Mødedato: 02.06.2004, kl. 14:00

Metroens 3. etape

Metroens 3. etape

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. juni 2004

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Metroens 3. etape

 

BTU 329/2004  J.nr. 2131.0002/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  adgangsarealer og krydsninger, der anlægges i forbindelse med Metroens 3. etape - ekskl. gang- og cykelbroen syd for stationen ved Øresundsvej og gang- og cykeltunnelerne ved henholdsvis Andelshaveforeningen Strandbo og Svend Dyrings Vej, udformes som beskrevet i denne indstilling.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (funktion 2.22.3) til anlæg af ve ndepladser ved stationen ved Italiensvej, anlæg af en fodgængerovergang med gult blink ved stationen ved Øresundsvej og til anlæg af et belagt fortov ved stationen ved Hedegaardsvej. 

 

 

RESUME

Østamagerbaneselskabet har i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet forslag til udformningen af adgangsarealer ved stationerne og de krydsninger, der anlægges ved etableringen af Metroens 3. etape.

I nærværende indstilling foreligger således forslag til udformningen af adgangsarealerne ved de tre stationer, ved henholdsvis Øresundsvej, Italiensvej og Hedegaardsvej og af gang- og cykeltunnelerne ved Italiensvej og Ramundsvej/Pallesvej - Kirsten Kimersvej og af gang- og cykelbroen ved Greisvej.

Udformningen af de af Borgerrepræsentationen vedtagne ændringer af Metroens 3. etape, hvor det bl.a. blev besluttet at supplere med en gang- og cykelbro syd for Øresundsvej og to gang- og cykeltunneler, vil blive forelagt udvalget, når den netop igangsatte naboorientering om dispensation fra lokalplanen er tilendebragt.

I forbindelse med godkendelse af udformningen af Metroens 3. etape blev der afsat en pulje på 5 mio. kr. på Bygge- og Teknikudvalgets budget for 2004 til at afhjælpe eventuelle trafikale problemer i nærområdet omkring Metroens 3. etape.

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 3 mio. kr. af puljen til ombygning af Amager Strandvej (BTU 409/2003). I nærværende indstilling foreslår forvaltningen at de resterende 2 mio. kr. anvendes til: Anlæg af vendepladser ved stationen ved Italiensvej, anlæg af en fodgængerovergang med gult blink ved stationen ved Øresundsvej og til anlæg af et belagt fortov ved stationen ved Hedegaardsvej.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af den i 2002 indgåede aftale mellem ejerne af Østamagerbaneselskabet - Trafikministeriet, Københavns Kommune og Københavns Amt, om fortsættelse af arbejdet med realiseringen af Metroens 3. etape, har Østamagerbaneselskabet i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, udarbejdet forslag til udformningen af adgangsarealer ved stationerne og krydsninger, der anlægges ved etableringen af Metroens 3. etape.

I forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af udformningen af Metroens 3. etape (BTU 126/2002) blev der afsat en pulje på 5 mio. kr. på Bygge- og Teknikudvalgets budget for 2004 til at afhjælpe eventuelle trafikale problemer i nærområdet omkring Metroens 3. etape.

I september 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget (409/2003) at reservere 3 mio. kr. af puljen til ombygning af Amager Strandvej. I nærværende indstilling foreslår forvaltningen hvorledes de resterende 2 mio. kr. skal anvendes.  

Udformningen af de af Borgerrepræsentationen vedtagne ændringer af Metroens 3. etape (149/2004), hvor det bl.a. blev besluttet at supplere med en gang- og cykelbro ved stationen ved Øresundsvej og to gang- og cykeltunneler ved henholdsvis Andelshaveforeningen Strandbo og Svend Dyrings Vej, vil blive forelagt udvalget, når den netop igangsatte naboorientering om lokalplandispensation er tilendebragt.

 

Projekt

Metroens 3. etape ligger i umiddelbar forlængelse af 1. etape og skaber forbindelse fra Lergravsparken Station ved Østrigsgade til Lufthavnen (bilag 1).

Fra Lergravsparken Station til Strandlodsvej fortsættes banen i en tunnel. Herfra anlægges den i en åben grav under Øresundsvej og herfra i niveau frem til Hedegaardsvej hvor den lægges op på en dæmning.

Mellem Lergravsparken Station og Lufthavnen anlægges fire stationer hvoraf tre er i Københavns Kommune. Stationerne kommer til at ligge ved Øresundsvej, Italiensvej og Hedegaardsvej.

Ved Øresundsvej og Hedegaardsvej vil kørende trafik kunne passere banen, mens der ved Italiensvej kun vil være åben for fodgængere og cyklister (anlægget forberedes for en eventuel senere etablering af en tosporet vejforbindelse).

Endvidere etableres en gang- og cykelbro syd for stationen ved Øresundsvej, en gang- og cykeltunnel ved Andelhaveforeningen Strandbo, en gang- og cykeltunnel ved Ramundsvej/Pallesvej - Kirsten Kimersvej, en gang- og cykeltunnel ved Svend Dyringsvej og en gang- og cykelbro ved Greisvej.

 

Adgangsarealer ved stationer og krydsninger

Station ved Øresundsvej (bilag 3):

Stationen ved Øresundsvej placeres i den åbne grav umiddelbart syd for Øresundsvej, hvor der bliver adgang til en ø-perron via trappe og elevator.

