Bevilling: Temaaften om tryghedsundersøgelse 2023
Tidligere beslutninger
25.08.2022: Brønshøj-Husum Lokaludvalg havde dialog med Sikker By om Tryghedsundersøgelsen 2022. Her anbefalede Sikker By, at lokaludvalget for at højne trygheden kan arbejde med:
-Belysning af grønne stier, parker og legepladser.
- Bidrage til at sprede de gode fortællinger om bydelen.
- Støtte aktiviteter, som understøtter godt fællesskab og positive aktiviteter.
Indstilling
Forpersonen indstiller,
1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager tryghedsundersøgelsen 2023 til efterretning.
2. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg bemyndiger sekretariatet til at planlægge et temaaften om tryghedsundersøgelsen i samarbejde med bydelens boligsociale helhedsplaner og Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab, hvor tryghedsundersøgelsen drøftes.
3. at Brønshøj-Husum Lokalvalg bevilger 2.000 kr. til en temaaften om tryghedsundersøgelsen.
Problemstilling
Københavns årlige tryghedsundersøgelse følger udviklingen i forskellige aspekter af københavnernes tryghed samt registrerede politianmeldelser for borgervendt kriminalitet og udvalgte kriminalitetstyper. Tryghedsundersøgelsen følger udviklingen fra 2009 til 2023 for København som helhed og i de enkelte bydele, herunder:
- Københavnernes generelle oplevede tryghed i deres nabolag.
- Trygheden i aften og nattetimerne.
- Hvilke typer kriminalitet københavnerne bekymrer sig for at blive udsat for, og hvad de har været udsat for.
- Antallet af politianmeldelser for borgervendt kriminalitet og udviklingen for udvalgte kriminalitetstyper.
- Hvilke steder i nabolaget, hvor det opleves som utrygt at færdes.
- Om københavnerne har oplevet noget i det forgange år, der har påvirket dem til at tænke mere over, hvor og hvornår det er trygt at færdes i København.
- Københavnernes oplevelser af tillid til hhv. hjælp i nabolaget, personlig hjælp i nabolaget og hjælp fra myndighederne.
Som noget nyt afrapporteres der i dette års tryghedsundersøgelse både på tryghed og utryghed.
Deltagere i tryghedsundersøgelsen
Et repræsentativt udsnit på 14.499 københavnere blev inviteret til at deltage i undersøgelsen. Heraf har 4.037 deltaget, hvilket giver en svarprocent på 28 %. Undersøgelsen er foretaget i perioden fra d. 6. december 2022 til d. 1. februar 2023 og deltagerne er blevet bedt om at forholde sig til deres oplevelse af tryghed og kriminalitet i de seneste 12 måneder. Undersøgelsen laves årligt og er siden 2017 gennemført af Epinion.
Hovedresultater
Tryghedsundersøgelsen 2023 viser, at 87 % af københavnerne angiver at være trygge i deres nabolag, 7 % er utrygge og 5 % er hverken trygge eller utrygge. Der er stor forskel på andelen af trygge og utrygge på tværs af byen. De bydele med den højeste andel af trygge i nabolaget er: Indre By (94 %), Amager Vest (92 %), Østerbro (92 %) og Vesterbro (90 %). Der er en signifikant forskel på andelen af trygge i Indre By, Amager Vest og Østerbro sammenlignet med hele København.
De bydele med den højeste andel af utrygge i nabolaget er Kgs. Enghave (14 %), Brønshøj-Husum (13 %), Christianshavn (11 %) og Bispebjerg (11 %). Der er en signifikant forskel på andelen af utrygge i alle fire bydele sammenlignet med hele København. Andelen af københavnere, der hverken er trygge eller utrygge er størst på Amager Øst (7 %), Brønshøj-Husum (7 %) og Indre Nørrebro (7 %) og mindst i Indre By (3 %) og Østerbro (3 %).
Resultater for Brønshøj-Husum
- I 2022 blev der i Brønshøj-Husum anmeldt 759 tilfælde af borgervendt kriminalitet, det svarer til 17 anmeldelser pr. 1000 indbyggere. Niveauet er det laveste i perioden 2009-2022 og er også lavere end gennemsnittet for hele København (40).
- Andelen af trygge i nabolaget i Brønshøj-Husum er i 2023 78 %. Undersøgelsen viser et fald i andelen af trygge i nabolaget siden 2009 (79 %) og en stigning siden 2022 (70 %). Udviklingen er ikke statistisk signifikant.
- De hændelser, der har påvirket flest i Brønshøj-Husum er: Rocker-/bandeaktivitet (30 %), har hørt om eller selv oplevet vold/overfald/trusler (27 %) og personlige oplevelser (21 %). Flest er utrygge ved at færdes i grønne områder/parker/legepladser (25%), på stier (20 %) på stationer/ved stoppesteder (16%) og på gaden (16 %).
- I 2023 var flest københavnere bosat i Brønshøj-Husum bekymrede for hensynsløs kørsel (31 %), cykeltyveri (25 %) og salg af euforiserende stoffer (19 %).
Bydelsplan
I forbindelse med udarbejdelse af lokaludvalgets bydelsplan, svarede 31 procent af deltagerne i lokaludvalgets digitale borgerpanelundersøgelse i sommeren 2022, at lokaludvalget med bydelsplanen skal sætte fokus på tryghed og kriminalitetsforebyggelse. Lokaludvalget vil arbejde på at øge oplevelsen af tryghed med bydelsplanens tema 2: "Vi udvikler vores byrum, bynatur og de særlige attraktioner i Brønshøj-Husum" samt med lokaludvalgets uddeling af puljemidler til aktiviteter, der styrker fælles oplevelser og aktiviteter i bydelen.
Løsning
Sekretariatet har de sidste par år inviteret Sikker By til at orientere om tryghedsundersøgelsen på et lokaludvalgsmøde. Nu foreslår sekretariatet i stedet at planlægge en temaaften herom i samarbejde med Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab, de boligsociale indsatser og andre interesserede.
Forretningsudvalget støtter, at der afholdes en temaaften og foreslår, at Sammen om Bellahøj også inviteres.
Økonomi
Såfremt lokaludvalget ønsker at afholde en temaaften om tryghedsundersøgelsen afsættes 2.000 kr. til forplejning på aftenen.
Midlerne tages fra Pulje B: 'Egne projekter og københavnerinddragelse', hvor lokaludvalget har budgetteret med i alt 20.000 kr. til 'københavnerinddragelse'. Her er 12.000 kr. tilbage, hvoraf 2.000 kr. kan bruges på en temaaften for lokaludvalget, Sikker By, Tryghedspartnerskabet samt de boligsociale helhedsplaner i bydelen.
Videre proces
Sekretariatet koordinerer og inviterer til et temamøde med oplæg om Tryghedsundersøgelsen af Sikker By og udsender invitationer til lokaludvalget og til de boligsociale helhedsplaner.
Beslutning
ad 1) Brønshøj-Husum Lokaludvalg tog tryghedsundersøgelsen 2023 til efterretning.
ad 2) Brønshøj-Husum Lokaludvalg bemyndigede sekretariatet til at planlægge et temaaften om tryghedsundersøgelsen i samarbejde med bydelens boligsociale helhedsplaner og Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab, hvor tryghedsundersøgelsen drøftes. Lokaludvalget ønskede også, at SSP og Natteravnene inviteres.
ad 3) Brønshøj-Husum Lokalvalg bevilgede 2.000 kr. til en temaaften om tryghedsundersøgelsen.
Christian Erdmann forlod lokaludvalgsmødet efter dette pkt.