Mødedato: 03.04.2002, kl. 14:00

Vej og Parks budget 2002

Vej og Parks budget 2002

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. april 2002

 

Sager til beslutning

4. Vej & Parks budget 2002

BTU 139/2002 J.nr. 1410.0019/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at de neden for nævnte toiletter forsøgsvist lukkes i bestræbelserne på at sikre, at budgettet for toiletvedligeholdelse i 2002 overholdes

at der iværksættes udarbejdelse af en plan for fremtidig toiletdækning i byen i samarbejde med lokalrådene

at gaderenholdelsen tilpasses som foreslået nedenfor, således at budgettet for gaderenholdelse i 2002 overholdes

at der fra Vej & Parks anlægsramme reserveres 4 mio. kr. til ekstraordinær toiletrenovering og -drift i 2002

at der fra Vej & Parks anlægsramme reserveres 10 mio. kr. til ekstraordinær vejvedligeholdelse i 2002

RESUME

I 2001 blev budgettet for toiletrenhold og -vedligehold overskredet med ca. 19% svarende til ca. 2.4 mio. kr. . Overskridelsen skyldes, dels at budgetudviklingen ikke har fulgt med prisudviklingen og dels øget hærværk etc. af de ubemandede toiletter.

For at undgå et tilsvarende budgetproblem i 2002 foreslår forvaltningen, at en række toiletter, der enten er i meget dårlig stand og/eller er meget lidt benyttede, forsøgsvist lukkes. Derved skønnes at kunne spares cirka 1 mio. kr. fra den 1. april 2002 og resten af året.

Samtidig foreslås iværksat dels en istandsættelse af de toiletter, der ikke kan undværes, og dels udarbejdelse af en samlet plan for den fremtidige toiletdækning i byen. Planen udarbejdes på baggrund af en høring i lokalrådene og færdig gøres i foråret 2003.

Til dækning af de manglende driftsudgifter, toiletrenoveringen og toiletplanen foreslås tilført 4 mio. kr. fra anlægsrammen. Forvaltningen vil, såfremt pengene reserveres, fremkomme med en indstilling om deres konkrete anvendelse.

I 2001 blev renholdelsebudgettet ligeledes overskredet. Overskridelsen var på 5% svarende til ca. 2.6 mio. kr.. Overskridelsen skyldes dels, at der har været afsat for få reserver til at dække ekstra renholdelsesopgaver, der ligger uden for de indgåede entreprenørkontrakter og dels af udgifterne til bortskaffelse af de stigende affaldsmængder (miljøafgift etc.) er øget med ca. 1 mio. kr. mere end budgetteret.

Dertil kommer, at renholdsområdet er 100% kontraktlagt, hvilket betyder, at udgiften til renholdelsen til det aftalte niveau automatisk forøges med prisfremskrivningen. Idet budgettet ikke forøges på grund af de årlige 2% besparelser er ressourcerne til ekstraarbejder blevet for små.

For at sikre at renholdsbudgettet for 2002 overholdes foreslås gennemført servicetilpasninger på renholdelsesområdet på i alt ca. 2.7 mio. kr. Det endelig beløb forhandles p.t. med KTK. Tilpasningerne er nærmere beskrevet nedenfor.

Det skal for god ordens skyld oplyses, at merforbruget på toilet- og renholdsområdet i 2001 er kompenseret af mindreforbrug på andre områder, således at Vej & Parks samlede driftsbudget er overholdt.

I 2001 var vinteren dyrere end normalt på grund af hyppigere glatføre end forudsat ved budgetteringen. Merforbruget var på 5.3 mio. kr. svarende til ca. 17%.. Dette merforbrug reduceres med 1 mio. kr., som var overført fra 2000-budgettet, hvor vinteren var billigere end budgetteret. Merforbruget er dækket af vejvedligeholdelsesbudgettet. Såfremt vinteren havde været normal ville Vej & Park have haft et mindreforbrug på vejvedligeholdelsen, som kunne være overført til vejvedligeholdelse i 2002.

