Mødedato: 31.08.2006, kl. 17:30

Forbedring af forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej

Se alle bilag

Forbedring af forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. august 2006

 

 

BR 460/06

Forbedring af forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej

Forbedring af forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej

 

 

Indstilling om,

at forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej forbedres ved at forbinde de allerede eksisterende cykelstier henholdsvis nord og syd for signalreguleringen ved Jernbane Allé, samt

at der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. til etablering af cykelstierne.

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets rammer.

 

Endvidere forudsættes det, at tildelingen af en anlægsbevilling i 2007 sker med forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådighedsbeløb til Teknik- og Miljøudvalget i 2007.

                                                                 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudv alget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  forholdene for cyklisterne på Grøndals Parkvej forbedres ved at forbinde de allerede eksisterende cykelstier henholdsvis nord og syd for signalreguleringen ved Jernbane Allé.

 

at der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. til etablering af cykelstierne.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Anbefalet

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets rammer.

 

Endvidere forudsætter Økonomiudvalget, at tildelingen af en anlægsbevilling i 2007 sker med forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådighedsbeløb til Teknik- og Miljøudvalget i 2007."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2006

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Den 22. februar 2006 (TMU 104/2006) godkendte Teknik- og Miljøudvalget at anvende 5 mio. kr. til etablering af cykelstier på Nordre Fasanvej, samt at de resterende midler af puljen til etablering af cykelstier afsat på Vej & Parks investeringsplan 2006 disponeres sammen med midlerne for 2007 til bl.a. etablering af cykelstier på Grøndals Parkvej.

 

Grøndals Parkvej er en del af Ring 02. Ved krydset Grøndals Parkvej/Jernbane Allé starter/slutter cykelstierne ca. 130 m syd for krydset i begge sider af vejen, og nord for krydset ca. 60 m før krydset på vest siden af vejen, mens den er ført helt frem til krydset på østsiden (bilag 1).

 

Forvaltningen foreslår at forbedre forholdene for cyklisterne ved at anlægge cykelstier helt frem i krydset. For ikke at forringe trafikafviklingen på Grøndals Parkvej ved at tage pladsen fra vognbanerne foreslår forvaltningen, at der syd for krydset inddrages 1,5-2,0 meter af beplantningen i Grøndalsparken og 0,5 m af beplantningen nord for krydset (bilag 2+3).

 

Dette betyder, at flere store træer skal fældes. Forvaltningen foreslår derfor, at disse erstattes af nye, der således rykkes længere ind i parken. For at kompensere for at parkarealet bliver mindre foreslår forvaltningen endvidere, at fjerne de dækningsgrave der ligger i parken ud til Grøndals Parkvej syd for krydset, og at arealet efterfølgende retableres med græs (bilag 4).

 

Projektet vil forbedre cyklisternes forhold væsentligt, og der vil være en lille gevinst for bilisterne, idet cyklisterne ikke længere vil fylde op i køresporene. Løsningen forbedrer ikke den generelle trafikafviklingssituation i signalreguleringen. Forvaltningen vurderer, at dette vil kræve en løsning der indeholder seks kørespor til bilerne, hvilket vil kræve et indgreb i parken på ca. 10 m bredde.

 

Da en sådan løsning alligevel ikke vil øge kapaciteten på selve strækningen, vurderer forvaltningen, at løsningen ikke kan forsvares gennemført set i forhold til det meget store indgreb i Grøndalsparken.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 12. oktober 2005 (BTU 572/2005) godkendte Bygge- og Teknikudvalget forvaltningens forslag til Vej & Parks investeringsplan for 2006. I investeringsplanen er der afsat 4,0 mio. kr. til Cykelstiprioriteringsplan 2006 og 3,5 mio. kr. til Cykelstier.

Sammen med investeringsplanen for 2006 fremlagde forvaltningen forventningerne til Investeringsbehov på offentlig vej- og parkarealer for 2006-2011, hvor der i 2007 forventedes anvendt 15 mio. kr. til Cykelstier og Cykelstiprioriteringsplan.

