Mødedato: 29.09.2022, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 'Fysiklokalet' på 1. sal

Københavns Kommunes Budget for 2023

Tidligere beslutninger

30. juni: Lokaludvalget besluttede at indsende ønsker til kommende budgetforhandlinger. Læs mere her: Ønsker til kommende budgetforhandlinger | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager Københavns Kommunes Budget for 2023 til efterretning.

 

Problemstilling

Københavns Kommunes budget for 2023 er indgået af et flertal bestående af partierne: Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Københavns Kommunes budgetaftale for 2023 kan læses her: Budgetaftale 2023 | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Med aftale om budget 2023 er der afsat midler til følgende lokale projekter og indsatser:

BU003 Anlægsbevilling til 8-gruppers daginstitution ved Store Torv

Parterne er enige om at afsætte midler til at etablere en ny daginstitution til 8 grupper ved Store Torv i Tingbjerg. Der afsættes:

  • 72,7 mio. kr. samlet på anlæg i 2023-2026 til at etablere en ny daginstitution.
  • 0,4 mio. kr. årligt på service fra 2026 og frem til vedligehold

 

SU09 Anlægsbevilling til istandsættelse af Center for Rehabilitering og Akutpleje – Bystævneparken

Parterne er enige om at afsætte midler til at renovere og udvide badeværelserne samt etablere et produktionskøkken, opgradere udendørsarealer, opsætte fællesaltaner, forbedre personaleforhold, indkøbe nyt inventar og modernisere indretningen i forbindelse med Center for Rehabilitering og Akutpleje skal have udskiftet faldstammer og vandrør.

Der afsættes:

  • 87,0 mio. kr. på anlæg i 2023-2025 til at renovere og udvide på Center for Rehabilitering og Akutpleje.

 

ØK51 Hensigtserklæring om ny vejforbindelse mellem Tingbjerg og Husum

Borgerrepræsentationen har med udviklingsplanen for Tingbjerg/ Utterslevhuse besluttet, at Tingbjerg skal udvikles med nye boliger og attraktioner og samtidig åbnes og kobles tættere med den omkringliggende by. Parterne er enige om, at en ny vejforbindelse mellem Tingbjerg og Husum er en forudsætning for gennemførsel af udviklingsplanen, og partnerne er på den baggrund enige om, at Økonomiforvaltningen fremsætter et budgetnotat med finansiering til etablering af vejforbindelsen, som kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2022-2023. Parterne er desuden enige om, at muligheden for at etablere forbindelsen som cykelforbindelse og/eller justere den planlagte hastighedsbegrænsning på 40 km/t bør afdækkes frem mod forhandlingerne om overførselssagen. Parterne tager Vejdirektoratets VVM-undersøgelse af vejforbindelsen til efterretning og bemærker, at en vejforbindelse vil være klar til BRT (Bus Rapid Transport) eller Letbane og således kan bidrage til den kollektive trafikbetjening i Tingbjerg.

 

ØK38 Klimatilpasning på Tingbjerg Skole

Parterne er enige om at afsætte midler til klimatilpasning på Tingbjerg Skole i forbindelse med helhedsrenovering.

Der afsættes:

  • 21,3 mio. kr. samlet på anlæg i 2022-2025 til klimatilpasning på Tingbjerg Skole

 

Udsatte boligområder

Ingen københavnske boligområder skal være på statens liste over parallelsamfund senest i 2030. Parterne er enige om at fortsætte arbejdet med at sikre en langsigtet, positiv udvikling i de udsatte boligområder. Da problemstillingerne i de udsatte boligområder er komplekse og går på tværs af faglige og organisatoriske skel, afsættes der midler til en række tværgående initiativer.

Der afsættes:

  • 3,1 mio. kr. på service i 2023, 3,8 mio. kr. årligt i 2024-2026 til flerstrenget indsats målrettet borgere uden for arbejdsmarkedet med helbredsudfordringer i Tingbjerg (SU30).
  • 5,6 mio. kr. på anlæg i 2024-2028 til fortsættelse af den boligsociale indsats i Tingbjerg og Husum Nord (TM029).

 

KF041 Weekendåbent i Tingbjerg svømmehal

Parterne er enige om at afsætte midler til livredderbemanding mv., for fortsat at kunne holde weekendåbent for offentligheden i Tingbjerg Svømmehal.

Der afsættes:

  • 0,8 mio. kr. årligt på service i 2023 og frem til at finansiere livredderbemanding i weekenderne i Tingbjerg Svømmehal.

 

BU121 Reduktion i ventelister på CSV (ligger bl.a. i Bystævneparken)

Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) tilbyder specialundervisning og vejledning for voksne med forskellige sanse-, kognitive og psykiske vanskeligheder. I lighed med landstendensen har CSV oplevet en stor vækst i tilgangen af borgere med psykiske vanskeligheder. Parterne er enige om at drøfte reduktion i ventelisterne på CSV til overførselssagen 2022-2023 eller til forhandlingerne om budget 2024

 

TM035 Bedre vandkvalitet i Fæstningskanalen og Utterslev Mose

Parterne er enige om at afsætte midler til færdigoprensning af Fæstningskanalen og i Utterslev Mose.

Der afsættes:

  • 8,5 mio. kr. samlet på anlæg i 2023 og 2024 til oprensning, deponi og drift af trykpumpe.

