Mødedato: 01.06.2005, kl. 14:00

Arkitektkonkurrence for Bellahøjbadet

Arkitektkonkurrence for Bellahøjbadet

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. juni 2005

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Arkitektkonkurrence for Bellahøjbadet

 

BTU 338/2005  J.nr. 611:193.0001/05

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

det i sagsbeskrivelsen omtalte grundlag for udskrivelsen af en arkitektkonkurrence for en overdækket svømmehal på Bellahøj.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget har i mødet den 19. maj 2005 godkendt et udkast arkitektkonkurrenceprogram for Bellahøjbadet i den nordlige del af Bellahøjmarken.

I mødet den 18. maj 2005 drøftede Bygge- og Teknikudvalget notat af 19. april 2005 fra Plan & Arkitektur vedrørende grundlaget for arkitektkonkurrencen om Bellahøjbadet, som Bygge- og Teknikforvaltningen har deltaget i udarbejdelse af. Notatet redegjorde for nuværende status for området, gældende planforhold samt synspunkter på opgavens løsning, herunder volumenstudier for bebyggelse af området. På baggrund af udvalgets drøftelse fremsættes nærværende indstilling.

Formålet med konkurrencen er at få visionære forslag til et nyt overdækket svømmeanlæg og få forslag til, hvorledes eksisterende bygninger, udendørs anlæg, trafikforhold, parkering og grønne arealer kan indgå i en samlet udvikling af området. Svømmehalsprojektet forventes at have et omfang på ca. 6.000 m².

Projektet er af en sådan karakter, at der i henhold til planloven skal udarbejdes en lokalplan.

I det godkendte programudkast er medtaget et krav om, at den indvendige højde i svømmehallen skal være minimum 9 m over færdigt gulv ved bassinkanter. Bygningshøjden inklusive tagkonstruktion vil dermed blive på mindst ca. 10 m. Dette vil ikke være muligt inden for størstedelen af det anbefalede højdegrænseplan, som ligeledes indgår i konkurrenceprogrammet. For umiddelbart at imødekomme Kultur- og Fritidsforvaltningens ønske vil svømmehallen skulle nedgraves indtil 4 m, hvilket vil være meget omkostningskrævende. Alternativt vil højdegrænseplanet skulle hæves til kote 38 i den sydlige ende lan gs Bellahøjvej og hæves til kote 35 ved hjørnet Frederikssundsvej-Borups Allé.

I lyset af Kultur- og Fritidsforvaltningens ønske til rumhøjden i svømmehallen og under hensyn til den nuværende stigning i Bellahøjvej og i Bellahøjhusene og til at forøgelsen af højden på 4 m mod Frederikssundsvej-Borups Allé, trods den vil beskære udsynet mod Bellahøjhusene, vil kunne medvirke til yderligere at styrke rumoplevelsen omkring Frederikssundsvej for finder Plan & Arkitektur, at en ændring af højdegrænseplanet vil være en byarkitektonisk acceptabel løsning. Konkurrenceprogrammet foreslås derfor ændret i overensstemmelse hermed.

Der indbydes i alt 6 arkitektteams til at fremkomme med forslag til opgavens løsning. Der nedsættes en dommerkomite bestående af borgmester Martin Geertsen Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bjarne Fey medlem af Kultur- og fritidsudvalget/ Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Klaus Hansen medlem af Miljø- og Forsyningsudvalget, Monica Thon medlem af Bygge- og Teknikudvalget samt 3 fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening. Endvidere tilknyttes dommerkomiteen en interessentgruppe på 3 personer udpeget af lokale organisationer.

Bygge- og Teknikudvalget vil blive orienteret med henblik på iværksættelse af lokalplanarbejdet, når resultatet af konkurrencen foreligger.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 26. august 2004 (BR 360/04) en indstilling om at opføre et overdækket svømmeanlæg i den nordlige del af Bellahøjmarken. Svømmeanlægget skal både skabe rammer for borgernes daglige svømmeaktiviteter og give mulighed for afvikling af mesterskaber.