Vej & Park er nødt til at arbejde med en budgetreserve for at sikre, at budgettet overholdes i tilfælde af ekstraordinært glatførebekæmpelse i november og december, som tilfældet var i 2001. Når reserven tages fra vejvedligehold skyldes det, at der ikke kan gennemføres renhold af toiletter og gader med tilbagevirkende kraft. En udsættelse af vejvedligehold for 5 mio. kr. i et halvt år har ingen stor betydning for borgernes oplevelse af vejvedligeholdelse.

Dette underforbrug på vejvedligehold er meget uheldigt, idet der i forvejen mangler ca. 7 mio. kr. årligt til kørebanevedligeholdelse alene for at sikre, at vejenes nuværende tilstand ikke forringes yderligere.

Forvaltningen foreslår derfor, at der ekstraordinært afsættes 10 mio. kr. fra forvaltningens anlægsramme til vejvedligeholdelse i form af slidlagsarbejder i 2002.

Forvaltningen vil, såfremt pengene reserveres, fremkomme med en indstilling om pengenes konkrete anvendelse.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 2001 har det vist sig umuligt at fastholde serviceniveauet på toiletrenhold og -vedligehold samt på gaderenhold samtidig med at økonomien holdes inden for de afsatte budgetmidler. Årsagen hertil er, at bl.a. at entreprenørudgifterne årligt stiger med prisudviklingen mens budgetterne på grund af 2% besparelsen ikke forøges. Dertil kommer øgede udgifter til affaldshåndtering og til hærværk etc. på toiletterne.

For at sikre, at budgetterne på de nævnte områder overholdes i 2002 foreslås nedenfor servicetilpasninger på toiletrenholdelse og -vedligeholdelsen og på gaderenholdelsen.

Københavns veje forringes i øjeblikket år for år. For at blot fastholde vejenes nuværende tilstand kræves ca. 7 mio. kr. mere om året til vejvedligeholdelse. I 2001 har den afsatte reserve på vejvedligeholdelse på ca. 5 mio. kr. måtte anvendes til at dække udgifterne til en ekstraordinære glatføreskabende vinter – især i december 2001. Disse midler ville ellers kunne overføres til vejvedligeholdelse i 2002.

I lyset af vejenes tilstand vurderer forvaltningen, at der bør tilføres kapital til vejvedligeholdelsen. Forvaltningen foreslår, at der afsættes 10 mio. kr. fra anlægsrammen i 2002 til vejvedligehold.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

På toilet- og renholdsområdet foreslås der i alt sparet ca. 3.7 mio. kr. regnet fra 1. april 2002 til 31. december 2002 for at imødegå overforbrug som i 2001. Dette foreslås gjort på følgende måde:

Besparelsesforslag på toiletområde

1000 kr.

Lukning af toilet Torvegade/Accisseboden

38

Lukning af toilet på Tingskiftevej

38

Lukning af toilet og pissoir på Emdrup Torv (er lukket i 2001)

50

Lukning af toilet på Brønshøj Torv

50

Lukning af toilet Hans Knudsens Plads ekskl. handicaptoilet

27

Lukning af toilet på Jyllingevej/Ålekistevej

38

Lukning af toilet på Vanløse Allé/Apollovej

38

Lukning af toilet på Peter Bangsvej

38

Lukning af toilet Enghavevej ekskl. handicaptoilet

38

Lukning af toilet på Sønder Boulevard

38

Lukning af toilet i Gothersgade

60

Lukning af toilet på Blågårds Plads

90

Lukning af toiletter på Toftegårds Plads 2 stk.

45

Lukning af toilet på Ålholm Plads

38

Vinterlukning af toilet på Sankt Hans Torv (1.12-1.4)

5

Vinterlukning af toilet Melchiors Plads (1.12-1.4)

5

Vinterlukning af toilet på Nørrebros Rundel

15

Lukning af bemandet toilet på Gammeltorv -Nytorv

375

I alt besparelse på toiletområde

1026

   

Besparelse på renholdsområde

1000 kr.

