Trafiksanering - Stengade
Trafiksanering - Stengade
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 1. juni 2005
Sager til beslutning
20. Trafiksanering - Stengade
BTU 324/2005 J.nr. 21219.0020/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at
at resultaterne af høringen om projektet vedrørende trafiksanering i Stengade tages til efterretning med de bemærkninger, som er nævnt i denne indstillings sagsbeskrivelse.
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at
at der gennemføres et projekt til trafiksanering i Stengade, som beskrevet i denne indstilling.
at der gives en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) på 3,5 mio. kr.
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget
besluttede på sit møde den 13. august 2003 (BTU 323/2003), at Bygge- og
Teknikforvaltningen skulle udarbejde et projektforslag til trafikdæmpning af
Stengade uden bussluse.
Bygge- og Teknikudvalget
godkendte på sit møde den 12. januar 2005 (BTU 19/2005), at projektforslaget
sendes i høring i lokalområdet. Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning
i en høring med to elementer:
- En
høring i perioden 9. februar – 23. marts 2005, hvor der var mulighed for at sende
sine kommentarer til Vej & Park,
- Et borgermøde torsdag den 10.
marts 2005
Under høringsperioden har forvaltningen modtaget 16 henvendelser. I 3 af henvendelserne udtrykkes modstand til hele projektforslaget, mens i 9 høringssvar ikke er direkte mod projektforslaget, men foretrækker at projektet udskydes indtil der ligger erfaringer fra den mekaniske bussluse på Holmen, idet en sådan løsning foretrækkes. I 4 høringssvar er man positive overfor projektforslaget, men med enkelte justeringer.
Blandt de fremmødte på borgermødet var der enighed om, at projektet burde opgives, og i stedet skulle den nuværende bussluse erstattes af en mekanisk bussluse, idet denne vil denne effektivt hindre ulovlig gennemkørsel. En mekanisk bussluse skulle kun give adgang for A-bussen og udrykningskøretøjer. Hovedparten af de fremmødte borgere var ikke interesseret i, at Stengade skulle åbnes for lokaltrafik.
I forhold til det projekt, der blev sendt i høring, er der forslået to ændringer.
Der er både på borgermødet og i henvendelserne udtrykt bekymring for at projektet i Stengade med de foreslåede ensretninger, tvinger øget trafik gennem Baggesensgade og Korsgade på tværs af Blågårdsgade.
Lokalt opfattes krydset Baggesensgade/Blågårdsgade som utrygt, på grund af tæt parkering optil krydset og på grund af mange cyklister i Blågårdsgade efter denne er blevet cykelrute. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår derfor, at der anlægges bump i Baggesensgade på hver side af krydset. (bilag 3) Dett e vil sænke hastigheden og skærpe opmærksomheden.
Krydset Korsgade/Blågårdsgade
opfattes ligeledes som utrygt. Trafikken i Korsgade er hovedsageligt lokal
trafik, som på grund af vejens status kører med lav hastighed. Blågårdsgade syd
for Korsgade har funktion som adgangsvej til området. Utrygheden i krydset
Korsgade/Blågårdsgade skyldes sandsynligvis at hastigheden i Blågårdsgade føles
høj, idet gaden ikke er trafiksaneret til lavere hastighed i lighed med de
omkringliggende gader. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår derfor, at der anlægges
to bump i Blågårdsgade mellem Åboulevard og Korsgade, samt at gaden hastighedsanvises
til 40 km/t. (bilag 3)
Det er tidligere konkluderet (Evalueringsrapport for Indre Nørrebro, udarbejdet af Rambøll Nyvig i november 2002), at området mangler en sivemulighed for lokaltrafikken.
Projektets formål er, foruden at skabe en sivemulighed, også at øge trafiksikkerheden, sikre en forsat god fremkommelighed for buslinie 3A, samt en lav hastighedsgrænse.
Bygge- og Teknikforvaltningen finder, at det fremlagte projektforslag imødekommer de lokale behov bedre end en mekanisk bussluse, idet muligheden for lokal sivetrafik kun kan opfyldes med projektforslaget.
SAGSBESKRIVELSE
På sit møde den 4. december 2002
(594/2002) behandlede
På sit møde den 12. januar 2005
(19/2005) besluttede
Høring
Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning i en høring med to elementer:
- En høring i perioden 9. februar – 23. marts 2005, hvor der var mulighed for at sende sine kommentarer til Vej & Park,
- et borgermøde torsdag den 10. marts 2005
Høringen blev igangsat den 9. februar 2005 med en pressemeddelelse. Samtidigt var det muligt at se mere om projektet på Vej & Parks hjemmeside. Høringen var annonceret til at forløbe frem til den 23. marts 2005, og der blev samtidigt indkaldt til et borgermøde i Medborgerhuset, Blågården torsdag den 10. marts 2005.