Kultur- og Fritidsforvaltningen, der er bygherre på projektet, afholder i den forbindelse en arkitektkonkurrence om udformning af anlægget og har forestået udarbejdelse af et udkast til et arkitektkonkurrenceprogram. Programudkastet er godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 19. maj 2005 (KFU 192/2005). Programudkastet fremlægges som bilag A.

Svømmeanlægget indgår i rammeplanen for den fremtidige udvikling af Bellahøjmarken, der er godkendt af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 23. februar 2005 (BTU 115/2005) og af Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 24. februar 2005 (KFU 54/2005).

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 18.maj 2005 (BTU 292/2005) notat af 19. april 2005 fra Plan & Arkitektur vedrørende grundlaget for arkitektkonkurrencen om Bellahøjbadet, som Bygge- og Teknikforvaltningen har deltaget i udarbejdelse af. Notatet redegjorde for nuværende status for området, gældende planforhold samt synspunkter på opgavens løsning, herunder volumenstudier for bebyggelse af området. På baggrund af udvalgets drøftelse fremsættes nærværende indstilling.

 

Konkurrenceprogram

Konkurrenceområdet er i Kommuneplan 2001 fastlagt til offentlige formål samt private institutioner mv. af almen karakter, som naturligt kan indpasses i det pågældende område (O2-område). For området gælder endvidere, at bebyggelsesprocenten er fastsat til maksimalt 60, og den maksimale bygningshøjde er fastsat til 24 meter. Projektet er af en sådan karakter, at der i henhold til planloven skal udarbejdes en lokalplan. Området er vist på vedlagte bilag 1.

Af det godkendte udkast til konkurrenceprogram fremgår det, at formålet med arkitektkonkurrencen er at få visionære forslag til udformning af den nævnte svømmehal og få forslag til, hvorledes eksisterende bygninger, udendørs anlæg, trafikforhold, parkering og grønne arealer kan indgå i en samlet udvikling af området. Svømmehalsprojektet forventes at have et omfang på ca. 6.000 m².

Lokalplanområdet/konkurrenceområdet har et areal på 35.900 m² og har således en teoretisk byggemulighed på 20.940 m2 etageareal. Der er i dag etableret 5.884 m2 etageareal i området (BBR- oplysninger), hvilket giver en teoretisk restbyggemulighed efter etablering af svømmeanlægget på godt 9.000 m2. Ifølge programmet skal de konkurrerende anskueliggøre, hvordan svømmeanlægget kan indgå i en samlet udvikling af området, idet dog en eventuel restbyggemulighed vil blive fastlagt i den kommende lokalplan.

Det fremgår endvidere af konkurrenceprogrammet, at nyt byggeri i lokalplanområdet skal understøtte de vigtige træk i kvarteret, og samlet skal området have en enkel og klar bebyggelsesstruktur, hvor de landskabelige træk med det skrånende terræn udnyttes og skaber sammenhænge mellem de forskellige anlæg samt formidler overgangen mellem lokalplanområdet og Bellahøjmarken.

Det nuværende opløste hjørne ved Frederikssundsvej skal bearbejdes med henblik på en bebyggelsesmæssig afslutning af Bellahøjmarken, der samtidig strammer op om byrummet og det rumligt opløste vejkryds.

Bellahøjhusenes unikke karakter bør ikke anfægtes af konkurrerende højt byggeri. På den baggrund foreslog Plan & Arkitektur over for Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. ovennævnte notat af 19. april 2004, et højdegrænseplan for maksimal bygningshøjde gående fra en linie langs Bellahøjvej i højde med kip på den eksisterende idrætshal benævnt bygning 2 i konkurrenceprogrammet (kote 37) til en linie langs Borups Allé, der ved hjørnet af Frederikssundsvej og Borups Allé ligger i 6 meters højde (kote 31). Højdegrænseplanet vil kunne brydes i begrænset omfang, hvis det er begrundet i særlige arkitektoniske hensyn eller lignende. Begrundelsen for fastlæggelse af disse højder har været et ønske om i størst muligt omfang at kunne se de øverste dele af Bellahøjhusene fra Frederikssundsvej samtidig med, at der som nævnt kan ske en opstramning af byrummet omkring Frederikssundsvej.

