Mødedato: 02.02.2005, kl. 13:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Amagerbrogade 313" med tilhørende kommu-neplantillæg

Endelig vedtagelse af lokalplan "Amagerbrogade 313" med tilhørende kommu-neplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

25.      Endelig vedtagelse af lokalplan "Amagerbrogade 313" med tilhørende kommu-neplantillæg

 

BTU  64/2005  J.nr. 611:163.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge-og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan " Amagerbrogade 313" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen anførte ændring af § 8, stk. 4, vedrørende højde af h egnsmur.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

 

RESUME

Planforslagene har sammen med et lokalplanforslag for Tårnby Kommunes del af den aktuelle byggegrund været i offentlig høring i perioden fra den 12. oktober til den 14. december 2004.

I høringsperioden er der i Københavns Kommune modtaget 16 henvendelser, heraf 3 fra offentlige myndigheder og 13 fra ejere, lejere og brugere. Tårnby Kommune har modtaget 4 henvendelser, og behandlet sagen på mødet i Bygge- og Ejendomsudvalget den 11. januar 2005. Sagen blev med mindre ændringer tiltrådt med henblik på fremlæggelse i Kommunalbestyrelsen. Ændringerne er uden betydning for den del af bebyggelsen der ligger i Københavns Kommune.

I 9 af henvendelserne gøres indsigelse mod ændringen fra B2-område til B3-område i kommuneplantillægget. Ændringen findes uacceptabel i et parcelhusområde, hvor man ikke ønsker etagebyggeri, og desuden anføres ændringen at kunne betyde vidtgående gener for de bagvedliggende ejendomme, såfremt eksisterende ejendomme langs Amagerbrogade ønsker at udnytte de nye muligheder for at udbygge.

I 11 af henvendelserne nævnes de trafikale forhold. Det fremføres, at Willumsvej, efter at Føtex er kommet, allerede er stærkt belastet af biler. Vejen kan ikke bære mere trafik, bl.a. fordi der bor mange børn i området. Projektet anføres derudover at medføre langsom kørsel på Amagerbrogade/Amagerlandevej, hvor biler, herunder lastbiler, skal ind og ud, samt dårlige overbliksforhold fra Willumsvej og øget slitage af vejen. Grundejerne har problemer med adgang til deres parceller på grund af parkerede biler. Grundejerforeningen Aldershvile, der omfatter området øst for den aktuelle ejendom, foreslår bl.a, at der etableres støjmur mod nærmeste naboer, inden byggeriet igangsættes, at der etableres vejbom på Willumsvej ud for skellet til Rema 1000, at der gennemføres en trafiktælling, og at Rema 1000 overtager ansvaret for vedligholdelse af den aktuelle del af Willumsvej. Endelig ønskes Rema 1000's parkeringspladser stillet til rådighed for områdets beboere.

Det fremføres desuden, at der er rigelige indkøbsmuligheder i området, at projektet medfører indbliksgener for de naboer, der i forvejen er negativt berørt, og at det fremgår af en tinglyst deklaration, at det ikke er tilladt at bruge stueetagen til detailhandel på den omhandlede ejendom, medmindre Bygge- og Teknikudvalget samtykker efter ejerforeningens anbefaling.

 

Hertil skal for så vidt angår forslaget til kommuneplantillæget, bemærkes, at det kun omfatter de ejendomme, der ligger umiddelbart op til Amagerbrogade, og ændringen til et B3-område ikke medfører en ret til at bygge i 5 etager. I det aktuelle lokalplanforslag begrænses etageantallet til 3. De nord for Willumsvej langs Amagerbrogade beliggende 3 ejendomme kan i dag ikke overholde de gældende rammer i et B2-område bl.a. for så vidt angår bebyggelsesprocenten, hvorfor det findes hensigtsmæssigt at tilpasse rammerne til de eksisterende forhold. For så vidt angår muligheden for at udbygge det nye B3-område, skal anføres, at det, når de friareal- og parkeringsmæssige forhold tages i betragtning, kun er ejendommen Amagerbrogade 287-295, der kan bebygges yderligere under forudsætning af, at en eksisterende tankstation nedrives. Forholdene for naboerne vil i givet fald blive bedømt ud fra et konkret projektforslag.

