foreslås således, at der foretages en retablering af arealerne omkring Nørreport Station med så få ændringer som muligt i forhold til de forhold, som eksisterede før metrobyggeriet blev igangsat. Dog foreslås at et af de gamle busstoppesteder nedlægges og erstattes af udvidet cykelparkering.

Endvidere foreslås kørebanen ud for Frederiksborggade mellem de to stationsøer indskrænket og forbeholdt buskørsel, for at give mere plads til fodgængerne.

Selve Frederiksborggade - mellem Nørre Voldgade og Rømersgade - foreslås envidere indrettet som bus- og cykelgade, idet der dog tillades bilkørsel i retning fra Linnésgade mod Farimagsgade.

Linnésgade og Rømersgade foreslås ensrettet mellem Frederiksborggade og Vendersgade, således at Linnésgade ensrettets mod Frederiksborggade og Rømersgade ensrettes fra Frederiksborggade, og cykelparkering til metroen foreslås etableret på en del af Frederiksborggade og en del af Linnésgade.

Endelig foreslår forvaltningen, at en del af Israels Plads midlertidigt anvendes til cykelparkering. Den nuværende torvehandel foreslås indtil videre opretholdt i sin nuværende form og omfang.

Såvel de foreslåede trafikale omlægninger, som den midlertidige anvendelse af Israels Plads respekterer fuldt ud planerne om etablering af torvehaller på Israels Plads; jf. "Forslag til lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende kommuneplantillæg" (BTU501/2001).

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1997 nedsatte Trafikministeriet Nørreportudvalget, hvis formål bl.a. var at forbedre forholdene ved Nørreport Station, når metroen åbner i efteråret 2002. Arbejdet var imidlertid præget af mange modstridende interesser, og det har hidtil ikke været muligt at nå frem til en enighed om et projekt, som kunne danne grundlag for en gennemgribende omlægning af stationsarealerne.

Et flertal i Bygge- og Teknikudvalget har tilkendegivet, at det ikke ønsker antallet af kørespor på Nørre Voldgade reduceret fra 4 til 2 i forbindelse med en omlægning af stationsarealerne.

Med det nye finanslovsforslag er de økonomiske forudsætninger for gennemførelsen af en større fælles finansieret omlægning på Nørre Voldgade / Nørreport faldet bort, idet det beløb, som staten hidtil har haft reserveret som sit bidrag til anlægsprojektet, er besluttet sparet væk.

Det er planen, at Ørestadsselskabet og dets entreprenør skal forlade byggepladserne ved Nørreport, Frederiksborggade og Israels Plads den 1. juli 2002.

På baggrund af ovenstående har Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet et forslag til en foreløbig fremtidig løsning af de trafikale problemer på Nørre Voldgade / Nørreport. Forslaget er vist på bilag 1og beskrevet område for område nedenfor.

Uddybning af indstillingen

Retablering af arealerne omkring Nørreport Station

Forvaltningen foreslår - efter samråd med HUR - at der placeres busstoppesteder på Nørreport stationsområde samme steder, som før etableringen af metroen blev igangsat. Dog foreslås det gamle busstoppested på Nørreport stationsøen sydvest for Frederiksborggade ikke retableres (linie 5 mod Middelalderbyen); jf. bilag 1.

Ørestadsselskabet har beregnet, at der vil være brug for ca. 800 cykelparkeringspladser over jorden i nærheden af de 2 nedgange til metrostationen. Det vil imidlertid ikke være muligt at placere samtlige cykelstativer i umiddelbar nærhed af den metronedgang, som ligger i Frederiksborggade ved Nørre Voldgade. Til gengæld foreslår forvaltningen bl.a. etableret ca. 100 cykelparkeringspladser der, hvor ovennævnte busstoppested ikke retableres; jf. bilag 1. (Der har også under metrobyggeriet været opsat cykelstativer på dette areal.)

Som konsekvens af retableringen af Nørreport stationsøen nedlægges endvidere de midlertidige busstoppesteder på Gothersgade - ud for Botanisk Have - og på Vendersgade - mellem Nørre Voldgade og Linnésgade - idet der ikke fremover vil skulle køre busser ad Gothersgade - mellem Nørre Voldgade og Farimagsgade – og ad Vendersgade og Rømersgade.

