Bydelsplan - Status og overlevering til skrivefase
Tidligere beslutninger
19.05.2016: Etablering af bydelsplansarbejdsgruppe.
22.09.2016: Lokaludvalget besluttede en plan over arbejdsproces og indhold (attraktioner/indsatser).
27.10.2016: Status på besluttede indsatser og vedtagelse af yderligere to indsatser (Cricket og Husumparken)
Indstilling
Formanden indstiller,
1. at Lokaludvalget tager orienteringen om status på arbejdet med bydelsplanen til efterretning.
2. at Lokaludvalget drøfter udvalgets arbejdsmetoder og strategier de kommende år i sammenhæng med bydelsplanens indsatser.
Problemstilling
Status på arbejdet med indsatser til Bydelsplan 2017
Ved udgangen af januar måned gøres status på arbejdet indtil nu og de vedtagne bydelsplansindsatser, og sekretariatet går i gang med at skrive teksten til bydelsplanen. Status på de enkelte indsatser ses i de indsatsbeskrivelser, der er med som bilag til dagsordnen. Indsatsbeskrivelserne skal ses som arbejdspapirer, og arbejdet med indsatsområderne vil fortsætte løbende i 2017 og herefter.
Indsatserne er cases på den arbejdsmetode og strategi med borger- og interessentgrupper, som Lokaludvalget er begyndt at gøre sig mere strukturerede erfaringer med. Mødet skal give input til den centrale del af bydelsplanen, hvor tilgang og strategi beskrives.
Sideløbende med skrivearbejdet vil sekretariatet udsende spørgeskemaer om bydelsplansindsatserne via Brønshøj-Husum Borgerpanel.
Disposition for bydelsplanen
Følgende overskrifter vil indgå i bydelsplanen:
- Forord af lokaludvalgets formand – Vision for Brønshøj-Husums udvikling
- Forord af Overborgmesteren
- Brønshøj-Husums egenart, udfordringer og potentialer
- Lokaludvalgets indsatsområder og arbejdsprogram
- Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler
- Tilkendegivelser fra forvaltningerne i Københavns Kommune på baggrund af fagforvaltningshøring
En disposition med uddybende stikord er med som bilag til dagsordnen.
Diskussion af Lokaludvalgets arbejdsmetoder de kommende fire år
Med udgangspunkt i de arbejdsmetoder, som Lokaludvalget har anvendt i forbindelse med bydelsplansindsatserne, skal Lokaludvalget diskutere og indkredse de arbejdsmetoder og strategier for udvikling af bydelen, som Lokaludvalget vil arbejde med de næste fire år, og som skal beskrives i bydelsplanen.
Hans S. Christensen fra bydelsplansarbejdsgruppen vil lede diskussionen på mødet.
Diskussionsoplæg
Hvordan arbejder Lokaludvalget for at indfri visionerne for bydelen?
- Kommuneplanen beskriver en ambition om, at København skal være en sammenhængende by. Lokaludvalget arbejder for at skabe en sammenhængende bydel. I stedet for at søge efter hvad de forskellige dele af bydelen har til fælles, vil Lokaludvalget skabe sammenhæng på tværs af bydelen ved i samarbejde med lokale borgere opdyrke en række projekter eller fysiske steder, der er så interessante og enestående, at de trækker brugere til fra andre dele af bydelen, og gerne fra hele København. Denne strategi for bydelens udvikling tager udgangspunkt i bydelens naturlige potentialer.
Spørgsmål: Kan vi skrive følgende: ”gennem Lokaludvalgets arrangementer, lige fra borgermøder og interessentgruppemøder til store foreningsengagerende kulturarrangementer, vil Lokaludvalget skabe netværk på tværs af geografiske og sociale skel og sørge for, at de rigtige folk møder hinanden.”?
Gør Lokaludvalget andet for at skabe en sammenhængende bydel?
Hvordan arbejder Lokaludvalget med borgerinddragelse?