For så vidt angår placeringen af Rema 1000-butikken tæt på et villakvarter, skal det bemærkes, at byggeriets etageantal såvel som placeringen af en butik mod Amagerbrogade findes at være i overensstemmelse med den hidtil gældende servitut fra 1921. Projektet vil medføre en øget belastning af den del af Willumsvej, som ligger langs ejendommen. Forvaltningen skønner dog ikke, at der er tale om forhold, som afviger fra, hvad der må forventes ved en ejendom beliggende på det pågældende sted.

Hvad angår indkøbsmuligheder og yderligere butikker bemærkes, at hele Amagerbrogade - inkl. den nu aktuelle ejendom - er en del af bydelscentret langs Amagerbrogade. Der er derfor overensstemmelse mellem den gældende detailhandelsplanlægning i Københavns Kommune og de aktuelle byggeønsker.

Med hensyn til deklarationen fra 1921 er det kun etablering af butikker i det indre af villaområdet, der forudsætter grundejerforeningens anbefaling. Det skal i øvrigt tilføjes, at servitutbestemmelserne i deklarationen ophæves for den aktuelle ejendom med lokalplanens endelige vedtagelse.

For så vidt angår byggeriets højde og eventuelle indbliksgener, vurderes generne ikke at overstige det forventelige ved beliggenheden tæt ved centergaden Amagerbrogade, hvor etageboligbebyggelse med butikker i stueetagen er i harmoni med det generelle bybillede.

Med henblik på yderligere at beskytte naboerne mod øst foreslås, at lokalplanen vedtaget endeligt med den i sagsbeskrivelsen foreslåede mindre ændring af § 8, stk. 4, hvorefter en fastlagt støjmur kan opføres i op til 2,20 m's højde i stedet for 1,80 m.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 30. september 2004 (BR 446/04) Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets indstillinger af henholdsvis 1. september 2004 og 21. september 2004 om offentliggørelse af lokalplanforslaget "Amagerbrogade 313" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

Offentliggørelsesmaterialet med indstilling, orienteringsfolder samt forslag til lokalplan og kommuneplantillæg er lagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, som bilag A.

 

 

Offentliggørelse

Planforslagene har været i offentlig høring i perioden fra den 12. oktober til den 14. december 2004. Der er udsendt fælles materiale fra Tårnby og Københavns Kommune til 35 ejere, lejere og brugere i Københavns Kommune og 20 i Tårnby Kommune samt 57 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Forslagene blev annonceret den 12. oktober 2004 i Amager Bladet i en fælles annonce for de to kommuner.

 

Tirsdag den 9. november 2004 afholdtes et orienteringsmøde for naboer samt grundejerforeningen Aldershvile.  Der fremmødte 19 borgere og følgende hovedsynspunkter og spørgsmål blev rejst:

-         Man er modstander af projektet på grund af forventede trafik- og parkeringsproblemer på Willumsvej, der er en privat fællesvej, som i forvejen lider under trafikken fra områdets eksisterende detailhandel.

-         Man ønsker en vejchikane etableret på Willumsvej efter Rema 1000-ejendommen, og at Rema 1000 betaler vedligeholdelsesudgifterne for vejstykket før chikanen.

-         Man ønsker, at områdets beboere kan anvende Rema 1000's parkeringspladser efter lukketid og sætter spørgsmålstegn ved, om det er muligt at betjene Rema 1000 med en 18 m lang sættevogn.

-         Man spørger til, om det er nødvendigt at ændre kommuneplanens rammebestemmelser.

-         Man undrer sig over, at det projekt, der er beskrevet i "indstillingspjecen", har en flad tagudformning, mens lokalplanforslaget indeholder et projekt med rejst tag. 

 

Der er vedlagt et notat fra debatten opdelt i emner som bilag 1 og en opsummering af resultatet af de uddelte evalueringsskemaer som bilag 2.  

 

I høringsperioden har der via Internettet været mulighed for at søge oplysninger om planforslaget på en særlig hjemmeside, komme med debatindlæg eller sende sine bemærkninger til planforslaget som e-mail. Fire indsigelser er modtaget som e-mail.

