Mødedato: 31.05.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Årsrapport 2017 for Udviklingsselskabet By & Havn I/S

Se alle bilag
Årsrapporten 2017 for Udviklingsselskabet By & Havn I/S fremlægges til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at årsrapporten for 2017 for Udviklingsselskabet By & Havn I/S tages til efterretning, jf. bilag 1.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Udviklingsselskabet By & Havn I/S (i det følgende benævnt By & Havn) ejes af Københavns Kommune med 95 % og staten v/Transport-, Bygnings- og Boligministeriet med 5 %. Selskabets formål er at udvikle arealerne i Ørestad og i Københavns Havn, samt forestå havnedriften i Københavns Havn.

Årsrapporten er, efter godkendelse af By & Havns bestyrelse og selskabets ejere, offentliggjort den 16. april 2018. Årets samlede resultat blev et underskud på 100 mio. kr. mod budgetteret overskud på 382 mio. kr. På trods af denne afvigelse er resultatet tilfredsstillende, idet afvigelsen alene skyldes værdiregulering af selskabets investeringsejendomme som følge af bidrag til Nordhavnstunnel og usikkerhed omkring Ørestad Fælled Kvarter.

Egenkapitalen udgjorde ultimo 2017 -3.837 mio. kr. mod -3.756 mio. kr. ultimo 2016.

Hovedpunkterne i årsrapport 2017 forelægges hermed for Borgerrepræsentationen, idet der tillige henvises til selskabets ejerrapportering, jf. bilag 2.

Løsning

Resultatet

Resultat for 2017 er et underskud på -100 mio. kr., mod et overskud på 354 mio. kr. i 2016.

På trods af det umiddelbart negative resultat er der tale om et tilfredsstillende resultat, da underskuddet primært skyldes nedskrivning af værdien af selskabets investeringsejendomme, grundet sagerne om Ørestad Fælled Kvarter og bidrag til tilslutningsanlæg til Nordhavnstunnel. Begge forhold er besluttet af selskabets ejere, som selskabet ikke har haft mulighed for at påvirke.

Nedskrivning af investeringsejendomme var på -570 mio. kr. i 2017 mod positiv værdiregulering på 822 mio. kr. i 2016.

En nedskrivning af markedsværdien af gælden på -293 mio. kr. i 2017, mod en opskrivning på 484 mio. kr. i 2016, har påvirket resultatet positivt. Begrundelsen herfor er udsving på kapitalmarkedet (stigende renter i 2017 i forhold til 2016).

Resultatet er således samlet set negativt påvirket af værdireguleringer i 2017 med i alt -277 mio. kr. mod en samlet positiv regulering på 338 mio. kr. i 2016. Hverken værdireguleringer af gæld eller investeringsejendomme har likviditetsmæssig betydning for selskabet.

Ses der bort fra værdireguleringer er driftsresultatet positivt. Set ud fra det primære driftsresultat (EBITDA) er resultatet således et af de bedste år, siden selskabets stiftelse i 2007. EBITDA blev på 283 mio. kr., og oversteg således for fjerde år i træk selskabets nettofinansieringsudgifter, der var på 225 mio. kr.

Dette er en gunstig udvikling, da selskabets styrke og evne til at modstå økonomiske kriser forstærkes, hvis selskabet kan bringe sig i en situation, hvor salg af investeringsejendomme ikke er nødvendigt for at dække den løbende drift.

En væsentlig del af forklaringen på den positive udvikling i EBITDA (på trods af nedgangen i indtægter fra jordmodtagelse i Nordhavn) er en stigning i særlig indtægter fra havnefaciliteter, der er udlejet til CMP, og parkeringsindtægter. Herudover er modtaget et større engangsbeløb fra Copenhagen International School til dækning af en omkostning ved indskrænkning/flytning af CMP’s areal til containerterminal. Endvidere har nettorenteudgifterne været lave.

Egenkapitalen

Egenkapitalen udgør ultimo 2017 -3.837 mio. kr., hvilket er 81 mio. kr. mindre end ved udgangen af 2016. Årsagen hertil er i det væsentligste årets resultat på -100 mio. kr.

På trods af den positive udvikling i selskabets drift og indtægter fra salg, skal det holdes for øje, at reetableringen af selskabets egenkapital har lange udsigter.

Sagen om Ørestad Fælled Kvarter og Principaftalens vilkår om, at selskabet også skal finansiere korrektionsreserven til Sydhavnsmetro (2,1 mia. kr. i 2017-pl) kan samlet set medføre, at egenkapitalen først er genskabt i år 2038.

By & Havn er et gældstungt og konjunkturfølsomt selskab, og selskabets økonomi og evne til at genskabe egenkapitalen afhænger af forhold udenfor selskabets kontrol, såsom renteniveauet for gælden, salgstidspunktet og salgspriser. Negative ændringer i disse udefra givne rammebetingelser for By & Havn vil få konsekvenser for selskabet.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og By & Havn orienteres om Borgerrepræsentationens beslutning.

 

Peter Stensgaard Mørch                /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at årsrapporten for 2017 for Udviklingsselskabet By & Havn I/S tages til efterretning, jf. bilag 1.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er betænkelige ved de høje parkeringspriser i Ørestad og Nordhavn. Vi finder det desuden problematisk, at der tilsyneladende ikke er handicapparkeringspladser.”

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet ser fortsat med bekymring på den meget store gæld i By & Havn, som blandt andet er en konsekvens af et flertal på Rådhusets beslutning om at udvide metroen til Sydhavnen. Med en gæld, som med stor sandsynlighed vil forblive på over 16 mia. kr. frem til 2044, bliver fortsat optimering af selskabets drift og gældspleje et afgørende fokuspunkt, også for Københavns Kommunes repræsentanter i selskabets bestyrelse. Samtidig er vi i Alternativet meget opmærksomme på, at selskabets svage økonomi ikke leder til en forceret byudvikling, hvor vi sætter reel borgerinddragelse og visionen om et grønt, menneskevenligt København over styr.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig:

”Vi er betænkelige ved de høje parkeringspriser i Ørestad og Nordhavn. Vi finder det desuden problematisk, at der tilsyneladende ikke er handicapparkeringspladser.”

Til top