Både i pressemeddelelsen og på Vej & Parks hjemmeside var der en opfordring til at sende eventuelle kommentarer til Vej & Park eller deltage i borgermødet den 10. marts 2005.
De indkomne høringssvar ligger til gennemsyn på Borgmesterens forkontor.
Borgermøde
Vej & Park afholdt torsdag den 10. marts 2005 borgermøde i Medborgerhuset, Blågården. I borgermødet deltog foruden embedsmænd fra Vej & Park også repræsentanter fra det lokale Agenda 21 Center samt 15 borgere. På borgermødet fortalte de fremmødte embedsmænd om mødets funktion i forhold til høringsprocessen, samt om baggrunden og formålet med nærværende projektforslag. Herefter var der fri debat. Der blev taget referat af borgermødet (bilag 1).
Der var enighed blandt de fremmødte borgere om, at det fremlagte projektforslag burde udskydes og afvente erfaringerne om den mekanisk bussluse på Holmen. Borgerne mente, at en mekanisk bussluse ville være mere fordelagtig end det fremlagte projektforslag, men der var nogen uenighed om hvem, der i givet fald skulle have lov til at køre igennem busslusen. Nogle mente, at en begrænset del af lokaltrafikken skulle have lov, mens andre mente, at det kun skulle tillades for A-bussen og udrykningskøretøjer.
I forhold til projektforslaget blev der udtrykt bekymring for, at de ensretninger, der er foreslået, tvinger øget trafik gennem Baggesensgade på tværs af Blågårdsgade, som er gågade, og gennem Korsgade, som på flere delstrækninger er lege-opholdsområde. Man var samtidig i tvivl om ensretningerne overhovedet kan håndhæves, når nu busslusen ikke kan håndhæves.
Høringssvar
Vej & Park har ved høringsperiodens udløb den 23. marts 2005 modtaget 16 høringssvar med post eller e-mail fra enkeltpersoner, beboerrepræsentationer, det lokale Agenda 21 Center og Dansk Cyklist Forbund - Københavnsafdelingen.
Der er generelt tilfredshed med det fremlagte projektforslag, i 13 henvendelser modtages forslaget positivt, mens 3 høringssvar er mod. Selvom de fleste indsigelser er positive, foretrækker 9 henvendelser, at der etableres en mekanisk bussluse som den på Holmen. 2 er mod ensretningen mod Nørrebrogade og 2 er mod ensretningen i Korsgade. I 3 henvendelser finder man det uacceptabelt, at der mistes parkeringspladser i Stengade, og i 13 henvendelser tilgendegives det, at gennemføres det fremlagte projektforslag, skal det understøttes af foranstaltninger i Baggesensgade og Korsgade.
Lokal Agenda 21 Centeret afholdte sidste efterår en idékonkurrence om Stengade blandt borgerne. Vinderforslaget går i hovedtræk ud på at Stengade graves ned og overdækkes. Der etableres i stedet et stort grønt område i sammenhæng med Folkets Park. I 2 høringssvar er man mod det fremlagte projektforslag og mener i stedet, at Stengade bør omlægges som beskrevet i idékonkurrencens vinderforslag.
En andelsboligforening fra Griffenfeldsgade er mod projektforslaget, fordi det fjerner parkeringspladser i Stengade og forringer forholdene for lokaltrafik fra Griffenfeldsgade. Årsagen er, at der er venstresvingsforbud i de signalregulerede kryds Griffenfeldsgade/ Rantzausgade og Griffenfeldsgade/ Åboulevarden. Ifølge foreningen vil trafikanter fra Griffenfeldsgade, med den forslået ensretning i Korsgade, ikke kunne køre mod centrum og det lokale posthus på Nørrebrogade, uden at skulle køre via H. C. Ørsteds Vej. I dag benyttes ruten Korsgade, Blågårdsgade og ud på Åboulevard. Forvaltningen mener dog at beboerne i stedet kan køre ad Kapelvej og Rantzausgade til Åboulevard. Status for en del af Korsgade og Blågårdsgade er den samme som for Kapelvej. Begge ruter egner sig kun til lokaltrafik og foregår igennem stærkt hastighedsdæmpede strækninger. Venstresvingsforbudene i de to nævnte signalanlæg kan ikke anbefales ophævet af trafiksikkerheds- og kapacitetsmæssige grunde.
I 4 høringssvar er der stor opbakning til projektforslaget, men der udtrykkes bekymring for, hvordan de forslåede ensretninger vil påvirke trafikken i Baggesensgade, Korsgade og Blågårdsgade. Der frygtes for sikkerheden i krydsene Blågårdsgade/Baggesensgade og Blågårdsgade/Korsgade, især efter at cykelruten er lagt gennem Blågårdsgade. Denne frygt deles med 9 andre henvendelser.