 

I høringsperioden er der modtaget 16 henvendelser, heraf 3 fra henholdsvis offentlige myndigheder og øvrige forvaltninger samt 13 fra ejere, lejere og brugere. Henvendelserne vedlægges til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor som bilag B. Sammendrag af henvendelsernes indhold og forvaltningens anbefalinger og bemærkninger hertil fremgår af det som bilag 3 vedlagte skema. Tårnby Kommune har modtaget 4 henvendelser, og behandlet sagen på mødet i Bygge- og Ejendomsudvalget den 11. januar 2005. Sagen blev med ændringer tiltrådt med henblik på fremlæggelse i Kommunalbestyrelsen. Ændringerne omfattede anvendelsen af stueetagen, hvor man, for så vidt angår den del der ligger i Tårnby Kommune, ikke vil kunne indrette en restaurant i ejendommen samt mindre redaktionelle rettelser vedrørende amtslige forhold.

Nedenfor er indholdet i de henvendelser der er sendt til Københavns Kommune og forvaltningens bemærkninger sammenfattet i følgende afsnit:

 

1.  Henvendelser fra offentlige myndigheder

 

2.  Ændring af kommuneplanens rammer

 

3.  Trafik- og parkeringsforhold samt støjgener

 

4.  Indbliks- og lugtgener

 

5.  Indhold af eksisterende servitut

 

 

1. Henvendelser fra offentlige myndigheder.

Henvendelse af 29. november 2004 fra Hovedstadens Udviklingsråd.

HUR meddeler, at der ikke er bemærkninger til planforslagene.

 

Henvendelse af 14. december 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddeler, at der ikke er bemærkninger til planforslagene.

 

Henvendelse af 13. oktober 2004 fra Københavns Stiftsøvrighed.

Københavns Stiftsøvrighed meddeler, at der ikke er bemærkninger til planforslagene.

 

2.  Ændring af kommuneplanens rammer.

I ni henvendelser gøres indsigelse mod ændringen af området fra B2-område til B3-område. Ændringen findes uacceptabel i et parcelhusområde, hvor man ikke ønsker etagebyggeri samt overrepræsentation af supermarkeder. Flere finder, at det aktuelle projekt vil kunne rummes inden for et B2-område, hvorfor det virker ulogisk, at hele området ændres til et B3-område. Ændringen til et B3-område anføres at kunne betyde vidtgående gener for de bagvedliggende ejendomme, såfremt eksisterende ejendomme ønsker at udnytte de nye muligheder, der bl.a. medfører, at der kan bygges i 5 etager med tagetage i op til 21 meters højde.

Man fremfører, at planforslagene er en hån mod de mennsesker, der har købt ejendom i tillid til gældende lokalplan (læs servitut/kommuneplan). De får en økonomisk og mental værdiforringelse, hvis planerne vedtages. Ingen husejer ønsker en 3-5 etagers blok i baghaven. Det frygtes, at kommunen vil ændre status for strækningen Adriansvej/Greisvej for derved at opnå en ensartethed i facaderne på Amagerbrogade.

Indsigerne frygter, at de eksisterende 4 etagers boligbebyggelser langs Amagerbrogade vil lægge 1½ etage på deres bygninger, og man har speciel opmærksomhed på ejendommen Amagerbrogade 289, hvor Q8-tankstationen ligger i dag. Det findes urimeligt, at en eksisterende overskridelse af den for området gældende B2-ramme dermed reelt danner grundlag for en markant yderligere bebyggelse af øvrige ejendomme inden for området.

Grundejerforeningen Aldershvile finder endvidere ikke, at projektet er en naturlig del af handelsgaden, idet der fra Wibrandtsvej på den ulige side ud til kommunegrænsen kun findes ganske få butikker, og det ikke synes muligt at opføre flere. Det fremhæves, at der i gåafstand ligger både Irma, Kvickly, Føtex, Q8, Fakta samt to Nettobutikker m.v., og at der derfor er rigeligt med indkøbsmuligheder. Kunderne til Føtex parkerer typisk på Willumsvej, der derfor ikke har plads til yderligere bilparkering.

Bemærkninger: Forslaget til kommuneplantillæg omfatter kun de ejendomme, der ligger umiddelbart op til Amagerbrogade, og ændringen til et B3-område medfører ikke en ret til at bygge i 5 etager. Der vil ske en individuel vurdering, og i det aktuelle lokalplanforslag begrænses etageantallet til 3. Forvaltningen skal endvidere bemærke, at det ikke er korrekt, at det aktuelle projekt kan rummes inden for en B2-ramme, idet den maksimale bebyggelsesprocent her er 60, mens projektet har en bebyggelsesprocent på ca. 75.

