Revision af regulativ for lokaludvalg
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at forslag til revideret regulativ for lokaludvalg, som har været i høring i lokaludvalgene, godkendes med følgende ændring: ”§ 5 stk. 2 ændres til ”Medlemmer og suppleanter udpeget efter stk. 1 skal være villige til at modtage valget og have folkeregisteradresse i Københavns Kommune eller væsentlige og dokumenterede interesser i lokalområdet. Medlemmer og suppleanter udpeget efter indstilling skal tillige repræsentere lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser på skole- idræts- ældre- og daginstitutionsområdet og lignende, som forestår eller deltager i lokale aktiviteter i bydelen eller området, jf. § 2, stk.2”, samt
- at bestemmelsen i regulativ for lokaludvalg § 5, stk. 2, om bopælspligt i Københavns Kommune først træder i kraft fra førstkommende valgperiode.
(Økonomiudvalget)
(1. behandling)
Problemstilling
1. Dobbelt medlemskab/stedfortrædere til Borgerrepræsentationen
Muligheden for at lokaludvalgsmedlemmer kan fungere som stedfortrædere i Borgerrepræsentationen, uden at de skal opgive deres medlemskab af lokaludvalget, undersøges. Det fungerende regulativ giver ikke denne mulighed.
2. Bopælspligt for medlemmer og suppleanter af lokaludvalgene
I regulativet stilles der ikke krav til medlemmer der repræsenterer en forening mv. i bydelen skal have bopæl i Københavns Kommune, hvorimod de partipolitisk udpegede repræsentanter skal have folkeregisteradresse i bydelen. Muligheden for at ændre regulativet, således at der kan stilles krav om at foreningsmedlemmerne har bopæl i kommunen undersøges.
3. Ændring af lokaludvalgenes mulighed for at nedsætte arbejdsgrupper
Ifølge det nugældende kommissorium kan lokaludvalgene nedsætte arbejdsgrupper. Det er imidlertid ifølge den kommunale styrelseslov ikke muligt at nedsætte arbejdsgrupper med rådgivende beføjelser. Muligheden for at ændre regulativet, således at der skabes hjemmel til, at lokaludvalgene kan nedsætte arbejdsgrupper med beføjelser til at rådgive dem, undersøges.
Økonomiforvaltningen har den 12. august 2011 skriftligt forelagt ovenstående forslag til ændringer for Økonomi- og Indenrigsministeriet. Ministeriet har den 29. august 2011 telefonisk meddelt, at man ikke har indvendinger imod forslagene. Ministeriet har taget forbehold for, at endelig vurdering og evt. godkendelse af forslagene først kan ske efter Borgerrepræsentationens vedtagelse.
Økonomiforvaltningen har efter økonomi- og Indenrigsministeriets tilkendegivelse udarbejdet udkast til revideret regulativ for lokaludvalg. Ud over ovennævnte ændringer, indeholder regulativet en række forslag til mindre væsentlige ændringer, typisk af teknisk eller sproglig karakter. Udkastet til revideret regulativ fremgår af bilag 1. En sammenligning imellem det nugældende regulativ og forslag til revideret regulativ samt Økonomiforvaltningens bemærkninger til ændringerne kan ses i bilag 2.
Forslaget har været til høring i lokaludvalgene i perioden 28. februar til 20. april 2012. Samtlige tolv lokaludvalg har afgivet høringssvar. Fire lokaludvalg – Vanløse Lokaludvalg, Bispebjerg Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg samt Christianshavns Lokaludvalg har ingen bemærkninger til forslaget. Lokaludvalgenes høringssvar er samlet i bilag 4.
Generelt udtrykker lokaludvalgene tilfredshed med ændringerne. En del lokaludvalg har dog haft bemærkninger til enkelte af ændringsforslagene. En oversigt over lokaludvalgenes høringssvar og Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil fremgår af bilag 5. Nedenfor følger en mere summarisk gennemgang af de væsentligste elementer i lokaludvalgenes høringssvar.