Langs med stationens østlige side foreslås indrettet et areal til 100 cykelparkeringspladser. Cykelparkeringen foreslås belagt med asfalt og forsynet med belysning.

På Øresundsvej foreslås etableret cykelstier ud for stationen (50 m) og stoppesteder i hver retning. Mellem stoppestederne foreslås etableret et fodgængerfelt med gult blink.

Ud for fodgængerfeltet foreslås anlagt en offentlig gang- og cykelsti, der på nordsiden vil give adgang til Strandlodsvej og på sydsiden til den netop vedtagne gang- og stibro. Stien foreslås belagt med asfalt og forsynet med belysning (bilag 2).

Der er i den skitserede linieføring taget højde for, at stien på et senere tidspunkt kan føjes sammen med Amagerruten, der planlægges anlagt i Amagerbanens gamle trace.

 

Station ved Italiensvej (bilag 4):

Stationen ved Italiensvej placeres i terræn på en ø-perron umiddelbart syd for Italiensvej. Under banen etableres en gang- og cykeltunnel med ramper vinkelret på banen.

Adgangen til stationen foregår via gang- og cykeltunnelen, der forsynes med trapper på hver side af banen. Fra tunnelen etableres både trappe og elevator til perronen.

På begge sider af banen, langs henholdsvis Tovelillevej og Roselillevej foreslås anlagt to arealer med i alt 60 cykelparkeringspladser. Cykelparkeringen foreslås belagt med asfalt og forsynet med belysning.

Italiensvej, der lukkes for gennemkørende trafik ved metrokrydsningen, foreslås afsluttet med vendepladser på hver side af banen. Vendepladserne foreslås udformet som hævede asfaltflader. Endvidere foreslås det, at det gøres muligt at vende ved næstsidste sidevej på hver side af banen. Øst for banen ved Kong Volmers Vej/Liden Gunvers Vej og vest for banen ved Sorrentovej.

 

Gang- og cykeltunnel ved Ramundsvej/Pallesvej - Kirsten Kimersvej (bilag 5):

Ud for ved Ramundsvej/Pallesvej og Kirsten Kimersvej anlægges en cykel-/gangtunnel med trapper og ramper parallelt med banen. 

Af trafikale grunde foreslås der etableret bump på parallelvejene (Tovelillevej øst for banen og Roselillevej vest for banen) ud for cykel-/gangtunnelen.

 

Gang- og cykelbro ved Greisvej (bilag 6):

I forlængelse af Greisvej, umiddelbart oven på den nu tildækkede afvandingsgrøft, etableres en ca. 100m lang gang- og cykelbro over banen. På hver side af broen etableres ca. 50m lange jordramper der foreslås beplantet og forsynet med belysning.

Stibroen foreslås tilsluttet til Sven Vonveds Vej på østsiden og Engvej på vestsiden.

 

Station ved Hedegaardsvej (bilag 7):

Stationen ved Hedegaardsvej etableres på en dæmning umiddelbart syd for Hedegaardsvej, hvor der bliver adgang til en ø-perron via trappe og elevator.

Langs med stationens østlige side foreslås indrettet et areal til 100 cykelparkeringspladser. Cykelparkeringen foreslås belagt med asfalt og forsynet med belysning.

Ud for indgangen til stationen foreslås anlagt et bredt fortov, mens den eksisterende græsrabat på den modsatte side foreslås etableret med fast belægning således, at parkeringssporet i den nordlige side af Hedegaardsvej kan fortsættes under broen.

   

Økonomi

I forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af udformningen af Metroens 3. etape (BTU 126/2002) blev der afsat en pulje på 5 mio. kr. på Bygge- og Teknikudvalgets budget for 2004 til at afhjælpe eventuelle trafikale problemer i nærområdet omkring Metroens 3. etape.

I september 2003 besluttede Bygge- og Teknikudvalget (409/2003) at reservere 3 mio. kr. af puljen til ombygning af Amager Strandvej.

Efter aftale med Østamagerbaneselskabet foreslås det, at de resterende 2 mio. kr. disponeres til anlæg af nedenstående:

 

Vendepladser ved Italiensvej

1.815.000 kr.

Fodgængerovergang med gult blink ved Øresundsvej

125.000 kr.

Fast belægning på eksisterende græsrabat ved Hedegaardsvej

60.000 kr.

i alt              

2.000.000 kr.

 

Miljøvurdering

Miljøbelastningen ved etablering af Metroens 3. etape er blevet vurderet i forbindelse med undersøgelserne af alternative linieføringer og påvirkningerne fremgår derfor ikke af denne indstilling, da anlæg af de enkelte adgangsarealer og krydsninger ikke vurderes at belaste miljøet nævneværdigt.

 

Høring

Politiet har taget principiel stilling ti l de foreslåede anlæg og vil få detailprojekterne forlagt i forbindelse med myndighedsbehandlingen.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1          Situationsplan, Metro etape 3 - Københavns Kommune

Bilag 2          Situationsplan, Stiudmundning ved Strandlodsvej

Bilag 3          Situationsplan, Station ved Øresundsvej

Bilag 4          Situationsplan, Station ved Italiensvej

Bilag 5       Situationsplan, Stiunderføring ved Ramundsvej/Pallesvej - Kirsten Kimersvej

Bilag 6       Situationsplan, Stibro ved Greisvej

Bilag 6a     Opstalt, Stibro ved Greisvej

Bilag 7       Situationsplan, Station ved Hedegaardsvej

 

 

Ole Bach


 


Til top