Mødedato: 02.02.2005, kl. 13:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

27.      Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for "Parken" samt tillæg til Kommuneplan 2001

 

BTU  67/2005  J.nr. 611:176.0001/04

 

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til en ny lokalplan med tilhørende forslag til kommuneplantillæg, som muliggør såvel regulering af aktiviteterne i det eksisterende stadion "Parken" med hensyntagen til omgivelserne, som udskiftning af den eksisterende ældre tribune og opførelse af yderligere kontorbebyggelse i tilknytning hertil.

 

 

RESUME

PARKEN Sport & Entertainment A/S, der ejer stadionanlægget "Parken" på ejendommen matr. nr. 6152 Udenbys Klædebo Kvarter, København, har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan og tillæg til Kommuneplan 2001, der dels muliggør udskiftning af den eksisterende ældre tribune fra 1950`erne ("Coca Cola-tribunen") med en ny tribune og opførelse af yderligere bebyggelse til serviceerhverv i ejendommens nordlige og vestlige hjørne for at færdiggøre anlægget, dels regulerer de fremtidige aktiviteter i "Parken" med hensyntagen til det omliggende bykvarter.

Selskabet har fremsendt et skitseprojekt til udskiftning af såvel ovennævnte tribune som yderligere bebyggelse til serviceerhverv i tilknytning hertil, jf. nedenfor under sagsbeskrivelsen.

I forslaget til kommuneplantillægget foreslås "Parken" og Østerbro Stadion fastlagt til et O3*-område med særlig bestemmelse om, at der kan opføres et fodboldstadion i højst 6 etager og med en maksimal bygningshøjde på 35 m, samt om, at det i lokalplan kan tillades at beregne bebyggelsesprocenten under ét for flere ejendomme, samt at indrette op til 30.000 m2 etageareal til serviceerhverv som en del af "Parkens" bygningsanlæg.

Langs Østerbrogade fastlægges der endvidere et S2-område som omfatter ejendommen matr. nr. 5281 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og et O2-område med Skt. Jakobs Kirke og tilhørende menighedshus og præstebolig.

Lokalplanforslaget tænkes at omfatte samme område som den gældende lokalplan nr. 137, altså såvel "Parken" og Østerbro Stadion nordøst herfor som erhvervsbygningen og Sankt Jacobs Kirke mv. mod Østerbrogade. Denne lokalplan, der er i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2001, fastlægger stadionanlæggets anvendelse til idrætsformål uden nogen form for begrænsning i antal og størrelse af sportslige arrangementer, hvilket indebærer, at disse kan udvides ubegrænset, alene afhængig af efterspørgslen.

Stadionanlæggets placering i et tæt bykvarter gør en regulering af disse aktiviteter ønskelig, samtidig med, at påvirkningen på omgivelserne af såvel de lovlige sportslige som ikke-sportslige arrangementer næppe lader sig adskille, hvilket gør det ønskeligt, at antallet af større arrangementer, der vurderes mest belastende for omgivelserne, reguleres.

Med henblik på en sådan regulering fastsættes derfor en maksimumsgrænse for det årlige antal større arrangementer i "Parken" samtidig med, at der ikke fremover skelnes mellem sportslige og ikke-sportslige arrangementer. Hermed muliggøres fremover i større omfang konferencer, udstillinger, events, koncerter, selskaber o. lign. samtidig med, at antallet af større sportslige aktiviteter begrænses.

Antallet af større arrangementer – hvorved forstås alle typer arrangementer med mere end 10.000 tilskuere/deltagere - begrænses af hensyn til omgivelserne til højst 75 årligt, ligesom der fastsættes maksimum for støjbelastningen i relation til omgivelserne, jfr. nedenfor under sagsbeskrivelsen.

Endvidere åbnes der mulighed for i tilknytning til stadionanlægget at opføre yderligere (12-13.000 m2) etageareal til serviceerhverv i form af kontorer, hotel, restaurant etc., placeret i anlæggets nordlige og vestlige hjørne samt mulighed for etablering af et biografcenter el. lign. i kælder under den ny tribune.