 

Cykelpakke

København skal være verdens bedste cykelby. En øget indsats på cykelområdet skal forbedre københavnernes og pendlernes mulighed for at tage cyklen. Endvidere skal byens veje til skolerne sikres for børn og unge. Parterne ønsker derfor, at der investeres i at skabe sikre skoleveje.

Der afsættes:

  • 4,2 mio. kr. på samlet anlæg i 2023-2024 til forstærkede cykelstier ved busstop på Annebergvej og Primulavej (TM162).

 

TM015 Øget trafiksikkerhed – Ulykkesbelastede kryds, flere bydele

Parterne er enige om at afsætte midler til ombygning af de mest ulykkesbelastede kryds i København for at reducere antallet af ulykker, særligt med fokus på cyklister.

Der afsættes

  • 3,6 mio. kr. samlet på anlæg i 2023-2024 til ombygning af krydset Frederikssundsvej – Åkandevej.
  • 0,1 mio. kr. på service til afledt drift og vedligehold i 2024 og frem.

 

KF156 Pulje til screeningsbevillinger på idræt

Parterne er enige om at afsætte midler til otte screeningsbevillinger i en pulje. Screeningerne afsættes med henblik på, at projekterne fremadrettet kan indgå i udmøntningen af idrætsmilliarden.

Der afsættes:

- 0,5 mio. kr. på anlæg i 2022 og 2,0 mio. kr. i 2023.

Med puljen afsættes der bl.a. screeningsbevillinger til at gennemføre behovsafklaringer. På baggrund af behovsafklaringerne vil Økonomiforvaltningen afdække placeringsmuligheder.

 

KF116 Skoleidrætshaller og skolesvømmehaller

Forslaget  indeholder  en  screeningsbevilling  til  at  afsøge  behovet  og  mulighederne  for at  etablere  nye  skoleidrætshaller  og  skolesvømmehaller  ved  en  række  eksisterende  sko-ler  i  København,  fx  Husum  Skole,  Brønshøj  Skole,  Korsager  Skole,  Højdevangens  Skole, Gerbrandskolen og evt. Amager Fælled Skole, Kirsebærhavens Skole eller Ålholm Skole. Hensigten  er  at  sikre  den  nødvendige  plads  til  idræt  og  bevægelse  for  både  skole-og fritidsbrugere  samt  at  understøtte  skolerne  som  centrum  for  idræt  og  kultur  i  lokalområderne.

 

KF123 Helhedsplan for Bellahøjmarken 

Forslaget  indeholder  en  screeningsbevilling  til at  udarbejde  en  helhedsplan  for  Bella-højmarken,  med  afsæt  i  rammeplanen  fra  2005,  herunder  området  omkring  Grøndal MultiCenter og Genforeningspladsen. Helhedsplanen vil have fokus på områdets potentialer og muligheder for at tilbyde faciliteter, og som understøtter og motiverer til idræt og bevægelse.

 

TM74 Pulje til toiletfaciliteter

Parterne er enige om at afsætte en pulje til at øge toiletkapaciteten og serviceniveauet. Projekterne prioriteres fra Teknik- og Miljøforvaltningens toiletprioriteringsliste.

Der afsættes:

  • 7,2 mio. kr. på anlæg i 2023.
  • 0,3 mio. kr. på service i 2023 og 0,6 mio. kr. årligt i 2024-2026.

(Lokaludvalget har ønsket midler til renovering af toiletter på Bellahøj Friluftsscene, men de fremgår ikke på listen. Til gengæld bliver følgende toiletter helårsåbne/frostsikrede: Mosesvinget 1, Kagsmosen 31, Kobbelvænget 15 15B og Hyrdevangen 1/Brønshøjparken)

 

Sikker By (der er afsat midler til Ny Start, og midlerne til FerieCamps og Sociale Partnerskaber er gjort varige)

Parterne er enige om at videreføre indsatser under Sikker By-strategien for at øge trygheden og mindske kriminaliteten i København.

Der afsættes:

  • 0,5 mio. kr. på anlæg i 2023 til akutpuljen under Sikker By, som giver mulighed for at sætte hurtigt ind med ekstraordinære indsatser i akutte situationer (ØK30).
  • 6,9 mio. kr. årligt på service i 2023-2026 til Ny Start (SO23).
  • 2,8 mio. kr. årligt på service i 2023-2026 til SSP+ indsats for kriminalitetstruede unge (SO24)
  • 2,7 mio. kr. på service i 2023 og 7,4 mio. kr. årligt i 2024-2026 til forebyggelse af ekstremisme (BI12).
  • 9,0 mio. kr. på service i 2023 og 10,1 mio. kr. årligt i 2024-2026 til job og uddannelse til dømte og varetægtsfængslede (BI10).
  • 4,8 mio. kr. på service i 2024 og 6,8 mio. kr. årligt i 2025 og frem til Ferie Camps, Sociale Partnerskaber samt administration og kursusudgifter (KF033b).

 

Løsning

Lokaludvalget tager aftale om budget 2023 til efterretning.

 

Videre proces

Borgerrepræsentationen vedtager Budget 23 ved 2. behandling på kommende møde d. 6. oktober.

 

 

 

Beslutning

Lokaludvalget tog Københavns Kommunes Budget for 2023 til efterretning.

Lokaludvalget drøftede, at toiletterne på Bellahøj Friluftsscene ikke indgår i Teknik- og Miljøforvaltningens 'toiletprioriteringsliste' samt at der med Budget 23 ikke er afsat midler til en idrætshelhedsplan i Tingbjerg Idrætspark.

 

Til top