Den 19. november 2005 (BTU 625/2005) besluttede Bygge- og Teknikudvalget at erstatte Cykelstiprioriteringsplan 2002-2016 med en ny Cykelstiprioriteringsplan 2006-2016. I forbindelse hermed vurderede forvaltningen, at etablering af cykelstier på Grøndals Parkvej kunne gennemføres for midlerne til Cykelstier i 2006.

Den 23. november 2005 (BTU 649/2005) besluttede Bygge- og Teknikudvalget at anvende 0,4 mio. kr. af cykelstiprioriteringsmidlerne til anlæg af cykelstier i forbindelse med renovering af "Knudepunktet", Frederikssundsvej/Frederiksborgvej.

Den 22. februar 2006 (TMU 104/2006) besluttede Teknik- og Miljøudvalget at anvende 5 mio. kr. af midlerne til etablering af cykelstier på Nordre Fasanve j i 2006, og at de resterende midler af puljen til cykelstier skulle disponeres sammen med midlerne for 2007.

Begrundelsen for sidstnævnte var, at udvikling af projektet for etablering af cykelstier i Grøndals Parkvej havde vist, at det er nødvendigt at inddrage noget af Grøndalsparken, og projektet derfor vurderedes at blive dyrere end først anslået.

Vej & Parks investeringsplan

2006

2007

 

Cykelstier

3,5

10,0

Cykelstiprioriteringsplan

4,0

5,0

I alt

7,5

15,0

22,5

 

 

 

 

Projekter

2006

2007

 

Frederikssundsvej/Frederiksborgvej

0,4

 

Nordre Fasanvej

5,0

 

Grøndals Parkvej

 

6,8

Ikke disponerede midler

 

10,3

I alt

5,4

17,1

22,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grøndals Parkvej

 

Grøndals Parkvej er en del af Ring 02, og har et gadepofil på ca. 15 m.

 

Ved krydset Grøndals Parkvej/Jernbane Allé starter/slutter cykelstierne ca. 130 m syd for krydset i begge sider af vejen og nord for krydset ca. 60 m før krydset på vest siden af vejen, mens den er ført helt frem på østsiden.

 

Langs strækningens østside ligger Grøndalsparken, mens der på vest siden ligger henholdsvis høj og lav bebyggelse. På vestsiden af strækningen er der fortov, mens man som fodgænger på østsiden må gå på en sti i parken.

 

Krydset med Jernbane Allé fungerer som et reelt firbenet signalreguleret kryds, afviklet i 2 faser, med tilvalg af venstresvingspil for trafikanter i den sydlige tilfart. I hvert ben er der to baner, én kombineret venstre og ligeud bane, samt en kombineret højre og ligeud bane, hvor cyklisterne også kører.

 

Kørebanerne på Grøndals Parkvej er kun 2,75 m brede, hvilke er meget smalt i forhold til de krav, der normalt stilles for kørespor med motor-køretøjer og cyklister.

 

I november 2005 er der gennemført en trafiktælling i krydset. Tællingen viser, at signalreguleringens to tilfarter på Grøndals Parkvej er presset til kapacitets maksimum, hovedsageligt af ligeud kørende, men med svingende bilister i hvert omløb. Trafikbelastningen er størst i eftermiddagsmyldretiden og generelt i sydvestlig retning (mod Ålholmvej). Der er forholdsvis mange venstre- og højresvingende til/fra Finsensvej, og i eftermiddagsmyldretiden er tilfarterne på Grøndals Parkvej belastet tæt på sin maksimale kapacitet.

 

Dette skyldes især, at der ikke er deciderede svingbaner i krydset, men baner med kombineret hhv. højre- eller venstre sving og lige ud kørsel. De svingende trafikanter forsinker og hæmmer afviklingen af de ligeudkørende på Grøndals Parkvej. I den inderste bane skal der ydermere afvikles cyklister, hvilke der ikke er plads til.

 

Kørebanerne på Grøndals Parkvej er endvidere så smalle, at to lastbiler/busser ikke kan passere hinanden uden at låne af tilstødende kørespor, og der er ikke plads til, at en bil og en cyklist holder ved siden af hinanden i samme kørespor.

