Mødedato: 31.05.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om nedsættelse af et strukturudvalg

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1.      at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om at der nedsættes et strukturudvalg med 11 medlemmer, jf. § 17, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse,

2.      at én repræsentant fra samtlige partigrupper i Borgerrepræsentationen får sæde i udvalget og at Borgerrepræsentationens 1. næstformand bliver formand for udvalget,

3.      at udvalget nedsættes under Økonomiudvalget som rådgivende for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

4.      at udvalget får til opgave at følge lovgivningsprocessen om en evt. ny styreform i de store kommuner, herunder i forbindelse med evt. høringer før og/eller efter lovforslagets fremsættelse, samt efter vedtagelse komme med forslag til Borgerrepræsentationen om et revideret kommissorium for udvalget med henblik på at kunne komme med de nødvendige forslag som følge heraf,   

5.      at udvalget, uanset hvilken model for styreform regeringen kommer med, får til opgave at komme med forslag til

a.  en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur gældende fra 1. januar 2014 med henblik på at opnå en mere effektiv forvaltning og en mere demokratisk og gennemsigtig styreform. Forslaget skal

-         indeholde mindst 2 forskellige modeller herunder forslag, der reducerer antallet af forvaltninger,

-         tage højde for, at borgerne i højere grad oplever en sammenhængende indsats fra kommunen og en indgang til kommunen med udgangspunkt i nærhed til borgerne, og 

-         indeholde forslag, der skal muliggøre en endnu mere effektiv tilrettelæggelse af de administrative støttefunktioner på tværs af forvaltningerne (IT, regnskab og HR).

 

b.  ændringer, der skal være med til at sikre

-         at det er tydeligt, hvem der har det politiske ansvar,

-         en effektiv politisk koordinering på tværs af udvalg,

-         åbenhed og gennemsigtighed i Borgerrepræsentationens og forvaltningernes arbejde, og

-         gode rammer for at inddrage københavnerne i Borgerrepræsentationens arbejde. 

 

c.  ændringer der skal skabe gode overordnede arbejdsforhold for de menige medlemmer af Borgerrepræsentationen så de kan varetage deres demokratiske funktioner, i det omfang at det ikke allerede er dækket af gruppeformandskredsens arbejde inden for den eksisterende styrelsesvedtægt.

 

d.  ændringer, der sikrer en tilfredsstilende mindretalsbeskyttelse

 

6.      at udvalgets arbejde tager udgangspunkt i den gældende kommunale styrelseslov, men at udvalget ikke er begrænset heraf i forhold til at komme med forslag til mindre lovændringer eller en dispensation,

 

7.      at udvalget skal afrapportere senest den 31. december 2012, idet udvalget fremlægger de første forslag til modeller til Økonomiudvalget ultimo oktober 2012,

 

8.       at udvalget sekretariatsbetjenes af et sekretariat forankret i ØKF. Der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra samtlige forvaltninger  med kredsen af de administrerende direktører som styregruppe.

 

(Stillet af Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance)

MOTIVERING
 

Der har gennem en årrække været drøftelser af ændringen af styreformen i de største byer i Danmark. Både den nuværende regering og den forrige har haft dette på lovprogrammet.

Formålet er opnå en større tydelighed om det politiske ansvar for de kommunale opgaver, en bedre betjening af kommunens borgere og virksomheder gennem en indgang til forvaltningen samt samt at skabe grundlaget for en endnu mere omkostningseffektiv forvaltning.

Dette er målsætninger som forslagsstillerne til fulde deler.

De store byer behøver imidlertid ikke en styreformsændring for at nå disse mål Der er således en lang række spørgsmål som hver kommune selv skal tage stilling til.

Københavns Kommune er allerede i gang. Administrationsplanen ventes at give et besparelsespotentiale frem mod 2015 på et trecifret mio. beløb.

