Mødedato: 31.05.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel om regulering af nattelivet i København

Indstilling og beslutning

Overborgmesteren bedes redegøre for

  • Hvordan Københavns Kommune kan regulere nattelivet i København?
  • Hvornår københavnerne kan forvente at få afgrænset nattelivet til områder i byen med flest kontorfaciliteter og forretninger?
  • Om Københavns Kommune i reguleringen af nattelivet i København påtænker at drage lære af diverse nationale og internationale undersøgelser?

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

MOTIVERING

Borgerrepræsentationen har den 10. maj 2007 vedtaget ”Gang i København: Fremme af aktiviteter, udendørs handel og servering”, der blandt andet medførte, at der blev givet flere oplevelser til borgere og gæster ved at tillade udendørsservering hele året. 

Med kommuneplanen 2009 blev Den hvide Kødby udpeget som kreativ zone, og det er således efter en konkret vurdering nu muligt at få tilladelse til udendørsservering til kl. 2.00 i havneområder og tidligere industriområder, fx i Kødbyen og på Carlsberg.

Vi konservative er ikke er imod et natteliv til kl. 5 om morgenen. For København skal være en levende bydel! Men nattelivet har taget overhånd gennem de seneste år. Beboere efterspørger igen og igen nattero, rene gader, tryghed, sikkerhed og i det hele taget større hensyntagen.

Der er derfor behov for, at de beboere der føler, at de bor i et støjhelvede, får klar besked fra os politikere med hensyn til beboernes ønsker om et godt, sikkert, rent og stoffrit natteliv, hvor der tages hensyn beboernes livskvalitet.

Restaurationsplanen har været i høring indtil 1. maj og i restaurationsplanens forord står der: ”Der skal være plads til pulserende storbyliv, men det er også vigtigt, at der er fristeder, og at der tages hensyn til de beboere, som bor i byen.”

Det er kun rimeligt, at København udpeger, hvilke gader der er egnet til nattelivsaktiviteter og gadeevents og hvilke gader, der ikke er, og som derfor kan betegnes som fristeder. For kun med en præcis udmelding om dette, kan de nuværende beboere tage stilling til fremtiden og tilflyttere får en viden om hvad de går ind til.

Sundhedsstyrelsen har tilbage i 2009 udarbejdet et hæfte, der beskriver arbejdsmetoden ”Ansvarlig udskænkning”. Metoden anbefales benyttet af såvel myndigheder som øvrige aktører.  ”Ansvarlig udskænkning” sikrer, at alkoholbevillinger og lejlighedstilladelser administreres med et alkohol-forebyggende sigte, og sådan at både ønsker om et godt erhvervsmiljø og forventninger om et trygt natteliv i lokalområdet tilgodeses. Bruger eller påtænker kommunen at drage lære af de anbefalinger som Sundhedsstyrelsen er fremkommet med?

Et norsk studie foretaget af professor Thor Norström fra Statens Institut for Rusmiddelforskning i Norge i samarbejde med Sveriges Institut for Socialforskning viser, at det er en fordel for restauratørerne at lukke kl. 3. For det som sker i tidsrummet kl. 3-5 er nemlig, at volden stiger markant, der er dårlig stemning og restauratørerne tjener ikke noget i de sene nattetimer.

Studiet undersøgte hvordan ændringer i sluttidspunktet for alkoholservering i 18 norske byer fra 2000 til 2010 har haft indflydelse på omfanget af anmeldt voldelig kriminalitet i bycentrum om natten i weekenderne. Der er foretaget studier i bl.a. Australien og England, der kommer frem til lignende konklusioner.

Påtænker kommunen at drage lære af disse internationale undersøgelser?

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2012

Forespørgslen blev besvaret.

 

Til top