De nord for Willumsvej langs Amagerbrogade beliggende 3 ejendomme kan ikke overholde de gældende rammer i et B2-område bl.a. for så vidt angår bebyggelsesprocenten, hvorfor det findes hensigtsmæssigt at tilpasse rammerne til de eksisterende forhold ved at foreslå området ændret til et B3-område, der i højere grad afspejler de aktuelle bebyggelsesforhold i området.

 

For så vidt angår ejendommen Amagerbrogade 297-307 har denne i dag en bebyggelsesprocent på 143, hvilket udelukker en yderligere udbygning.

For så vidt angår ejendommen Amagerbrogade 287-295, der rummer en fire etages boligbebyggelse og en Q8-tankstation, er bebyggelsesprocenten i dag 91. Ud fra krav om friareal m.v. er der ikke mulighed for yderligere udbygning af boligblokken. Såfremt Q8-tanken nedrives, vil der være mulighed for en fortsættelse af boligblokken, idet afstanden til naboskel dog må forventes at begrænse etageantallet til tre. De heraf afledte skyggegener for naboerne mod øst skal afvejes med fordelene ved ikke længere at have en tankstation som nabo. Forholdene for naboer vil i givet fald blive bedømt ud fra et konkret projektforslag.

For så vidt angår ejendommen Amagerbrogade 307-309 er bebyggelsesprocenten i dag 83, hvilket teoretisk medfører yderligere ca. 420 m2  byggeret. Det er forvaltningens skøn, at denne byggeret set i sammenhæng med friareal- og parkeringskrav, vil være vanskelig at udnytte, hvorfor en realisering heraf må anses for usandsynlig med mindre hele bebyggelsen udskiftes. 

For så vidt angår placeringen af Rema 1000-butikken tæt på et villakvarter, skal bemærkes, at byggeriets etageantal såvel som placeringen af en butik mod Amagerbrogade findes at være i overensstemmelse med gældende servitut af 1921 (se nedenfor under pkt. 5). Derudover vil opførelse af en etagebebyggelse mod Amagerbrogade samt etablering af parkering for ca. 40 biler samt tilkørsel til en varegård medføre en øget belastning af den del af Willumsvej, som ligger langs ejendommen. Forvaltningen skønner dog ikke, at der er tale om forhold, som afviger fra, hvad der må forventes ved en ejendom beliggende det pågældende sted.

Hvad angår indkøbsmuligheder og yderligere butikker bemærkes, at hele Amagerbrogade - inkl. den aktuelle ejendom - er en del af bydelscentret langs Amagerbrogade. Der er derfor overensstemmelse mellem den gældende detailhandelsplanlægning i Københavns Kommune og de aktuelle byggeønsker.

 

3.  Trafik- og parkeringsforhold samt støj- og lugtgener.

I 11 af henvendelserne gøres indsigelse mod trafikale forhold m.v. Det fremføres, at Willumsvej, efter tilkomsten af Føtex, er st ærkt belastet af biler, idet mange kunder fra Føtex parkerer der eller kører igennem, da der allerede nu er kaos ved Føtex. Man mener ikke, at Willumsvej kan bære mere trafik, og der gøres opmærksom på, at der bor rigtig mange børn i området.

Det fremføres, at alle beboerne, som deltog i orienteringsmødet den 9. november, er dybt bekymrede. Man mener, at flere spørgsmål på mødet vedrørende trafikken er ubesvarede, og at  Vej & Park ikke har været ude at se på forholdene. Man frygter, at denne sag skal hastes igennem uden de trafikale forhold bringes i orden.

Projektet vil også medføre langsom trafikkørsel på Amagerbrogade/Amager Landevej, hvor biler, herunder lastbiler, skal ind og ud, samt dårlige overbliksforhold fra Willumsvej. Området har privatejede villaveje, der er følsomme over for en øget trafikmængde/trafikkaos.

Rema 1000's varegårds længde er ca. 21 m, hvorfor en sættevogn på 18 m ikke kan anvendes, da den vil komme til at holde ude på det tilhørende fortov/cykelsti på Amager Landevej med forvognen. Grundejerne har allerede problemer med adgang til deres parceller, idet den første del af Willumsvej fra Amagerbrogade og frem til Dirchsvej efter åbningen af Føtex er belastet af parkerede biler.

