Etablering af røggaskondensering på nyt anlæg på I/S Amagerforbrænding
Københavns Kommune skal godkende, at der etableres røggaskondensering og varmepumpe, såfremt der bygges et nyt anlæg på I/S Amagerforbrændingen.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at I/S Amagerforbrændingens projektforslag om røggaskondensering og varmepumpe godkendes, samt
2. at godkendelsen af projektforslaget gælder i to år fra vedtagelsen i Teknik- og Miljøudvalget.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommune skal godkende projekter i henhold til den tilhørende bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Kommunen kan godkende projekter, der er samfundsøkonomisk fordelagtige sammenlignet med et alternativ.
Amagerforbrændingen planlægger opførsel af et nyt forbrændingsanlæg på 2 x 35 ton/time til erstatning af det eksisterende. Da det projekterede anlægs el-effekt er over 25 MW er det Energistyrelsen, der i henhold til lov om el-forsyning, har godkendt selve anlægsansøgningen.
En del af projektet, der omhandler etablering af røggaskondensering og en absorptionsvarmepumpe (bilag 1), skal godkendes af Københavns Kommune i henhold til lov om varmeforsyning.
Borgerrepræsentationen besluttede den 26. januar 2012, at der ikke træffes beslutning om lånegaranti til et anlæg på 2 x 35 ton i timen på det foreliggende grundlag. Der er ikke med nærværende indstilling taget stilling til kapacitet eller udbygning af Amagerforbrændingen. Indstillingen angår alene lovpligtig myndighedsbehandling af røggaskondensering efter ansøgning fra I/S Amagerforbrændingen.
Teknik- og Miljøudvalget behandlede projektforslaget om røggaskondensering den 20. juni 2011 og Borgerrepræsentationen godkendte den 25. august 2011 at sende projektforslaget i høring. Amagerforbrændingens bestyrelse har ønsket, at sagsbehandlingen for røggasanlægget færdiggøres efter høringen, trods den uafklarede status for den samlede udbygning af Amagerforbrændingen.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at såfremt forbrændingsanlægget etableres, bør det også godkendes, at der etableres røggaskondensering og en varmepumpe. Etablering af røggaskondensering med tilhørende varmepumpe har en positiv samfundsøkonomi og en høj energieffektivitet. Etablering af røggaskondensering med varmepumpe giver et samfundsøkonomisk overskud på ca. 50 mio./år med et anlæg på 2x35 ton/time, og et samfundsøkonomisk overskud på ca. 21 mio. kr./år ved 2x30 ton/time.
I projektforslaget om røggaskondensering og varmepumpen er det vurderet, at CO2-udledningen øges ved gennemførsel af projektet. Det sker, fordi den øgede varmeproduktion fra Amagerforbrænding vil reducere produktionen på biomassefyrede kraftvarmeværker (som er anvendt som reference for energiproduktionen). Den elproduktion, der således ikke sker fra kraftvarmeproduktionen, vil ske som separat elproduktion og på kul, da det er det billigste brændsel, når der kun produceres el.
Amagerforbrænding har beregnet merudledningen af CO2 til 167.000 ton/år ved etablering af et nyt affaldsforbrændingsanlæg med røggaskondensering set i forhold til, at der ikke etableres røggaskondensering. Sammenlignes et nyt affaldsforbrændingsanlæg med røggaskondensering med det affaldsforbrændingsanlæg der er i drift i dag, vil det nye anlæg med røggaskondensering udlede 180.000 ton CO2 mere per år. Den større udledning skyldes bl.a., at det eksisterende anlæg er et noget mindre anlæg uden røggaskondensering.
Det skal bemærkes, at der med denne beregningsmetode (marginalbetragtning) også vil komme en øget CO2-udledning ved etablering af andre varmeproducerende teknologier (fx geotermi) og ved gennemførsel af varmebesparelser. Det er forvaltningens vurdering, at denne øgede CO2 udledning vil reduceres væsentlig i takt med konvertering af elproduktion til VE-kilder.
Der er indkommet et høringssvar til projektforslaget om røggaskondensering fra Københavns Energi, hvilket ikke har givet anledning til at ændre konklusionen. Teknik- og Miljøforvaltningens vurderinger i forhold til høringssvaret er vedlagt i bilag 2.
Økonomi
I/S Amagerforbrænding ejer, finansierer, etablerer og vil varetage driften af røggaskondenserings-anlægget. Projektet har ingen konsekvenser for kommunens økonomi.
Samfunds- og selskabsøkonomiske beregninger viser, at det er en fordel at etablere røggaskondensering, jf. bilag 1 side 14 og side 15.
Videre proces
Efter vedtagelse i Borgerrepræsentationen sendes projektet til høringsberettigede parter, der efterfølgende har fire ugers klagefrist.
Hjalte Aaberg
/Charlotte Korsgaard
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at I/S Amagerforbrændingens projektforslag om røggaskondensering og varmepumpe godkendes
2. at godkendelsen af projektforslaget gælder i to år fra vedtagelsen i Teknik- og Miljøudvalget.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 14. maj 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.