Endelig vedtagelse af tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 463 "Århusgadekvarteret i Nordhavn", Østerbro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 463 Århusgadekvarteret i Nordhavn, der muliggør op til 300 ungdoms- og kollegieboliger.
Indstilling
Indstilling om,
- at tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” (bilag 2) godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Grundejer har anmodet om et tillæg til den gældende lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” for at muliggøre op til 300 private ungdoms- og kollegieboliger. Forslag til lokalplantillæg blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 27. november 2017 og har været i høring fra den 4. december 2017 til den 31. januar 2018. Forvaltningen har modtaget 96 henvendelser. Høringen har givet anledning til en mindre opdatering af en visualisering jf. nedenfor under løsning.
Løsning
Grundejer har anmodet om et tillæg til den gældende lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” for at muliggøre op til 300 private ungdoms- og kollegieboliger i det gældende lokalplanområde, der omfatter hele Århusgadekvarteret. I den gældende lokalplan er antallet af ungdoms- og kollegieboliger begrænset til maksimalt 100 for hele Århusgadekvarteret. Da begrænsningen er en del af planens anvendelsesbestemmelse, forudsætter opførelse af et kollegium med op til 300 ungdoms- og kollegieboliger et tillæg til lokalplanen. Hvis planen ikke vedtages, gælder den eksisterende lokalplan med mulighed for op til 100 kollegie- og ungdomsboliger.
Der sker med denne lokalplan ingen ændring i boligarealet i Århusgadekvarteret. Da Planloven kun giver mulighed for at stille krav om almene boliger, når der planlægges for nye boliger, kan der ikke stilles krav om almene boliger i lokalplanen.
Der henvises i øvrigt til bilag 3 faktaark.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Forvaltningen foreslår en opdatering af visualiseringen på lokalplanforslagets side 7, som har vist sig ikke at være retvisende i forhold til omgivelserne. Den viste visualisering opdateres for så vidt angår de umiddelbare omgivelser, herunder bilelevator og andre elementer i passagen øst for byggefeltet. Denne vedlægges som bilag 7.
Borgermøde
På borgermødet den 22. januar 2018 deltog ca. 70 personer, hvor mange gav udtryk for stor utilfredshed med planforslaget. Utilfredsheden samlede sig stort set om de samme punkter, som de modtagne høringssvar beskriver. Forvaltningen har derfor kommenteret nedenfor. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 6.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 96 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 96
Østerbro Lokaludvalg har i den interne høring givet udtryk for, at der ikke burde bygges boliger mod gården, og at gården burde være åben mod vandet eller pladsen. Lokaludvalget har efter svar fra kommunen om, at den høje stueetage mod gården ikke bruges til boliger, at gården hæves og at lysindfaldet skal leve op til reglerne for dagslys, frafaldet sin indsigelse. Lokaludvalget bakker op om, at der kommer op til tre gange så mange ungdomsboliger som oprindeligt planlagt.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
-
Modstand mod ændringen af anvendelse fra 100 til 300 ungdoms- og kollegieboliger, påstand om for stor ændring af beboersammensætning, utilfredshed med at man ændrer plangrundlaget, hvilket udhuler tillid til eksisterende lokalplan.
-
I forhold til projektet er der modstand mod en øget husdybde, frygt for en øget højde i byggeriet, at højdegrænseplan og dagslysforhold ikke overholdes, samt at støjforholdene ved et kollegium af denne størrelse vil skabe for store gener for naboerne.
-
Generelt kritiseres processen, herunder at de demokratiske rettigheder udfordres, at tilliden til kommune, lokalplan, politikere og By & Havn er forsvundet. Endvidere kritiseres at der ikke er udført en miljøvurdering, samt ikke overholdt lovgivning generelt og misvisende lokalplanforslag.
-
Der er fremkommet en række andre indsigelser, herunder at baggrunden for tillægget til lokalplan bunder i økonomiske interesser.
Herudover er en række positive tilkendegivelser. Øvrige fremsendte henvendelser behandles i bilag 5.
Forvaltningens bemærkninger
-
Forvaltningen har vurderet projektet i forhold til konsekvenserne af en ændring af fordelingen af boligstørrelser og dermed muligheden for flere ungdoms- og kollegieboliger. Forvaltningen har vurderet, at området kan bære denne forøgelse, når der bliver sammenlignet med placering af kollegier i byens øvrige tætte bykvarterer, og derfor har forvaltningen fremmet et tillæg til lokalplanen. Den blandede by er en del af det ønskede mål med Kommuneplan 2015 og med planlægningen af Nordhavn. Forvaltningen mener, at flere ungdomsboliger styrker dette.
-
Forvaltningen har lavet en konkret vurdering af de ansøgte ønsker til ændring af lokalplanen i forhold til det konkrete projekt. Det vurderes, at ud over de i lokalplantillægget muliggjorte ændringer, kan projektet overholde kravene til højder, højdegrænseplan, dagslysforhold og andre bebyggelsesregulerende bestemmelser i den eksisterende lokalplan. Ungdoms- og kollegieboliger er en vigtig del af en universitetsby og Københavns Kommune ønsker at fremme muligheden for at placere disse boliger i såvel byudviklingsområderne som i den tætte by. Lokalplanen kan ikke regulere støj fra boliger.
-
Borgerrepræsentationen har ret og pligt, efter planloven, til at planlægge for byområdernes anvendelse. Forvaltningen har foretaget en screening efter lov om miljøvurdering af planer og programmer og vurderet, at der ikke skal foretages en miljøvurdering af tillægget til lokalplanen, fordi ændringen fra den oprindelige lokalplans bestemmelser for antal af ungdoms- og kollegieboliger i forhold til lokalplanområdets nuværende omfang og karakter ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på det pågældende område. Den oprindelige lokalplan er miljøvurderet. Forvaltningen erkender, at der er en visualisering, der ikke er retvisende i forhold til omgivelserne. Derfor foreslår forvaltningen, at den viste visualisering opdateres for så vidt angår de umiddelbare nære omgivelser.
-
Lokalplanlægningen kan alene varetage planlægningsmæssige hensyn som udover de samfundsmæssige, fx kan være funktionelle, æstetiske, kulturhistoriske hensyn eller natur- og miljøhensyn, jf. planlovens § 1. Såvel private- som kommunaløkonomiske hensyn, herunder huspriser er ikke et lovligt hensyn i lokalplanlægningen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget tillægget til lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” (bilag 2) godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med fem stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og Å.
Imod stemte: B, C, I og O.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav følende protokolbemærkning:
”Vi er imod det meget massive byggeri, hvor arealer uden for matriklen regnes med til friarealet. Vi ønsker et mindre ungdomsboligbyggeri på grunden.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets mødet den 23. april 2018:
”Vi er imod det meget massive byggeri, hvor arealer uden for matriklen regnes med til friarealet. Vi ønsker et mindre ungdomsboligbyggeri på grunden.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2018
Indstillingen blev godkendt med 48 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og I.
Imod stemte: C og O.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre stemmer for tillægget til lokalplanen, men ønsker, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal arbejde med udformningen af byggeriet med henblik på at mindske støjgenerne fra ungdoms- og kollegieboligerne.”
Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er imod det meget massive byggeri, hvor arealer uden for matriklen regnes med til friarealet. Vi ønsker et mindre ungdomsboligbyggeri på grunden.”