Mødedato: 31.08.2006, kl. 17:30

Overflytning og frigivelse af midler til busfremkommelighed

Se alle bilag

Overflytning og frigivelse af midler til busfremkommelighed

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. august 2006

 

 

BR 457/06

Overflytning og frigivelse af midler til busfremkommelighed

Overflytning og frigivelse af midler til busfremkommelighed

 

 

Indstilling om,

at samtlige 11,283 mio. kr. jf. BR 299/06 reserveres til busfremkommelighedsprojekter, hvoraf 6,75 mio. kr. anvendes i 2006 med en tilsvarende medfinansiering fra Hovedstadens Udviklingsråd,

at de resterende 4,533 mio. kr. reserveres til ombygning af Nørrebrogade i 2007 uden medfinansiering fra Hovedstadens Udviklingsråd, samt

at der gives en anlægsbevilling på netto 6,75 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) til gennemførelse af 14 punktprojekter samt en opgradering af 48 A-busstoppesteder som beskrevet som en udgiftsbevilling på 13,50 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 6,75 mio. kr.

 

Det bemærkes, at eventuelle merudgifter afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme.

                                                                 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

INDSTILLING

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  samtlige 11,283 mio. kr. jf. BR 299/06 reserveres til busfremkommelighedsprojekter, hvoraf 6,75 mio. kr. anvendes i 2006 med en tilsvarende medfinansiering fra Hovedstadens Udviklingsråd

at  de resterende 4,533 mio. kr. reserveres til ombygning af Nørrebrogade i 2007 uden medfinansiering fra Hovedstadens Udviklingsråd

at  der gives en anlægsbevilling på netto 6,75 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) til gennemførelse af 14 punktprojekter samt en opgradering af 48 A-busstoppesteder som beskrevet som en udgiftsbevilling på 13,50 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 6,75 mio. kr.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2006

Anbefalet.

                     

Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) afgav følgende bemærkning: "Venstre og Dansk Folkeparti er tilhænger af busfremkommelighed, men imod nedlæggelsen af p-pladserne."

 

Lotte Thiim Bertelsen (F), Jette Gottlieb (Ø) og Winnie Berndtson (U) afgav følgende bemærkning: "Winnie Berndtson, SF og Enhedslisten mener ikke, at penge til busfremkommelighed skal bruges på etablering af parkeringspladser til chaufførbiler, som det er tilfældet i projekt 8, Tingbjergsløjfen".

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet Økonomiudvalget dog forudsætter, at eventuelle merudgifter afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2006

Anbefalet.

Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde.

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte også deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. maj 2006 (BR 299/06), at der reserveres 11,283 mio. kr. til busfremkommelighed i 2006 svarende til i alt 23,783 mio. kr. inklusive samfinansiering på 50% fra Hovedstadens Udviklingsråd.

 

Da der erfaringsmæssigt kan forbruges i størrelsesorden 2,5 mio. kr. til anlægsarbejder per måned per projekt – og midlerne reelt først er tilgængelige omkring 1. september (tidligst efter BR mødet den 31. august 2006) vurderes det muligt at realisere i størrelsesorden 13,5 mio. kr. i 2006, hvoraf halvdelen forventes finansieret af HUR. 

 

Derfor foreslås 4,533 mio. kr. reserveret til busfremkommelighed i 2006 anvendt til busfremkommelighedsprojekter i 2007, herunder en ombygning af Nørrebrogade.

 

Punktprojekter 2006 omfatter gennemførelse af i alt 14 projekter som led i forbedring af busfremkommeligheden i enkelte kryds og på afgrænsede strækninger rundt omkring i byen. Ventetiden for busserne i signalanlæggene vurderes at kunne reduceres med ca. 40% og de lokale problemer for buschaufførerne vil blive reduceret væsenligt.

Punktprojekterne medfører følgende konsekvenser for parkeringen:

Der nedlægges i alt 30 parkeringspladser i projekt 5 (Strandvejen), hvor der ikke er betalingsparkering.

I projekt 15 (Chr. IX´s gade) nedlægges 2 parkeringspladser i vestsiden af Chr. IX´s Gade, mens der opstår 15-20 nye parkeringspladser i Chr. Bernikows Gade. Området er kategoriseret rød parkeringszone og det vil derfor samlet medføre øget provenu for parkeringen. De øvrige projekter er uden konsekvenser for parkeringen.