Den maksimale bebyggelsesprocent i lokalplanområdet fastholdes uændret på 110, og parkeringsdækningen fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 nyt etageareal til serviceerhverv. Udskiftning af eksisterende tribune med en ny forudsættes ikke at medføre yderligere parkeringskrav, da tilskuerkapaciteten ikke ændres nævneværdigt ved udskiftningen. Den nødvendige parkering for den supplerende kontorbebyggelse etableres af Parken enten på egen grund eller i nyt anlæg under Øster Allé.

Vej & Park har gennem nogen tid arbejdet på et projekt til omlægning af Øster Allé. Ifølge projektet samles den kørende trafik i den sydlige side af vejen, hvorved det blandt andet vil være muligt at udvide fortovet langs Parken betydeligt og etablere parkering herunder. Adgangsforholdene for publikum til Parken vil herved blive væsentligt forbedrede, og der skabes mulighed for, at regulere fodgængertrafikken og skabe bedre forhold for de tilgrænsende boligbebyggelser samt for at det frigjorte vejareal kan indrettes til rekreative og kulturelle formål.

Planforslagene vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Indstillingen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Da der er tale om planmæssige ændringer af Danmarks nationalstadion, der er beliggende i et tæt bymæssigt område, vurderes det på trods heraf imidlertid hensigtsmæssigt at lade udarbejde en miljørapport.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

PARKEN Sport & Entertainment A/S, der ejer stadionanlægget "Parken" på ejendommen matr. nr. 6152 Udenbys Klædebo Kvarter, København, har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan og tillæg til Kommuneplan 2001, der dels muliggør udskiftning af den eksisterende ældre tribune fra 1950`erne ("Coca Cola-tribunen") med en ny tribune og opførelse af yderligere bebyggelse til serviceerhverv i ejendommens nordlige og vestlige hjørne for at færdiggøre anlægget, dels regulerer de fremtidige aktiviteter i "Parken" med hensyntagen til det omliggende bykvarter.

Selskabet har fremsendt et skitseprojekt til udskiftning af såvel ovennævnte tribune som yderligere bebyggelse til serviceerhverv i tilknytning hertil.

Endvidere har Vej & Park udarbejdet et projekt til omlægning af Øster Allé, hvorved den kørende trafik samles i vejens sydlige side, og det frigjorte vejareal kan anvendes til rekreative formål og udvidelse af fortovsarealet ud for "Parken". Øster Allé indgår ikke i lokalplanområdet, men projektet vil muliggøre en betydelig udvidelse af fortovet langs "Parken" og derved sikre væsentligt bedre adgangsforhold for publikum til anlægget samt muliggøre en regulering af fodgængertrafikken og derved skabe bedre forhold for de tilgrænsende boligbebyggelser. Endvidere muliggøres etablering af underjordisk parkering under en del af vejarealet.

 

Lokalplanområdet og omgivelserne

Lokalplanområdet er afgrænset af Øster Allé, P. H. Lings Allé, Gunnar Nu Hansens Plads, Østerbrogade og skellet mod den fredede boligbebyggelse "Brumleby" og børnehaven Østerbrogade 57 A. Lokalplanområdet støder på to sider op til Fælledparken, der er omfattet af parkfredning, hvorom der er tinglyst deklaration.

Lokalplanområdet er beliggende i bydelen Indre Østerbro, der – bortset fra Fælledparken – helt overvejende er præget af tæt etageboligbebyggelse med mange store familieboliger. Østerbrogade, der danner den østlige grænse for lokalplanområdet, har status som regional vej. Østerbrogade er samtidig i detailhandelsrammerne fastlagt som bydelscenter for Indre Østerbro.

Området domineres af det i 1990`erne renoverede fodboldstadion "Parken" med plads til godt 42.000 tilskuere og med kontorhuse integreret i tre af anlæggets hjørner. Nordøst for "Parken" ligger Østerbro Stadion med atletik- og fodboldstadion samt en række bevaringsværdige bygninger i form af svømmehal, idrætshal og tennishal. Endvidere rummer området en skøjtehal. Skt. Jakobs Kirke med menighedshus og præstebolig ligger ud mod Østerbrogade. De bevaringsværdige bygninger fremgår af bilag 4.

Parkens stadionanlæg blev omfattende renoveret og udbygget i 1990`erne, hvor fodboldbanen blev drejet 90o, og der blev opført 3 nye tribuner. Samtidig hermed opførtes i 3 af anlæggets hjørner kontorbebyggelse.