 

Da Grøndals Parkvej er en del af det overordnet vejnet (Ring 02) vil det ikke være hensigtsmæssigt at forringe kapaciteten yderligere som en konsekvens af ønsket om at forbedre forholdene for cyklisterne ved at anlægge cykelstier helt frem i krydset.

 

Forvaltningen foreslår derfor, at der syd for krydset inddrages 1,5-2,0 meter af beplantningen i Grøndals Parken for at få plads til cykelstierne. Dette betyder at flere store træer skal fældes og forvaltningen foreslår derfor at disse erstattes af nye, der således rykkes længere ind i parken.

 

For at kompensere for at parkarealet bliver mindre foreslår forvaltningen endvidere, at de dækningsgrave, der ligger i parken ud til Grøndals Parkvej fjernes, og at arealet retableres med græs.

 

Nord for krydset foreslås rabatten mellem køresporet og den eksisterende cykelsti fjernet. På denne måde skal der kun inddrages 0,5 m at parkarealet nord for krydset, for at der kan skabes plads til at etablere cykelsti i den modsatte side.

 

Projektet vil forbedre cyklisternes forhold væsentligt, og der vil være en lille gevinst for bilisterne, idet cyklisterne ikke længere vil fylde op i køresporene.

 

Løsningen forbedrer ikke det generelle trafikafviklingsbillede i signalreguleringen. Forvaltningen vurderer, at for dette kan opnås vil, det kræve en alternativ løsning, der indeholder seks kørespor, cykelstier i begge vejsider, et fortov og et fodgængerstøttepunkt - et profil med en bredde på i alt 27,7 m. og et indgreb i parken på ca. 10 m brede som konsekvens.

 

Da den alternative løsning ikke vil fjerne de propper, der er på selve strækningen i forbindelse med indfletning fra to til et spor, har forvaltningen vurderet at den alternative løsning ikke kan forsvares gennemført set i forhold til det meget store indgreb i Grøndalsparken.

 

Økonomi

Projekt vurderes at koste 6,8 mio. kr. inkl. udgifter til projektering og uforudseelige udgifter.

 

Forvaltningen foreslår, at der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. til etablering af projektet. Midlerne planlægges anvendt i 2007.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet i henhold til Vej & Parks egen miljø-checkliste for anlægsprojekter, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

Projektet forventes at indeholde begrænsede mængder af forurenet jord. Bortskaffelse af den forurenede jord er inkluderet i projektets økonomi og vil blive håndteret jf. "Regulativ for anvisning af forure-net jord 2002" godkendt i Borgerrepræsentationen.

Projektet lever endvidere op til retningslinierne i "Miljø i byggeri og anlæg" godkendt i Borgerrepræsentationen den 23. februar 2006 og  understøtter i øvrigt Trafik- og Miljøhandlingsplan 2004 og Parkpolitik 2003.

 

Høring

Forslaget til etablering af cykelstier på Grøndals Parkvej har været forelagt Københavns Politi og HUR til principgodkendelse.

I forbindelse med udviklingen af projektet har forvaltningen modtaget en borgerhenvendelse, hvori forvaltningen opfordredes til at se på trafiksikkerheden ved udkørslen fra Linde Allé og ud på Grøndals Parkvej.

Der har tidligere været mange trafikuheld ved Linde Allé og den nuværende udformning er derfor etableret for at gøre overkørslen mere trafiksikker.

En eventuelt ny foranstaltning, som kan lette adgangen for cyklister og bilister, vil med stor risiko bringe antallet af uheld op igen. Samtidig vil en eventuel foranstaltning påvirke kapaciteten i Grøndals Parkvej, hvilket skyldes at denne vil opfordre til, at Linde Allé benyttes som adgangsvej i større grad end i dag.

Af hensyn til trafiksikkerheden og trafikafviklingen vurderer forvaltningen derfor at det er sikrere, at køre til og fra området omkring Linde Allé via det signalregulerede kryds ved Jernbane Allé.

 

Vanløse Lokalråd er blevet orienteret om projektet og har ikke haft nogen bemærkninger hertil.

 

BILAG (publiceret på nettet)

Bilag 1           Eksisterende forhold

Bilag 2           Fremtidige forhold

Bilag 3           Tværsnit

Bilag 4           Illustration

 

 

 

Ole Bach

 

Til top