Mødedato: 29.08.2024, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 1. sal i 'Fysiklokalet'

Borgerpanelundersøgelse om skybrudshændelser og lysforurening

Indstilling

Forpersonen indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg beslutter at udsende et spørgeskema til borgerpanelet om skybrudshændelser og lysforurening.

2. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter interessen for at udvide undersøgelsen af lysforurening til også at omfatte andre aspekter af belysningen af bydelens offentlige rum.  

 

Problemstilling

Sammen om at undgå vand i kælderen

I kølvandet på skybruddet den 2. juli 2011, organiserede lokaludvalget dengang et borgermøde med deltagelse af ca. 200 bekymrede og handleparate borgere.

Der har igen været en markant skybrudshændelse i bydelen og mange har oplevet, at presset på kloakledningerne har sendt regnopblandet kloakvand op i kælderen. Miljøudvalget har taget initiativ til to arrangementer om vand i foråret og har planlagt 1-2 mere i andet halvår af 2024.

Miljøudvalget vurderer, at der igen vil være stor interesse for et informationsmøde, hvor berørte og bekymrede husejere kan blive klogere på, hvad de kan gøre selv og i fællesskab med andre. Miljøudvalget ønsker i den forbindelse at undersøge, hvor mange der har oplevet oversvømmelser, eller kender til naboer, der har haft oversvømmelser, hvor udbredt installeringen af højvandslukkere er, hvor mange der har afkoblet deres regnvand eller ønsker at gøre det, erfaringer med opstigende grundvand samt graden af bekymring for oversvømmelseshændelser. Herudover ønsker Miljøudvalget også at spørge til hvilke barrierer der er ift. at sætte ind med forebyggende initiativer.

Dette materiale skal give afsæt for en række artikler og opslag på sociale medier og lokalavisen, der belyser problemets omfang, de bydelsgeografiske forskelle, løsninger og skaber afsæt for et informationsmøde med deltagelse af eksperter. Herudover ønsker Miljøudvalget at undersøge, om der er basis for dannelse af et bydelsdækkende netværk, hvor interesserede kan dele erfaringer, informationer og udveksle arbejdskraft. Miljøudvalget ønsker desuden at gå i dialog med Hofor og Københavns Kommune, om deres interesse i at understøtte/drive et sådant netværk.

Spørgeskemaet udsendes også til alle grundejerforeninger og vejlaug og kombineres med mapping-værktøjet Maptionaire.

 

Lys på mørket

Miljøudvalget arbejder også med lys og mørke som tema. Inden for belysningstekniske område er der sket en rivende udvikling i LED teknologien. Konsekvensen er en stigende grad af lysforurening, som ikke mindst har store konsekvenser for de nataktive dyr. Der er udbredt anerkendelse af, at den væsentligste årsag til nedgangen i artsrigdommen og mængden af insekter netop skyldes de store mængder kunstigt lys. Miljøudvalget ønsker at få borgerne engageret i at plotte ind, hvor de oplever overflødigt lys, eller steder hvor lyset mangler afskærmning eller dæmpning. Med afsæt i denne kortlægning er der mulighed for at få skabt lokal (medie)opmærksomhed om emnet og rettet henvendelse til de konkrete matrikelejere.

Miljøudvalget er klar over, at belysningen i det offentlige rum har afsæt i mange forskellige hensyn. Det handler om trafiksikkerhed, tryghed, bygningsbelysning af æstetiske årsager mv.

I 2011 udgav Brønshøj-Husum Lokaludvalg en tryghedsskabende belysningsplan for bydelen ”En på lampen”. https://broenshoej-husumlokaludvalg.kk.dk/wp-content/uploads/2013/02/Enpaalampen.pdf.

Senere kom Københavns Kommune med en belysningsmasterplan, der også indeholder bydelsspecifikke informationer. https://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/pdf/1357_e6dbac81b8b7.pdf

Der er mulighed for udvide spørgeskemaet med spørgsmål, der retter sig mod steder der af den ene eller anden grund opleves som utrygt, evt. med det sigte at opdatere Lokaludvalgets belysningsplan fra 2011.

Miljøudvalget ønsker at udsende undersøgelsen i starten af september 2024.

Løsning

Forretningsudvalget støtter, at der udsendes en spørgeskemaundersøgelse i borgerpanelet.

Videre proces

Sekretariatet udsender spørgeskemaundersøgelsen til borgerpanelet og søger for koordination, så denne undersøgelse og forventet borgerpanelundersøgelse om Kommuneplan ikke løber samtidigt. Resultaterne forelægges Miljøudvalget og herefter lokaludvalget.

Til top