I det af Kultur- og Fritidsudvalget nu godkendte udkast til konkurrenceprogram er der af hensyn til muligheden for etablering af et 5 m højt udspringstårn medtaget et krav om, at den indvendige højde i svømmehallen med konkurrence- og afsvømningsbassinet skal være minimum 9 m over færdigt gulv ved bassinkanter. Dette vil inklusive tagkonstruktion medføre en bygningshøjde på mindst ca. 10 m, hvilket ikke vil være muligt inden for størstedelen af det anbefalede højdegrænseplan, som ligeledes indgår i konkurrenceprogrammet. For umiddelbart at imødekomme Kultur- og Fritidsforvaltningens ønske vil svømmehallen skulle nedgraves indtil 4 m, hvilket vil være meget omkostningskrævende. Alternativt vil højdegrænseplanet skulle hæves til kote 38 i den sydlige ende langs Bellahøjvej og hæves til kote 35 ved hjørnet Frederikssundsvej-Borups Allé, som vist på vedlagte bilag 2.

Forøgelsen af højden langs Bellahøjvej følger den nuværende stigning i vejen og i Bellahøjhusene og giver ikke anledning til bemærkninger.

Forøgelsen af højden på 4 m mod Frederikssundsvej-Borups Allé vil beskære udsynet mod Bellahøjhusene, men vil dog samtidig kunne medvirke til yderligere at styrke rumoplevelsen omkring Frederikssundsvej. På den baggrund og i lyset af Kultur- og Fritidsforvaltningens ønske til rumhøjden i svømmehallen finder Plan & Arkitektur, at en ændring af højdegrænseplanet vil være en byarkitektonisk acceptabel løsning, og konkurrenceprogrammet foreslås ændret i overensstemmelse hermed.

Herudover indeholder programmet ønske om et varieret facadeudtryk, der er arkitektonisk gennemarbejdet. Som facadebeklædning ønskes fortrinsvis anvendt lyse materialer i en høj kvalitet.

Det er vigtigt, at de ubebyggede arealer imellem de enkelte bygninger sammenbindes såvel visuelt som funktionelt, og at der etableres gode interne forbindelser mellem de enkelte bebyggelser. Området ligger i forbindelse med rekreative arealer i kvarteret, hvor ønsket om visuel og fysisk sammenhæng prioriteres højt. Ifølge programmet skal arealet derfor indrettes således, at det på en naturlig måde indgår i parkstrukturen, bl.a. ved at åbne sig mod Bellahøjmarken.

Der indbydes i alt 6 arkitektteams til at fremkomme med forslag til opgavens løsning.

Til bedømmelse af forslagene nedsættes en dommerkomite bestående af borgmester Martin Geertsen Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bjarne Fey medlem af Kultur- og fritidsudvalget/Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Klaus Hansen medlem af Miljø- og Forsyningsudvalget, Monica Thon medlem af Bygge- og Teknikudvalget samt 3 fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening. Endvidere tilknyttes dommerkomiteen en interessentgruppe på 3 personer udpeget af lokale organisationer.

 

Den videre proces

Efter konkurrencens afvikling skal der på grundlag af det vindende forslag gennemføres en lokalplanp rocedure, inden projekteringen igangsættes. Når der foreligger et resultat af konkurrencen, vil Bygge- og Teknikudvalget blive orienteret med henblik på iværksættelse af lokalplanarbejdet.

I indstillingen vedrørende udkastet til konkurrenceprogram, der er godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget som foran nævnt, er der nærmere beskrevet byggeriets anlægsøkonomi, eventuelt Offentlig Privat Partnerskab (OPP), tidsplan m.v. Det er tillige anført, at det endelige vinderprojekt efter en viderebearbejdning vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i forbindelse med den endelige udmøntning af anlægsbevillingen til projektet.

 

BILAG VEDLAGT

1.        Oversigtskort.

2.        Kort visende det foreslåede højdegrænseplan.  

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.       Udkast til arkitektkonkurrenceprogram.

 

 

 

Jens Ole Nielsen

 


 

Til top