Mødedato: 15.12.2016, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

Bydelsplan - orientering om status og videre proces

Tidligere beslutninger

19.05.2016: Etablering af bydelsplansarbejdsgruppe.

22.09.2016: Lokaludvalget besluttede en plan over arbejdsproces og indhold (attraktioner/indsatser).

27.10.2016: Status på besluttede indsatser og vedtagelse af yderligere to indsatser (Cricket og Husumparken)

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Der har nu været afholdt borgermøder på en del af bydelsplanens indsatsområder og i januar planlægges yderligere tre borgermøder. Herigennem er der gjort erfaringer med den metodiske tilgang og det strategiske arbejde med bydelens bruger- og interessentgrupper, der er centralt i bydelsplanen.

I slutningen af januar går bydelsplanlægningen over i næste fase, skrivefasen. Herunder gives en status på indhold og indsatser.

Disposition for bydelsplanen

Følgende overskrifter er obligatoriske og skal indgå i bydelsplanen:

  1. Forord af lokaludvalgets formand – Vision for Brønshøj-Husums udvikling
  2. Forord af Overborgmesteren
  3. Brønshøj-Husums egenart, udfordringer og potentialer
  4. Lokaludvalgets indsatsområder og arbejdsprogram
  5. Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler
  6. Tilkendegivelser fra forvaltningerne i Københavns Kommune på baggrund af fagforvaltningshøring

Arbejdsgruppen lægger op til, at det primære afsnit i bydelsplanen bliver "4. Lokaludvalgets indsatsområder og arbejdsprogram". Her beskrives de strategiske principper, som Lokaludvalget vil arbejde efter de næste fire år og de arbejdsmetoder, som Lokaludvalget vil bruge.

Indsatsområderne vil blive brugt som eksempler på, hvordan lokaludvalget arbejder med udvikling af bydelen, involvering af lokalområdet, netværksdannelse og igangsættelse af brugergrupper m.v. Det er 'fyrtårnsstrategien', som går ud på, at Lokaludvalget i samarbejde med borger- og brugergrupperinger videreudvikler bydelens naturlige potentialer. De otte prioriterede indsatser (se status nedenfor) vil i bydelsplanen indgå som cases for netværksstyring og borgerinvolvering omkring et 'fyrtårn' snarere end de beskrives som projekter.

Derudover bliver det kort beskrevet i bydelsplanen, hvordan Lokaludvalget arbejder med mange andre projekter end de prioriterede indsatsområder. På den måde bliver der også plads til de projekter og ønsker, som fagudvalgene har meldt ind som en del af bydelsplansarbejdet.

Status på indsatsområder

Kulturaksen  (tovholdere Kirsten Møller og Christoffer Rosenkrands): Det første møde i arbejdsgruppen, der skal arbejde for at etablere en venneforening og skabe mere liv i vandtårnet, afholdes den 19. januar. Arbejdsgruppen tæller pt. 14 medlemmer.

Naturbyen og Utterslev Mose (tovholdere Michael Hoff og Anette Thaulow): Der blev afholdt borgermøde om Naturbyen den 30. november. 70-80 mennesker deltog, hvoraf mange udtrykte interesse i projektet videre frem, men det er for tidligt i processen at etablere en decideret interessentgruppe. Projektet afventer afklaring på, om EnergiCenter Voldparken udvælges som mulig placering for en af de fem domer i Børne- og Ungdomsforvaltningens domeprojekt. Tag Del-kampagnen om Utterslev Mose er afsluttet pr. 1. december og der skal samles op på de indkomne forslag.

 Bellahøj Friluftsscene (Tovholder Erik Fisker): Der planlægges borgermøde den 25. januar. Se særskilt dagsordenspunkt.

Husum Bypark (Tovholder Christian Hesselberg): Der planlægges et møde med Husum Byparks Venner, naboer, lokale handlende m.v. i januar. Formålet med mødet er at prioritere de idéer, der eksisterer og udvælge 2-3 projekter som de vigtigste, som Lokaludvalget efterfølgende giver sin opbakning til.