- Borgerne i Brønshøj-Husum skal have mulighed for medindflydelse og for at være medskabende. Det giver byen mere puls, og det er mere tilfredsstillende at være i en by, man selv er med til at skabe. Lokaludvalget ønsker at lette borgernes adgang til at engagere sig i bydelen, fx via planlægning og udformning af de kultur- og fritidsaktiviteter som borgerne mener mangler i bydelen. Lokaludvalget støtter borgernes aktive ansvarstagen gennem facilitering af netværksgrupper og gennem økonomisk støtte til konkrete aktiviteter via Bydelspuljen.
Spørgsmål: Kan vi skrive følgende om hvordan Lokaludvalget går i dialog med bydelens borgere?
”Lokaludvalget informerer om byudviklingstiltag og inddrager borgerne i konkrete spørgsmål om bydelens udvikling via mange forskellige kanaler, fx borgermøder, Facebookopslag, nyhedsbreve, elektronisk borgerpanel. Lokaludvalget arbejder løbende for at give borgerne bedre mulighed for at give deres holdninger til kende på måder og tidspunkter, der passer den enkelte borger.”
Gør Lokaludvalget andet for at komme i dialog med lokalmiljøet? Kan Lokaludvalget afprøve andre former for borgerinddragelse de kommende år?
Hvordan arbejder Lokaludvalget strategisk med puljemidlerne?
- Lokaludvalgets Bydelspulje har til formål at støtte tværgående, bydelsrelaterede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter for borgere og brugere i Brønshøj, Husum og Tingbjerg. Støtte fra puljen gives ud fra en række kriterier, hvor Lokaludvalget bl.a. lægger vægt på, at
- aktiviteterne er med til at forny eller udvikle bydelens miljø- og naturmæssige kvaliteter, det sociale og kulturelle liv samt bidrager til at gøre Brønshøj-Husum kendt som en attraktiv bydel at bo og leve i.
- Aktiviteterne øger borgernes demokratiske involvering og indflydelse og samler borgere i aktiviteter på tværs af etablerede fællesskaber.
(…og tilsvarende citater fra støttekriterierne)
- Lokaludvalget afholder enkelte årligt tilbagevendende arrangementer. Disse arrangementer har til formål at skabe netværk mellem bydelens foreninger og samtidig gøre Brønshøj-Husum til en levende bydel ved at samle bydelens beboere omkring en fælles oplevelse. Arrangementerne arrangeres i samarbejde med lokale foreninger, institutioner og borgere.
- Lokaludvalgets årlige arbejdsplan er struktureret efter de fem hovedopgaver i kommissoriet for lokaludvalg, hvilket er med til at give Lokaludvalgets egne projekter en strategisk dimension.
Spørgsmål: Hvordan kan Lokaludvalget anvende puljemidlerne til fortsat at støtte op om bydelsplanens indsatser?
Løsning
Lokaludvalget drøfter sammenhængen mellem bydelsplanens indsatser og vision (arbejdsmetoder og strategier) og giver dermed input til sekretariatets skrivearbejde.
Videre proces
Sekretariatet skriver teksten til bydelsplanen i løbet af februar og marts. Arbejdsgruppen fungerer som følgegruppe og Lokaludvalget orienteres om status på februarmødet. På Lokaludvalgets møde den 16. marts fremlægges et udkast til foreløbig tekst og indhold til Lokaludvalgets godkendelse.
Den 31. marts er deadline for indsendelse af teksten til bydelsplanen til Økonomiforvaltningen. Teksten må maksimalt fylde 25 sider á 3000 anslag. Deadline for indsendelse af fotos/illustrationer er 31. maj.
Layout og redigering af bydelsplanen foretages af Økonomiforvaltningen og forventes afsluttet i efteråret 2017 med godkendelse af bydelsplanerne af Borgerrepræsentationen i november måned.
Beslutning
Ad 1: Orienteringen blev taget til efterretning.
Ad 2: Med de faldende bemærkninger fik arbejdsgruppen mandat til, at arbejde videre.