Mødedato: 02.05.2001, kl. 14:00

Forbedring af cyklisternes forhold i Middelalderbyen

Forbedring af cyklisternes forhold i Middelalderbyen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. maj 2001

 

 

Sager til beslutning

 

11. Forbedring af cyklisternes forhold i Middelalderbyen

 

BTU 212/2001 J.nr. 21150.0016/01

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der til forbedring af cyklisternes forhold i Middelalderbyen gives en kapitalbevilling på 2,9 mio. kr. (konto 2.22.3, vejanlæg) til ophævelse af ensretninger for cyklister, etablering af en 40 km/t hastighedszone, samt til forbedring af parkeringsforhold for cykler

at et konkret forslag til placering af nye cykelparkeringer forelægges for Bygge- og Teknikudvalget inden anlægsarbejdet igangsættes

 

RESUME

Den nuværende indretning af vejsystemet og trafikken i Middelalderbyen og dens nærmeste omgivelser giver i dag cyklisterne store problemer. Især er omveje et væsentligt problem.

Cyklisternes forhold i Middelalderbyen ønskes forbedret ved ophævelse af de fleste ensretninger for cyklister og ved anlæg af supplerende cykelparkering på gadeareal. I overensstemmelse med Hastighedsplanen etableres samtidig en 40 km/t hastighedszone i Middelalderbyen. På Bremerholmlinien, der gennemskærer området, vil hastighedsgrænsen dog fortsat være 50 km/t.

I overensstemmelse med Trafikafviklingsplanen, gennemføres der på lidt længere sigt et antal cykelforbindelser i Middelalderbyen. Cykelforbindelserne skal tilbyde cyklisterne en forbedret fremkommelighed og en forståelig struktur, bl.a. en "cykelring" omkring Middelalderbyen, hvor man kan cykle i begge retninger. Etableringen af cykelforbindelser er ikke omfattet af denne indstilling.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Baggrunden for forbedringerne af cyklisternes forhold i Middelalderbyen er Kommuneplanens og Trafik- og Miljøplanens målsætninger om generelt at forbedre cyklisternes forhold og øge cykeltrafikkens andel af den samlede persontrafik. I Middelalderbyen kan cyklisternes forhold kun i begrænset omfang forbedres med det traditionelle middel, cykelstier. Forbedringer for cyklister i Middelalderbyen er medtaget i den af Bygge- og Teknikudvalget godkendte Trafikafviklingsplan (Delplan for cykelforbedringer).

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

De fleste problemer for cyklisterne i Indre By ligger i og umiddelbart omkring Middelalderbyen (begrænset af Gothersgade, Voldgaderne m.fl.). Den hidtidige indsats i dette område har især rettet sig mod at etablere gågader og pladser samt at regulere bilparkeringen. Dette har utilsigtet reduceret cyklisternes muligheder for at bevæge sig rundt i Middelalderbyen.

Cyklisternes forhold i Middelalderbyen kan forbedres ved ophævelse af de fleste ensretninger for cyklister, ved etablering af en 40 km/t hastighedszone i Middelalderbyen og ved anlæg af supplerende cykelparkering på gadeareal mv.

De fleste ensretninger for cyklisterne i Middelalderbyen ophæves (se bilag 1). Efter en konkret vurdering ophæves ensretningerne dog ikke i følgende gader: Badstuestræde ved Kompanistræde, Valkendorfgade, Sværtegade, Ny Østergade mellem St. Regnegade og Chr. IX's Gade, Dybensgade, Løngangstræde, Asylgade, Vestergade, Laksegade og Lille Kirkestræde. På de planlagte cykelforbindelser (strækning af Gothersgade samt Bremerholmlinien) ophæves ensretningerne for cyklister ikke nu, da det kræver større anlægsarbejder.

I dele af Middelalderbyen har ensretningerne været ophævet for cyklisterne i en årrække og en analyse af uheldene i Middelalderbyen viser, at dette ikke har givet anledning til sikkerhedsmæssige problemer. I gader, hvor cyklister har kørt lovligt mod ensretningen, har der ikke været registreret uheld der havde relation hertil.

Ophævelsen af ensretninger for cyklister markeres med en ændret skiltning, hvor "al indkørsel forbudt" erstattes med "indkørsel for motorkøretøjer forbudt", samtidig med at der i den modsatte ende af gaden sættes et "cyklister undtaget" under piletavlen. Skiltningen støttes i nogle situationer af et "slips" på kørebanen (malet markering på kørebanen) der viser at der må forventes cykler mod ensretningen (se bilag 2).

For at understrege, at færdselen i Middelalderbyen i højere grad skal ske med hensyntagen til fodgængere og cyklister, etableres en 40 km/t hastighedszone i overensstemmelse med Hastighedsplanen (se bilag 1). Hastighedszonen begrænses af Voldgaderne, Gothersgade, Holmens Kanal, Vindebrogade og Stormgade. Området gennemskæres af Bremerholdmlinien, der fortsat vil have hastighedsgrænse for byområder, 50 km/t.

