Mødedato: 02.05.2001, kl. 14:00

Thorvaldsens Museums forplads

Thorvaldsens Museums forplads

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. maj 2001

 

 

Sager til beslutning

 

10. Thorvaldsens Museums forplads

 

BTU 213/2001 J.nr. 2141:196.0001/99

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forpladsen til Thorvaldsens Museum omdannes til en brostensbelagt plads med et centralt placeret spejlbassin som skitseret i bilagsmaterialet

at der gives en kapitalbevilling på 3,0 mio. kr. til Vej & Park på konto 2.22.3(vejanlæg), hvoraf 2,0 mio. kr. finansieres af overførslen af merprovenuet fra parkeringsindtægter for 2000

at der overføres 1 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets konto 3.64.1(andre kulturelle opgaver) til konto 2.22.3(vejanlæg) i Vej & Park

at ovennævnte kapitalbevilling gives under forudsætning af, at de øvrige anlægsudgifter afholdes af eksterne fonde

 

RESUME

Thorvaldsens Museum har gennem en årrække ønsket at gennemføre en omlægning, renovering og billedkunstnerisk udsmykning af pladsen foran og på siderne af museet. På baggrund af pladsens nuværende mindre hensigtsmæssige udformning og ønsket om at se pladsen i en bymæssig og arkitektonisk helhed, har bestyrelsen for Thorvaldsens Museum fået udarbejdet såvel et forslag for en egentlig pladsomdannelse som et forslag til et centralt på pladsen placeret billedkunstnerisk værk – her et spejlbassin. De to projekter skal ses i sammenhæng.

Med Albertina Legatets og Ny Carlsbergfondets tilsagn om at ville finansiere spejlbassinet og med museets begrundede forventning om medfinansiering af pladsen fra eksterne fonde vurderes det nu, at en kommunal delfinansiering af omlægning af pladsen på 3 mio. kr. vil kunne være "løftestang" for, at det samlede projekt kan realiseres, således at arbejderne forventes at kunne være udført i sommeren 2002.

Nærværende sag forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget den 2. maj 2001, Kultur- og Fritidsudvalget den 3. maj 2001 og Økonomiudvalget den 15. maj 2001.

 

SAGSBESKRIVELSE

Thorvaldsens Museum er et kommunalt museum under Københavns Kommune. Ressortforvaltning er Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Pladsen foran Thorvaldsens Museum er offentligt areal ejet af Københavns Kommune. Ressortforvaltning er henholdsvis Kultur- og Fritidsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Thorvaldsens Museum har gennem en årrække haft et stærkt ønske om at gennemføre en omlægning, renovering og billedkunstnerisk udsmykning af pladsen foran og på siderne af museet.

En række forhold på og ved pladsen er imidlertid mindre heldige. Der er parkeringspladser umiddelbart op til museet i Vindebrogade, hvilket medfører, at en del af Jørgen Sonnes frise rundt om museet kan være svær at se. Støbejernsrækværket rundt om græsplænen foran museet er nedbrudt. Herudover er der anvendt mange forskellige materialer på pladsen (græs, betonfliser, små og store brosten, nye og gamle lygter m.v.), hvilket efterlader et noget rodet indtryk. Desuden er der for mange niveauspring på selve pladsen, da belægningen flere steder har sat sig markant.

I det seneste tiår er der sket en række forbedringer på og omkring museet. Senest afsluttedes i 1999 en gennemgribende renovering af kobbertaget på museet.

I løbet af indeværende år færdiggøres arbejdet med at renovere kajanlægget langs Vindebrogade og foran Christiansborg og Slotskirken. Også hovedtrappen foran Thorvaldsens Museum vil blive restaureret i indeværende år. I den sammenhæng vil en renovering af pladsen udgøre en sidste – om end betydningsfuld – mosaik i helheden.

En del af pladsen foran og på siderne af museet er omfattet af museets egen matrikel. Det gælder imidlertid ikke Porthusgade og området fra Stormbroen til starten af Porthusgade.

På baggrund af pladsens mindre hensigtsmæssige udformning i dag, og ønsket om at se pladsen i en bymæssig og arkitektonisk helhed, har bestyrelsen for Thorvaldsens Museum for nogle år siden anmodet den anerkendte landskabsarkitekt, Torben Schønherr, om at udarbejde et skitseforslag til en mulig udformning af pladsen. Dette skitseforslag har været drøftet indgående og er blevet godkendt i museets bestyrelse. Skitseforslaget har i fortsættelse heraf været til udtalelse ved Statens Kunstfond, Slots- og Ejendomsstyrelsen og Miljø- og Energiministeriet (Bygningsfredningskontoret). Alle steder er forslaget blevet positivt modtaget.