I 2000 blev der etableret en oplukkelig overdækning af stadionanlægget, hvorved dettes etageareal beregningsmæssigt blev forøget med ca. 10.500 m2.

For kontorbebyggelsen i anlæggets hjørner er tilvejebragt den i lokalplanen krævede parkeringsdækning på 1 plads pr. 100 m2 etageareal, medens der for stadion kun i begrænset omfang er tilvejebragt parkeringsdækning.

Stadionanlægget "Parken" anvendes hovedsageligt til fodboldkampe, idet anlægget er hjemmebane for landsholdet og for fodboldklubben FC København, ligesom internationale klubkampe og pokalkampe afvikles her. I 2003 afvikledes der således 42 kampe, fordelt med 6 landskampe, 3 pokalkampe og 33 superligakampe.

Tilskuertallet til sådanne kampe er stort set uden undtagelse mere end 10.000. Hertil kommer andre sportslige arrangementer såsom speedway, boksning, tennis mv. Herudover har der i Parken været afholdt op til 5 større ikke-sportslige arrangementer om året, som ikke har været i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelse, men som har været fortsat lovlig aktivitet fra før lokalplanens ikrafttræden.

I tribunen mod P. H. Lings Allé er endvidere indrettet omklædningsfaciliteter mv. for 4 mindre fodboldklubber, Fælledklubberne, der afvikler deres kampe på banerne i Fælledparken. Disse 4 klubber – ØIF, HB, Victoria og Heimdal – har omklædningsfaciliteter i et af Københavns Idrætsanlæg indgået lejemål i tribuneanlægget, som ved lejeaftalen er sikret til 2020. Klubberne vil i givet fald, i hvert fald i byggeperioden for en ny tribune, skulle genhuses andetsteds.

Endelig har Københavns Idrætsanlægs administration til huse i kontordelen under tribunen. Også i dette tilfælde er der indgået lejeaftale frem til 2020.

Københavns Idrætsanlægs ejendomme rummer dels Østerbro Stadion med fodboldbane og tilskuertribune af ældre dato, dels atletikbaner. Fodboldbanen er hjemmebane for 1. divisionsklubberne B 93 og Skjold, medens atletikanlægget benyttes af Atletikklubberne Sparta, KIF og AK 73 samt en lang række københavnske skoler og institutioner. Anlægget, der er Københavns eneste kunststofbelagte atletikanlæg af en vis standard, er ikke længere certificeret til afvikling af internationale arrangementer.

Herudover rummer denne del af lokalplanområdet Østerbro Svømmehal, Idrætshuset og B 93` tennishal med indendørs baner samt et antal udendørs tennisbaner, der for tiden anvendes af B 93. Endelig rummer området en skøjtehal, der benyttes til henholdsvis ishockey og kunstskøjteløb samt af offentligheden.

Alle bygningerne i denne del af området – på nær skøjtehallen – er af høj bevaringsværdi. Således er Idrætshuset og Østerbro Svømmehal i  bygningsregistreringen (SAVE) vurderet i kategori 2, medens de øvrige bygninger, på nær skøjtehallen, er i kategori 3. Tribunen er ikke omfattet af SAVE-registreringen, men er vinderprojektet ved en i 1935 afholdt arkitektkonkurrence og blev efter opførelsen præmieret af Københavns Kommune. Tribunen er imidlertid i en fysisk ringe tilstand og er med sin begrænsede størrelse og forældede udformning ikke egnet for at kunne tilgodese fremtidssikrede tribuneforhold for idrætsanlægget. Derfor vil tribunen ikke blive foreslået fastlagt som bevaringsværdig.

Udover Parkens anlæg og Københavns Idrætsanlægs ejendomme findes i området yderligere 2 ejendomme, dels en privatejet erhvervsejendom matr. nr. 5281 Udenbys Klædebo Kvarter, København, der blandt andet indeholder biograf, en større restaurant og et supermarked (Netto), dels som nævnt Sankt Jacobs Kirke med tilhørende menighedshus og præstebolig. Førstnævnte ejendom var oprindeligt en del af Københavns Idrætsanlæg med blandt andet hovedindgangen til Østerbro Stadion, der dog ikke længere benyttes til dette formål.