Hastighedsmålinger i Middelalderbyen viser, at bilerne meget sjældent kører mere end 30-40 km/t i dette område. Derfor forventes det, at skiltning alene vil være nok til at kunne holde hastigheden nede på 40 km/t. Dog vil der blive etableret enkelte hastighedsdæmpende foranstaltninger, f.eks. fortovsoverkørsler og "cykelsluser" (se bilag 2) i kanten af området. Cykelsluserne afgrænser ved hjælp af heller et cykelareal ved gadens start og medvirker til at dæmpe bilernes hastighed. De hastighedsdæmpende foranstaltninger etableres hvor biler kører ind i området. Det foreslås, at der ikke etableres foranstaltninger, hvor der forventes anlægsarbejder indenfor en overskuelig tid: Del af Gothersgade, Kgs. Nytorv, del af Holmens Kanal, Nørreport.

Supplerende cykelparkering på gadeareal i Middelalderbyen etableres for at imødekomme et stigende behov, der skyldes, at flere vælger at cykle til Indre By (cykeltrafikken over Søsnittet har således været kraftigt stigende i de senere år). Nogle af cykelparkeringerne kan etableres tæt ved gadehjørner (inden for 10 m, hvor bilparkering er forbudt), andre etableres ved at inddrage enkelte P-pladser til cykelparkering, på steder hvor der er særlige behov. Der foreslås etableret 4-500 nye stativpladser på gadeareal indenfor en økonomisk ramme på 600.000 kr. Forvaltningen vil efterfølgende udarbejde en detaljeret plan der vil blive forelagt udvalget før anlægsarbejdet sættes i gang.

Et fremtidigt trin i planen for forbedringer af cyklisternes forhold i og omkring Middelalderbyen er etableringen af cykelforbindelser, hvor man kan cykle i begge retninger (se bilag 3). Etableringen af cykelforbindelser er ikke omfattet af denne indstilling, men Vej & Park overvejer for øjeblikket hvorledes to af cykelforbindelserne (del af Gothersgade og Bremerholmlinien, fremhævet på bilag 3) kan etableres.

I dag forhindrer en kort strækning af Gothersgade (fra Kronprinsessegade til Kgs. Nytorv), at man kan cykle i begge retninger på en "cykelring" omkring Middelalderbyen. Én mulighed for at etablere en sådan forbindelse er at anlægge en modstrøms cykelsti/-cykelbane, en anden er at omdanne denne del af Gothersgade til bus- cykelgade, uden gennemkørende biltrafik.

Bremerholmlinien (Chr. IX's Gade, Kristen Bernikowsgade og Bremerholm) er i dag ensrettet for alle trafikanter. Cyklisternes forhold kunne forbedres ved at anlægge en modstrøms cykelsti/-cykelbane. Det overvejes imidlertid at ændre Bremerholmliniens funktion mere grundlæggende ved at flytte busserne til Gothersgade og tillade bil- og cykeltrafik i begge retninger på Bremerholmlinien. I den forbindelse kunne der så etableres cykelstier i begge sider.

Økonomi

De samlede anlægsomkostninger på 2,9 mio. kr. forventes at fordele sig på følgende måde:

Ophævelse af ensretninger for cyklister (skilte mv.) 0,5 mio. kr.

Etablering af hastighedszone (incl. hastighedsdæmpning) 1,2 mio. kr.

Cykelparkering 1,0 mio. kr.

Informationskampagne 0,2 mio. kr.

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 2,9 mio. kr. på Vej & Parks investeringsramme for 2001 (konto 2.22.3, vejanlæg). For så vidt angår cykelparkering igangsættes anlægsarbejdet ikke før Bygge- og Teknikudvalget har fået forelagt et konkret forslag til placering af cykelparkeringer.

 

Andre konsekvenser

De foreslåede ophævelser af ensretninger vor cyklister i Middelalderbyen forventes at medføre nedlæggelse af 16 parkeringspladser. Herudover forventes der i forbindelse med den foreslåede etablering af cykelparkering på gadeareal at blive nedlagt ca. 20 parkeringspladser. I alt forventes forslaget således at medføre nedlæggelse af ca. 36 parkeringspladser.

 

Høring

Der har været ført forhåndsforhandlinger med HT og Politiet, som hverken har indvendinger til de foreslåede ophævelser af ensretningerne for cyklisterne og eller til indførelse af hastighedszonen. Vedrørende hastighedszonen er det dog politiets opfattelse, at der bør etableres visse hastighedsdæmpende foranstaltninger i og omkring Middelalderbyen. For at imødekomme Politiets synspunkter, foreslås etableret enkelte hastighedsdæmpende foranstaltinger i kanten af Middelalderbyen ("cykelsluser" og fortovsoverkørsler). Udformningen af disse tager hensyn til Middelalderbyens særlige karakter. Foranstaltningerne skal endeligt godkendes af politiet.

Dansk Cyklist Forbunds Københavnsafdeling er blevet forhåndsorienteret om planerne. Cyklistforbundet mener, at ophævelsen af ensretninger for cyklisterne vil give en væsentlig forbedring af cyklisternes fremkommelighed i Middelalderbyen.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigtskort: Forslag til hastighedszone og ophævelse af ensretninger for cyklister i Middelalderbyen
  2. Principskitse: Hastighedsdæmpende cykelsluse i kanten af Middelalderbyen samt slips i gade hvor ensretning ophæves for cyklister
  3. Oversigtskort: Cykelforbindelser i og omkring Middelalderbyen.
  4. Oversigtskort: Fremkommelighed for cyklister i Middelalderbyen efter gennemførelse af forslaget

 

Ole Bach

 

 

Til top