Mødedato: 31.10.2019, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan nr. 494 Enghave Brygge med kommuneplantillæg, Kgs. Enghave/Vesterbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan Enghave Brygge med tilhørende kommuneplantillæg. Lokal- og kommuneplantillægget vil muliggøre serviceerhverv i tre ejendomme ved H.C. Ørstedværket.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg nr. 2 til lokalplan Enghave Brygge med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 2),
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejeren af H.C. Ørstedværket har frasolgt tre bygninger, som den nye ejer ønsker at udnytte til serviceerhverv. Ændringen af anvendelse er ikke i overensstemmelse med gældende lokal- og kommuneplan og kræver derfor et tillæg til henholdsvis lokalplan og Kommuneplan 2015.

Lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 21. september 2017 og har været i offentlig høring fra den 10. oktober 2017 til den 12. december 2017. Forvaltningerne har modtaget 15 henvendelser, herunder et veto fra Erhvervsstyrelsen, som mener, at der er risiko for, at anvendelsesændringen vil kunne påvirke H.C. Ørstedsværkets drifts- og udviklingsmuligheder. Høringen har givet anledning til ændringer i redegørelsen og bestemmelserne, hvor anvendelsen er indsnævret, så undervisning, institutioner og overnatning udtages. Ændringsforslagene har været i supplerende høring i perioden den 28. maj til den 11. juni 2019 hos grundejer og Ørsted, hvor ingen af parterne havde bemærkninger.

Løsning

Planerne muliggør, at tre ejendomme langs Tømmergravsgade kan anvendes til serviceerhverv. Der er alene tale om, at muligheden for anvendelse ændres.

En af bygningerne er allerede indrettet til lager og showroom. Der er tidligere dispenseret fra lokalplanen til denne anvendelse, idet der i lokalplanen for Enghave Brygge er mulighed for at dispensere til anvendelser, der er forenelige med anvendelsen til teknisk anlæg. Den samlede planlægning af området sikres bedst ved et ændret plangrundlag, som muliggør serviceerhverv, hvilket også sikrer, at grundejer og naboer ved, hvad der gælder for området. Lokalplantillægget giver ikke mulighed for ny bebyggelse.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

I den offentlige høring i 2017 er der kommet et høringssvar, hvor erhvervsministeren nedlægger veto mod vedtagelsen af planen med baggrund i Erhvervsstyrelsens beføjelser til at beskytte H.C. Ørstedsværket, som en virksomhed af national interesse. Vetoet er nedlagt for at sikre, at H.C. Ørstedværket ikke bliver mødt af skærpede miljøkrav som følge af planlægningen. Desuden skal der redegøres for værkets udviklingsmuligheder. Sagen har afventet, at H.C. Ørstedværket gennemførte planlagte støjdæmpninger og efterfølgende nye støjberegninger, dialog med Erhvervsstyrelsen om formuleringer og efterfølgende ophævelse af vetoet fra Erhvervsministeren samt supplerende høring. Det har betydet, at der er gået næsten to år siden afslutning af den offentlige høring til sagen fremlægges til endelig vedtagelse.

Københavns Kommune og Erhvervsstyrelsen, som er miljømyndighed for værket, er nået til enighed om, at der på baggrund af gennemførelsen af en allerede planlagt støjdæmpning af værket, kan planlægges for andre anvendelser tæt ved værket. Anvendelsesbestemmelsen i lokalplantillægget skal dog justeres, så anvendelsen indsnævres til ikke at omfatte undervisning og institutioner, som er mere støjfølsomme funktioner end serviceerhverv generelt. Der må ikke finde overnatning sted, hvilket forhindrer, at der indrettes hotel i bygningerne, som er en mere støjfølsom anvendelse. Med den foretagne støjdæmpning kan værket overholde en støjgrænse på 55 dB, som svarer til den støjgrænse, der gælder for de foreslåede indsnævrede anvendelsesmuligheder.

På baggrund af aftalen er vetoet ophævet af erhvervsministeren den 14. august 2019. På den baggrund foreslås afsnittet om Lokalplantillægget, Miljømæssige gener fra virksomheder i lokalplanens redegørelse og anvendelsesbestemmelsen ændret. Ændringerne har været i supplerende høring. Det præcise forslag til ændring fremgår af bilag 5 og 6. Der er ikke foreslået ændringer til kommuneplantillægget.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 15 modtagne henvendelser i høringsperioden og to henvendelser i den supplerende høring vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 1.