 

Trafikale forhold

Trafikken på Øster Allé er i dag på 13.500 køretøjer og 2.300 cykler på et hverdagsdøgn. Udbygning med yderligere erhvervsetageareal som foreslået vil give anledning til en øget tr afik på ca. 500 køretøjer i døgnet. Denne øgede trafik vil kunne afvikles på det eksisterende vejnet uden større problemer.

I planerne for en metrocityring (metroens 4. etape) indgår 3 nye metrostationer ved Trianglen, Vibenhus Runddel og nær krydset Jagtvej/Østerbrogade. Herigennem opnås en væsentlig forbedring af den kollektive trafikbetjening. Lokalplanområdet er i øvrigt velforsynet med kollektiv busbetjening, idet linierne 1A og 14 kører ad Østerbrogade, medens linie 15 kører på Øster Allé. På Nørre Allé knap 500 m fra lokalplanområdet kører adskillige buslinier, blandt andet linie 150 S. Ryparken, Svanemøllen, Nordhavn og Østerport S-togsstationer (sidstnævnte endvidere med regional- og intercitytog) ligger alle mellem 1 og 1,5 km fra lokalplanområdet.

I forbindelse med fodboldkampe og andre arrangementer med mange (op til 40.000) tilskuere i Parken opstår der en parkeringsbelastning på 110 – 120 pct. i et større område omkring Parken.

 

Plangrundlag

I Kommuneplan 2001 er området omfattet af lokalplan nr. 137 fastlagt til offentlige formål - O3*-område - med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og med følgende særlige bestemmelser:

Københavns Idrætspark: Der kan opføres et fodboldstadion i højst 6 etager og med en maksimal bygningshøjde på 35 m. Som en del af bygningsanlægget kan indrettes maksimalt 15.000 m2 etageareal til serviceerhverv.

Den for blandt andet stadionanlægget gældende lokalplan nr. 137, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 14. september 1989 og endeligt bekendtgjort den 2. november 1989, fastlægger områdets anvendelse til offentlige formål samt institutioner mv. af almennyttig karakter, som efter Magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningens) skøn naturligt kan indpasses i området.

Der må opføres eller indrettes bebyggelse til fritidsfunktioner såsom idrætsanlæg (fodboldstadion, atletikstadion, idrætshal, svømmehal mv.) og administration og lignende for idrætsorganisationer.

Magistraten (nu Bygge- og Teknikforvaltningen) kan herudover tillade, at der som integreret del af bygningsanlægget for fodboldstadion indrettes indtil 15.000 m2 etageareal til serviceerhverv såsom administration, liberale erhverv, undervisning samt andre virksomheder, der efter Magistratens (nu Bygge- og Teknikforvaltningens) skøn naturligt kan indpasses i området, og som højst medfører ubetydelig forurening. I den eksisterende bebyggelse mod Østerbrogade kan tillades et vist omfang af serviceerhverv, idet hovedparten af bebyggelsen var præget af erhverv inden lokalplanens ikrafttræden.

Lokalplanen angiver endvidere et byggefelt for et fodboldstadion, der ikke må være i mere end 6 etager med en maksimal højde på 35 m. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 110. Lokalplanen indeholder endvidere bestemmelse om bebyggelsens ydre udformning samt om skiltning og reklamering.

 

Fremtidige byggeønsker

Parken

Ifølge det for PARKEN Sport & Entertainment A/S udarbejdede skitseprojekt forudsættes den eksisterende ældre tribune mod P. H. Lings Allé ("Coca Cola-tribunen") nedrevet og erstattet af en ny tribune af stort set tilsvarende dimensioner. Ved udskiftning af tribunen øges det samlede antal sæder i Parken til 42.765, en stigning på 665 sæder. Herudover ønskes mulighed for kontorer, hotel mv. I kælder under tribunen tænkes eventuelt etableret et biografcenter.

I anlæggets nordlige hjørne ønskes opført et nyt kontorhus med et etageareal på 6.800 m2, ligesom den eksisterende kontorbebyggelse i anlæggets vestlige hjørne suppleres med yderligere en kontorbygning, omfattende ca. 4.500 m2 etageareal. I det nordlige kontorhus ønskes mulighed for indretning af et antal større boliger.