Opgradering af 48 A-busstop omfatter opsætning af 12 brede læskærme, model Direct og 37 smalle læskærme, type 1200 (begge typer - AFA  JCDecaux) samt 36 nye affaldskurve, model Københavnerkurven (Veksø A/S) og 2 nye bænke.  Der forventes ikke øgede driftsudgifter som konsekvens af projekterne.

 

Anlægsarbejderne planlægges udført i perioden september til november måned.

 

Arbejdet gennemføres i et samarbejde mellem Hovedstadens Udviklingsråd og Københavns Kommune, hvor udgifterne deles med 50% til hver part. Hovedstadens Udviklingsråd nedlægges ved årsskiftet 2006-07, hvorfor den hidtidige finansiering herfra bortfalder.

 

Hvis projekterne mod forventning ikke alle kan gennemføres i 2006 og der sker forsinkelser vil projekt 1, 2, 4, 5, 13,14,15 som er de 7 første prioriteter af punktprojekter først blive gennemført mens de resterende 7 anden prioriteter vil blive gennemført i videst muligt omfang. Tilsvarende vil der blive prioriteret i opgradering af A-busstop, hvis tidsplanen uforsætligt skrider.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund - Fremkommelighed

Københavns Kommune og Hovedstadens Udviklingsråd har i mange år samarbejdet om at forbedre bussernes fremkommelighed. Finansieringen af projekterne har i udgangspunktet været kommunens ansvar, men udgifterne er typisk blevet delt med halvdelen til hver part. I begyndelsen var der tale om punktvise forbedringer, f.eks. af et enkelt kryds, men de senere år er indsatsen blevet koncentreret om at forbedre fremkommeligheden på udvalgte sammenhængende strækninger. Et af de seneste eksempler er Vesterbrogade.

 

Siden A-busserne blev introduceret i 2002 har man valgt at satse på at forbedre fremkommeligheden der, hvor A-busserne kører. Nøgleordet for A-busserne er høj kvalitet, herunder høj rejsehastighed og høj regularitet. Det betyder, at fremkommeligheden for A-busserne skal være god. Derfor blev fremkommeligheden analyseret i 2001 i forbindelse med planlægningen af linjerne og på baggrund heraf blev der opstillet forslag til forbedringer af fremkommeligheden på de enkelte strækninger. De samlede anlægsomkostninger for de forslag, der er beskrevet i analysen, er skønnet til ca. 360 mio. kr. for hele A-busnettet.

 

I 2003 udarbejdede Københavns Kommune og Hovedstadens Udviklingsråd i fællesskab en strategi: "Busstrategi – Bussens vej gennem byen" for det fremtidige arbejde med forbedring af bustrafikkens fremkommelighed i København. Denne strategi blev fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget på et møde i november 2003. En række af projekterne i strategien er blevet gennemført. Der er typisk tale om projekter, der har kunnet gennemføres uden de store negative konsekvenser for den øvrige trafik. Trafiksikkerheden har vejet tungt, når projekter er blevet prioriteret og gennemført. Der er dog også gennemført "rene" busprioriteringsprojekter, f.eks. på Amager Boulevard og Tagensvej.

 

I statusrapporten "Fremkommelighed på A-busserne" fra september 2005 resumeres effekterne af de gennemførte projekter. For hver af de seks A-buslinjer beskrives, hvilke projekter der er gennemført, hvilke der er i gang og hvilke, der endnu mangler. 

 

I Trafik- og Miljøplan 2004 lægges der stor vægt på at fortsætte forbedringen af fremkommeligheden for busserne i de kommende år. Med den nye ansvars- og udgiftsfordeling får kommunen et ekstra argument til at forbedre fremkommeligheden, idet de resulterende merindtægter og driftsbesparelser nu tilfalder kommunen selv.

