Mødedato: 31.08.2006, kl. 17:30

Etablering af task force for afbureaukratisering for erhvervslivet

Se alle bilag

Etablering af task force for afbureaukratisering for erhvervslivet

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. august 2006

 

 

BR 424/06

Etablering af task force for afbureaukratisering for erhvervslivet

Etablering af task force for afbureaukratisering for erhvervslivet

 

 

Indstilling om,

at der nedsættes en særlig Task Force for afbureaukratisering og deregulering for byens erhvervsliv med det i indstillingen beskrevne kommissorium.

                                            (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der nedsættes en særlig Task Force for afbureaukratisering og deregulering for byens erhvervsliv med det i indstillingen beskrevne kommissorium.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Anbefalet

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2006

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Som et nyt element i Københavns Kommunes erhvervspolitik foreslås nedsat en særlig Task Force for afbureaukratisering og deregulering for byens erhvervsliv. Task Forcen skal løbende frem til foråret 2007 fremlægge forslag, der forbedrer vilkårene for mindre virksomheder, iværksættere og kreative erhverv samt arrangementer i byens rum.

Task Forcen skal gennemgå udvalgte sagsområder særligt på teknik- og miljøområdet, hvor kommunen har en væsentlig myndighedsrolle, og løbende fremlægge konkrete forslag til politisk behandling mhp. afbureaukratisering, deregulering og regelforenkling.

Det foreslås, at Task Forcen færdiggør forslagene til politisk behandling, som de relevante forvaltninger kan fremlægge til politisk behandling, i henhold til følgende tidsplan (og indenfor følgende sagsområder):

 

        september 2006: Erhvervsparkeringslicenser

        oktober 2006: Kreative Zoner

        november 2006: Aktiviteter og udendørs handel i byrummet.

        december 2006: Erhvervsaffald

        januar 2007: Regulering af restauranter

                                           

Task Forcen ledes af Teknik- og Miljøforvaltningen og har deltagelse af Økonomiforvaltningen. For hvert af de udvalgte sagsområder (nævnt ovenfor i tidsplanen) nedsættes arbejdsgrupper med involvering af de relevante forvaltninger, ligesom der i samarbejde med Københavns Erhvervsråd etableres eksterne følgegrupper, fokusgrupper el.lign. med sigte på, at berørte interessenter bliver tæt inddraget i arbejdet.

Task Forcen fremlægger efter gennemgangen af de nævnte områder forslag til enten nye sagsområder til gennemgang eller forslag til nedlæggelse af Task Forcen.

Task Forcens arbejde forudsætter ikke merbevilling.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Etableringen af Task Forcen udgør et nyt element i Københavns Kommunes erhvervspolitik. Københavns Erhvervspolitiske strategi prioriterer at skabe rammevilkår for iværksættere, der sikrer dem optimale vilkår. Parallelt hermed er der et politisk ønske om generelt at mindske de administrative byrder for byens virksomheder.

 

Der foreslås derfor nedsat en Task Force, der skal gennemgå en række sagsområder, primært inden for Te knik- og Miljøforvaltningens reguleringsområder, med henblik på at fremlægge konkrete forslag til afbureaukratisering og evt. deregulering af disse sagsområder

 

Forslagene vedr. afbureaukratisering vil omhandle metoder til at gøre det nemmere at ansøge kommunen om tilladelser, f.eks. on-line ansøgningsfaciliteter, optimering af informationsstrømmen fra kommunens enheder til en virksomhed / branche, herunder hindring af gentagne indberetninger af de samme oplysninger, og forbedret intern koordinering i kommunen på tværs af kommunens myndighedsenheder (f.eks. i forbindelse med ansøgninger vedr. større arrangementer, der omfatter flere enheder).

 

Forslag vedr. deregulering vil omhandle reduktion eller afskaffelse af bestemte regelsæt.

 

Task Forcens kommissorium

Forslag til Task Forcens kommissorium og tidsplan fremgår af indstillingens bilag 1.