Endelig indskydes i de eksisterende tribuner mod Øster Allé og mod Brumleby 2 dæk, der forøger etagearealet med henholdsvis knap 1.300 og knap 900 m2, ligesom der etableres nye toiletkerner, placeret på taget af bygningen under den østlige tribune, for at øge kapaciteten.

Parkeringsdækningen for den kommende nybebyggelse vil blive etableret enten i underjordisk anlæg på egen grund eller i anlæg under Øster Allé, i hvilken forbindelse PARKEN Sport & Entertainment A/S har givet tilsagn om at afholde sin andel af udgiften herved.

Den gældende maksimale bebyggelsesprocent på 110 vil efter udbygningen forsat kunne iagttages for lokalplanområdet som helhed.

Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt et gennemarbejdet skitseprojekt til nybyggeriet. På bilag 7 er vist en skitse til den fremtidige disponering af bebyggelsen i relation til det eksisterende anlæg, ligesom der er vist en skitse til udformning af nybyggeriet. Det er fra arkitektfirmaets side beskrevet, at både tribune og kontorbygninger i alt væsentligt skal fremstå efter samme principper, herunder med hensyn til facadedisponering, materialekarakter, bærende konstruktioner for tribunen m.v., som den eksisterende del af stadionanlægget.

Østerbro Stadion

For Østerbro Stadion er der ikke aktuelle planer om væsentlige ombygninger eller nybyggerier. Selve idrætsbanen, herunder tribunen, står imidlertid over for en renovering. Endvidere har atletikklubberne, primært Atletikklubben Sparta, givet udtryk for behov for faciliteter til indendørs træning i vintermånederne. I den anledning har der været ført forhandlinger om køb af B93` tennishal. Såfremt en overtagelse heraf ikke lykkes, kan det blive nødvendigt at søge opført en idrætshal på op mod 3.600 m2 bebygget areal, eventuelt placeret syd for idrætsanlægget. Dette vil medføre, at der eventuelt skal tilvejebringes erstatning for de udendørs tennisbaner, der er beliggende i området (bilag 4).

Øster Allé

Vej & Park har gennem nogen tid arbejdet på et projekt til omlægning af Øster Allé. Ifølge projektet samles den kørende trafik i den sydlige side af vejen, hvorved det blandt andet vil være muligt at udvide fortovet langs Parken betydeligt og etablere parkering herunder. Adgangsforholdene for publikum til Parken vil herved blive væsentligt forbedrede. Fonden Real Dania har i 2003 i forbindelse med konkurrencen "Bedre Byrum" bevilget 18,5 mio. kr. til gennemførelse af projektet under forudsætning af, at Københavns Kommune bidrager med et tilsvarende beløb. Der er for nærværende ikke truffet beslutning herom.

Projektet er endvidere foreslået i den af Bygge- og Teknikudvalget den 26. november 2003 tiltrådte Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro.

Med hensyn til parkeringsforholdene på Øster Allé, er der i dag i alt 692 parkeringspladser, fordelt med 327 pladser på strækningen fra Trianglen til P. H. Lings Allé og 365 pladser på strækningen fra P. H. Lings Allé til Nørre Allé.

Ved gennemførelse af Øster Allé-projektet er foreslået parallelparkering langs kørebanen i vejens sydlige side med i alt 115 parkeringspladser.

Ved særlige arrangementer vil der kunne etableres yderligere parallelparkering på kørebanen med 180 pladser. Endvidere kan etableres parkering på de i projektet foreslåede pladser med 210 – 270 pladser, og yderligere parkering på foreslåede grusarealer med 230 – 280 pladser.

Der vil således i alt ved særlige arrangementer kunne opnås 735 – 845 parkeringspladser.

Omfanget af eventuel parkering under terræn vil ikke kunne afgøres på nuværende tidspunkt.

 

Vurdering

Det aktuelle projekt i Parken vil medføre en ønskelig færdiggørelse af det store stadionanlæg således, at det vil kunne fremstå som en samlet helhed. I den forbindelse har spørgsmålet om nedrivning af den eksisterende, ældre tribune (Coca Cola-tribunen) været nærmere vurderet.