Torben Schønherrs forslag har to dimensioner. For det første skal pladsen fremtræde som én stor rolig flade, hvorpå såvel Thorvaldsens Museums klare kubus som Slotskirken hviler, lige som Jørn Larsens spejlbassin (omtales efterfølgende) enkelt og naturligt lader sig indpasse heri. Herved skabes en forskønnelse og forenkling af pladsrummet til én sammenhængende flade. Porthusgade, der er offentlig vej, opretholdes som adgangsvej til Sankt Jørgens gård, men søges indpasset i forpladsen, så arealet – hvad belægning angår – udgør en helhed. For det andet skal pladsen markeres som et særligt område i byen, som en integreret del af øen Slotsholmen. Det gøres i materialevalget, de store brosten, der i forvejen anvendes i vid udstrækning på Slotsholmen.

I begyndelsen af 1999 tilbød Legatet Albertina og Ny Carlsbergfondet i fællesskab at stille ikke mindre end 4,3 mio. kr. til rådighed for realisering af en ny kunstnerisk udsmykning foran museet. Efterfølgende blev der i efteråret 1999 afholdt en indbudt konkurrence mellem billedkunstnerne Jørgen Haugen Sørensen, Erik Heide, Per Kirkeby, Jørn Larsen, Øyvind Nygård og Morten Stræde. Det var en forudsætning for konkurrencens deltagere, at de skulle forholde sig til Torben Schønherrs forslag til selve pladsens omlægning.

Konkurrencen blev vundet af Jørn Larsen, som en enig dommerkomité pegede på. Dommerkomiteen havde repræsentation af de to bevilgende fonde, af museets bestyrelse, af borgmestrene for henholdsvis Kultur- og Fritidsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen samt den schweiziske arkitekt Peter Zumthor, der i 1998 var modtager af Carlsbergs store arkitekturpris.

Jørn Larsens projekt skal ses i udtrykkelig sammenhæng med Torben Schønherrs pladsforslag, og er på samme måde et enkelt og stærkt udtryk. Det indebærer, at der etableres et cirkelrundt spejlbassin med en diameter på 16 meter og en vanddybde på 18 cm. Ved hjælp af granitprofiler tegnes i bassinet et geometrisk mønster, der til stadighed vil variere vandoverfladens spejling af himlen.

Jørn Larsens forslag udmærker sig endvidere ved at tillade frit udsyn mod Thorvaldsens usædvanlige og smukke facade.

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen i juni 2001 beslutter sig for at fremme projektet, og under forudsætning af, at eksterne fonde i sommeren 2001 finansierer de resterende 3, 9 mio. kr., vil projektering og udbud af arbejdet kunne foregå i efteråret 2001, og anlægsarbejderne vil kunne forventes gennemført i foråret 2002. Dette vil være ønskeligt både af hensyn til turistsæsonen og i respekt for den største enkeltbidragyder, Ny Carlsbergfondet, der fejrer sit 100 års jubilæum i juni 2002.

Nærværende sag forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget den 2. maj 2001, Kultur- og Fritidsudvalget den 3. maj 2001 og Økonomiudvalget den 15. maj 2001.

 

Økonomi

Overslagsprisen for den billedkunstneriske udsmykning udgør 4,3 mio. kr. til betaling af spejlbassinet og honorar til kunstneren. Dette beløb er der som nævnt givet tilsagn om fra Legatet Albertina og Ny Carlsbergfondet.

Overslagsprisen for pladsrenoveringen udgør 6,9 mio. kr. til betaling af brostenslægning af pladsen (5,5 mio. kr.), honorar og øvrige omkostninger (0,9 mio. kr.) og uforudsete udgifter (0,5 mio. kr.). Museet har en begrundet formodning om, at eksterne fonde vil kunne yde et bidrag på 3,9 mio. kr. under forudsætning af, at kommunen selv betaler en substantiel – her 3 mio. kr. – del af det samlede projekt.

Økonomiudvalget har tidligere besluttet, at anvendelse af merprovenu fra parkeringsindtægter i 2000 skal indstilles i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen. Der foreslås anvendt 2 mio. kr. af dette provenu.

Der foreslås tillige overført 1 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets konto 3.64.1 (andre kulturelle opgaver) til Vej og Parks konto 2.22.3 (vejanlæg). Kultur- og Fritidsudvalget er ejer af dele af pladsen og driver museet.

De årlige driftsudgifter til spejlbassinet er ikke endelig opgjort, men vil skønsmæssigt andrage ca. 150.000 kr. Denne udgift skal afholdes inden for Bygge- og Teknikudvalgets driftsbudget.

 

Høring

Politiets og Slots- og Ejendomsstyrelsens udtalelser forventes at foreligge forud for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 2. maj 2001.

 

BILAG VEDLAGT

Skitse af projektet udarbejdet af Jørn Larsen.

 

 

Erik Jacobsen Ida Munk Jens Jacobsen

 

 

Til top