Til § 3, stk. 2 i regulativet (mulighed for at lokaludvalgsmedlemmer kan fungere som stedfortrædere i Borgerrepræsentationen) har et enkelt lokaludvalg bemærket, at de foreslåede ændringer er en forbedring af de hidtidige regler, men at det efter lokaludvalgets opfattelse vil være mest i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 15. juni 2011, at der alene er krav om at lokaludvalgsmedlemmer skal tage orlov fra lokaludvalget for at kunne fungere som stedfortrædere i Borgerrepræsentationen. To andre lokaludvalg har haft bemærkninger af mere teknisk karakter, mens et lokaludvalg finder, at det er rimeligt at man som kortvarig stedfortræder kan bibeholde sin plads i lokaludvalget. De øvrige otte lokaludvalg har ikke haft bemærkninger til forslaget. Økonomiforvaltningen indstiller, at formuleringen af bestemmelsen fastholdes, idet de er Økonomiforvaltningens opfattelse, at hensigten med Borgerrepræsentationens beslutning af 15. juni 2011 var dels at sikre, at lokaludvalgsmedlemmer, der samtidig er medlemmer af Borgerrepræsentationen, kan deltage i Borgerrepræsentationens møder, når et BR-medlem har meddelt afbud på grund af sygdom, dels at undgå at lokaludvalgsmedlemmer besidder et dobbeltmandat i en længere periode. Denne balance finder Økonomiforvaltningen er opnået med formuleringen af forslaget. Økonomiforvaltningen kan tilføje, at Økonomi- og Indenrigsministeriet i et brev af 12. januar 2012 har tilsluttet sig Københavns Kommunes hidtidige praksis, hvorefter lokaludvalgsmedlemmer ikke samtidig kan have plads i et lokaludvalg og i Borgerrepræsentationen. Dette følger af den hidtil gældende regel i regulativets § 3,stk. 2. Ministeriet udtaler, at situationen ikke kan løses ved at lokaludvalgsmedlemmerne søger orlov fra lokaludvalget ved indkaldelse til Borgerrepræsentationen, idet der stadig vil være tale om et dobbeltmandat. Med den nye formulering af § 3, stk. 2, i regulativet skabes der som nævnt mulighed for, at lokaludvalgsmedlemmer, der indkaldes som stedfortrædere til Borgerrepræsentatioen i tilfælde af et medlems kortevarende forfald på grund af sygdom ikke behøver at udtræde af lokaludvalget.
Der har særligt været indsigelser imod forslag til regulativets § 5, stk. 2, (bopælspligt for medlemmer indstillet af foreninger mv.). Generelt finder de seks lokaludvalg, der er imod forslaget, at forslaget indebærer en svækkelse af lokaludvalgets arbejde, og det påpeges særligt, at mange af de forretningsdrivende, der er aktive i lokaludvalgene, har bopæl udenfor kommunen. To lokaludvalg påpeger, at at der er særlige udvalg i Københavns Kommune, der består af medlemmer med bopæl uden for Københavns Kommune, og som behandler ansøgninger om støttemidler i lighed med lokaludvalgene. Såfremt bopælspligten gennemføres for lokaludvalgsmedlemmer, finder lokaludvalget derfor, at konsekvensen bør være, at den gælder for alle medlemmer af alle rådgivende organer, som kommunen har nedsat. Et lokaludvalg finder bopælspligten hensigtsmæssig. De øvrige fem lokaludvalg har ikke haft bemærkninger til forslaget. På trods af bemærkningerne indstiller Økonomiforvaltningen, at forslaget om bopælspligt i Københavns Kommune bør fastholdes, idet bopælspligten er et af de tre principper i ændringer i regulativet, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2011, som led i behandlingen af nyt koncept for lokaludvalgene. Det indstilles, at ændringen træder i kraft fra førstkommende valgperiode.