Tribunen, tegnet af arkitektfirmaet Krohn og Hartvig Rasmussen og opført i 1950´erne, må karakteriseres som et arkitektonisk markant bygningsværk. Tribunen er imidlertid ikke vurderet i bygningsregistreringen, idet kun ejendomme fra før 1940 er medtaget. Under hensyn til at tribunen må betegnes som nedslidt og utidssvarende, blandt andet med utilstrækkelige publikumsfaciliteter, finder forvaltningen intet at indvende mod, at denne nedrives og erstattes af en ny og mere tidssvarende tribune i princippet af samme dimensioner.

Forvaltningen finder endvidere, at opførelse af supplerende bebyggelse til serviceformål i anlæggets nordlige og vestlige hjørner vil give en mere harmonisk afrunding af det samlede anlæg. Samtidig vil den ny bebyggelse begrænse spredningen af støj fra anlægget til omgivelserne nord og vest herfor.

For så vidt angår den ønskede udvidelse af stadionanlæggets anvendelsesmuligheder bemærkes, at Miljøkontrollen i den forbindelse har oplyst, at der ved de tidligere på stadion afholdte koncerter i intet tilfælde har været vanskeligheder med overholdelse af den af Miljøkontrollen fastsatte grænseværdi for støj i skel mod de nærmestliggende boligbebyggelser. Imidlertid er støjniveauet inden for Parken af en sådan karakter under afholdelse af støjende arrangementer, at den nævnte boliganvendelse i det nordlige hjørnetårn blandt andet af den grund ikke kan anbefales.

Stadionanlæggets placering i et tæt bykvarter gør en regulering af de samlede aktiviteter ønskelig, idet påvirkningen på omgivelserne af såvel de ifølge den gældende lokalplan lovlige sportslige som ikke-sportslige arrangementer næppe lader sig adskille, hvilket gør det ønskeligt, at antallet af større arrangementer, der vurderes mest belastende for omgivelserne, reguleres. Det skal i denne forbindelse bemærkes, at Parken med den gældende lokalplan vil kunne afholde et ubegrænset antal sportslige arrangementer.

Med henblik på en sådan regulering fastsættes derfor en maksimumsgrænse for det årlige antal større arrangementer i "Parken" samtidig med, at der ikke fremover skelnes mellem sportslige og ikke-sportslige arrangementer. Hermed muliggøres fremover i større omfang konferencer, udstillinger, events, koncerter, selskaber o. lign. samtidig med, at antallet af større sportslige aktiviteter begrænses.

Antallet af større arrangementer – hvorved forstås alle typer arrangementer med mere end 10.000 tilskuere/deltagere - begrænses af hensyn til omgivelserne til højst 75 årligt, ligesom der fastsættes maksimum for støjbelastningen i relation til omgivelserne.

Eventuel etablering af et biografcenter af begrænset størrelse – op til 1.000 pladser i kælder under en ny tribune – vurderes ikke at få nævneværdig indvirkning på omgivelserne.

En forudsætning for et nyt byggeri langs P.H. Lings Allé er, at det i størst muligt omfang tager hensyn til den omgivende fredede Fælledparken med hensyn til bl.a. at begrænse visuel dominans og skyggevirkninger. Det vurderes at være tilfældet med det foreliggende skitseprojekt, som i proportionerne svarer til den eksisterende Coca Cola-tribune, som det erstatter.

Med hensyn til det ovenfor beskrevne arkitektoniske udtryk finder forvaltningen, at den overordnede hensigt med at fuldføre stadionanlægget som en bebyggelsesmæssig helhed vil være et naturligt udgangspunkt. Imidlertid er de viste skitser ikke tilstrækkelige til at give en endelig vurdering af det arkitektoniske resultat. Parallelt med det videre lokalplanarbejde må der således foretages en videre bearbejdning af et skitseprojekt, som kan danne grundlag for lokalplanbestemmelserne.

Skitserne viser, jf. vedlagte bilag 7, en bebyggelsesmæssig afrunding og færdiggørelse af Parkens tribuneanlæg på de tre andre sider med ensartede hjørnebygninger til sammenbinding og afslutning af tribunerne. Projektet respekterer det arkitektoniske udtryk i facaderne mod omgivelserne med gul beton i basen, samme takt i facadeopdelingen og glas un der tribunepartiet.

I forbindelse med et nybyggeri vil der skulle tages stilling til genhusning af såvel Fælledklubbernes faciliteter som Københavns Idrætsanlægs lejemål i den nuværende tribunebygning.