 

Med de planlagte investeringer i 2006 er der i alt brugt ca. 65 mio. kr. på forbedringer af fremkommeligheden i Københavns Kommune i perioden 2002 – 2006. Det svarer til et gennemsnit på ca. 12,5 mio. kr. pr. år. 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

18. maj 2006 godkendte Borgerrepræsentationen, at der overføres 11.283 mio. kr. fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget. Midlerne er reserveret i budgetaftale 2006 og forudsættes udmøntet til busfremkommelighedsprojekter, hvor finansieringen deles mellem Københavns kommune og Hovedstadens Udviklingsråd med hver 50%. For at kunne anvende midlerne til anlæg indstilles hermed, at samtlige 11,283 mio. kr. overføres til Vej & Parks Anlægsramme med henblik på at realiseres i 2006 – 2007.

 

Projekter i 2006

Der arbejdes med følgende projekter i 2006

-         punktprojekter 2006                          

-         opgradering af A-bustop                                          

-         Nørrebrogade – projektudvikling                             

 

1. Punktprojekter 2006, herunder strækningen Fredens Bro – Nørreport Station (beløbsramme i alt 7,5 mio. kr.)

 

14 punktprojekter er udvalgt i et samarbejde mellem Hovedstadens Udviklingsråd og Vej & Park. Udgangspunktet er Hovedstadens Udviklingsråds totale opgørelse over ønskede forbedringer på alle 6 A-buslinier. Hovedmålsætningen er, at skabe bedre fremkommelighed for bustrafikken lokalt i vigtige signalkryds og på strækninger i byen.

 

Projekterne er vægtet i 1. prioriteter og i 2. prioriteter, der for alles vedkommende er beskrevet i bilag 1.

 

Det planlægges, at anlægsarbejderne udføres i perioden september til december måned.

 

2. Opgradering af A-busstop (beløbsramme i alt 6 mio. kr.)

 

Ved oprettelsen af A-busnettet gennemgik Hovedstadens Udviklingsråd i samarbejde med Vej & Park alle 600 stoppesteder. På omkring 300 af disse blev der opsat læskærme og affaldskurve, da forholdene umiddelbart tillod dette. Senere kundeundersøgelse af Hovedstadens Udviklingsråd har vist, at stoppestederne opleves med for dårlige venteforhold. På baggrund af dette er der reserveret midler til opgradering af stoppestederne, hvor det er muligt under hensyntagen til plads-, byrumsæstetik, omstigningsforhold for buspassagerer og fremkommelighed for gående, cyklister med flere.

 

Målet er jf. "Busstrategi 2003" …"en indsats, der retter sig mod at forbedre stoppestederne generelt, sådan at stoppestederne indrettes med henblik på god tilgængelighed, god mulighed for information…., samt så vidt muligt også læskærm", - der giver kunderne bedre ventefaciliteter.

 

Hovedstadens Udviklingsråd og Vej & Park har ved besigtigelse gennemgået samtlige muligheder for opgradering af stoppesteder på de 6 A-buslinier. Af disse er udvalgt 48 stoppesteder, der kan forbedres ved at tilføje nye læskærme, nye papirkurve samt sørge for en hensigtsmæssig og designmæssigt forsvarlig placering af stoppestedselementerne på de pågældende lokaliteter.

 

Stoppestederne er udvalgt, dels efter hvor der er flest påstigende passagerer, dels efter hvor en læskærm ikke forringer omstigningsforholdene og i øvrigt indgår som element der ikke skæmmer byrummet. Lokaliteterne fremgår af bilag 3.

 

Forslaget omfatter opsætning af i alt 12 brede læskærme af typen Direct og 37 smalle læskærme, type 1200 samt 36 nye affaldskurve og 2 nye bænke. 

 

Der forslås primært opsat smalle læskærme med og uden sider da der tale om snævre pladsforhold og dermed trængsel på grund af de mange fodgængere, cyklister og buspassagerer der færdes i smalle byrum. Brogaderne er især problematiske, herunder Nørrebrogade, som på strækningen indre Nørrebro er valgt fra her. Dette skal ses i lyset af, at Nørrebrogade i 2007 behandles som et særskildt projekt, der skal sikre bedre fremkommelighed for busser såvel som for cyklister og gående.

 

Det forventes, at anlægsarbejderne kan udføres i perioden september til november måned.

