Mødedato: 31.08.2006, kl. 17:30

Indstilling vedr. igangsætningen af Metropolzoneprojektet

Se alle bilag

Indstilling vedr. igangsætningen af Metropolzoneprojektet

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. august 2006

 

 

BR 506/06

Indstilling vedr. igangsætningen af Metropolzoneprojektet

Indstilling vedrørende igangsætningen af Metropolzoneprojektet

 

 

Indstilling om,

at forvaltningerne igangsætter et nyt projekt - "Metropolzonen" - som beskrevet i denne indstilling, samt

at forvaltningerne udarbejder en redegørelse for, hvordan eventuelle andre aktører i zonen kan og skal inddrages.

                                            (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

                      (Standsningsret)

                      (Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at  Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

 

at forvaltningerne igangsætter et nyt projekt - "Metropolzonen" - som beskrevet i denne indstilling.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2006

Jesper Schou Hansen (V) stillede ændringsforslag om, at Teknik- og Miljøudvalget deltager i dialogmøderne med aktørerne med en fra hver valggruppe.

 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Anette Holst Christensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Hamid El Mousti (A)

 

X

 

Jesper Schou Hansen (V)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Lotte Thiim Bertelsen (F)

 

 

X

Jette Gottlieb (Ø)

X

 

 

Winnie Berndtson (U)

X

 

 

Resultat

4

6

1

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Jette Gottlieb (Ø) stillede følgende ændringsforslag:

Dialogmøder med aktørerne: Til listen føjes Bryghusgruppen, Vesterbro Lokalråd, Indre By Lokalråd, Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe samt andre relevante borgergrupper. Det er hensigten, at kommunen og de involverede aktører indgår et økonomisk og/eller fagligt samarbejde, som skal muliggøre udviklingen af helhedsplanen.

 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Anette Holst Christensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Hamid El Mousti (A)

 

X

 

Jesper Schou Hansen (V)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Lotte Thiim Bertelsen (F)

X

 

 

Jette Gottlieb (Ø)

X

 

 

Winnie Berndtson (U)

X

 

 

Resultat

5

6

0

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

                     

Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse, at forvaltningerne udarbejder en redegørelse for, hvordan eventuelle andre aktører i zonen kan og skal inddrages.

 

Winnie Larsen-Jensen (A), Hamid El Mousti (A), Anette Holst Christensen (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (A) og Monica Thon (B) afgav følgende bemærkning: Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre stemte imod ændringsforslaget, fordi vi afventer forvaltningens redegørelse for, hvordan eventuelle andre aktører i zonen kan og skal inddrages."

                     

Jesper Schou Hansen (V) begærede sagen indbragt til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2006

Klaus Bondam (B) stillede følgende ændringsforslag:

"at Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,

at udviklingsprocessen suppleres med et fjerde spor kaldet "den lokale dialog", hvor dialogen med områdets lokalråd samt områdets borgergrupper og netværk (eksempelvis Bryghusgruppen og Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe) føres med henblik på at få den lokale vinkel ind i udviklingsforløbet."

Ændringsforslaget blev anbefalet uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

C, O og V tog forbehold.

 

 

 

RESUME

Overborgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren foreslår igangsat et projekt, som skal se nærmere på, hvordan Metropolzonen – området mellem Rådhuspladsen, Hovedbanegården, Vesterport og havnen - kan udvikles. Se bilag 1.

Baggrunden for igangsætningen af projektet er et behov for dels at koordinere en række udviklingsinitiativer, dels helt overordnet at gennemtænke og udvikle området således at der skabes et sammenhængende og velfungerende byområde funktionelt (ikke mindst trafikalt) og oplevelsesmæssigt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Vision er, at projektet skal være med til at styrke Københavns position som en unik metropol. En by der er centrum for aktivitet – økonomisk, administrativt, kulturelt og oplevelsesmæssigt. Og en by der i kraft af sine aktiviteter kan markere sig internationalt.

København skal være en kreativ metropol – en by i udvikling med fokus på Teknologi, Talent, Tolerance. Metropolzonen skal være Københavns visitkort og signalere, at det er her, der er "Gang i København"!