Der er for få parkeringspladser. Man antager, at de tilstødede boligblokkes beboere derfor vil benytte Rema 1000's parkeringspladser, hvorefter ansatte og kunder vil parkere på de tilstødende veje. Dette vil medføre et behov for parkeringsforbud på strækningen. Der spørges til, hvorledes det sikres, at lastbiler anvender varegården, hvis der allerede er en lastbil tilstede for aflæsning eller optagning af affald. Man efterlyser endvidere drejecirkler/svingradier for lastbilerne. Den skitserede plan giver problemer for de på Rema 1000's ejendom parkerede biler. For små "drejeradier" vil medføre, at lastbiler bakker ud på Willumsvej med de dertil hørende gener som trafikkaos og den slitage af vejbelægningen, som tungere lastbiler medfører.

Det bemærkes, at Tårnby Kommune har modtaget en indsigelse fra "Skelgården", der gør opmærksom på, at man efter åbningen af Føtex ser kunder der parkerer på Følfodvej.  Der ses med bekymring på en åbning af en Rema 1000. Man ønsker derfor parkering på Følfodvej forbeholdt beboerne og deres gæster.

Grundejerforeningen Aldershvile foreslår, at der etableres støjmur mod nærmeste naboer, inden byggeriet igangsættes, at der etableres vejbom på Willumsvej ud for skellet til Rema 1000, samt at der  gennemføres en trafiktælling. Alternativt opstilles der, før byggeriet påbegyndes, en sluse til personbiler ved grænsen til grundejerforeningen. Grundejerforeningen mener i øvrigt ikke, at kommunen har dækning for sin miljøvurdering af projektet.

Endelig anfører flere, at Rema 1000 skal overtage det fulde ansvar for fremtidige reparationer på Willumsvej fra Amagerbrogsde til Willumsvej nr. 6. En indsiger foreslår parkeringsforbud på den aktuelle del af Willumsvej. Rema 1000's parkeringspladser ønskes stillet gratis til rådighed for områdets beboere uden for åbningstiderne.

 

Indkøbsvognes samt  flaske- og affaldscontaineres placering fremgår ikke af tegninger, og foreningen er af den opfattelse, at en lemfældig placering af disse vil medføre forøgede støj- og lugtgener i forhold til de nærmeste naboer, friarealer og parkeringspladser.

 

Bemærkninger: For så vidt angår de trafikale spørgsmål, skal anføres, at lokalplanen vil muliggøre etablering af en butik med et salgsareal på ca. 600 m2 med en parkeringsplads med plads til 29 biler bag ved butikken med til- og frakørsel fra Willumsvej samt frakørsel til Amager Landevej. Endvidere påregner man at etablere en parkeringskælder med plads til ca. 10 biler ligeledes med til- og frakørsel fra Willumsvej via en rampe. For at sikre en fornuftig trafikafvikling på Willumsvej og i krydset Amagerbrogade/Willumsvej skal kørebanen på Willumsvej udvides til 7 meters bredde regnet fra eksisterende nordligt fortov på strækningen mellem Amagerbrogade og indkørslen til parkeringspladsen bag ved butikken. Unødig kørsel og parkering på de private fællesveje i området øst for lokalplanområdet begrænses mest muligt ved, at kunder, som ikke har mål langs disse veje, har god tilgængelighed til og fra Amagerbrogade, og at parkeringsmulighederne ved butikken er tilstrækkelige til at dække behovet i hovedparten af butikkens åbningstid. Der vil blive pålagt 1 times parkeringsbegrænsning i åbningstiden på parkeringspladsen bag ved butikken, hvorved disse ikke vil blive benyttet af ejendommens beboere men henvises til parkeringskælderen. Der tages senere stilling til, om der skal ske omlægninger på Amagerbrogade for at sikre trafikafviklingen i krydset med Willumsvej.

 

Rema 1000 har i brev af 11. januar 2005, jf. nedenfor, tilkendegivet, at man er indstillet på, at Rema 1000's parkeringspladser stilles til rådighed for områdets beboere uden for åbningstiderne, samt at den maksimale længde på de sættevogne/lastbiler, der tænkes anvendt, vil være 12 m.