De af Ørestadsselskabet anlagte cykelstier på Vendersgade - mellem Nørre Voldgade og Linnésgade - foreslår forvaltningen bibeholdt. Dette betyder, at de tidligere i alt 17 15-minutters p-pladser ikke retableres, samt at der heller ikke fremover vil være mulighed for af- og pålæsning på denne del af Vendersgade. Forvaltningen har imidlertid vurderet, at dette opvejes af de bedre forhold for cyklisterne. Endvidere forventes det, at belastningen af Linnésgade syd for Vendersgade vil aftage efter nedlæggelsen af metrobyggepladsen, således at der tæt på Vendersgade fremover vil være tilfredstillende af- og pålæsningsforhold.

I forbindelse med retableringen af Nørreport stationsøen foreslår forvaltningen at kørebanen - ud for Frederiksborggade - mellem de 2 dele af stationsøen, forbeholdes busser. Herved kan kørebanen indskrænkes med i alt 4,5 m. i forhold til den bredde, den havde før etableringen af metrobyggepladsen. Der vil således kunne inddrages mere plads til de forventede store fremtidige fodgængerstrømme på stationsøen; jf. bilag 1.

Frederiksborggade som bus- og cykelgade

I forbindelse med planlægningen af placeringen af Nørreport metrostationen og Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse heraf blev det forudsat, at der - når metroen åbner - skal være busstoppesteder på Frederiksborggade langs den sydlige kørebane på strækningen mellem Linnésgade og Nørre Voldgade. Med henblik på at skabe plads for ventende passagerer er det endvidere besluttet at bibeholde den arkade, som blev etableret af Ørestadsselskabet i husrækken ud for de kommende stoppesteder i forbindelse med etableringen af metrobyggepladsen.

På grund af pladsforbruget til nedgangen til metrostationen samt til plinten med ovenlys til metrostationen, er det ikke muligt at etablere busstoppesteder langs den nordlige kørebane mellem Nørre Voldgade og Linnésgade; jf. bilag 1.

I forbindelse med planlægningen af placeringen af Nørreport metrostation og Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse heraf blev det endvidere forudsat, at Frederiksborggade - mellem Nørre Voldgade og Linnésgade - skal være forbeholdt busser og cykler, når metroen åbner.

Forvaltningen foreslår herudover, at der på Frederiksborggade i retning mod Nørre Voldgade - ud for Rømersgade - etableres en "bussluse" (motorkørsel forbudt / undtaget HT-busser) . Den øvrige motortrafik ad Frederiksborggade mod centrum skal således dreje fra ved Farimagsgade, hvor "busslusen" forvarsles, eller senest ved Rømersgade umiddelbart før "busslusen". Som konsekvens af lukningen af Frederiksborggade - mellem Linnésgade og Nørre Voldgade - vil udkørsel fra Linnésgade til Frederiksborggade kun kunne ske i retning mod Farimagsgade.

Ensretning af Linnésgade og Rømersgade

I forslaget til lokalplan "Israels Plads Nord" er Linnésgade - mellem Vendersgade og Frederiksborggade - foreslået ensrettet fra Vendersgade mod Frederiksborggade. Ensretningen er foreslået for at skabe mulighed for at etablere cykelparkering til brugerne af metroen; jf. bilag 1.

Før igangsættelsen af metrobyggeriet var Linnésgade - mellem Gothersgade og Frederiksborggade - ensrettet fra Gothersgade mod Frederiksborggade. Denne ensretning foreslår forvaltningen genetableret.

Trafikken har både før og under metrobyggeriet været dobbeltrettet i Rømersgade mellem Vendersgade og Frederiksborggade. Forvaltningen foreslår - samtidig med at den midlertidige buskørsel ad Vendersgade og Rømersgade ophører - at denne del af Rømersgade ensrettes fra Frederiksborggade mod Vendersgade. I dag er der her (ind mod Israels Plads) 7 p-pladser. En ensretning vil åbne mulighed for længdeparkering også i den anden vejside, hvilket kan kompensere for nedlæggelse af 5 p-pladser i Linnésgade; jf. nedenfor. Etableringen af disse 5 p-pladser vil dog først kunne ske, når de kommende torvehaller er bygget, idet der indtil da vil være tilkørsel til parkering på Israels Plads samt varetilførsel til de midlertidige stader; jf. andetsteds.