Henvendelsen fra Dansk Cyklist Forbund – Københavnsafdelingen foretrækker en mekanisk bussluse, men kan godt støtte projektforslaget. Forbundet påpeger dog på, at ensretningerne i projektforslaget kan gøre krydsene med Blågårdsgade og cykelruten endnu mere problematiske.
Vurdering
Der er generelt tilfredshed med projektforslaget, men som anden prioritet. Både de fremmødte på borgermødet og i hovedparten af høringssvarene ønskes en mekanisk bussluse, og der ventes gerne på erfaringerne fra Holmen.
En mekanisk bussluse vil effektivt hindre ulovlig gennemkørsel. Den vil kun give adgang for A-bussen og udrykningskøretøjer. Bygge- og Teknikforvaltningen kan ikke anbefale, at borgere eller erhvervsdrivende i lokalområdet tillades gennemkørsel af busslusen, sådan som det er tilfældet på Holmen. Dette skyldes, at det på Indre Nørrebro vil være meget vanskeligt at afgrænse et lokalområde, som vil virke både retfærdigt, logisk og rimeligt.
Det er tidligere blevet konkluderet (i forbindelse med høring om busslusen i foråret 2003), at Indre Nørrebro mangler en sivemulighed for lokal trafik. Her blev det også fremført, at flere borgere var bekymret for de ældre og skolebørnenes sikkerhed hvis busslusen blev fjernet. De krav og behov, der tidligere og stadig bliver stillet, er øget trafiksikkerhed, fremkommelighed for buslinie 3A, lav hastighedsgrænse og samtidig sivemulighed for lokal trafik.
Bygge- og Teknikforvaltningen finder, at projektforslaget imødekommer behovene bedre end en mekanisk bussluse, idet muligheden for lokal sivetrafik kun kan opfyldes med projektforslaget.
Både på borgermødet og i hovedparten af høringssvarene er der udtrykt bekymring for sikkerheden i krydsene Baggesensgade/ Blågårdsgade og Korsgade/ Blågårdsgade.
Blågårdsgade har status af gågade, og krydsningen med Baggesensgade er skiltet som gågade. Der er tæt parkering i Baggesensgade, og fornyeligt er Blågårdsgade blevet skiltet som cykelrute. Det vil derfor være fornuftigt at tydeliggøre krydsningen. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at der anlægges bump i Baggesensgade på hver side af krydset. Dette vil sænke hastigheden og skærpe opmærksomheden.
Korsgade er en lukket vej mod søerne og har status som Opholds- og legeområde indtil omkring 60 meter nordvest for krydsningen med Blågårdsgade. Forvaltningen vurderer derfor, at trafikken på Korsgade hovedsageligt er lokal trafik, som på grund af vejens status kører med lav hastighed. Blågårdsgade har først status af gågade umiddelbart nord for Korsgade, mens den syd for Korsgade har en funktion som adgangsvej til området. Utrygheden i krydset Korsgade/Blågårdsgade skyldes nok snarere at hastigheden i Blågårdsgade kan føles høj, idet gaden ikke er trafiksaneret til lavere hastighed i lighed med de omkringliggende gader. Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår derfor at der anlægges to bump i Blågårdsgade mellem Åboulevard og Korsgade, samt at gaden hastighedsanvises til 40 km/t.
Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler, at det tidligere fremlagte projektforslag med pukkelbump (mushrooms), cykelsti, ensretninger og 40 km hastighedsgrænse i Stengade gennemføres. Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler ligeledes, at projektforslaget suppleres med to bump i Blågårdsgade og to bump i Baggesensgade.
De samlede udgifter til gennemførelse af projektet, suppleret med fire ekstra bump, er vurderet til i alt 3,5 mio. kr. Forvaltningen foreslår, at der gives anlægsbevilling på 3,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg).
Midlerne er reserveret hertil på
den af udvalget godkendte Investeringsplan for 2005-06.
Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positiv liste vedrørende miljøvurderinger af udvalgsindstillinger.
Det vurderes at indstillingens miljøpåvirkninger er positive i forhold til målsætningen om bæredygtigt og velfungerende transportsystem udtrykt i Kommuneplan 2001. ("Det er målet at sikre et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det betyder at det samlede biltrafikniveau ikke må stige og at det stigende trafikale behov tilgodeses med øget kollektiv trafik".)
Projektets gennemførelse forventes at reducere den gennemkørende trafik og
i øvrigt at reducere hastigheden, hvilket fører til en forbedring af det lokale
miljø. Forslaget vurderes ikke at føre til væsentlig øget omvejskørsel.
Høring af politi, HUR og Københavns Brandvæsen
BILAG VEDLAGT
1. Referat af borgermøde på Medborgerhuset, Blågården den 10. marts 2005.
2. Projektforslag
3. Oversigtsplan med de supplerende bump
BILAG
VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Høringssvar modtaget i høringsperioden