Inden for Østerbro Stadions område vil den bevaringsværdige bebyggelse blive sikret i lokalplanen. Endvidere må det muliggøres, at den ovennævnte bygning til indendørs træningsbaner for Sparta vil kunne opføres, såfremt et sådant ønske måtte blive aktuelt. Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt konkrete planer om en sådan bebyggelse, men det forekommer hensigtsmæssigt, at en sådan bygning vil kunne indgå i et eventuelt nyt tribuneanlæg, såfremt det måtte blive aktuelt at erstatte den nuværende tribune. I tilfælde af at bygningen vil skulle opføres særskilt, forekommer en placering syd for stadionanlægget og så vidt muligt inden for en linie i forlængelse af Parkens sydlige facade mest hensigtsmæssig, hvorved det trapezformede åbne rum mellem Øster Allé og kirken i videst muligt omfang bibeholdes. En sådan bygning vil få en langstrakt form, idet der skal være plads for en 200 m løbebane, hvilket indebærer en grundflade i størrelsesordenen 90x40 m. Bebyggelsen vil kun være i 1 etage med en bygningshøjde på højst ca. 10 m.

Såfremt skøjtehallen måtte ønskes fornyet vil dette naturligt kunne ske med en i princippet tilsvarende placering, idet der dog må sikres en større afstand til Parkens tribuneanlæg.

 

Forslag til lokalplan og tillæg til Kommuneplan 2001

Lokalplanen

For så vidt angår den nordlige del af lokalplanområdet – Østerbro Stadion og Skt. Jacobs Kirke – fastholdes bestemmelserne i den gældende lokalplan nr. 137 som udgangspunkt i den ny lokalplan, jf. dog nedenfor om område II. Bestemmelserne vil imidlertid i fornødent omfang blive opdaterede og suppleret med bevaringsbestemmelser.

For Parken ændres den hidtidige anvendelsesbestemmelse, således at anlægget – ud over til sportslige arrangementer – kan anvendes til ikke-sportslige arrangementer såsom koncerter, konferencer, events, udstillinger, kulturelle arrangementer, selskaber og lignende. Antallet af større arrangementer – hvorved forstås arrangementer med mere end 10.000 tilskuere/deltagere - begrænses dog af hensyn til omgivelserne til højst 75 årligt. PARKEN Sport & Entertainment A/S har i den forbindelse oplyst, at der i år 2003 blev afviklet 45-50 arrangementer med mere end 10.000 tilskuere/deltagere. Endvidere fastsættes et maksimum på 60 dB(A) for støjbelastningen i skel mod de nærmestliggende boligbebyggelser, svarende til den af Miljøkontrollen allerede fastsatte grænse ved koncertarrangementer.

Endelig åbnes der mulighed for i tilknytning til stadionanlægget at opføre yderligere (12-13.000 m2) etageareal til serviceerhverv i form af kontorer, hotel, konferencefaciliteter, restauranter og lignende, placeret i anlæggets nordlige og vestlige hjørner. Heri medregnes eventuelt kælderareal, der udnyttes kommercielt, eksempelvis til biografer, teater eller lignende.

Den maksimale bebyggelsesprocent i området fastholdes uændret på 110, og de i lokalplan nr. 137 indeholdte bestemmelser om bebyggelsens maksimale højde og afstand til skel fastholdes, ligesom bestemmelserne om bebyggelsens ydre fremtræden præciseres nærmere.

I område II fastlægges anvendelsen til serviceerhverv såsom kontorer, restauranter og detailhandel, og stueetagen fastlægges særligt med strøggadebestemmelse. Område III fastlægges i overensstemmelse med en gældende lokalplan til offentlige formål – kirke m.v.

Med hensyn til bebyggelserne på Københavns Idrætsanlægs ejendomme (Østerbro Stadion mv.) og i områderne II og III, jf. bilag 3, forudsættes de eksisterende bygninger, på nær skøjtehallen, fastlagt med bevaringsbestemmelser, og der medtages bebyggelsesregulerende bestemmelser for eventuelt nybyggeri på Østerbro Stadion.