Også forslaget om ændring af lokaludvalgenes muligheder for at nedsætte arbejdsgrupper (ny § 15 i regulativet) bliver mødt med indvendinger, i dette tilfælde fra fem lokaludvalg. Disse lokaludvalg udtaler sig imod at ændringen gennemføres, idet de finder, at et krav om, at de arbejdsgrupper, der medvirker i forberedelsen af sager om tildeling af puljemidler, kun må bestå af medlemmer og/eller suppleanter af lokaludvalgene, er en indskrænkning af lokaludvalgenes arbejde og muligheder for borgerinddragelse. Syv lokaludvalg har ikke haft bemærkninger til forslaget. Økonomiforvaltningen indstiller, at forslaget fastholdes, idet det fremgår af den kommunale styrelseslovs regler, at en særlig arbejdsgruppe kun kan sammensættes af personer fra det nedsættende udvalgs medlemskreds. Økonomiforvaltningen bemærker, at borgere efter forslaget fortsat vil kunne deltage i arbejdsgrupper under lokaludvalgene, så længe disse ikke forbereder sager om tildeling af puljemidler.
Endelig har et lokaludvalg foreslået, at der sker en præcisering af formuleringen af regulativets § 7 (valg af formand og næstformand), således at det fremgår, at der skal vælges en 1. og en 2. næstformand, så det er klart, hvem der skal fungere i formandens forfald. Økonomiforvaltningen kan tilslutte sig lokaludvalgets bemærkning. Forslag til § 7 er ændret i overensstemmelse hermed.
Løsning
Økonomi
Videre proces
Når Økonomiudvalget har godkendt forslaget til ændret regulativ for lokaludvalg, forelægges dette for Borgerrepræsentationen til vedtagelse. Forelæggelse for ministeren forventes at ske efter, at forslaget er godkendt første gang af Borgerrepræsentationen. Når Økonomi- og Indenrigsministeren har godkendt forslaget, vil dette blive forelagt for Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.
Claus Juhl Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
- at forslag til revideret regulativ for lokaludvalg, som har været i høring i lokaludvalgene, godkendes.
- at det godkendes, at bestemmelsen i regulativ for lokaludvalg § 5, stk. 2, om bopælspligt i Københavns Kommune først træder i kraft fra førstkommende valgperiode.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2012
Jesper Christensen (A), Sisse Marie Welling (F) og Mikkel Warming (Ø) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Partierne forslår, at der indsættes et nyt 2. at-punkt med følgende ordlyd: ”at § 5 stk. 2 ændres til ”Medlemmer og suppleanter udpeget efter stk. 1 skal være villige til at modtage valget og have folkeregisteradresse i Københavns Kommune eller væsentlige og dokumenterede interesser i lokalområdet. Medlemmer og suppleanter udpeget efter indstilling skal tillige repræsentere lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser på skole- idræts-, ældre- og daginstitutionsområdet og lignende, som forestår eller deltager i lokale aktiviteter i bydelen eller området, jf. § 2, stk.2””
Det oprindelige 2. at-punkt opretholdes som et 3. at-punkt.
Der blev stemt om det stillede ændringsforslag:
For stemte 9 medlemmer: A, B, F og Ø
Imod stemte 2 medlemmer: O og V
Ændringsforslaget blev dermed anbefalet.
Den således ændrede ændrede indstilling blev dermed anbefalet, idet der ikke blev stemt om den oprindelige indstilling.
Beslutning
Der var med dagsordenen udsendt et teknisk ændringsforslag til indstillingen, se bilag.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”Der foreslås følgende ændring til regulativets § 3, stk. 2:
”§ 3, stk. 2. Medlemmer og suppleanter af lokaludvalget må ikke samtidig være medlemmer af Borgerrepræsentationen dog således, at medlemmer og suppleanter af lokaludvalgene kan fungere ved en borgerrepræsentants forfald efter lov om kommunernes styrelse § 15 ved midlertidig udtræden (orlov) af lokaludvalget i den periode hvervet som stedfortræder i Borgerrepræsentationen varetages.””
Ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti blev forkastet med 31 stemmer imod 8. 9 undlod.
For stemte: C, I og O.
Imod stemte: A, F og Ø.
Følgende undlod at stemme: B, V og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Indstillingen med det tekniske ændringsforslag blev herefter godkendt med 37 stemmer imod 7. 4 undlod.
For stemte: A, B, F, I, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: O og V.
Følgende undlod at stemme: C.
Indstillingen blev oversendt til 2. behandling i Borgerrepræsentationen.