Rømersgade blev efter, at busruterne var blevet omlagt i forbindelse med metrobyggeriet, asfalteret. Rømersgade vil i løbet af efteråret 2002 eller foråret 2003 blive tilbageført til sin oprindelige brostensbelægning.

Rømersgade - mellem Gothersgade og Frederiksborggade - er og var også før igangsættelsen af metrobyggeriet ensrettet bort fra Frederiksborggade mod Gothersgade. Forvaltningen foreslår denne ensretning opretholdt.

De eksisterende og foreslåede ensretninger betyder, at der fra Vendersgade kan køres venstre om Israels Plads ligesom der fra Linnésgade kan køres højre om karreen (Linnésgade, Frederiksborggade, Rømersgade og Gothersgade). Der vil endvidere ske en aflastning af krydset Frederiksborggade / Farimagsgade, til gavn for bussernes fremkommelighed. Jf. bilag 1.

Etablering af cykelparkering på på en del af Frederiksborggade og en del af Linnésgade

Den ovenfor foreslåede omlægning af trafikken i Frederiksborggade muliggør en indskrænkning til 3,5 meter af den sydlige kørebane ud for Israels Plads. (3,5 meter, er tilstrækkeligt til den foreslåede buskørsel.) Den på den måde tiloversblevne plads foreslås indrettet til parkering af ca. 100 cykler. På denne strækning var der tidligere 13 p-pladser, som alle blev nedlagt, da metrobyggeriet gik i gang. Disse 13 p-pladser foreslås ikke genetableret. Jf. bilag 1.

På den nordlige side var der, før metrobyggeriet gik i gang, 12 p-pladser. Disse 12 p-pladser foreslås genetableret efter afslutningen af arbejdet med metroen.

I nærheden af den metronedgang, som er placeret på det nordøstlige hjørne af Israels Plads, foreslår forvaltningen endvidere etableret ca. 180 cykelparkeringspladser i Linnésgade. Dette muliggøres af den foreslåede ensretning af Linnésgade; jf. ovenfor. Placering i denne vejside tager hensyn til svingradier for lastbiler med varer til Brugsen via den vareindkørsel, som ligger i gaden. Endvidere respekterer denne placering de områder, som skal friholdes til redningskøretøjer i tilfælde af en ulykke i metroen.

Opsætning af cykelstativer i den ene kørebane i Linnésgade vil medføre nedlæggelse af de 5 p-pladser, som eksisterer i Linnésgade i dag. (Forvaltningen foreslår; jf. ovenfor, disse p-pladser etableret i Rømersgade i stedet.)

Principperne for forvaltningens forslag til midlertidig anvendelse af Israels Plads

Jf. forslaget til lokalplan "Israels Plads Nord" arbejder forvaltningen i øjeblikket på at muliggøre en fremtidig anvendelse af hele Israels Plads til torvehandel. Forslaget omfatter bygning af 2 torvehaller og etablering af en fremtidig kvalitetstorvehandel dels i disse 2 haller dels i et areal mellem hallerne. Et realistisk bud på et tidligste tidspunkt for start på anlægsarbejdet på de nye torvehaller er på nuværende tidspunkt medio 2003.

Derfor foreslår forvaltningen midlertidigt etableret ca. 320 cykelparkeringspladser på Israels Plads til betjening af metroens brugere. Samtidig foreslår forvaltningen, at den eksisterende torvehandel i sin nuværende form og omfang indtil videre opretholdes, når byggepladsen nedlægges og metroen åbner. Dog således at staderne flyttes frem på pladsen og helt ud mod Frederiksborggade.