Dertil kommer overvejelserne om at reducere antallet af politiske udvalg og forvaltningsgrene, idet det skønnes at der er et to-cifret mio. besparelsespotentiale ved at nedlægge et vist antal forvaltninger og dermed bl.a. mindske snitfladerne. Penge, der bl.a. vil kunne bruges til at sikre øget mindretalsbeskyttelse.

For at kunne træde i kraft i forbindelse med den valgperiode, der starter 1. januar 2014 skal dette arbejde igangsættes allerede nu. Derfor stilles forslag om at nedsætte et sådant udvalg med repræsentanter for alle partier i borgerrepræsentationen.

Udvalget får et bredt kommissorium. Udover at se på udvalgsstrukturen og tilhørende forvaltningsgrene, skal udvalget også se på forslag, der skal sikre mulighederne for god borgerbetjening, politisk koordinering, tydelighed om det politiske ansvar, tilfredsstillende mindretalsbeskyttelse, åbenhed og gennemsigtighed og rammerne for at inddrage københavnerne på lokalt niveau i Borgerrepræsentationens arbejde. Udvalget skal herunder se på forslag til ændringer af de overordnede rammer for de menige medlemmers arbejde, der er afledt af udvalgets arbejde. Udvalgets arbejde er ikke begrænset i forhold til det arbejde, der allerede foregår i gruppeformandskredsen indenfor den eksisterende styrelsesvedtægt. Rammen for udvalgets arbejde er den eksisterende styrelseslov. Udvalget skal dog kunne komme med forslag, der vil kræve mindre lovændringer, og hvor Borgerrepræsentationen kan rette henvendelse til regeringen herom, eksempelvis i forhold til behovet for rammedispensationer eller ændrede regler for vederlæggelsen af medlemmerne af Borgerrepræsentationen.

Udvalget får også til opgave at følge lovgivningsarbejdet med ændringer af styrelsesloven, herunder evt. høringer. Ved vedtagelse af en ny styrelseslov skal det vurderes i hvilket omfang udvalgets kommissorium skal revideres med henblik på at udvalget kan varetage opgaven med at forberede ændringer af styrelsesvedtægt m.m.

Det er vigtigt, at arbejdet får en bred forankring. Derfor foreslås det, at der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra samtlige forvaltninger med kredsen af de administrerende direktører som styregruppe. Arbejdsgruppens opgave er med bistand fra sekretariatet at udarbejde de i medlemsforslaget beskrevne forslag.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2012

Socialdemokraterne fremsatte følgende ændringsforslag:

Det foreslås at 5., 6. og 7. at erstattes med følgende:

5.       at udvalget får til opgave at komme med forslag til en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur gældende fra 1. januar 2014 med henblik på en mere effektiv styring og i form af en flertalsstyremodel at gøre det lettere for borgerne at se, hvem der har ansvaret for de kommunale beslutninger.

 

6.       at udvalgets arbejde i givet fald ikke er begrænset i forhold til at komme med forslag til lovændringer eller dispensationer,

 

7.       at udvalget senest 1. december 2012 skal komme med en statusrapportering til Økonomiudvalget og med en redegørelse for den videre proces.”

 

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at 1. at-punkt ændres således, at antallet af medlemmer i udvalget ændres fra 11 til 10.”

 

 

Der ønskedes delt afstemning om de enkelte at-punkter i Socialdemokraternes ændringsforslag.

 

 

Ændringsforslaget fra Socialdemokraterne om ændret 5. at-punkt blev forkastet med 31 stemmer imod 14.

 

For stemte: A.

Imod stemte: B, C, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Ændringsforslaget fra Socialdemokraterne om ændret 6. at-punkt blev forkastet med 32 stemmer imod 14.

 

For stemte: A.

Imod stemte: B, C, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Ændringsforslaget fra Socialdemokraterne om ændret 7. at-punkt blev forkastet med 31 stemmer imod 14.

 

For stemte: A.

Imod stemte: B, C, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Ændringsforslaget fra Socialistisk Folkeparti blev vedtaget med 46 stemmer imod 0.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Det således ændrede medlemsforslag blev herefter vedtaget uden afstemning.

 

Til top