Mødedato: 31.05.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om undersøgelse af effekten af Københavns Kommunes udbud

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1.      at Borgerrepræsentationen pålægger alle forvaltninger at indgå i et fælles arbejde mhp. en undersøgelse af effekterne i forbindelse med udlicitering af opgaver i Københavns Kommunes. Opgaven forankres i 7-direktørkredsen, og Økonomiforvaltningen yder sekretariatsbistand for arbejdet.

2.      at undersøgelsen og evt. konsekvenser for kommunens udbudsstrategi forelægges ØU inden udgangen af 2012.

3.      undersøgelsen skal omfatte:

a.       effekten på kommunens omkostninger, herunder så vidt muligt en vurdering af både driftsomkostninger i forhold til opgaveløsningen og transaktionsomkostninger i forbindelse med udbuddet.

b.      effekten på kvaliteten i opgaveløsningen, fx målt ved brugertilfredshed, antallet af klagesager e.lign.

c.       effekten på arbejdsforhold for de omfattede medarbejdere, fx målt ved lønniveau, sygefravær, trivselsundersøgelser e.lign.

d.      effekten på kommunens muligheder for tilrettelæggelse af hensigtsmæssig driftsorganisering på områder med delvis konkurrenceudsættelse og godkendelsesmodeller, herunder frit valg på ældreområdet.

(Medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne)

MOTIVERING

En del af Københavns Kommunes opgaver er udliciteret til private aktører først og fremmest private virksomheder men også fx socialøkonomiske virksomheder og non-profit organisationer. Socialdemokraterne og SF mener, at der mangler viden om, hvilke positive såvel som negative effekter det har, når kommunen udlicitere opgaver. Udlicitering af opgaver påvirker både omkostninger, kvalitet, arbejdsforhold og tilrettelæggelsen af driftsorganiseringen, og selvom der findes mange enkeltstående både gode og dårlige eksempler, mangler der systematisk viden om området.

Undersøgelsen skal danne grundlag for revideringen af Københavns Kommunes udbudsstrategi i 2014 og samtidig kan det overvejes om kommunens udbudspolitik også bør opdateres.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2012

 

Et forslag fra Det Radikale Venstre om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget blev vedtaget med 41 stemmer imod 5.

 

For stemte: A, B, F, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C og I.

 

Til top