Vesterbro Lokaludvalg har ingen principielle indvendinger mod planforslagene, som lokaludvalget finder, kan medvirke til liv i området. Lokaludvalget har også gjort opmærksom på følgende problematikker:

  1. Der udtrykkes bekymring for mulighed for uddannelsesmæssige funktioner på ejendommene, fordi det er støjfølsom anvendelse.
  2. Der bør sikres plads til parkering, så Tømmergravsgade friholdes for parkering, samt at til- og frakørsel til ejendomme bør tage hensyn til gående og cyklister langs Tømmergravsgade.
  3. En evt. senere etablering af park bør ske med udgangspunkt i den særlige beliggenhed ved værket.  

Forvaltningernes bemærkninger

  1. På baggrund af vetoet fra Erhvervsstyrelsen om støjgrænser foreslås anvendelsesbestemmelsen begrænset, så undervisnings- og uddannelsesmæssige funktioner udtages, fordi det er en støjfølsom anvendelse.
  2. Fastlæggelse af fremtidige til- og frakørsler til ejendommene reguleres ikke i dette lokalplantillæg og fremgår derfor heller ikke af lokalplanen. Der kan ikke stilles krav om parkering, fordi området ændres fra tekniske anlæg til serviceerhverv, og begge er erhvervsanvendelse. Det betyder, at parkeringskravet vil være uændret i forhold til tidligere anvendelse. Der er mulighed for parkering på terræn på grunden.
  3. Lokalplanforslaget omhandler alene tre eksisterende bygninger og omfatter ikke arealet til parken.

Høringssvar fra myndigheder og andre interessenter

  1. Erhvervsministeren er bekymret for, at planforslagene vil få konsekvenser for den fremtidige fastsættelse af støjgrænser i H. C. Ørstedværkets miljøgodkendelse og savner redegørelse for værkets udviklingsmuligheder. Erhvervsministeren nedlægger statsligt veto mod planforslagene.
  2. Metroselskabet gør opmærksom på, at den sydlige del af lokalplanområdet ligger indenfor servitutzonen for metroens sikkerhedsservitut.
  3. Ørsted udtrykker bekymring for, at anvendelsesændringen fra tekniske anlæg til serviceerhverv medfører, at den eksisterende støjgrænse skærpes.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Københavns Kommune har efter den offentlige høring været i dialog med Erhvervsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Ørsted og grundejer for at finde en løsning, der fortsat sikrer produktion på H. C. Ørstedværket. Der er udarbejdet en ny støjberegning på baggrund af støjdæmpninger, der er foretaget på H. C. Ørstedværket i 2017-2018. På den baggrund er det aftalt med Erhvervsstyrelsen, at afsnittet om miljømæssige gener fra virksomheder i lokalplanens redegørelse og anvendelsesbestemmelsen ændres. Det præcise forslag til ændring har været i supplerende høring hos Ørsted og grundejer og fremgår af bilag 5.
  2. Lokalplanforslaget giver ikke mulighed for ny bebyggelse, og derfor er den ikke i strid med metroens sikkerhedsservitut.
  3. Jf. Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger under punkt 1.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I ni henvendelser, som kommer fra øvrige grundejere i lokalplanområdet for Enghave Brygge, bemærkes det, at der kan bygges yderligere 500 m2 i lokalplanforslaget. På den baggrund bør der stilles krav om, at de aktuelle ejendomme skal indgå i grundejerforeningen for Enghave Brygge-området som sådan og bidrage til drift og vedligeholdelse af fællesanlæggene, fordi området ændrer anvendelse. Samtidig bemærkes det, at der tilføres arbejdspladser, hvilket vil påvirke behovet for yderligere parkeringspladser og friarealer.
  2. Ørsted og grundejer udtrykker begge tilfredshed med de fundne løsninger.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. I planforslaget muliggøres alene en ændring af anvendelsen af bygninger, der udgør ca. 5.500 m2. Hvis bygninger rives ned, kan der ikke opføres nyt byggeri. Hvis der skal muliggøres nyt byggeri, vil det forudsætte en supplerende lokalplan. Derfor er der ikke hjemmel til at stille krav om, at disse ejendomme skal bidrage til anlæg og drift af fællesanlæggene og om, at de skal indgå i den grundejerforening, som ellers er et krav i lokalplanen for Enghave Brygge. Om parkering henvises til pkt. 2 i afsnittet om henvendelsen fra lokaludvalget. En ændret anvendelse af bygningerne udløser ikke et krav om yderligere friarealer.
  2. Oplysningerne er taget til efterretning.

Synspunkter i den supplerende høring

Ørsted og grundejer havde inden bemærkninger til de foreslåede ændringer af lokalplanforslaget i den supplerende høring.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen med dertilhørende kommuneplantillæg, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Tegen Pedersen               /Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg nr. 2 til lokalplan Enghave Brygge med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 2).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019

 

Indstillingen 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. oktober 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top