Task Forcen skal færdiggøre forslagene til politisk behandling, som de relevante forvaltninger kan fremlægge til politisk behandling, i henhold til følgende tidsplan (og indenfor følgende sagsområder):

        september 2006: Erhvervsparkeringslicenser

        oktober 2006: Kreative Zoner

        november 2006: Aktiviteter og udendørs handel i byrummet.

        december 2006: Erhvervsaffald

        januar 2007: Regulering af restauranter

Task Forcen skal fremlægge forslag til reelle forbedringer af vilkårene for især mindre virksomheder og iværksættere.

Task Forcen organiserer arbejdet med sagsområderne således, at der for hvert emne nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af relevante forvaltninger, med tilhørende kommissorium og tidsplan. For hvert emne etableres der i samarbejde med Københavns Erhvervsråd eksterne følgegrupper, fokusgrupper el.lign. tilpasset emnet mhp. at sikre, at de berørte interessenter / erhvervsorganisationer bliver inddraget / hørt ifm. såvel analyserne, som de konkrete forslag.

Formandskabet for Task Forcen varetages af Teknik- og Miljøforvaltningen, der også forestår sekretariatsbetjeningen.

På grundlag af de forslag, som Task Forcen fremlægger, vil de relevante forvaltninger fremlægge forslag til de respektive fagudvalg og evt. Borgerrepræsentationen mhp. ændring af regelsæt m.v.

Task Forcen fremlægger efter gennemgangen af de nævnte områder forslag til enten nye sagsområder til gennemgang eller forslag til nedlæggelse af Task Forcen.

 

Beskrivelse af de udvalgte sagsområder

Erhvervsparkeringslicenser

For at begrænse biltrafikken og sikre lokale beboere og erhvervsliv bedre P-forhold har et bredt flertal af partierne i Københavns Borgerrepræsentation i juni 2005 indgået et forlig om en samlet P-løsning for Indre By og Brokvartererne. Denne nye ordning tager udgangspunkt i virksomhedernes parkering i den bydel, hvor de har adresse, baseret på følgende kriterier:

-         Virksomheder, der hos SKAT er registreret på adresse i Indre By, kan købe en erhvervslicens. Virksomheden skal være inden for bygge, anlæg eller fremstilling. Der må højst være fem ansatte. Der kan kun udstedes licens til 2 biler. En sådan erhvervslicens koster 1.375 kr. pr. år.

 

-         Virksomheder, der hos SKAT er registreret på adresse i Brokvartererne, kan købe en erhvervslicens. Hvis virksomheden har mere end to biler, kan der købes erhvervsmånedskort til bil nr. 3, 4, 5 osv. Bilerne skal være registreret i virksomhedens navn. Erhvervsmånedskort koster 400 kr. pr. bil.

Task forcen vil gennem dialog med relevante erhvervsgru pper afdække, hvilke problemer, de nuværende regler for erhvervsparkeringslicenser giver for erhvervslivet. På den baggrund skal task forcen komme med konkrete forslag til justeringer af regelsættet, der imødekommer problemerne, inden for de gældende principper for kommunens parkeringspolitik.

Særligt for en række håndværks- og serviceerhverv, der varetager en betydelig del af deres arbejde ude på kundebesøg med behov for at kunne medbringe eget køretøj, ofte spredt ud over hele byen i områder med mange forskellige parkeringsordninger, vil Task Forcen vurdere behovet for at forbedre information omkring alternative betalingsformer, f.eks. via mobiltelefon

Udgangspunktet vil være den gældende parkeringsstrategi. Task Forcen fremlægger forslag til i september 2006.

 

Kreative zoner

Kommuneplan 2005 har udpeget otte områder, som særligt egner sig til at tiltrække og fastholde blandede og kreative erhverv. De er i kommuneplanen udlagt som hhv. E0- og J0-områder med en bebyggelsesprocent på 60 for at fastholde og udvikle områdernes karakter som blandede erhvervsområder og med et anvendelsespotentiale for reparations- og håndværksprægede servicevirksomheder, mindre virksomheder, studier, atelier og lignende.

I forbindelse med realisering af de kreative zoner, er der konstateret et stort behov blandt de kommunale myndigheder m.fl. for at være i tæt kontakt med de kreative erhverv for bedre at kunne forudsige deres behov.