Før metrobyggeriet blev igangsat var der på Israels Plads 106 p-pladser på selve pladsen. Mens byggeriet har foregået har antallet af p-pladser været reduceret til ca. 12. I torvehalsprojektet er det forudsat, at der ingen p-pladser skal være på pladsen. Forvaltningen foreslår - indtil igangsætning af anlægsarbejdet vedr. torvehallerne - retableret i alt 60 p-pladser. På bilag 1 vises et forslag til den midlertidige disponering / placering af cykelstativer, nuværende stader, containere, p-pladser mv. Indkørsel til p-pladserne samt varetilkørsel til de midlertidige stader vil ske fra Rømersgade. Før etableringen af torvehallerne, vil der således ikke kunne etableres de tidligere omtalte 5 p-pladser i Rømersgade til erstatning for de 5 p-pladser som foreslås nedlagt i Linnésgade. De midlertidigt placerede cykelstativer vil til sin tid blive forsøgt indpasset i torvehalspro jektet.

Økonomi

Som udgangspunkt skal Ørestadsselskabet bringe de arealer, hvor de eller deres entreprenør - Comet - har haft byggepladser, tilbage til forholdene, som de var inden metroanlægsarbejderne gik i gang. Det gælder også ved Nørreport.

Bygge- og Teknikforvaltningen forhandler i øjeblikket med Ørestadsselskabet om, hvorvidt omkostningerne til den retablering, som forvaltningen ønsker, kan afholdes inden for rammerne af denne aftale. Endvidere forhandles der om deling af udgifterne i forbindelse med opsætning af cykelstativer på og omkring Israels Plads. En redegørelse for resultaterne af disse forhandlinger vil, når resultaterne foreligger, indgå i en indstilling til Bygge- og Teknikudvalget om den overenskomst, der skal indgås med Ørestadsselskabet forud for idriftsættelsen af metroen i efteråret 2002.

Miljøvurdering

Etableringen af metroen er miljøvurderet forinden anlægsarbejdet blev igangsat. Den delvise lukning af Frederiksborggade for almindelig biltrafik samt ensretningen af Linnésgade og Rømersgade mellem Frederiksborggade og Vendersgade vil medføre et fald i den gennemkørende biltrafik i området.

Høring

HUR og Ørestadsselskabet har været inddraget i udformningen af nærværende principper. De lokale beboere og erhvervsdrivende har ikke været hørt om alle detaljer. I forbindelse med høringen af forslaget til lokalplan "Israels Plads Nord", har dele af principperne været i høring. Det drejer sig om ensretning af og etablering af cykelparkering i Linnésgade - mellem Vendersgade og Frederiksborggade. Lokalplanområdet omfatter Israels Plads Nord samt Linnésgade og Rømersgade - mellem Vendersgade og Frederiksborggade. Høringen heraf blev afsluttet den 11. marts 2002.

Københavns Politiet har principgodkendt de i nærværende indstilling foreslåede trafikale omlægninger.

Samlede konsekvenser for bil og cykelparkeringen i området

Alt i alt vil der i forbindelse med de foreslåede trafikomlægninger mv. blive nedlagt 5 p-pladser (i Linnésgade),13 p-pladser (i Frederiksborggade) samt 17 15-minuters p-pladser (i Vendersgade). Samtidig oprettes der frem til anlægget af torvehallerne 60 midlertidige p-pladser på selve Israels Plads og - når torvehallerne er bygget - 5 nye p-pladser (i Rømersgade).

Området er i øvrigt forsynet med et parkeringshus med plads til 12-1300 biler (under den sydlige del af Israels Plads). Dette parkeringshus er i henhold til den statistik, som føres i forbindelse med P-henvisningssystemet, i gennemsnit kun halvt fyldt op. De omhandlede vejstrækninger ligger alle i grøn zone, hvor parkering koster 12 kr. i timen. Parkering i parkeringshuset koster 15 kr. for den første time og 12 kr. for de efterfølgende timer; dog max. 75 kr. pr. døgn.

Ud af de 800 cykelparkeringspladser, som det er beregnet, der er brug for i forbindelse med metrostationen på Nørreport, etableres der i forbindelse med det foreliggende forslag i alt ca. 700 nye pladser (ca. 100 på Nørreportstationsøen, ca. 100 i Frederiksborggade, ca. 180 i Linnésgade og ca. 320 på Israels Plads).

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigt over Nørreport- / Nørre Voldgade- / Frederiksborggadeområdet.

 

Ole Bach

 

Til top