Amagerbydelene

800

Vanløse, Brønshøj/Husum

462

Ydre Nørrebro/Bispebjerg

270

Tidligere BR-veje

276

Middelalderbyen

900

I alt besparelser renhold

2708

De nævnte besparelsesmål ligger inden for de rammer for reguleringsmuligheder, der er på de enkelte kontrakter.

Det vurderes, at der skal anvendes 100.000-200.000 kr. til sikring af de lukkede toiletter.

Toiletter

Generelt er de toiletter, der er udpeget til lukning i så ringe stand, at "almindelige" borgere skal være i en akut nødtrængende situation, før man vil anvende disse toiletter. Der er også peget på lukning af toiletter, som ikke længere bruges ret meget, da toilettet eksempelvis ikke længere ligger ved trafikplads, eller der kan være opsat andre og nye toiletter.

Ad. toilet på Torvegade/Acciseboden

Toilettet er i en meget ringe stand. Toilettet foreslås nedrevet.

Ad. toilet på Tingskiftevej

Toilettet er i fin stand, men der ikke længere endestation for busser, så det bruges ikke ret meget mere. Toilettet foreslås forsøgsvis lukket i 2002.

Ad. toilet og pissoir på Emdrup Torv

Toilettet og pissoiret blev nedlagt i 2001 i forbindelse med istandsættelsen af Emdrup torv.

Ad. toilet på Brønshøj Torv

Toilettet er nedlagt i forbindelse med anlægget af det nye torv. Nyt toilet åbnes i 2003.

Ad. toilet på Hans Knudsens Plads ekskl. handicaptoilettet.

Toilettet er i nogenlunde stand, men der er ikke længere et stort behov for toilettet, da HT's endestation er nedlagt. Der er dog fortsat endestation for busser til Jylland.

Ad. toilet på Jyllingevej/Ålekistevej

Toilettet er fin stand, men der er kun en busrute, der har endestation ved toilettet, så der er ikke længere det samme behov. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet på Vanløse Allé/Apollovej

Toilettet er i fin stand, men der er ingen endestation mere, så der er ikke længere det samme behov. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet på Peter Bangsvej

Toilettet er fin stand, men bruges meget lidt, der er ingen endestation mere. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet Enghavevej ekskl. handicaptoilettet

Toilettet er i dårlig stand, og der vurderes ikke at være et stort behov for dette toilet. Der er et pissoir og AFA-toilet på Enghave Plads. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet på Sønder Boulevard

Toilettet er i dårlig stand, og bruges mest af folk med misbrugsproblemer. Det er aflåst i vinterperioden. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet i Gothersgade

Toilettet er i dårlig stand. Det foreslås lukket i 2002 og renoveret.

Ad. toilet på Blågårds Plads.

Toilettet er allerede lukket i forbindelse med hærværk og foreslås lukket. Der er offentlige toiletter i medborgerhuset.

Ad. toiletter på Toftegårds Plads (2 stk.)

Toilettet er i nogenlunde stand, men trafikpladsen er nedlagt så behovet for toiletterne vurderes ikke at være stort. Der er offentlige toiletter til rådighed i medborgerhuset. Foreslås forsøgsvist lukket.

Ad. toilet på Ålholm Plads

Toilettet er nedlagt, og der er i dag opsat et nyt AFA søjletoilet.

Ad. toilet på Sct. Hans Torv

Toilettet er i dårlig stand, og er p.t. lukket i vinterperioden på grund af hærværk. Vinterlukningen foreslås gentaget i vinteren 2002/03.

Ad. toilet på Melchiors Plads

Toilettet er i nogenlunde stand, men det vurderes, at der i vinterperioden ikke er et stort behov for toilettet. Vinterlukningen foreslås gentaget i vinteren 2002/03.

Ad. toilet på Nørrebros Runddel

Toilettet er i dårlig stand, og det vurderes at behovet i vinterperioden ikke er stort. Toilettet bør renoveres og vinterlukningen foreslås gentaget i vinteren 2002/03.

Ad. bemandet toilet på Gl.Torv/Nytorv

Toilettet er angrebet af svamp og forventes nedrevet og erstattet af et AFA-toilet.