Task Forcen skal derfor i samråd med de kreative erhverv som minimum:

 

·        Komme med forslag til redskaber og initiativer, der understøtter de kreative erhverv i de kreative zoner,

·        Opsamle erfaringer fra den kommende lokalplan for den kreative zone Skjulhøj Allé, erhvervsparken for designere "Montre" og øvrige allerede igangsatte initiativer,

·        vurdere anbefalingerne fra rapporten "Rammebetingelser for Københavns kreative brancher", som udgives af Copenhagen Business School i foråret 2006 på opdrag af Økonomiforvaltningen, samt

·        Gå i dialog med de statslige myndigheder mhp. en lempelse af de statslige regler, der er til gene for de kreative erhverv.

 

På grundlag af dette arbejde og efter dialog med branchen fremlægger Task Forcen forslag i oktober 2006.

Fremme af aktiviteter og udendørs handel i byrummet. 

Task Forcen skal fremlægge konkrete forslag til at forbedre rammerne for gennemførelse af aktiviteter i byrummet, med det formål at styrke København som kreativ metropol ved at fremme udendørs kultur- og idrætsarrangementer og skabe bedre rammer for udendørs handel og servering.

Rammerne omhandler dels de respektive regelsæt, dels en smidiggørelse og bedre koordinering af sagsbehandling ved ansøgninger, der omfatter flere myndighedsenheder. Task Forcen skal herunder fremlægge forslag for løbende erfaringsopsamling med eksterne interessenter, bl.a. Wonderful Copenhagen og Politiet.

Forslagene skal tage udgangspunkt i visionen for "Handlingsplan for Københavns Byrum", som blev tiltrådt af Bygge og Teknikudvalget i oktober 2005 (BTU 567/2005 den 12. oktober 2005).  Visionen for Københavns byrum er at skabe både en foranderlig international metropol med en stærk byidentitet, et dynamisk byliv og attraktive erhvervsmuligheder og en attraktiv boligby med gode muligheder for oplevelse og udfoldelse der, hvor folk bor og færdes til daglig.

Task Forcen skal gennemgå de regelsæt og den sagsbehandling, der omfatter:

- Skiltning og standere: Task Forcen skal vurdere mulighederne for at lempe reglerne for opsætning af såvel permanente som midlertidige skilte og standere på vejarealet med information om arrangementer, virksomheders beliggenhed m.m.

- Facader: Task Forcen skal vurdere reglerne for facadereklamer, herunder bannerreklamer på stilladser mhp. at fremsætte forslag, der skaber større sammenhæng i regelsættet for skiltning og stilladsreklamer.

- Sponsoreksponering ved arrangementer: Task Forcen skal fremkomme med forslag til vilkår for fri sponsorekspone ring ifm. idræts- og kulturarrangementer i Københavns Kommune med en større idrætsmæssig eller kulturel værdi, og hvor arrangementerne støttes af Københavns Kommune, har Københavns Kommune som samarbejdspartner eller hvor kommunens faste samarbejdspartnere Wonderful Copenhagen, Copenhagen Eventures og Team Copenhagen er involveret. Disse forslag skal bl.a. ske i forlængelse af den nyligt vedtagne ordning vedr. bannere, BR 260/06 den 27. april 2006.

- Belysning af bygninger: Task Forcen skal vurdere muligheden for at tillade belysning af kommunens centrale bygninger i forbindelse med konkrete arrangementer og i givet fald komme med konkrete forslag hertil.

- Udendørsservering: Task Forcen skal under forudsætning af, at der afsættes et rammebeløb til reduktion af afgift vedr. udendørsservering i budgetforhandlingerne, vurdere takststrukturen, sæsonmæssige og æstetiske regler for udendørsservering mhp. at komme med forslag til justering af regelsættet.

- Containere, filmoptagelser mm: Task Forcen skal vurdere, om regelsættet for opstilling af anlægs- og byggemateriel samt afspærring af veje til f.eks. filmoptagelser skal ændres med henblik på respektive at reducere det tidsrum, materiellet optager plads i byrummet, og skabe bedre vilkår for gennemførelse af filmoptagelser, herunder vurdere den relaterede erhvervsparkering, og i givet fald komme med forslag hertil.

