Medlemsforslag om reduceret kalk i den københavnske vandforsyning
Indstilling og beslutning
Det foreslås, at Borgerrepræsentationen beslutter:
- at Københavns Kommune anmoder HOFOR om at iværksætte en udredning af de økonomiske, forbrugermæssige, klima- og miljømæssige gevinster ved at reducere kalkindholdet i den københavnske vandforsyning, samt
- at der på baggrund af denne udredning udarbejdes et beslutningsoplæg, så Borgerrepræsentationen kan tage stilling til, om der skal investeres i nye filtre med henblik på at reducere mængden af kalk i drikkevandet i Københavns Kommune.
(Stillet af Socialdemokraterne og Enhedslisten)
MOTIVERING
Det københavnske drikkevand har et højt indhold af kalk. Der er over dobbelt så meget kalk i det københavnske grundvand sammenlignet med resten af Danmark, hvilket skyldes de kalkholdige jordlag i undergrunden under København. Kalkindholdet medfører ingen sundhedsmæssige problemer, men omkostningerne er høje for både samfundet og den enkelte forbruger: elkedler, rør og maskiner kalker meget hurtigt til. Levetiden for hårde hvidvarer er reduceret. Der skal bruges meget mere sæbe og shampoo i forbindelse med bad og vaskeri. I folks badeværelser vil der meget hurtigt samle sig kalkbelægninger, som skal rengøres med kemikalier. osv.
I de kommende år skal der investeres i at modernisere de storkøbenhavnske kildepladser, hvor vandet pumpes op. I forbindelse med denne modernisering vil HOFOR kunne investere i nye filtre, som kan trække noget af kalken ud af drikkevandet, så kalkniveauet bringes ned på et niveau, som er gennemsnitligt for Danmark. Det forudsætter, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning herom.
Naturstyrelsen præsenterede i 2011 en rapport, som fastslog, at der er betydelige samfunds- og miljø- og klimamæssige gevinster ved at reducere kalkindholdet i vandet. En undersøgelse fra COWI udarbejdet i 2011 påviste, at besparelsen for forbrugeren spænder fra 3,6 kr./m3 for enfamiliehuse til 9,8 kr./m3 for kontorejendomme, dvs. ganske store besparelser.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31.oktober 2013
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til 2. at:
”At der på baggrund af denne udredning udarbejdes et beslutningsoplæg, så Borgerrepræsentationen kan tage stilling til, om Borgerrepræsentationen skal anmode HOFOR om at arbejde videre med at investere i kalkudfældning med henblik på at reducere mængden af kalk i drikkevandet i de kommuner HOFOR leverer vand til, herunder Københavns Kommune, og om kalkudfældningen kan indgå som et miljø- og servicemål i prisloftreguleringen”.
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Det således ændrede medlemsforslag blev herefter vedtaget uden afstemning.