Forvaltningen er klar over, at toiletlukning kan være et følsomt område i forhold til borgerne. Omvendt er de pågældende toiletter meget lidt besøgt dels på grund af dårlig vedligeholdelsesstand og dels på grund af, at de endestationer for busruter, der tidligere har været argumentet for toilettet i mellemtiden er nedlagt helt eller delvist.

Forvaltningen foreslår,

  • at lukningerne gennemføres, som forsøg således at de hurtigt kan lukkes op, hvis de viser sig, at vi har fejlvurderet behovet.
  • at der fra anlægsrammen i 2002 reserveres 4 mio. kr. til renovering af toilettet i Gothersgade og evt. andre ubemandede toiletter samt til at dække de manglende driftsbesparelser.
  • at der i 2002 påbegyndes udarbejdelse af en toiletplan for København, således at der i 2002 gennemføres en høring i lokalrådene med henblik på at få lokal hjælp til at identificere behovet for offentlige toiletter. Planen færdiggøres på baggrund af høringen i 2003.
  • at der i 2004, 2005 og 2006 reserveres 5 mio. kr. årligt fra anlægsrammen til realisering af planens første etaper.

Besparelse på gaderenhold

I Amagerbydelen:

Renholdelse af græsarealer udføres i dag til tilstandskrav. Forvaltningen foreslår,

  • at denne post udgår, og at der udarbejdes en ny aftale om udførelse på funktionskrav. Fjernelse af ukrudt udføres i dag til tilstandskrav. Vi foreslår,
  • at denne post udgår, og at der indgås en ny aftale om udførelse på funktionskrav. Fjernelse af grafitti og plakater udføres i dag til tilstandskrav .Vi foreslår,
  • at denne post udgår og at der indgås en ny aftale om udførelse på funktionskrav.

I Middelalderbyen og på Christianshavn:

I perioden 1. april til 30. september, er renholdelsens sluttidspunkt kl. 22.00. Forvaltningen foreslår,

  • at renholdelsen slutter kl. 20.00 hele året rundt.
  • at renholdelse af tavler og andet vejudstyr udføres efter nærmere aftale som et regningsarbejde.

I perioden 1. april til 30. september er der 2 timers drift på gaderenholdelse og tømning af affaldskurve. Forvaltningen foreslår,

  • at frekvensen på gaderenholdelse og tømning af affaldskurve nedsættes til hver 3. time.

Det er forvaltningens vurdering, at en frekvens på 2 timer er for højt sat og at en ændring af frekvensen til hver 3. time ikke vil påvirke renholdsniveauet væsentligt.

I Vanløse, Brønshøj/Husum samt Ydre Nørrebro/Bispebjerg

Forvaltningen foreslår,

  • at renholdelse af tavler og andet byudstyr udføres efter nærmere aftale som et regningsarbejde. Tidligere blev renholdelsen udført til tilstandskrav.
  • at kategori B-områder (renholdelsesfrekvens 5 gange om ugen) på offentlige arealer ændres til kategori C-områder (renholdelsesfrekvens 2 gange om ugen).
  • at kategori D-områder (renholdelsesfrekvens 1 gang om ugen) på offentlige arealer ændres renholdelsesfrekvensen til 1 gang hver 2. uge i perioden 1.9-31.12.

Tidligere BR-veje i bydelene

Forvaltningen foreslår,

  • at renholdelse af tavler og andet byudstyr udføres efter nærmere aftale som et regningsarbejde. Tidligere blev renholdelsen udført til tilstandskrav.
  • at kategori B-områder i Valby og Kgs. Enghave (renholdelsesfrekvens 5 gange om ugen) på offentlige arealer ændres til kategori C-områder (renholdelsesfrekvens 2 gange om ugen).
  • at kategori D-områder i Indre Nørrebro, Indre Østerbro, Kgs. Enghave og Valby (renholdelsesfrekvens 1 gang om ugen) på offentlige arealer ændres til renholdelsesfrekvensen til 1 gang hver 2. uge i perioden 1.9-31.12.

Ovenstående besparelser på renholdsaktiviteterne er ikke hensigtsmæssige, men nødvendige såfremt det afsatte budget skal overholdes.

