Bevilling: Dialogmøde om Tryghedsundersøgelsen 2024
Indstilling
Forpersonen indstiller,
1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg beslutter at afholde et arrangement om Tryghedsundersøgelsen 2024 og bevilger 2.000 kr. til arrangementet.
Problemstilling
Tryghedsundersøgelsen 2024
Københavns Kommune har årligt de sidste 15 år målt trygheden i byen. Undersøgelsen er lavet af Økonomiforvaltningens team Sikker By. I år viser undersøgelsen, at antallet af københavnere, der føler sig trygge i aften- og nattetimerne, aldrig har været højere. Samtidig stiger den generelle tryghed i byen.
Brønshøj-Husum er en af fire bydele, der ligger signifikant under hele København, når det kommer til hvor trygge borgerne føler sig i deres nabolag og hvor trygge borgerne føler sig i aften- og nattetimerne.
Se hele tryghedsundersøgelsen her: Epinion PPT template (kk.dk)
Læs mere om tryghedsundersøgelsen her: Trygheden i aften- og nattetimerne i København stiger til det højeste niveau i 15 år | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Unges digitale tryghed
Årets tryghedsundersøgelse er suppleret af en særundersøgelse, der handler om unges digitale tryghed. Undersøgelsen består af tre overordnede temaer: unges oplevelse og kendskab til det digitale, bekymring og erfaring med utryghed og kriminalitet online, og unges oplevelse af egen rolle online. Resultaterne viser, at selvom deltagerne generelt set har et positivt syn på den digitale verden, så har mange oplevet at se ubehagelige videoer, der indeholder dødsfald, ulykker, skyderier, krig og slåskampe. De unge giver udtryk for, at de er begyndt at betragte den slags oplevelser som et grundvilkår for digital tilstedeværelse.
Se undersøgelsen om unges digitale tryghed her: Epinion PPT template (kk.dk)
Præsentation af Tryghedsundersøgelsen
Sikker By tilbyder at præsentere undersøgelsen for lokaludvalget. Tidligere er det sket på et lokaludvalgsmøde, men i 2023 afholdt lokaludvalget i stedet et selvstændigt dialogmøde om tryghed og naboskab. Her fik interesserede lokaludvalgsmedlemmer og fagprofessionelle et oplæg fra Sikker By om tryghedsundersøgelsen og drøftede resultaterne i grupper bagefter. Mødet blev afholdt på Virkefeltet i Tingbjerg, umiddelbart inden et lokaludvalgsmøde. Der var cirka 15 deltagere til mødet.
Løsning
Social- og Sundhedsudvalget og Børne-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget foreslår, at lokaludvalget afholder et offentligt arrangement, hvor Økonomiforvaltningens team Sikker By præsenterer Tryghedsundersøgelsen 2024. Efter præsentationen afsættes tid til dialog. Til arrangementet inviteres lokaludvalgsmedlemmer, Tingbjerg-Husum Partnerskab og andre, der arbejder professionelt eller frivilligt med tryghed samt alle andre interesserede borgere. Der gøres reklame for arrangementet via lokaludvalgets sædvanlige kommunikationskanaler.
Fagudvalgene foreslår, at mødet fokuserer på forskellen mellem borgernes oplevede tryghed og reelle utryghedsskabende hændelser, i et forsøg på at nedbryde fordomme.
Arrangementet afholdes torsdag den 21. november kl. 16.30-18.00, som optakt til lokaludvalgsmødet samme aften.
Social- og Sundhedsudvalget og Børne-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget ønsker også at beskæftige sig med undersøgelsen om unges digitale tryghed. En præsentation af undersøgelsens resultater kan indgå i dialogmødet eller i arrangementet om unge og sociale medier: "TikTok & Tacos".
Forretningsudvalget har drøftet arrangementet og støtter projektet.
Økonomi
Lokaludvalget bevilger 2.000 kr. til let forplejning (fx kaffe og kage) samt eventuelle udgifter i forbindelse med mødeafvikling og lokalelån.
Pengene tages fra Pulje B: Egne projekter og Københavnerinddragelse. Arrangementet indgår ikke i lokaludvalgets projekt- og budgetkatalog for 2024, men pengene tages fra rammen ”Københavnerinddragelse om byudvikling”, som er budgetteret med i alt 20.000 kr.
Videre proces
Social- og Sundhedsudvalget og Børne-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget planlægger dialogmødet i samarbejde med lokaludvalgssekretariatet og Sikker By samt evt. Tingbjerg-Husum Partnerskab.