Metropolzonen huser en lang række aktører, hvoraf flere har barslet med større eller mindre udviklingsprojekter. Baggrunden for igangsætningen af projektet er et behov for dels at koordinere disse udviklingsinitiativer, dels helt overordnet at gennemtænke og udvikle området således at der skabes et sammenhængende og velfungerende byområde trafikalt, funktionelt og oplevelsesmæssigt. Samt at indtænke nye forbindelser til og fra havnen, for at skabe liv omkring Kalvebod Brygge og Christians Brygge og udnytte nærheden til vandet som et af byens stærke kendetegn.

Udviklingsprocessen følger tre sideløbende og krydsende spor;

·        Dialogmøder med aktørerne (Realdania, Nykredit, Freja, Tivoli, Dansk Industri, Scala, Nordisk Film, DSB etc.). Det er hensigten a t kommunen og de involverede aktører indgår et økonomisk og fagligt samarbejde, som skal muliggøre udviklingen af helhedsplanen.

·        Københavnerdialog med byens borgere og besøgende. Det prioriteres højt, at dialogen med københavnerne starter tidligt og bliver en central del af hele udviklingsforløbet.


 

·        Parallelopdrag/arkitektkonkurrence

Målet er, at der ca. 18 måneder efter aktørernes eventuelle tilsagn om at indgå et økonomisk og fagligt samarbejde foreligger en helhedsplan og handlingsplan for realisering af projektet.

 

Økonomi

Nedenfor er skitseret et overslag på omkostninger forbundet med gennemførelsen af processen. Priser er her vurderet ud fra erfaringer fra tidligere processer.

Aktivitet

Anslået pris i kr.

Indledende procesforløb

Dialogmøder

500.000 kr. til konsulentudgifter og afholdelse af workshops mv.

Københavnerdialog

1 mio.kr.

Parallelopdrag

1 mio. kr.– heri ligger:

3 x 200.000 til teams

400.000 til konsulent, workshops

Sum

2,5 mio. kr.

Videre forløb

Opfølgende helhedsplanudarbejdelse

500.000 kr.

Rådgivere på helhedsplan

Ca. 500.000 kr.

I alt

3,5 mio.kr.

Etablering af en procespulje

Intentionen er, at der etableres en procespulje, hvor områdets aktører og Københavns Kommune i fællesskab bidrager til finansieringen af processen. Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen lægger hver især 250.000 kr. Teknik og Miljøforvaltningens udgifter Finansieres over forvaltningen pulje til uforudsete udgifter placeret under Sekretariatet på konto 6.51.1. Økonomiforvaltningens udgifter til projektet afholdes indenfor budgettet til kommuneplan på Økonomiforvaltningens drift funktion 6.51. Som en del af deltagelsen i projektet forudsættes områdets aktører at bidrage med 200.000 kr. hver. For disse penge indgår aktørerne i et udviklingsforum sammen med Københavns Kommune og udvalgte faglige kapaciteter. Med ca. 15 aktører der hver lægger 200.000 kr. og et kommunalt bidrag på 500.000 kr. bliver procespuljen på 3,5 mio. kr. Formålet med denne model er at sikre et fælles projekt med stort engagement i udviklingsprocessen hos områdets aktører.

Hvorvidt etableringen af ovennævnte procespulje kan realiseres afhænger af den forestående dialog med aktørerne startende med et indledende møde d. 22. august 2006. Når modellen har været drøftet med aktørerne og disse har haft lejlighed til at tage beslutning om deres engagement, kan forvaltningerne vurdere om denne aktørorienterede tilgang til projektet kan realiseres. Herefter vil der blive fremlagt en ny indstilling til udvalgene og Borgerrepræsentationen om finansiering af projektet.

Det vil herudover blive en væsentlig del af projektets opgave, at vurdere omfanget af kommunale investeringer og mulighederne for private investeringer til realisering af helhedsplanen. På nuværende tidspunkt er det svært at sige noget nærmere herom.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes. En miljøvurdering vil med en vis sandsynlighed blive aktuel i forbindelse med et evt. kommuneplantillæg.

 

Høring

Der vil blive foretaget høringer i henhold til Planloven. Og herudover planlægges der, som beskrevet ovenfor, ikke-lovbestemt dialogaktiviteter med borgerne af den ene og den anden art.

 

Bilag

1.      Kort over Metropolzonen.

2.      Metropolzonen – proces og projektindhold i detaljer.

3.      Oversigt over de aktører, som er inviteret til et første indledende aktørmøde.

 

 

 

 

Claus Juhl                                                Mette Lis Andersen

 

Til top