Husumparken (Tovholder Lars Søndergaard): Der er afholdt møde med projektlederen for Husum Boldklubs nye klubhus. Boldklubben ønsker at åbne klubhuset op for andre aktiviteter, så det også kan fungere som ”forsamlingshus” for lokalområdet. Kommunen har bevilget 4 millioner til et nyt klubhus, og klubben skal nu skaffe de resterende 8. Lokaludvalgets rolle bliver at hjælpe med at skabe fokus på projektet hos politikere og fonde samt samle naboer og interessenter til dialog om klubhusets muligheder og anvendelse. Der planlægges et åbent borgermøde i januar.

Cricketbane og klubhus (Tovholder Sheikh Mohammed Saleem): Der er afholdt borgermøde den 14. november. Der var ca. 45 fremmødte + en del børn , primært cricketspillere og beboere i Tingbjerg. På mødet kom deltagerne med idéer til brugen af et eventuelt fremtidigt klubhus. Referat findes på www.2700lokaludvalg.dk.

Tingbjerg/Ruten (Tovholder Pernille Høholt): Den 23. november afholdt Lokaludvalget en inspirationstur til et seniorbofællesskab med efterfølgende møde om muligheden for at etablere seniorbofællesskab på Ruten. Der er endnu ikke afholdt yderligere arrangementer om en bred udvikling af Ruten. Lokaludvalgets primære fokus i forhold til Tingbjerg/Ruten er ønsket om et lægehus og seniorbofællesskaber. Sekundært trafikforbindelser. Yderligere borgerinddragelse tænkes sammen med lokalplansprocessen i 2017.

 Bystævneparken (Tovholder Hans S. Christensen): Borgerrettede aktiviteter om Bystævneparken afventer fremskred i lokalplansprocessen. Lokaludvalget følger udviklingen og arbejder for at sikre tidlig inddragelse og inddragelse af hele bydelen. Lokaludvalget ønsker, at der bl.a. etableres seniorbofællesskaber i Bystævneparken og har også formuleret en række andre fokuspunkter.

Løsning

Orienteringen tages til efterretning.

Økonomi

Se 'Statusorientering om puljeøkonomi' og 'budget 2017' for en oversigt over bevillinger til bydelsplanarbejdet.

Videre proces

I januar fortsætter arbejdet med indsatsområderne. Lokaludvalget og tovholderne opfordres til at forsætte arbejdet med indsatsområderne efter udgangen af januar og evt. afholde flere borgerrettede aktiviteter, men inputs fra disse arrangementer vil ikke indgå i skrivearbejdet.

På lokaludvalgsmødet den 26. januar afsættes en time til fælles diskussion af resultaterne af arbejdet med indsatsområderne. Fokus er på lokaludvalgets arbejdsmetoder og strategiske arbejde de kommende år. Efterfølgende overleveres resultaterne af bydelsplansarbejdet til sekretariatet som varetager skrivearbejdet. Arbejdsgruppen fungerer som følgegruppe og Lokaludvalget orienteres om status på februarmødet. På Lokaludvalgets møde den 16. marts fremlægges et tekstudkast til foreløbig godkendelse.

Den 31. marts er deadline for indsendelse af teksten til bydelsplanen til Økonomiforvaltningen. Teksten må maksimalt fylde 25 sider á 3000 anslag. Deadline for indsendelse af fotos/illustrationer er 31. maj.

Layout og redigering af bydelsplanen foretages af Økonomiforvaltningen og forventes afsluttet i efteråret 2017 med godkendelse af bydelsplanerne af Borgerrepræsentationen og fælles festligholdelse på rådhuset i november måned. Lokaludvalget skal i 2017 beslutte, om udvalget ønsker at afsætte midler til tryk af bydelsplanen samt afsætte penge til et eventuelt lokalt præsentationsarrangement.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top