Temadrøftelse: Naturværksted/bemandet legeplads ved EnergiCenter Voldparken
Tidligere beslutninger
22.02.2024: Brønshøj-Husum Lokaludvalg besluttede at have en temadrøftelse på kommende lokaludvalgsmøder om indsatser i bydelsplanen: Naturværksted, Brønshøj Vandtårn, Bellahøj Friluftsscene, kunst i det offentlige rum, børne- og ungeinddragelse, Vestvolden, metro, trafiksikkerhed, Brønshøj torv, Husum torv og biodiversitet.
Formålet med temadrøftelserne er at fremme fællesskab og samarbejde omkring indsatsområder på tværs af fagudvalg og politiske netværk - til gavn for bydelens udvikling som et attraktivt sted at bo og leve. Lokaludvalgets erfaringer med udvikling af Brønshøj-Husum viser, at udvikling tager tid og at der skal arbejdes målrettet herpå henover flere lokaludvalgsperioder.
Bydelsplanen findes digitalt på lokaludvalgets hjemmeside: den-komplette-bydelsplan-uden-indholdsfortegnelse-dobbelsidet.pdf (kk.dk)
Læs mere her: Temadrøftelse om indsatser i bydelsplan | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Indstilling
Forpersonen indstiller,
1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager en temadrøftelse af, hvordan ønsket om et naturværksted på EnergiCenter Voldparken kan vinde den fornødne politiske opbakning forud for de kommende budgetforhandlinger.
Problemstilling
Lokaludvalget har i en længere årrække haft et ønske om at få skabt et sted, der formår at engagere børnene og deres forældre i et aktivt udeliv og større naturforståelse. Et sted, der skaber grobund for en mangfoldighed af fællesskaber omkring natur, bevægelse, dyrkning og spisning.
Behovet er stort og bliver ikke mindre de kommende år, hvor byudviklingen i Tingbjerg og Husum tager fart. Vores del af København mangler et naturværksted.
Lokaludvalget har siden 2012 haft et kontinuerligt ønske om at få skabt et sted, der formår at engagere børnene og deres forældre i et aktivt udeliv og større naturforståelse. Tilbage i 2015 blev der med støtte fra By- og Boligministeriet udgivet et større prospekt om det, der på daværende tidspunkt blev kaldt Naturbyen. Dette prospekt rummer en vifte af argumenter for, hvorfor der er et stort behov for at få etableret både faciliteter og et naturpædagogisk tilbud.
Et behov, der kun bliver større i de kommende år, hvor byudviklingen i Tingbjerg og Husum tager fart. Der er bred opbakning fra lokale foreninger, organisationer og institutioner (se bilag).
Senest har bestyrelsen i EnergiCenter Voldparken vedtaget, at der skal udvikles en helhedsplan for inde- og udearealer med det formål at få skabt sammenhæng mellem alle de projekter, der er på vej, når det gælder naturdannelse, friluftsliv, bevægelse og kultur. Et af de centrale elementer er at skabe et multifunktionelt naturværksted og tilstødende udearealer, der giver plads til at udfolde en mangfoldighed af naturpædagogiske aktiviteter. Naturværkstedet skal danne ramme for naturskole, fritidstilbud og foreningsaktiviteter.
I 2014 fik lokaludvalget indarbejdet et byggefelt til et kommende naturcenter/naturværksted i lokalplanen for Voldparken (se lokalplan 513). En afgørende forudsætning for etableringen af et naturværksted, der kan lade sig gøre, er at den nuværende skoletandlægepraksis flyttes til nye lokaler.
Rækken af BR-politikere og borgmestre, der har udtrykt støtte til ønsket om et naturværksted, er lang. Senest har Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod opfordret lokaludvalget til at rette henvendelse til politikerne på Københavns Rådhus, hvilket er blevet gjort i forbindelse med de forestående forhandlinger om Overførelsessagen.
Budgetønsket er et forprojekt, hvor der kan blive arbejdet med at give naturværkstedet og udearealerne en arkitektonisk form og kvalificere en driftsmæssig løsning under hensyn til og i samspil med den overordnede helhedsplan for matriklen (se Lokaludvalgets hjemmeside).
I forlængelse heraf rejser der sig en række spørgsmål:
a) I betragtning af, at lokaludvalgets ønske om etableringen af et naturværksted generelt har mødt stor sympati fra lokale kræfter, fra forvaltningerne og fra politikerne på Rådhuset de seneste 10 år, må det konstateres, at det ikke er lykkedes at veksle denne sympati til budgetmidler. Hvordan kan det være?
b) Hvis ikke der kommer midler i forbindelse med forhandlinger om Overførelsessagen, hvad skal lokaludvalget så gøre frem til de ordinære budgetforhandlinger på Rådhuset i sensommeren?
c) Et multifunktionelt naturværksted, der åbner sig over for lokalsamfundets foreninger, klubber og institutioner, handler ikke snævert om natur og miljø, men om at skabe nye tilbud til børn og unge, give plads til nye fællesskaber og frivilligt engagement for folk i alle aldre, ligesom det også kan ses som en arena for kulturelle aktiviteter. Kan arbejdet med at få etableret et naturværksted give anledning til at arbejde tværfagligt i lokaludvalget?
Beslutning
Brønshøj-Husum Lokaludvalg tog til efterretning, at lokaludvalgets budgetønske om et naturværksted med aftale om Overførselssagen 23/24 er blevet imødekommet. Der er med aftalen afsat 800.000 kr. til en forundersøgelse.
Lokaludvalget tog en temadrøftelse om ønsker til den bemandede legeplads, herunder:
- at det skal være en bemandet legeplads med fokus på natur.
- at den bemandede legeplads skal have ferskvand som tema ift. placeringen ved Utterslev Mose og Vestvolden.
- at den bemandede legeplads skal være kendetegnet ved bæredygtigt byggeri.
- at den bemandede legeplads skal være et mødested for alle.
Lokaludvalget drøftede at tage på inspirationsture på andre bemandede legepladser. Endvidere at Miljøudvalget bedes udarbejde oplæg til fremadrettet organisering, f.eks. en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Miljøudvalget, Kulturudvalget og Børne- Unge- Fritids- og Idrætsudvalget.