Willumsvej er privat fællesvej, hvorfor det er de tilgrænsende grundejere, der efter samtykke fra vejmyndigheden (Vej & Park) og politiet skal gennemføre og bekoste foranstaltninger til forbedring af det trafikale miljø på vejen. Forvaltningen kan ikke anbefale en afspærring, da en sådan vil tvinge trafik til og fra Willumsvej ud i uhensigtsmæssig omkørsel ad andre private fællesveje.

Det vil ikke være muligt for to lastbiler at benytte varegården samtidigt, og forvaltningen har ikke hjemmel til at påbyde leverandørerne at koordinere deres leverancer. Forvaltningen vurderer imidlertid, at dette ved det forventede antal leverancer på 2 større lastbiler om ugen og 2 mindre lastbiler om dagen ikke vil udgøre noget større problem.

Trafikken på Willumsvej mellem Amagerbrogade og Dirchsvej er torsdag den 9. december 2004 talt til 570 køretøjer i døgnet i begge retninger tilsammen. Det vurderes, at op til 300 kunder i døgnet vil køre i bil til Rema 1000. En del af disse forventes at være beboere på vejene bag ved Rema 1000, som allerede i dag kører ad Willumsvej, og derfor blot vil foretage et stop ved Rema 1000 på vejen. De øvrige kunder vil kun benytte Willumsvej på det korte stykke mellem Amagerbrogade og parkeringspladsen.

For så vidt angår spørgsmålet om støj fra vareindlevering og køleanlæg, skal der henvises til, at varemodtagelsen, der i øvrigt kommer til at ligge i Tårnby Kommune, for at begrænse støjgener skal overdækkes, og at det relativt begrænsede antal lastbiler (som nævnt to større lastbiler om ugen og 2 små lastbiler om dagen) ikke skal anvende området som vendeplads men i stedet køre ind fra Willumsvej og ud via Amager Landevej. For så vidt angår støj fra butikkens køleanlæg vil dette være underlagt sædvanlige restriktioner vedrørende støjforurening, idet der gøres opmærksom på, at der i området ikke må udøves virksomhed, som kan medføre forurening (forureningsklasse 1). Den nærmere placering af indkøbsvogne samt evt. flaske- og affaldscontainere vil blive klarlagt i den videre proces. Forvaltningen vil i samråd med Rema 1000 søge at tage videst mulig hensyn til de nærmeste naboer i forhold til støj- og lugtgener, idet det bemærkes, at disse vurderes til at være stærkt begrænsede.

 

4.  Indbliksgener

Flere fremfører, at projektet medfører indbliksgener for de naboer, der i forvejen er negativt berørt.

 

Bemærkninger: For så vidt angår spørgsmålet vedrørende byggeriets højde og eventuelle indbliksgener, skal det anføres, at byggeriet påtænkes opført i 3 etager med en maksimal højde på 14 m og i én etage med terrasse med en højde på ca. 4 m over terræn. Der er mindst 25 meters afstand til naboskel mod øst, for så vidt angår terrassen på 1. sal og for så vidt angår den del af byggeriet, der er i tre etager, er afstanden til naboskel ca. 35 m. Det kan nævnes, at der i en sammenhæng med beplantningsbæltet, der bl.a. er tænkt med træbeplantning, i lokalplanforslaget fastlægges 180 cm høj støjmur langs naboskellet mod øst, som efter ønske fra naboerne med denne indstilling foreslås at kunne etableres i op til ca. 220 cm højde, jf nedenfor. På den baggrund vurderes indbliksgenerne at være begrænsede.

Samlet set vurderes generne ikke at overstige det forventelige ved beliggenheden tæt ved centergaden Amagerbrogade, hvor etageboligbebyggelse med butikker i stueetagen er i harmoni med det generelle bybillede.

 

5.  Indhold af eksisterende servitut

Flere indsigere fremfører, at det fremgår af en tinglyst deklaration, at det ikke er tilladt at bruge stueetagen til detailhandel på den omhandlede ejendom, medmindre Bygge- og Teknikudvalget samtykker efter ejerforeningens anbefaling.

Advokat Christian Mølck gør indsigelse mod lokalplanen, som vil genere de omkringboende i unødvendigt omfang og være i strid med de nuværende servitutter. Det fremgår, at Magistraten har påtaleret over for overtrædelser af denne og kan indrømme enkelte mindre betydende lempelser. Man ønsker oplyst om hjemlen, hvis påtaleretten ikke påhviler Magistraten og grundejerforeningen i forening, og hvis denne ændres radikalt uden samtykke fra grundejerforeningen.