Forvaltningen gennemførte i 2000 en analyse af renholdelsen i København. Resultaterne heraf blev behandlet på udvalgets møde den 21. marts 2001. Indstillingen, udvalgets beslutning og sammenfatningen fra rapporten er vedlagt i bilag 1A. I indstillingen blev foreslået forbedringer i renholdelsen i 2001 for i alt 4,5 mio. kr. Den 16. maj 2001 behandlede udvalget et konkret forslag til forbedringer i Middelalderbyen (bilag 1B). Dette blev vedtaget uden budgetændringer, idet et udbud havde givet priser, der tillod forbedringerne i Middelalderbyen inden for det eksisterende budget. Dog blev overført 1 mio. kr. til forbedring af papirkurvstømningen i byen generelt. Som nævnt vil det koste ca. 2.6 mio. kr. at fastholde renholdelsesniveauet fra 2001. Gennemførelsen af alle de forbedringer, der er nævnt i renholdelsesrapporten er ikke endeligt prissat, men vil skønsmæssigt beløbe sig til et sted mellem 5 og 10 mio. kr. pr. & aring;r.

Vejvedligeholdelse

For at undgå budgetoverskridelser som følge af ekstraordinære vinterudgifter må Vej & Park i 2002 også båndlægge 5 mio. kr. fra vejvedligeholdelse, som forhåbentlig vil kunne overføres til 2003 budgettet.

Vej & Park finder, at Københavns veje er så dårligt vedligeholdt, at det ikke er holdbart samtidig med, at der udføres nyanlæg for ca. 120 mio. kr. om året (anlægsramme, kvarterløft, terminalsamarbejde etc.).

Vej & Park anbefaler derfor, at der af anlægsrammen overføres 10 mio. kr. til ekstraordinære vejvedligehold i 2002.

Vej & Park gav på et temamøde i 1999 udvalget en oversigt over vejvedligeholdelsessituationen. Dette skete på baggrund af en teknisk vurdering af vejnettet. Denne vurdering er revideret i 2001 og vedlægges, som bilag 2.

Undersøgelsen viser, at vejenes tilstand fra 1998 til 2001 er forringet med ca. 10%. Såfremt vejnettets nuværende tilstand skal fastholdes på 2001-niveauet skal budgettet til kørebaner forøges fra 56 mio. kr. årligt til 63 mio. kr. årligt og såfremt tilstanden skal bringes op på det anbefalelsesværdige niveau skal der årligt afsættes 66.5 mio. kr., det vil sige en årlig forøgelse af budgettet på godt 10 mio. kr.

Forvaltningen vil vende tilbage med et særskilt dagsordenspunkt om vejvedligeholdelsen.

Økonomi

Vej & Park anbefaler at der fra anlægsrammen frigives 4 mio. kr. til renovering af toilettet i Gothersgade, og evt. andre ubemandede toiletter samt til at dække de manglende driftsbesparelser på toiletter.

Vej & Park anbefaler ligeledes at der fra anlægsrammen frigives 10 mio. kr. til ekstraordinær vejvedligeholdelse, for at der kan blive rettet op på et eksisterende efterslæb på dette område.

Endelig anbefaler Vej & Park at der i 2004, 2005 og 2006 reserveres 5 mio. kr. årligt fra anlægsrammen til en nødvendig renovering af byens offentlige toiletter. Det detaljerede behov vil fremkomme som et resultat af den foreslåede udarbejdelse af en egentlig toiletplan for København.

Miljøvurdering

Forslaget vurderes at være miljøneutralt, idet der dog lokalt vil kunne forekomme mindre lugtgener og gaderummets æstetiske udtryk (mængden af synligt affald) kan i visse perioder forringes.

Andre konsekvenser

Forslaget vil medføre en mindre reduktion af antallet af renholdelsesmedarbejdere hos KTK.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1A. Indstilling om renhold, incl. bilag fra BTU-møde den 21. marts 2001

Bilag 1B Indstilling om renhold, incl. bilag fra BTU-møde den 16. maj 2001

Bilag 2 Vejbelægningsrapport

Ole Bach

 

Til top