- Stade- og salgspladser: Task Forcen skal vurdere, hvorvidt der kan udpeges egnede stade – og salgspladser på vejareal, torve og pladser, herunder evt. også et antal ved vand. I den forbindelse skal det vurderes, om visse af pladserne kan reserveres til iværksættere, kunsthåndværkere o. lign. På grundlag af det eksisterende stadereglement fremlægger task forcen konkrete forslag til ændring af regelsættet på området.

Efter drøftelse med relevante brugere og myndigheder fremlægger Task Forcen forslag på dette område i november 2006.

 

Erhvervsaffald

Særligt for visser grupper af mindre virksomheder er det problemer med bortskaffelse af affald. Restaurationer etableres ofte i områder med tæt bebyggelse uden eller med kun ringe plads til sikker opbevaring af affald og emballage, indtil bortskaffelse eller udskiftning. Små byggeentrepriser og mindre håndværkere har tit svært ved hurtigt og enkelt at komme af med deres affald. Problemerne er størst i tæt bebyggede områder, først og fremmes i Indre By og i Brokvartererne.

Task Forcen skal vurdere mulighederne for midlertidig opbevaring af affaldsfraktioner i lokale affaldsstationer i nærmiljøet til restaurationer og andet erhverv i Indre By og i Brokvartererne.

I den sammenhæng skal Task Forcen vurdere, om ændring af genbrugsstationernes åbningstider vil kunne betyde lettelser for f.eks. mindre håndværkere.

På grundlag af inddragelse af de relevante aktører og myndigheder og en konkret miljøvurdering fremlægger Task Forcen forslag i december 2006.

 

Regulering af restauranter

Restauranter og serveringssteder i bred forstand er en meget varieret gruppe virksomheder, der er i kontakt med en lang række myndigheder. Fra Københavns Kommune drejer det sig om Vej & Park (udeservering, byrum), Byggeri & Bolig (ombygning, udvidelser, markiser, udhæng), Plan & Arkitektur (facader, markiser, udhæng), Miljøkontrollen (erhvervsaffald, støj) og Kultur- og Fritidsforvaltningen (bevillinger, næringsbreve).

Hertil kommer en række andre statslige og kommunale myndighedsområder indenfor arbejdsmarkedsområdet, skat, arbejdsmiljø, fødevarekontrol oma.

I samråd med de relevante aktører i branchen skal Task Forcen som minimum:

·        Analysere den samlede informationsstrøm mellem myndighederne og restauranter mhp. at fremlægge forslag til en bedre intern koordinering , herunder vurdere mulighederne for at indrette en særlig del af erhvervshjemmesiden på kk.dk særligt til denne branche.

·        Vurdere de administrative byrder for restauranterne med henblik på at fremkomme med forslag til forenklingsmuligheder, herunder en forenkling af ansøgningsprocedurer.

·        Vurdere om det vil være hensigtsmæssigt at indrette specielle zoner, hvor støjgrænserne for nattelivet lempes og i givet fald fremlægge konkrete forslag til disse.

·        Vurdere mulighederne for ændring af regulering vedr. tilgængelighedsforhold og anden regulering vedr. mindre serveringssteder.

 

Task Forcens arbejde skal gennemføres i samarbejde med branchen og de relevante statslige myndigheder.

 

Task Forcen skal i sit arbejde vurdere grænseflader til den Restaurationsplan, der med forankring i Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFU og Bevillingsnævn) evt. skal fremlægges i 2009.

Task Forcen vil fremlægge konkrete forslag på området i januar 2007.

 

ØKONOMI

 

Udgifterne til Task Forcens arbejde afholdes inden for de deltagende forvaltningers budgetter.

 

MILJØVURDERING

Sagen indgår ikke på forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

 Bilag 1 – Kommissorium for Task Forcen

 

 

Claus Juhl                                                  Mette Lis Andersen

 

Til top