Mødedato: 29.01.2015, kl. 18:30
Mødested: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17B, 2700 Brønshøj

Høring vedr Fremtidens Fritidstilbud i København

Se alle bilag
Kommunens forslag til en ny struktur for fremtidens fritidstilbud er i høring frem til 6. februar 2015.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Lokaludvalget,

  1. at Lokaludvalget drøfter høringsmaterialet og følgerne for de lokale institutioner
  2. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget sendt en række forslag til ”Fremtidens Fritidstilbud” i offentlig høring. Forslag som både handler om organisatoriske ændringer og fysiske ændringer (placering af fritidstilbuddene).

Længere skoledag – ny fritidsstruktur

Folkeskolereformen kommer til at forandre såvel skole- som fritidsliv for byens børn og unge. Skoledagene bliver længere - og reformen lægger ligeledes op til aktiviteter i skoledagen, som i dag er en del fritidstilbuddenes og foreningernes aktiviteter.

Den længere skoledag får også konsekvenser for åbningstiden i fritidsinstitutionerne og dermed også problemer med at bibeholde fuldtidsstillingerne på fritidshjemmene. Børne- og Ungeforvaltningen har derfor udarbejdet forslag til, hvordan kommunes fritidshjemstilbud kan blive en mere integreret del af skolerne.

En ny struktur skal understøtte en sammenhængende dagligdag for barnet i skole såvel som fritidstilbud og foreningstilbud samt en stabil og kvalificeret medarbejdergruppe, som kan sikre en sammenhæng i børnenes liv, der skaber grobund for tryghed, trivsel og læring.

Fritidstilbud og klubber

På den baggrund er det besluttet, at fritidstilbud til de 6-9 årige skal organiseres i en 1:1 relation med skolerne, således at der er èt fritidstilbud pr. skole, og at klubpladserne for de 10-13 årige skal samles i fritidscentre, der kan dække flere skoler.

Der arbejdes med planer om at indfører en 1:1 ledelse for fritidsinstitutioner for børn mellem 6 og 9 år. Det vil sige, at der bliver 1 skoleleder og 1 fritidsleder pr. skole. Dette kan organiseres på mange måder. Som forslagene foreligger nu, lægges der op til, at det på stort set alle skoler i kommunen skal undersøges, hvorvidt det er muligt at bygge én ny institution på skolens matrikel, som kan rumme alle børn i alderen 6-9 år eller at samle dem i umiddelbar nærhed af skolen (enten i eksisterende eller nye lokaler). På den måde kan man inddrage flere af skolens lokaler f.eks. klasseværelser og faglokaler, som en del af fritidstilbuddet. I stedet for en række fritidshjem/-tilbud i lokalområderne er det således tanken, at børnene bliver tilknyttet ét stort fritidstilbud pr. skole – med op til flere hundrede børn.

De fysiske forandringer kan i nogle tilfælde påbegyndes hurtigt, men en fuld implementering af den nye fysiske struktur vil ofte forudsætte, at der tilføres anlægsmidler. Forvaltningen vil søge om anlægsmidler over de kommende år, hvilket betyder, at den fysiske struktur vil tilpasses løbende over de kommende år. Børn og personale flyttes ind i de nye fysiske rammer i takt med at disse etableres.

Klubtilbuddene til børn og unge samles i fritidscentre på eksisterende adresser, som ikke nødvendigvis er tilknyttet skolerne.

Institutionerne i Brønshøj-Husum

I høringsmaterialet kan man bagerst i materialet se, hvilke konsekvenser det har for børnene på de 5 folkeskoler i Brønshøj-Husum. I korte træk ser det sådan ud:

Bellahøj Skole: Skolen skal udbygges med 1 spor. Fritidshjemspladserne samles på matriklerne hvor TREKLØVEREN SKRAMLEREN/POMFRIT og SKANSEBJERG SKB/123 ligger. Klubpladserne flyttes til Brønshøj Husum Ungdomshus, som indgår i Fritidscentret ’Bellahøj/Brønshøj’.

Brønshøj Skole: Alle fritidshjempladser samles i lokaler på skolen, evt.  Brønshøj Skoles ”Gamle skole”.  Fritidstilbuddene Præstekær, Børnehuset Bella og Pakhuset skal finde anden anvendelse i forvaltningen eller afvikles. Klubpladser samles ved Brønshøj Husum Ungdomshus og Brønsparken, som indgår i fritidscenter ’Bellahøj/Brønshøj’.

Husum Skole: Fritidshjemspladser samles på skolen (Stafettens og Trommens). Smørblomsten omlægges til fritidsklubpladser og indgår i fritidscenter ’Husum/Tingbjerg’ eller indgår i en samlet fritidsinstitution. Fritidshjemmet Voldparken nedlægges medmindre, alternativ brug af lokalerne kan findes.

Korsager Skole: Frithuset på skolen udvides til at kunne rumme i alt 448 fritidshjemsbørn. Det skal undersøges, hvorvidt Fritidshjemmet Storegårdsvej kan omlægges til klub og indgå i fritidscentret i området og om der er en alternativ anvendelse for Fritidshjemmet Voldparken. Alternativt foreslås de to fritidshjem afviklet.

Tingbjerg Skole: Ingen ændringer.

Derudover Rødkilde Skole (i Vanløse bydel, men med børn fra Brønshøj-Husum og konsekvenser for bydelens fritidsinstitutioner): KKFO Rødkilde omlægges til kun at have fritidshjemspladser, klubpladserne flyttes til Bellahøj fritidscenter. Rødkilde skal om- eller udbygges. Fritidshjemspladser fra Bellahøj Fritidscenter flyttes til Rødkilde og klubpladser fra KKFO Rødkilden til Bellahøj Fritidscenter, som omlægges til ren klub og indgår i fritidscenter ’Bellahøj/Brønshøj’.

Dialog med forældre

På lokaludvalgsmødet i december havde Lokaludvalget besøg af Mille Kofoed fra Storegårds Fritidshjem. Dertil har Lokaludvalget fået en håndfuld skriftlige henvendelser, som indgår som bilag til punktet. Endelig har Erik Fisker holdt møde med forældrerepræsentanter den 21. januar.

Generelt er forældrene utilfredse og bekymrede over at mindre fritidshjem lukkes; at børnene kommer til at gå på kæmpestore institutioner; at det frie institutionsvalg forsvinder og at børnene ikke kommer til at mærke det afbræk mellem skoletid og fritid, som udgøres af lokaleskift og ofte en lille gåtur i trafikken.

Høringen og det relevante bilagsmateriale kan findes på kommunens høringsportal Bliv Hørt:

http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/fremtidens-fritidstilbud

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar.

Beslutning

Da der var overvejende stemning for at udelade bemærkningen om ledelsesaspektet, blev det besluttet at indsende udkastet uden det 4. afsnit. Herefter blev udkastet godkendt.
Til top