Parkeringsdækningen fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 nyt etageareal til serviceerhverv. Udskiftning af eksisterende tribune med en ny forudsættes ikke at medføre yderligere parkeringskrav, da tilskuerkapaciteten ikke øges nævneværdigt ved udskiftningen.

Bestemmelserne i lokalplan nr. 137 om anlæg af friarealer og beplantningsbælte i skel mod ejendommen matr. nr. 4374 Udenbys Klædebo Kvarter, København, (Brumleby) forudsættes ligeledes medtaget i lokalplanen.

 

Tillæg til Kommuneplan 2001

I kommuneplantillægget foreslås det nuværende O3*-område opdelt i:

·      et O3*-område til offentlige formål ("Parken" og Østerbro Stadion) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og følgende særlige bestemmelser:

"Parken" og Østerbro Stadion: Der kan opføres et fodboldstadion i højst 6 etager og med en maksimal bygningshøjde på 35 m. I lokalplan kan det tillades, at der indrettes op til 30.000 m2 etageareal til serviceerhverv som en del af "Parkens" bygningsanlæg.

·      et S2-område til serviceerhverv ved Østerbrogade (ejendommen matr. nr. 5281 Udenbys Klædebo Kvarter) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150.

·      et O2-område til offentlige formål ved Østerbrogade (Skt. Jakobs Kirke) med en maksimal bebyggelsesprocent på 60.

Det vurderes, at ovennævnte ændringer af kommuneplanens rammer, som primært skal muliggøre en udskiftning af "Coca Cola-tribunen" med en ny tribune og opførelse af yderligere bebyggelse til serviceerhverv i ejendommens nordlige og vestlige hjørne for at færdiggøre anlægget, ikke er så væsentlige, at planprocessen skal indledes med en forudgående høring.

 

Økonomi

-

 

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Den 21. juli 2004 er Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004) trådt i kraft.

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 9. december 2004 Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets anbefaling om, at kompetencen til screening i henhold til nævnte lov delegeres til forvaltningerne inden for deres respektive ressortområder.

Med henvisning hertil har forvaltningerne vurderet nærværende sag efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer.

 

"Parken"

Planforslagene vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering.

Baggrunden herfor er, at planforslagene ikke muliggør anlægsarbejder, der er optaget i lovens bilag, eller projekter, der i størrelse og omfang samt i forhold til lokalområdets nuværende udformning og karakter vurderes at få en væsentlig indvirkning herpå.

Den bebyggelse, der muliggøres ved planerne, er i dimensioner og udformning tilpasset den eksisterende bebyggelse og udgør en naturlig afrunding af denne, og vurderes derfor ikke at have væsentlig indflydelse på omgivelserne.

Den foreslåede ændring af anvendelsesbestemmelsen for Parken, hvorved en forøgelse af antallet af ikke-sportslige arrangementer muliggøres, medens det samlede mulige antal større arrangementer – sportslige eller ej – til gengæld begrænses, vurderes ej heller samlet set at have så væsentlig indflydelse på omgivelserne, at udarbejdelse af en miljørapport er påkrævet.

Opførelsen af yderligere etageareal til serviceerhverv vurderes ligeledes ikke at have væsentlig indflydelse på omgivelser, idet den deraf følgende begrænsede forøgelse af trafikmængden uden problemer kan afvikles på det eksisterende vejnet.

Bestemmelserne for Østerbro Stadion, der sikrer den bevaringsværdige bebyggelse og kun i begrænset omfang åbner mulighed for nybyggeri, vurderes ikke at indebære konsekvenser af betydning for omgivelserne.

Under hensyn til at der er tale om planlægning for Danmarks nationalstadion, beliggende i et tæt bymæssigt område, skønnes det imidlertid hensigtsmæssigt at lade udarbejde en miljørapport.

 

Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister til miljøvurdering.

Indstillingen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens eller Økonomiforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

BILAG VEDLAGT

1.             Luftfoto

2.             Oversigtskort

3.             Lokalplantegning

4.             Bevaringsværdig bebyggelse i og omkring lokalplanområdet

5.             Fotos, Parken set fra Øster Allé og tribunen mod Brumleby

6.             Fotos, indgangsparti Københavns Idrætsanlæg og Coca Cola-tribunen

7.             Skitseprojekt

8.             Kommuneplanramme

 

 

Paul Sax Møller                Mette Lis Andersen


 


Til top