 

5. Nørrebrogade (samlet beløbsramme 25 mio. kr.)

 

Projektets hovedmålsætning er at sikre fremkommeligheden for busser såvel for gående og cyklende trafik på Nørrebrogade. Projektet forventes påbegyndt i efteråret 2006 med henblik på realisering af 1. etape i 2007

 

Økonomi

Finansiering

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 18. maj 2006 (BR 299/06) at reservere 11,283 mio. kr. til busfremkommeligheds-projekter i 2006. Det forudsættes, at Hovedstadens Udviklingsråd bidrager med et tilsvarende beløb i 2006.

 

I 2006 vurderes det muligt at realisere i alt 13,5 mio. kr. inklusive 50% finansiering fra Hovedstadens Udviklingsråd. Det svarer til 6,75 mio. kr. af de reserverede 11,283 mio. kr.

 

Forventet forbrug i 2006:

-         punktprojekter 2006                                            3,75 mio. kr.

-         opgradering af A-bustop                                      3 mio. kr.

-         Nørrebrogade                                                      0 mio. kr.

I alt                                                                                6,75 mio. kr.

(HUR finansiering                                                        6,75 mio. kr.)

I alt                                                                              13,5 mio. kr.

 

Restbeløb af kommunale midler                                 4,533 mio. kr.

(der foreslås reserveret til busfremkommelighed, herunder ombygning af Nørrebrogade i 2007)

 

Budget for Punktprojekter 2006 og opgradering af A-busstop:

-         punktprojekter 2006, 1. prioritet          5,0 mio. kr.

      (Vej & Park 2,5 mio. kr./HUR 2,5 mio. kr.)

-         punktprojekter 2006, 2. prioritet                                2,5 mio. kr.

      (Vej & Park 1,25 mio. kr./HUR 1,25 mio. kr.)

-         opgradering af A-bustop                                            6 mio. kr.

      (Vej & Park 3,0 mio. kr./HUR 3,0 mio. kr.)

-         mangler 3 mio. kr

 

Fordeling:

Vej & Park                                                                     6,75 mio. kr.

HUR finansiering                                                          6,75 mio. kr

I alt                                                                                 13,5 mio. kr.

Hovedstadens Udviklingsråd nedlægges ved årets udgang, hvorfor det forudsættes, at midlerne herfra kan anvendes i 2006. Hvis projekterne mod forventning ikke alle kan gennemføres i 2006 og der sker forsinkelser vil projekt 1, 2, 4, 5, 13,14,15 som er de 7 første prioriteter af punktprojekter først blive gennemført, mens de resterende 7 anden prioriteter vil blive gennemført i videst muligt omfang. Tilsvarende vil der blive prioriteret i opgradering af A-busstop, hvis tidsplanen uforsætligt skrider.

Miljøvurdering

                                      Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

·        Det er målet at forøge den kollektive trafiks andel af den samlede trafik i Københavns Kommune gennem en forbedring af bussernes rejsehastighed, driftsomfang og omstigningsfaciliteter (Trafik- og Miljøhandlingsplan 2004)

·        Det er målet at øge bustrafikkens fremkommelighed på gadenettet ved gennemførelse af en samlet busprioriteringsplan (Kommuneplan 2001)

·        Kommunen vil sikre, at byen har et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det betyder, at den øgede trafikale vækst søges tilgodeset ved øget brug af kollektiv trafik og cykel, og at miljøproblemerne søges minimeret. (Trafik og Miljøhandlingsplan 2004 + Agenda 21-plan, 2004-07)

 

Projekterne, nævnt i denne indstilling understøtter miljømålene ved at øge busfremkommeligheden i København og sikre bedre faciliteter på A-busstoppestederne. Dette støtter en forventning om øget brug af kollektiv trafik, herunder bustransport.

 

Høring

Der er ikke foretaget høring i sagen

 

BILAG (publiceret på nettet)

Bilag 1 "Punktprojekter 2006 og A-busstop" Notat dateret 8. juni 2006 fra Vej & Park

Bilag 2. Økonomioversigt, Punktprojekter 2006 – fra Carl Bro

Bilag 3 "Forslag til opgradering af A-busstop" Skema dateret 9. maj 2006 fra Vej & Park og HUR

 

 

Ole Bach

 

Til top