Bemærkninger: For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt deklaration lyst den 2. maj 1921 og senere, indeholder en klausul om, at ejerforeningen skal anbefale en butik mod Amagerbrogade, før den kan tillades, skal anføres, at der i henhold til deklarationen på ejendomme med facade til Amagerbrogade må opføres beboelsesbygninger med indtil 3 etager. Det fremgår endvidere, at "Butikshandel er tilladt på parceller med facade mod Amagerbrogade samt på enkelte andre parceller med Magistratens samtykke efter ejerforeningens anbefaling." Det er således kun ved etablering af butikker, der ikke har facade mod Amagerbrogade, at man ifølge deklarationen fra 1921 skal søge ejerforeningens anbefaling. Det skal i øvrigt tilføjes, at servitutbestemmelserne i deklarationen ophæves for den aktuelle ejendom med lokalplanens endelige vedtagelse. Hjemmel hertil findes i planlovens § 15, stk. 2, nr. 16.

 

Udtalelse fra Rema 1000

Indsigelserne har været forelagt Rema 1000, der i b rev til Plan & Arkitektur af 11. januar 2005 oplyser, at varelevering vil finde sted med maksimalt 12-meter sættevogn/lastbil således, som det fremgår af svingkurverne på en vedlagt tegning. Det oplyses endvidere, at lokale beboere og naboer kan anvende P-pladsen uden for butikkens åbningstid. Rema 1000 er som bygherre indstillet på at betale for den i lokalplanen påkrævede udvidelse på de første ca. 40 m af Willumsvej fra Amagerbrogade, samt at bekoste hovedparten af den fremtidige vedligeholdelse af samme 40 m vejstykke.

Det oplyses i brevet, at Rema 1000 efter orienteringsmødet den 9. november 2004, indvilligede i at imødekomme et ønske fra ejerne af ejendommen Willumsvej 6 om, at Rema 1000 bekoster opførelsen af en mur på op til 2,5 m i skel samt etablerer træer i det grønne område mellem muren og parkeringspladsen. Disse træer må efter ønske fra naboen af hensyn til skyggegener ikke blive højere end ca. 4 meter. Den 9. januar 2005 har Jan Poulsen fra Rema 1000 afholdt et kort møde med ejeren af ejendommen Dirchsvej nr. 42. På dette møde blev det tilkendegivet, at denne nabo ligeledes ønskede en høj mur samt træer i det grønne bælte mellem muren og parkeringspladsen.

Det oplyses endvidere i brevet, at Rema 1000 er indstillet på at opføre muren inden påbegyndelse af det egentlige byggeri, i det omfang at tilladelsen hertil kan opnås særskilt inden byggetilladelse. Såfremt dette ikke kan imødekommes fra myndighedernes side, vil opførelse af muren finde sted som noget af det første efter modtagelsen af byggetilladelse.

 

Hertil bemærkes, at en mur på 2,5 m efter forvaltningens bedømmelse vil virke skæmmende for området, men at forvaltningen efter aftale med Tårnby Kommune kan acceptere en mur på op til 2,2 m i skellet mellem Rema 1000 og naboerne mod øst, hvorfor lokalplanens § 8, stk. 4, skal foreslås erstattet af: "Hegn mod naboskel skal udføres som støjmur i tegl med espalier til begrønning. Muren skal have en højde på 1,80 m – 2,20 m."

 

Ændring af lokalplanen

Forvaltningens forslag til ændring af højden på muren mellem Rema 1000 og naboerne mod øst, skønnes kun at berøre Rema 1000 og de to i indstillingen omtalte naboer, der har afstedkommet ændringen. Fornyet høring skønnes derfor at være ufornøden i henhold til planlovens § 27, stk. 3.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

1. Notat fra naboorienteringsmødet den 9. november 2004

2. Evaluering af naboorienteringsmødet

3. Skema over modtagne henvendelser og forvaltningens bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36.

A. Indstilling med bilag forelagt Borgerrepræsentationen den 30. september 2004.

B. Kopi af modtagne henvendelser.

 

Mette Lis Andersen                                Erik Jacobsen


 


Til top